Καλλιτεχνική απεικόνιση από Thunderhawk1 στο Pixabay

Η «κυριαρχία» των Ερπετοειδών ως σήμερα σε εικόνες

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Πολλά έχουν ειπωθεί για την γενιά των ερπετών ή ερπετοειδών που από την απαρχή της ανθρώπινης προϊστορίας κυριαρχούν ή/και ελέγχουν κρυφά τον πλανήτη μας και, φυσικά, τους ανθρώπους, έως σήμερα. Μάλιστα, πατέρας της αυτής της υπόθεσης που θέλει αυτά τα ερπετά να μπορούν να μεταμορφώνονται σε ανθρώπους –πολιτικούς, κυρίως – θεωρείται ο David Icke. Μπορεί σαν θεωρία συνωμοσίας να φαίνεται εξαιρετικά υπερβολική, αλλά έχει πολλούς θερμούς υποστηρικτές. Φυσικά, οι σκεπτικιστές διαφωνούν και εξηγούν τους λόγους (Διαβάστε σχετικά: Βάσεις Ερπετοειδών Μέσα στη Γη. Ζουν Ακριβώς από Κάτω μας. Πως προκύπτουν όλα αυτά).

Πέτρινοι μάρτυρες, αγάλματα, γλυπτά, βραχογραφίες, frescoes, μέσα από την σιωπή τους παρουσιάζουν φιγούρες μυθολογικές αλλά και σύγχρονες που δείχνουν εκείνα που θα μπορούσαν να αντιστοιχούν σε αυτά που σήμερα αποκαλούμε ερπετοειδή. Είναι τόσο πολλά, που μόνο ενδεικτικά μπορούμε να δείξουμε μερικά σε εικόνες, στη συνέχεια. Αν υποκύψουμε στην θεωρία συνωμοσίας του Icke, δεν είναι εύκολο να μαντέψουμε σε ποιες από όλες τις παρακάτω περιπτώσεις, τα ερπετά-δράκοι και λοιπά ερπετοειδή είναι εχθροί του ανθρώπου και κυριαρχούν επάνω στον άνθρωπο ή πρόκειται για φιλικά όντα ή απλά σύμβολα και συμβολισμοί.

Αν απομακρυνθούμε από την οπτική γωνία του Icke και μπούμε στην διαδικασία να το ψάξουμε λίγο περισσότερο, θα διαπιστώσουμε – ή μάλλον προσωπικά διαπιστώνω – ότι ανάλογα με τις εποχές, τον πολιτισμό, την μόρφωση και την αντίληψη, το ερπετό συμβολίζει την σοφία και την γνώση, όπως για παράδειγμα το φίδι του Ασκληπιού ή του Ερμή στο Κηρύκειο. Ο σκοπός του συγκεκριμένου άρθρου δεν είναι να αναδείξει πότε και ποια από αυτά τα ερπετοειδή είναι κακόβουλα, απεχθή και ύπουλο. Ούτε το αντίθετο.

Διαβάστε επίσης; Απόλλωνας ο Σαυροκτόνος. Θεωρίες που Εξιτάρουν

Σκοπός μου είναι να δείξω ότι η κυριαρχία τους – όποια κι αν είναι, όπως κι αν διαχωρίζεται, πέρα από ταμπέλες – είναι από πολύ παλιά. Πάντως, υπάρχει μεγάλη και, μάλιστα, πολύ στενή σχέση μεταξύ ορισμένων ερπετών και των περισσότερων αρχαίων θεοτήτων, είτε σαν απλή σχέση, είτε αυτά τα δύο ταυτίζονται, είτε το ένα εμπεριέχεται στο άλλο οπότε και απεικονίζονται μισά-μισά: μισοί άνθρωποι και μισά ερπετά. Το τι συνέδεε αυτές τις φιγούρες ερπετοειδών με τους πολιτισμούς που τα φιλοτέχνησαν είναι δύσκολο να το αφουγκραστούμε επακριβώς. Μεγάλο άρθρο αυτό. Θα μείνω, λοιπόν, σε κάτι μικρό. Μέσα από τις φωτογραφίες που ακολουθούν θα κάνουμε ένα σύντομο ταξίδι σε αυτόν τον παράξενο κόσμο από τα πανάρχαια χρόνια ως σήμερα.

