Έρως, Ηρικεπαίος, Φάνης, Πρωτογενής Φαέθων

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Ο Χρόνος γεννάει τον Αιθέρα. Μέσα στον Αιθέρα γεννιέται το κοσμικό Ασημένιο Αυγό (ωόν αργύφεον), μέσα από το οποίο φάνηκε-φανερώθηκε ο Φάνης. Ο Φάνης (ή Έρως, ή Ηρικεπαίος, ή Πρωτογενής Φαέθων) είχε διπλό φύλο, χρυσά φτερά και τέσσερα κεφάλια: ταύρου, λιονταριού, φιδιού, κριαριού.

Μέσα στον Φάνη υπάρχουν τρεις «φορείς» που η μία προεξέχει από την άλλη: Ιερή Νύχτα, Σωφροσύνη και Δικαιοσύνη. Οι πρώτοι που γεννήθηκαν από τον Φάνη ήταν ο Ουρανός και η Γη (Ορφικά Ανέκδοτα Αποσπάσματα 7). Το σύμπαν, αρχικά, κυβερνούσε η τριάδα, ώσπου η βασιλεία πέρασε στον Ουρανό (Ορφικά Αποσπάσματα 20).

Η Γαία γέννησε τον Ουρανό. Ο Ουρανός απέκτησε μαζί της τους Τιτάνες. Επειδή, όμως, ο Ουρανός έστειλε τους Κύκλωπες (γιους της Γαίας) στον Κάτω Κόσμο, η Γαία πείθει τους Τιτάνες να επιτεθούν στον πατέρα τους. Έτσι λοιπόν, ο Κρόνος με ένα δρεπάνι έκοψε τα γεννητικά όργανα του Ουρανού και τα πέταξε στην θάλασσα –έτσι γεννήθηκαν οι Ερινύες: Αληκτώ, Τισιφόνη και Μέγαιρα. Όταν γεννήθηκε ο Δίας και αφού μεγάλωσε και ανδρώθηκε, εξόρισε τον Κρόνο. Κάποια στιγμή αργότερα, ο Δίας κατάπιε τον Φάνη «και τα πάντα γεννήθηκαν εντός του Διός» (Ορφικά Ανέκδοτα Αποσπάσματα 11).

diadrastika

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.