αναμμένο τζάκι
Image by Ellya from depositphotos

Ζεστάνετε το σπίτι σας δωρεάν, πανεύκολα και οικολογικά..

Το μυστικό είναι το θαλασσόχορτο (αφάνα) που το βρίσκει κανείς σε αφθονία στον κήπο του ή δίπλα στην θάλασσα..

Το Αλμυρίδι ή Θαλασσόχορτο ή Καλιά (Salsola kali) είναι είδος γαϊδουράγκαθου και θα το βρείτε σε αφθονία στις ακτές, στις λιμνοθάλασσες, στα ξερά εδάφη, στα χωράφια αλλά και δίπλα στις ασφάλτους. Επίσης υπάρχει άφθονο στα βαλτοτόπια και στους αλμυρόβαλτους.

Είναι ο τρόμος των αγροτών, των κτηνοτρόφων και των δασολόγων αλλά και όλων των κηπουρών καθώς είναι ένα από τα πιο επίμονα ζιζάνια των κήπων.

Το αλμυρίδι ή θαλασσόχορτο αναδείχθηκε όταν τα ζώα άρχισαν να το τρώνε για να πάρουν ενέργεια. Χρειάστηκαν αιώνες για να αποκτήσει αυτή την τελική του ακανθώδη υφή που αποτρέπει τα ζώα από το να το φάνε εύκολα ενώ μόνο τα πολύ πεινασμένα το καταναλώνουν πια.

Στην Αμερική έγινε σύμβολο κινηματογραφικό της ερήμωσης και της εγκατάλειψης στα τέλη του 19ου αιώνα.  Παγκοσμίως θεωρείται ένα πολύ ανεπιθύμητο παρασιτικό ζιζάνιο που όλοι προσπαθούμε να απαλλαγούμε ξεριζώνοντάς το από τους κήπους μας.

Το θαλασσόχορτο περιέχει στα κλαδιά του την ίδια ενέργεια (ανά μονάδα βάρους) με την αντίστοιχη μονάδα άνθρακα που χρησιμοποιείται ως καύσιμο στους σταθμούς παραγωγής ενέργειας. Είναι ο πιο αποτελεσματικός δέκτης ηλίου και διοξειδίου άνθρακα στην φύση. Όπως είναι αυτονόητο πρόκειται για ένα φυτό μεγάλης ενεργειακής απόδοσης (θερμογόνο) κατάλληλο για την δημιουργία ακόμη και πέλλετ.

ΩΣΤΟΣΟ

Σαν στέλεχος/κούτσουρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις σόμπες και τα τζάκια που λίγο ως πολύ όλοι διαθέτουμε ή μπορούμε οικονομικά να ανταπεξέλθουμε στην αγορά τους τις δύσκολες αυτές στιγμές που διανύουμε.  Γι’ αυτό επέλεξα να σας δώσω τον τρόπο παρασκευής του ως τέτοιο (κούτσουρο) και όχι ως στοιχείο πέλλετ το οποίο υποχρεωτικά χρησιμοποιείται σε ειδικούς λέβητες ή σόμπες καύσης πέλλετ που οι τιμές τους σήμερα

ΔΕΝ ΑΓΓΙΖΟΝΤΑΙ

Άλλωστε ο σκοπός αυτής της ανάρτησης αλλά και όλου του παρόντος site είναι να μοιραζόμαστε την γνώση χωρίς οικονομικό όφελος όπως θα έχετε ίσως παρατηρήσει για να μην μας τα ”τρώνε”…τζάμπα οι παντός είδους κερδοσκόποι!!  

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

Σε αυτή την κατασκευή που ακολουθεί μπορούμε να δούμε πως μετατρέπουμε αυτό το ζιζάνιο που μαστίζει τον κήπο μας σε ένα χρήσιμο καύσιμο για να θερμάνουμε το σπίτι μας.  Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο καθώς τα περισσότερα τεχνητά εμπορικά κούτσουρα περιέχουν θαλασσόχορτο.

