Καλλιτεχνική φωτογραφία από Md Rakesh Ahmed στο Pixabay

Έλληνες. Ήρθαν από τα άστρα ή βγήκαν από την Γη;

Σπύρος Μακρής
περιεχόμενο νόησης, δημιουργικής σκέψης και γραφής

Πολλές θεωρίες όπως και διάφορες σκέψεις τείνουν να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι Έλληνες, μίας εποχής που χάνετε στο πολύ μακρινό παρελθόν, ήρθαν από τον ουρανό – μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις προσδιορίζουν τον πλανήτη και το άστρο. Ωστόσο, έχει ενδιαφέρον να δούμε πως το έβλεπαν ορισμένοι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι και ποιητές.

Στην Αρχαία Ελληνική Γραμματεία συναντούμε τακτικά την ιδέα, ο Έλληνας και γενικότερα οι άνθρωποι, γεννήθηκαν μέσα από την γη σαν να ήταν καρπός της, Για παράδειγμα, διαβάζουμε στον Πλάτωνα (Μενέξενος 6-7) & (Πολιτικός, 269 b): «Το τους έμπροσθεν φύεσθαι γηγενείς και μη εξ αλλήλων γεννάσθαι», δηλαδή οι άνθρωποι των παλαιότερων καιρών (της εποχής του Κρόνου) γεννήθηκαν από την γη και δεν γεννήθηκαν ο ένας από τον άλλον. Επίσης: «Ο πρώτος άνθρωπος ήταν ο Πελασγός που ξεπήδησε από το έδαφος της Αρκαδίας» (Παυσανίας Η 1,2). Είναι πραγματικά κάπως δύσκολο να εμπεδώσουμε αυτή την ιδέα αλλά ευκολότερο να την περιγελάσουμε. Ωστόσο αξίζει τον κόπο να την προχωρήσουμε.

Διαβάστε επίσης: Έλληνες αυτόχθονες, ανέκαθεν εντόπιοι

«Πόσο δίκαια δόθηκε στη γη το όνομα ‘μητέρα’!» υμνεί ο Λουκρήτιος και τα λεγόμενά του συμφωνούν απόλυτα με τον Πλάτωνα. «Όλα τα πλάσματα μέσα από τη γη ξεπήδησαν […] μονάχη της η γη έπλασε το ανθρώπινο γένος» (Περί Φύσεως, βιβλίο 5ο, 930-931 & 962). Επιπλέον, ο Λουκρήτιος διευκρινίζει «κι απέκειθε όλοι βγήκαμε από ένα ουράνιο σπέρμα· ο ίδιος είναι για όλους μας πατέρας» (Περί Φύσεως, βιβλίο 2ο, 1190-1191) και μαζί του συμφωνεί ο Ησίοδος: «θεοί και άνθρωποι θνητοί την ίδια καταγωγή έχουνε.» (Έργα και Ημέραι, στίχος 108), αλλά και ο Πίνδαρος «εν ανδρών, εν θεών γένος· εκ μιας δε πνέομεν μητρός αμφότεροι», δηλαδή, μια είναι η γενιά των θεών και ανθρώπων. Από μια μάνα ανασαίνουμε και οι δυο. (Νέμεα, Ωδή 6η)

Το υπονοούμενο που έρχεται στο φως, όπως το αντιλαμβάνομαι προσωπικά, σύμφωνα με σύγχρονες επιστημονικές θεωρίες, είναι η θεωρία της Πανσπερμίας, δηλαδή η πιθανότητα, η ζωή να ξεκίνησε από μία απομακρυσμένη περιοχή του Σύμπαντος. Η εμφάνιση και η εξέλιξη της ζωής έγινε τόσο γρήγορα που αρκετοί σημερινοί επιστήμονες θεωρούν ότι ήρθε «έτοιμη» από κάπου αλλού. Οι απλούστερες μορφές ζωής όπως ιοί και βακτήρια μπορεί να προήλθαν από τις πιο απομακρυσμένες άκρες του Σύμπαντος και κάποια τυχαία στιγμή να μεταφέρθηκαν στην Γη πάνω στους κομήτες. Ας δούμε πως μπορεί να δημιουργήθηκε η ζωή στην Γη. Λέει ο Λουκρήτιος:

«Και μάλιστα, αφού η φύση και των πραγμάτων οι αυτόματες και τυχαίες (ουράνιες) σπορές, –διότι με τρόπους διάφορους συγκρούονταν (τα άτομα, τα στοιχεία) κι έσμιξαν χωρίς αιτίες, χωρίς σκοπό, χωρίς κανένα λόγο–, σύστησαν τούτον τον κόσμο, ξαφνικά ένωσαν εκείνα τα στοιχεία που των πραμάτων των τρανών αρχές για πάντα θα ήταν: της γης, του πελάγους, του ουρανού και κάθε ζώου που υπάρχει […] βρίσκεται κι αλλού τέτοια της ύλης σμίξη» (Περί Φύσεως, βιβλίο 2ο, 1261-1269), σύμφωνα με τον Λουκρήτιο, αλλά και τον αποβιώσαντα αστρονόμο Carl Sagan: «Είμαστε το προϊόν 4,5 δισεκατομμυρίων χρόνων τυχαίας, αργής, βιολογικής εξέλιξης» (Κοσμική Σύνδεση, εκδόσεις Ωρόρα, σελίδα 19) γιατί «η φύση μεμιάς, ελεύθερη και δίχως υπερήφανους κυρίαρχους, αυτόματα και μόνη, τα πάντα δημιούργησε, χωρίς θεού βοήθεια» (Λουκρήτιος ,Περί Φύσεως, βιβλίο 2ο, 1301-1303).

