κέρμα των 100 δραχμών με τον Μέγα Αλέξανδρο και στη μία όψη και ο Ήλιος της Βεργίνας στην άλλη
Image by Martinotero from depositphotos

Ήλιος της Βεργίνας. Η Ιστορία που Κρύβεται πίσω του
Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Ο ήλιος της Βεργίνας, γνωστός και ως “Αστέρι της Βεργίνας”, είναι ένα σύμβολο που χρησιμοποιήθηκε ευρέως από τους αρχαίους Έλληνες. Αυτός ο σχεδιασμός απεικονίζει έναν ήλιο που αποτελείται από 16 ακτίνες, αν και μπορεί επίσης να βρεθεί με 12 ή ακόμα και 8 ακτίνες.

Η σημασία του συμβόλου δεν είναι εντελώς σαφής. Ο ήλιος με δεκαέξι ακτίνες λέγεται ότι αντιπροσωπεύει τα εξής: Οι 4 ακτίνες συμβολίζουν τα 4 στοιχεία της φύσης, δηλαδή τη γη, τη θάλασσα, τη φωτιά και τον αέρα. Επίσης εκφράζεται η άποψη ότι μπορεί να ορίζει τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα και τις υποδιαιρέσεις τους. Οι υπόλοιπες 12 ακτίνες πιστεύεται ότι αντιπροσωπεύουν τους 12 θεούς του Όλυμπου.

Αν ισχύουν όλα αυτά τότε, το σχέδιο υποδηλώνει γνώσεις και εμπειρίες που, δεν θα πήγαινε εύκολα η σκέψη μας.

Υπερβαίνει την οπτική του αναπαράσταση

Η σημασία αυτού του συμβόλου υπερβαίνει την οπτική του αναπαράσταση. Ενσωματώνει τα ιδανικά και τις αξίες του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και χρησιμεύει ως υπενθύμιση της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς της περιοχής.

Ο Ήλιος από τη φύση του είναι μία μία υπέρτατη φυσική δύναμη που “βλέπει” τα πάντα και, κατά συνέπεια, γνωρίζει τα πάντα ενώ διατηρεί δύναμη και εξουσία στα πάντα καθώς είναι ορατός από παντού. Εμπεριέχει τις έννοιες του ακατανίκητου, της δικαιοσύνης αλλά και της βασιλικής εξουσίας.

Επίσης θεωρείται το κέντρο της ενορατικής γνώσης. Οι ακτίνες του συμβολίζουν ότι εξέρχονται από κέντρο της φώτισης και της διάνοιας, οπότε και σχετίζεται με τον Απόλλωνα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο Ήλιος θεωρείται το “μάτι” του Δία.

Οι κάθετες σε ορθή γωνία ακτίνες του υποδηλώνουν από έναν ισοσκελή σταυρό – έως τέσσερις. Ο ένας ισοσκελής σταυρός υπονοεί έναν κοσμικό άξονα και αποτελεί ένα σημείο επικοινωνίας μεταξύ ουρανού και γης. Καθώς υπάρχουν περισσότερες κατευθύνσεις υποδηλώνεται πως υπάρχουν πολλές πτυχές – τουλάχιστον 16, όσες και οι ακτίνες – τις οποίος ο δημιουργός του συμβόλου φαίνεται να γνώριζε ή υπέθετε την ύπαρξή τους.

Διαβάστε επίσης: Ξεδιπλώνοντας το Σύμβολο του Ήλιου της Βεργίνας που Λίγοι Γνωρίζουν

Διάφορες υποθέσεις πάνω στις ακτίνες, έχουν προτείνει να είναι φυσικές, μεταφυσικές, παραφυσικές, υπερφυσικές. Πέρα από από τον κόσμο που γνωρίζουμε, δηλαδή την άλλη πλευρά, τον Κάτω Κόσμο. Των θεών, ημιθέων, ηρώων και των όντων. Ο χρόνος, οι διαστάσεις ακόμα και ο ίδιος ο χωροχρόνος. Ωστόσο, πολλοί δεν συμφωνούν με κάποιες ή όλες τις απόψεις.