Αγαλματίδια (επάνω) που βρέθηκαν στην Μεσοποταμία, στο Ιράκ, και χρονολογούνται μεταξύ 5000-4500 π.Χ.

Από μουσείο στο Όσλο της Νορβηγίας (επάνω)

Σουμερική θεότητα (επάνω)

Ο ερπετοειδής αιγυπτιακός θεός Sobek.  

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Βρέθηκε πάνω σε ένα βράχο στην Αυστραλία και υπάρχει σε κάθε μύθο των Αβοριγίνων. Σχετίζεται με το πιο πολύτιμο αγαθό της ζωής, τα νερά. Δεν φαίνεται να έχει άμεση, αλλά, ούτε και έμμεση σχέση με τα ερπετά και ερπετοειδή. Ωστόσο θυμίζει έντονα την φιγούρα της Αιγυπτιακής Νουτ:

Νουτ, θεά του θανάτου και κατ’ επέκταση της ανάστασης αφού ο Φαραώ έμπαινε στο σώμα της γι’ αυτό το λόγο. Δείτε την λεπτομέρεια σε σκίτσο στην επόμενη εικόνα:

Παρατηρήστε πως η φιγούρα κάτω από την Νουτ έχει φιδίσιο κεφάλι (επάνω).    

Βλέπουμε το αρχαιότερο, χρονολογικά (1200 π.Χ.), ερπετοειδές στην Μέση Αμερική. Περιοχή La Venta. Προϊόν της μυθολογίας-θρησκείας των Ολμέκων. Άραγε, πρόκειται για ένα γλυπτό στο οποίο το ερπετό έχει στην αγκαλιά του έναν άνθρωπο ή έναν άνθρωπο ενσωματωμένο μέσα στο ερπετό σαν να το γεννάει, όπως στην επόμενη εικόνα;  

Ένα γλυπτό που κοσμεί το Κολέγιο της Οξφόρδης (επάνω). Βλέπουμε ένα ερπετοειδές μέσα από το οποίο βγαίνει ή γεννιέται μία θηλυκή φιγούρα (μάλλον δεν είναι γυναίκα, καθώς το πρόσωπο μοιάζει κάπως ανθρώπινο αλλά στα πόδια έχει οπλές) ή μήπως αυτή η οντότητα ελέγχεται από το ερπετό;    

Το «Άσπρο Φίδι» (επάνω), είναι μία από τις πολλές παραδόσεις που ακούγονται στην Κίνα. Εδώ βλέπουμε ένα ερπετοειδές με κεφάλι γυναίκας και σώμα φιδιού σε ηγετική θέση να δίνει εντολές ή να παίρνει συμβουλές.  

(εικόνα επάνω) Στην Ινδία υπάρχει μία παράδοση που μιλάει για γάμους ερπετών και ανθρώπων. Μάλιστα στο Nagpure City τιμούν ακόμα αυτές τις «ενώσεις», οι ηλικίες των οποίων φτάνουν ή και ξεπερνούν τα όρια της ανθρώπινης προϊστορίας.  

Η συγκεκριμένη φωτογραφία λέγεται ότι τραβήχτηκε κοντά στην Safaniya του Ανατολικού Province. Σύμφωνα με την αγγλική λεζάντα της φωτογραφίας (αν είναι αυθεντική) υπάρχουν περισσότερα από 3.500 χιλιάδες παρόμοια είδη στην περιοχή Tanajib. Οι σκεπτικιστές λένε ότι πρόκειται για επεξεργασμένη φωτογραφία και όχι αληθινή ή ότι το (πλάσμα) αντικείμενο προς εξέταση είναι εξαρχής πλαστό, κατ’ επέκταση και η φωτογραφία (Διαβάστε παραπλήσιο άρθρο: Ο Παράξενος Τάφος με Σκελετό Κενταύρου του Βόλου σε Πανεπιστήμιο του Τενεσί των ΗΠΑ που προκάλεσε πολλά ερωτηματικά αν και ήταν ένα επιστημονικό πείραμα κριτικής σκέψης)

Ο τίτλος αυτού που βλέπουμε (επάνω) είναι «Ο Υιός του ανθρώπου πρέπει να υψωθεί όπως και το φίδι».