Η διαφορά ανάμεσα στα τεχνητά εμπορικά κούτσουρα και αυτά που θα παρασκευάσουμε εμείς είναι οτι τα αγοραστά χρειάζονται ειδικό εξοπλισμό καύσης (σόμπες, εξοπλισμό παρασκευής, χημικά συνδετικά μέσα κ.ο.κ.) όπως προείπαμε, ενώ τα δικά μας δεν χρειάζονται τίποτα από τα παραπάνω και η καύση τους γίνεται στο απλό τζάκι ή στην ξυλόσομπα. Τα χημικά συνδετικά μέσα που χρησιμοποιούνται στα εμπορικά κούτσουρα προστίθενται προκειμένου να παρατείνουν το χρόνο καύσης τους.

Παρά το γεγονός πως τα κούτσουρα που θα παρασκευάσουμε μόνοι μας έχουν ελάχιστα μικρότερο χρόνο καύσης από τα εμπορικά ωστόσο τα δικά μας είναι δωρεάν και σε ανεξάντλητες ποσότητες στην φύση.  Τα μόνα υλικά που χρειαζόμαστε για να τα παρασκευάσουμε είναι νερό, ψιλοκομμένο και χρησιμοποιημένο χαρτί και αν το θεωρείτε απαραίτητο μια μικρή ποσότητα κόλλας δημητριακών (wheat paste) για πιο σκληρή συγκόλληση των υλικών.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν να φτιάχνουμε τα κούτσουρά μας…

1. Μαζεύουμε μια όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποσότητα αγκαθιού το οποίο ξεριζώνουμε από τη ρίζα του,

2. Απλώνουμε τα αγκάθια να ξεραθούν στον ήλιο. Στις ξηρές και θερμές περιοχές της χώρας αυτό θα πάρει μόνο μερικές ημέρες. Πρέπει να είμαστε σίγουροι οτι δεν φυσάει όταν αποξηραίνουμε τα αγκάθια. Πολύ γρήγορα τα αγκάθια μας θα μετατραπούν σε μια ξερή μάζα που θα θρυμματίζεται εύκολα με τα πόδια μας.

3. Φορέστε γαλότσες και θρυμματίστε τα και περάστε τα μεγάλα κομμάτια του αγκαθιού (ρίζες, στελέχη κ.ο.κ.) από την μηχανή του γκαζόν για να τρίψετε.

4. Συγκεντρώστε τα υλικά και τα εργαλεία σας.

Αυτά είναι:

Ένας κουβάς 20 λιτρος
Ένα ηλεκτρικό τρυπάνι με εξάρτημα για ανάδευση (ανακάτωμα) στόκου
Νερό
Μια πλαστική μακρόστενη γλάστρα (με ανοιγμένες τις τρύπες της) για καλούπι
Ένα κομμάτι κόντρα πλακέ που να εφαρμόζει στα χείλη της πλαστικής γλάστρας (καλουπιού)
Μια τσιμεντόπλιθα (για βαρίδιο)
Ποσότητα (ίση με τον όγκο της γλάστρας) χρησιμοποιημένου χαρτιού (εφημερίδα, περιοδικό, χαρτί κουζίνας κ.ο.κ.
Ποσότητα (ελαφρώς λιγότερη από τον όγκο της γλάστρας) ξερού και θρυμματισμένου αγκαθιού.

5. Βάζουμε στον κουβά μας το χαρτί και το νερό.  Αν επιθυμούμε ένα κούτσουρο σκληρό προσθέτουμε μια κόλλα από σιτηρά (wheat paste)** Δείτε στο τέλος πώς να την φτιάξετε..

Ποσότητες:

Το χαρτί μας στην ποσότητα που προαναφέραμε και νερό τόσο όσο να γεμίσει ο κουβάς.
Ανακατεύουμε το μείγμα χαρτιού με τον ηλεκτρικό αναδευτήρα μας.

6. Προσθέτουμε σιγά – σιγά στο μείγμα χαρτιού και το θρυμματισμένο αγκάθι μας στην ποσότητα που προαναφέραμε μέχρι να απορροφηθεί τελείως το νερό. Αν χρειαστεί λόγω υγρότητας να προσθέσουμε κι άλλο αγκάθι το κάνουμε.

7. Γυρίζουμε το μείγμα μας στην πλαστική γλάστρα (καλούπι).