«Τα ανθρώπινα πλάσματα είναι το τελικό προϊόν ενός εξαιρετικά πολύπλοκου εξελικτικού μονοπατιού, γεμάτου από λανθασμένα ξεκινήματα, αδιέξοδα και στατιστικώς τυχαία συμβάντα (Carl Sagan, Κοσμική Σύνδεση, εκδόσεις Ωρόρα, σελίδα 290). Αν η θεωρία αυτή για τον ερχομό της Ζωής είναι σωστή, τότε, όλοι οι πρόγονοι της ανθρωπότητας είναι σίγουρα «εξωγήινοι» αφού, ο άνθρωπος αποτελείται από νερό, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, άλατα, φώσφορο, άνθρακα και πάρα πολλά άλλα «αστρικά υλικά», δηλαδή συστατικά από τα οποία είναι κατασκευασμένα τα άστρα και οι γαλαξίες μας… «Είμαστε φτιαγμένοι από το υλικό των άστρων» (Carl Sagan, Κοσμική Σύνδεση, εκδόσεις Ωρόρα, σελίδα 221)

«Η ζωή στη Γη συνδέεται στενά με τα αστρικά συμβάντα. Τα ανθρώπινα πλάσματα βρίσκονται εδώ χάρη σε παροξυσμούς στα ετοιμοθάνατα άστρα, χιλιάδες χρόνια φωτός μακριά» (Carl Sagan, Κοσμική Σύνδεση, εκδόσεις Ωρόρα, σελίδα 295). Οι σκέψεις και οι θεωρίες αυτές, ίσως, να μην βοηθούν εύκολα να αντιληφθούμε την κυριολεκτική έννοια του αυτόχθονα, ο οποίος φύτρωσε μέσα από την γη, μέχρι σταδιακά να φτάσει στο σημείο να αναπαράγεται μόνος του.

Παραδόξως, μοιάζει ευκολότερο να θεωρήσουμε ότι η καταγωγή μας μπορεί να προήλθε από κάποιον παροξυσμό στον Σείριο, είτε από την δημιουργία-κατασκευή-παρασκευή (αποτέλεσμα γενετικής μηχανικής), είτε από την τοποθέτησή μας (ενδεχομένως όλης της ανθρωπότητας) από πλάσματα τα οποία προήλθαν από γειτονικούς ή εξωηλιακούς πλανήτες. Κι αν αυτή η σκέψη φαντάζει ακόμα πιο απίθανη, η σκέψη του Λουκρήτιου έρχεται να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς λέει «σφαίρες κι άλλες γήινες υπάρχουν σ’ άλλα μέρη, και γένη ανθρώπινα πολλά και άλλων λογιών θηρία» (Λουκρήτιος, Περί Φύσεως, βιβλίο 2ο, 1281-1282)

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Μολονότι όλες αυτές οι παραθέσεις σκέψεων και υποθέσεων, μερικές φορές μπερδεύουν τον αναγνώστη, θεώρησα σωστό να τις αναφέρω. Τις περισσότερες φορές προτιμώ να επινοήσω μια ιστορία που να τις περιλαμβάνει όλες, όμως θα ήταν υπερβολή να το κάνω κι εδώ. Ωστόσο, θα προσπαθήσω να απλουστεύσω όλα τα παραπάνω: Κάποτε, το πέρασμα κομητών έφερε τυχαία στη Γη στοιχεία που ενώθηκαν με κάποια άλλα γήινα, σταδιακά δημιουργήθηκαν ζωντανοί οργανισμοί που κάποιοι από αυτούς εξελίχθηκαν στον άνθρωπο. Αυτή η πρόταση που μόλις διαβάσατε θα μπορούσε, ίσως, να συνοψίζει όλες τις προηγούμενες. Αν θα μπορούσε να ισχύει κάτι τέτοιο, τότε οι πρώτοι Έλληνες όπως και όλοι οι άνθρωποι ήρθαν από το διάστημα, σαν υλικό από τα άστρα, αλλά γεννήθηκαν στη Γη, μέσα από τη Γη, ύστερα από μείξη τους με υλικά της Γης.

Ενδεχομένως, θα ήταν πιο κατανοητό και πολύ πιο υπερ-απλουστευμένο αν στη θέση των κομητών και της τυχαιότητας βρίσκονταν εξωγήινοι ή θεοί και σκοπός. Δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε, απλά δεν αναφέρεται κάτι παρόμοιο στις πιο πάνω παραθέσεις – αν και δίνονται αρκετά υπονοούμενα από τα οποία θα μπορούσαμε να πιαστούμε. Παρ ‘όλα αυτά υπάρχουν συγκεκριμένοι μύθοι που αναλαμβάνουν να δώσουν ανάλογες πληροφορίες (Διαβάστε σχετικά: Οι θεοί που έπλασαν τους Έλληνες).

diadrastika / Image by Md Rakesh Ahmed from Pixabay