Όπως και να έχει, ο Ήλιος της Βεργίνας μπορεί να εντοπιστεί σε νομίσματα, αγγεία, τοιχογραφίες και αγάλματα πολύ πριν από το Μακεδονικό Βασίλειο και τη δυναστεία των Αργεαδών. Βρίσκεται επίσης στα μακεδονικά και ελληνιστικά νομίσματα και τις ασπίδες της περιόδου.

Το σύμβολο της ενότητας

Μετά την ενοποίηση των Ελλήνων υπό την ηγεσία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο Ήλιος της Βεργίνας έγινε το κύριο σύμβολο της ελληνικής εθνικής ταυτότητας. Ο ήλιος της Βεργίνας έχει σημαντική ιστορική σημασία καθώς συμβολίζει την ενότητα, τη δύναμη και την υπερηφάνεια.

Αντιπροσωπεύει την αρμονική σχέση μεταξύ της φύσης και του θεϊκού, καθώς και της σχέσης μεταξύ των θνητών και των αθάνατων πεδίων. Η χρήση αυτού του συμβόλου σε διάφορα αντικείμενα και μνημεία υπογραμμίζει τη διαρκή του συνάφεια σε διαφορετικές περιόδους της ελληνικής ιστορίας.

Πολιτιστική κληρονομιά

Ο περίπλοκος σχεδιασμός του Ήλιου της Βεργίνας αντικατοπτρίζει την πολυπλοκότητα και το βάθος της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας και της μυθολογίας. Κάθε ακτίνα του ήλιου φέρει ένα συμβολικό νόημα που συνδέεται με τη μεγαλύτερη αφήγηση της δημιουργίας, της ύπαρξης και της πνευματικότητας. Τα 4 στοιχεία και οι 12 θεοί που εικάζεται ότι εκπροσωπούνται στο σύμβολο είναι αναπόσπαστα μέρη της ελληνικής κοσμολογίας και του συστήματος πεποιθήσεων.

Η κληρονομιά του Ήλιου της Βεργίνας συνεχίζει να αντηχεί στη σύγχρονη εποχή, υπηρετώντας ως πηγή έμπνευσης για καλλιτέχνες, μελετητές και ιστορικούς. Η διαχρονική του έκκληση έγκειται στην ικανότητά της να υπερβεί το χρόνο και το διάστημα, συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον. Η διαρκή δημοτικότητα του συμβόλου υπογραμμίζει τον διαρκή αντίκτυπό του στον ελληνικό πολιτισμό και ταυτότητα.

Όπως διαβάζουμε στο wipipedia: η Ελλάδα έχει απ’ το 1995 στον Παγκόσμιο Οργανισμό Διανοητικής Ιδιοκτησίας (WIPO), το αποκλειστικό δικαίωμα στη χρήση του συμβόλου και στα παρεμφερή του.

Ένα ισχυρό έμβλημα

Συμπερασματικά, ο Ήλιος της Βεργίνας παραμένει ένα ισχυρό έμβλημα της ελληνικής κληρονομιάς και της παράδοσης. Ο περίπλοκος σχεδιασμός και ο βαθύ συμβολισμός του ενσωματώνουν την ουσία του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, υπογραμμίζοντας την πλούσια ιστορία και την πολιτιστική του κληρονομιά. Ως σύμβολο της ενότητας, της δύναμης και της υπερηφάνειας, ο Ήλιος της Βεργίνας εξακολουθεί να είναι ένας φάρος έμπνευσης για τις επόμενες γενιές.

Στο enneaetifotos μπορείτε να δείτε εικόνες από ευρήματα με τον Ήλιο της Βεργίνας.

diadrastika / Image by Martinotero from depositphotos.com