8. Τοποθετούμε το κόντρα πλακέ από πάνω και πάνω από το κόντρα πλακέ την τσιμεντόπλιθα για να πιέσουμε το κούτσουρο να βγάλει την περιττή υγρασία του. Το περιττό νερό θα βγει από τις τρύπες της γλάστρας στο πιατάκι της το οποίο θα πρέπει να αδειάζουμε συχνά μέχρι να στεγνώσει τελείως το νερό. Αν δεν βάλουμε την γλάστρα πάνω στο πιατάκι της τότε την βάζουμε σε ένα σημείο που να μην ακουμπά απευθείας στο έδαφος και οι τρύπες τις να είναι ελεύθερες από κάτω. Για τον σκοπό αυτό μπορούμε να ακουμπήσουμε το καλούπι μας πάνω σε 2 κομμάτια ξύλου.

9. Μετά από μερικές ώρες το μείγμα μας θα έχει σκληρύνει τόσο ώστε να μπορούμε να αφαιρέσουμε το έτοιμο κούτσουρό μας από το καλούπι του. Αφαιρούμε λοιπόν στην περίπτωση αυτή το κούτσουρο από το καλούπι του και το τοποθετούμε στον ήλιο να στεγνώσει για τουλάχιστον μια εβδομάδα.

Η καύση του τεχνητού μας κούτσουρου δεν επιβαρύνει καθόλου την ατμόσφαιρα με επιβλαβή αέρια κι έτσι δεν μολύνει το περιβάλλον.  Επειδή ο άνθρακας προϋπήρχε στην ατμόσφαιρα προτού προσληφθεί από το αγκάθι μας, με την καύση του απελευθερώνεται μόνο ότι προϋπήρχε στην ατμόσφαιρα και αποφεύγεται η καύση του άνθρακα από μη ανανεώσιμες πηγές με βάση καύσιμα όπως το πετρέλαιο .   Το αγκάθι από ένα στρέμμα γης θα κρατήσει απασχολημένο ένα άτομο στην παραγωγή κούτσουρου για ένα ολόκληρο καλοκαίρι.  Αν σκεφτούμε οτι τα πραγματικά κούτσουρα κοστίζουν πανάκριβα τότε το δωρεάν αυτό υλικό που υπάρχει άφθονο στην φύση αξίζει τον κόπο να αφιερώσουμε χρόνο στην παρασκευή του.

TIP
Αν δέσουμε μια σειρά από αλμυρίδες σε ένα μακρύ κοντάρι δημιουργούμε μια ”βούρτσα” καθαρισμού της πίσσας από την καμινάδα μας. Είναι ο αρχαιότερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος καθαρισμού του τζακιού μας χωρίς την χρήση χημικών, ειδικών ταμπλετών που είναι απλώς μια αξιοπρεπέστατη κοροϊδία κ.τ.λ. και προπάντων χωρίς κόστος.   ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ το και θα με θυμηθείτε!!

Συνταγή για κόλλα δημητριακών (wheat paste)

Χρειαζόμαστε αλεύρι, ζάχαρη και νερό


Βράζουμε μια κούπα νερό

Βάζουμε 3 κουτ. σούπας αλεύρι  και 10 κουτ. γλυκού νερό σε ένα μπολ και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν.

Μετά προσθέτουμε το μείγμα στο βραστό νερό

Ανακατεύουμε όσο βράζει συνέχεια για όσο κρατά ο βρασμός (2 ‘ λεπτά)

Βγάζουμε το μείγμα από την φωτιά και προσθέτουμε 4 κουτ. σούπας και περισσότερο ζάχαρη και ανακατεύουμε να διαλυθεί

Γυρίζουμε το μείγμα σε μεταλικό κουτί με καπάκι και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως. Διατηρείται μια εβδομάδα.

Αν προσθέσουμε στην πάστα μας θειικό χαλκό (γαλαζόπετρα) θα γίνει τοξική για τον σκώρο και θα προστατεύσει την βιβλιοδεσία (μεγάλης διάρκειας συγκόλληση). Παρατείνει δε και την διάρκεια ζωής της πάστας, σύμφωνα με το pos-ftiaxnetai

Στην συνέχεια, μπορείτε να πάρετε μερικές ιδέες και παραλλαγές, ακόμα και με πριονίδι, στα βιντεάκια που ακολουθούν:

DIY Paper Fire Logs

Paper Log Maker; Step-by-Step Guide

Homemade Sawdust And Paper Log maker

pos-ftiaxnetai / Image by Ellya from depositphotos.com