Ανάλογη της προηγούμενης είναι και αυτή (επάνω) η μυσταγωγική απεικόνιση.

Σε αυτόν τον πίνακα (επάνω) βλέπουμε ένα ερπετοειδές να δίνει ή να κρατά κάποιο βιβλίο σε καθολικό θρησκευτικό ηγέτη.    

Η Lakshmi (επάνω), ινδική θεά της ευημερίας, του πλούτου, του φωτός, της γονιμότητας, της γενναιοδωρίας και του κουράγιου. Προστατεύεται από μία «ασπίδα» από φίδια, όπως και ο Βούδας:

Ο Βούδας και το φίδι βασιλέας Mucalinda (επάνω).

Στον βουδισμό έχουμε εικόνες μισών ανθρώπων και μισών ερπετών (επάνω).

Βρίσκεται στην Piazza Duomo, στο Μιλάνο της Ιταλίας (επάνω). Ένα ερπετό που καταπίνει έναν άνθρωπο. Ανάλογη είναι και η επόμενη εικόνα σε αρχαιοελληνικό αγγείο, όπου το ερπετό τρώει τον Ιάσωνα μπροστά στα μάτια της Μήδειας:

Ποιος μυστικός συμβολισμός κρύβεται σε αυτή την κατάποση (επάνω), αφού όπως ξέρουμε ο Ιάσωνας δραπέτευσε ενώ έκλεψε και το χρυσόμαλλο δέρας;  

Η Μέδουσα Γοργώ (επάνω), από την μετόπη ναού στην Κέρκυρα, η οποία Γοργώ, όπως γνωρίζουμε από την μυθολογία μας είχε φίδια αντί για μαλλιά, κατά την μεταμόρφωσή της από την θεά Αθηνά.    

Ο Κέκροπας (επάνω), γέννημα της Αττικής γης, ήταν μια χθόνια θεότητα αλλά, και ερπετοειδές. Από την μέση και πάνω ήταν άνθρωπος, ενώ από την μέση και κάτω ήταν ερπετό-φίδι. Ήταν ο πρώτος βασιλιάς της Αθήνας στην οποία έδωσε αρχικά το όνομά του, Κεκροπία.

Διαβάστε επίσης: Το ερπετοειδές κεφάλι στην Κρήτη, κοντά σε εκκλησάκι

Οι πρώτοι νόμοι θεσπίστηκαν από αυτόν και ήταν αυτός που επινόησε την γραφή και υποστήριξε την μονογαμία. Άλλος βασιλιά της Αθήνας ήταν ο Εριχθόνιος (μισός άνθρωπος και μισός ερπετό, ή ολόκληρος ένα φίδι), γιος της Αθηνάς και του Ήφαιστου. Κατοπινός βασιλιάς ήταν ο Ερεχθέας τον οποίο πολλοί ταυτίζουν με τον Εριχθόνιο, ημι-ερπετό και αυτός. Μεγάλωσε στην Ακρόπολη, στο Ερεχθείο. Όπως είπαμε και αρχικά, δυστυχώς, μας λείπουν οι γνώσεις για να μπορέσουμε να αποφανθούμε για κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Δεν μπορεί όλα τα ερπετά ή ερπετοειδή που συναντήσαμε ως τώρα (δεν πρέπει να ξεχνάμε του Κινέζους Δράκους Βασιλείς και πόσα άλλα ακόμα…) να μπουν στο τσουβάλι των επίβουλων επικυρίαρχων, μα ούτε και όλα μπορούμε να τα θεωρήσουμε αθώα…

diadrastika / Top Image by Thunderhawk1 from Pixabay