Η Ευρυνόμη και το Κοσμογονικό Αυγό
Γράφει ο Σπύρος Μακρής
Η Ευρυνόμη αναδύθηκε γυμνή μέσα από το Χάος. Αμέσως αντιλήφθηκε πως δεν υπήρχε τίποτε στέρεο για να πατήσει. Άρχισε, λοιπόν, να χορεύει σε μελωδικούς ρυθμούς. Με τον τρόπο αυτό διαχώρισε την κοσμική θάλασσα από τον απλόχωρο ουρανό. Μέσα από τα στριφογυρίσματά της ανασάλεψε ο αέρας. Αυτός τυλίχτηκε γύρω της. Η Ευρυνόμη τον κράτησε στα χέρια της και τον έτριβε ανάμεσα στις παλάμες της ώσπου δημιουργήθηκε ο πελώριος όφις Οφίων.
Μόλις αντίκρισαν ο ένας τον άλλον ερωτεύτηκαν και σύντομα προχώρησαν σε ερωτικές περιπτύξεις. Σύντομα η Ευρυνόμη έλαβε μορφή λευκής περιστεράς. Είχε μείνει έγκυος. Λίγο αργότερα η Θεά των Πάντων γέννησε το Αυγό του Σύμπαντος. Ο Οφίων κουλουριάστηκε επτά φορές γύρω από το Αυγό, κι αυτό με την σειρά του, την ώρα που έπρεπε, έσπασε.
Μέσα από το αυγό ξεπήδησαν όλα όσα αποτελούν το Σύμπαν μας. Ανάμεσά τους ήταν ο Ήλιος, το Φεγγάρι και η Γη. Στην Γη γεννήθηκαν τα βουνά και τα όρη, τα ποτάμια, οι λίμνες και οι θάλασσες. Σε κάθε ένα από αυτά, ακόμα και στον αέρα, γεννήθηκαν ποικίλοι ζωντανοί οργανισμοί.
Όταν όλα ταχτοποιήθηκαν, η Ευρυνόμη και ο Οφίων επέλεξαν να κατοικήσουν στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν στο ψηλότερο βουνό της, στο όρος Όλυμπος. Όλα κυλούσαν αρμονικά, ώσπου ο Οφίων υπερηφανεύτηκε πως χάρη σε αυτόν έγιναν τα πάντα. Η Ευρυνόμη θύμωσε και τον έστειλε να μείνει σε μία σπηλιά, αφού πρώτα του εξήγησε πως οι άνθρωποι που είχαν ήδη γεννηθεί απέδιδαν τιμές για την ύπαρξή τους σε μία Οικουμενική Θεά.
Πάντα, οι προέλληνες Πελασγοί, κυρίως οι γυναίκες, απέδιδαν τιμές στην Ευρυνόμη, στην Ιερή Μάνα, στο Ιερό Θηλυκό. Μάλιστα για πάρα πολλές χιλιετίες, υπήρχε ιερό της Ευρυνόμης, εκεί που συναντιούνται τα δύο ποτάμια, ο Λύμαξ και η Νέδη, στην Αρκαδία.
Σταδιακά, όμως, άρχισε να επικρατεί η απήχηση, κυρίως από τους άντρες, ότι όλοι οι Πελασγοί γεννήθηκαν από τον Οφίωνα. Μάλιστα, του απέδιδαν τιμές τα λεγόμενα Πελώρια, ως ένδειξη λατρείας στον πελώριο και μέγα όφη. Κάπως έτσι, διανεμήθηκε η αγάπη των ανθρώπων προς τους ταξιθέτες τους και πάντα υπήρχε μία ισότητα και μία ισορροπία έκφρασης λατρείας προς όλες τις γονιμοποιές και γεννεσιουργές δυνάμεις. Στην συνέχεια, η Ευρυνόμη δημιούργησε τις επτά πλανητικές δυνάμεις. Αυτές, ήταν μία Τιτανίδα και ένας Τιτάνας.
Πρώτα, δημιούργησε την Θεία και τον Υπερίωνα, για τον Ήλιο.
Την Μήτι και τον Κοίο, για τον πλανήτη Ερμή.
Την Τηθύ και τον Ωκεανό για τον πλανήτη Αφροδίτη.
Την Φοίβη και τον Άτλαντα για την Σελήνη.
Την Διώνη και τον Κρίο για τον πλανήτη Άρη.
Την Θέμιδα και τον Ευρυμέδοντα για τον πλανήτη Δία.
Την Ρέα και τον Κρόνο για τον πλανήτη Γη.
Λίγο αργότερα, η Ρέα και ο Κρόνος γέννησαν τους πρώτους θεούς του Ολύμπου.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ – ΠΗΓΕΣ
Αθήναιος XIV 45,639-640
Αλέξανδρος ο Αιτωλός, Φαινόμενα 21,7
Απολλόδωρος Α 1, 3
Απολλώνιος Ρόδιος, Αργοναυτικά Α496-505 & Β 1232
Αριστοφάνης, Όρνιθες 692
Ερατοσθένης, Καταστερισμοί 2, 43, 4-7
Ησίοδος, Θεογονία 113
Ιππόλυτος, Του κατά πασών αιρέσεων ελέγχου 6, 25. 2,1-6 & 7, 29. 8-10
Όμηρος, Ιλιάς Ε 898 & Υ 223
Παυσανίας, Η 1, 2 & 41,4-6.
Πλίνιος, Φυσική Ιστορία IV 35 & VIII 67
Στράβων Ε 2,4
Ωριγένης, Κατά Κέλσου Α ΧΙΧ
diadrastika.com / Image by Gerd Altmann from Pixabay