Όσμιο. Το ακριβότερο μέταλλο του κόσμου στην Ελλάδα και ο κρυφός πόλεμος για την απόκτησή του από ξένες δυνάμεις. Μια εντυπωσιακή ιστορία που η πραγματικότητα και οι ειδικοί την καταρρίπτουν

Σπύρος Μακρής
περιεχόμενο σχολιασμού, με στοιχεία δημιουργικής γραφής

Τι θα λέγατε αν διαβάζατε κάπου ότι σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας, τόσο στην ξηρά όσα και υποθαλάσσια, στο βυθό, υπάρχουν κοιτάσματα με Όσμιο ένα από τα σπανιότερα μέταλλα στον κόσμο; Πως θα το ακούγατε αν αυτό το σπάνιο μέταλλο είναι από τα ακριβότερα ακόμα και από τον χρυσό και την πλατίνα; Σε αυτό το αφήγημα, το καλύτερο σημείο του είναι πως διεξάγεται ένας κρυφός πόλεμος για την απόκτησή του. Αυτές οι συγκλονιστικές αποκαλύψεις είναι τόσο συναρπαστικές που δικαιολογούν διάφορα πραγματικά γεγονότα που έχουν συμβεί και μπορεί να συμβαίνουν κατά καιρούς στην Ελλάδα, από στρατηγικής και οικονομικής πλευράς, προκειμένου ξένες δυνάμεις να το αρπάξουν με παράνομο τρόπο, καθώς η χρήση του στο διάστημα είναι ανυπολόγιστης αξίας.

Διαβάστε επίσης: Καστελλόριζο, το «ακριβότερο» κομμάτι γης στον πλανήτη

Από αυτή την εντυπωσιακή ιστορία παρασύρθηκα κι εγώ, μέχρι που το έψαξα λίγο παραπάνω για να διαπιστώσω πως τίποτα από όλα αυτά δεν μπορεί να ισχύουν στην πραγματικότητα για μερικούς πολύ απλούς λόγους που είναι εύκολο να τους βρει κάποιος με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο, ξεκινώντας από την πραγματική αξία του μετάλλου. Αλλά, ας δούμε πρώτα, τι είναι το Όσμιο.

Το όσμιο, σύμφωνα με το metalary.com είναι ένα από τα μέταλλα της ομάδας πλατίνας και έχει μπλε γκρι χρώμα. Είναι ένα σκληρό αλλά εύθραυστο μέταλλο που βρίσκεται ως ιχνοστοιχείο στα κράματα, κυρίως σε μεταλλεύματα πλατίνας Ζυγίζει 22,59 γραμμάρια ανά κυβικό εκατοστό, ενώ είναι ένα από τα πιο σπάνια στοιχεία, σπανιότερο και από τον χρυσό. Η σκληρότητα, η ευθραυστότητα και το υψηλό σημείο τήξης του, το καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο να διαμορφωθεί στο επιθυμητό σχήμα. Κάθε χρόνο παράγεται λιγότερο από έναν τόνο.

Χρησιμοποιείται σχεδόν πάντα ως μέρος ενός μεταλλικού κράματος. Λόγω της μεγάλης του πυκνότητας, είναι κατάλληλο για χρήσεις και εφαρμογές όπου η τριβή πρέπει να ελαχιστοποιηθεί, όπως πχ μύτες στυλό, βελόνες πικάπ, καθώς και οπουδήποτε απαιτείται εξαιρετική αντοχή και σκληρότητα. Έχει επίσης επιδείξει πολύ υψηλή ανακλαστικότητα στο εύρος υπεριώδους ακτινοβολίας του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι ακόμη και διπλάσια ανακλαστική από τον χρυσό. Έχει χρησιμοποιηθεί σε καθρέφτες για φασματόμετρα υπεριώδους ακτινοβολίας στο διάστημα, αν και σε τροχιά χαμηλού ύψους υπήρχε ακόμα αρκετό οξυγόνο που έφθειρε το μέταλλο. Η μόνη γνωστή κλινική χρήση του οσμίου είναι η αρθροεκτομή σε αρθριτικούς ασθενείς στη Σκανδιναβία, ενώ το 2011, μια μελέτη έδειξε ότι το μέταλλο επέδειξε επίσης κάποια αντικαρκινική δράση και θα μπορούσε, ίσως, να αποτελέσει μέρος ορισμένων αντικαρκινικών θεραπειών στο μέλλον. Σε γενικές γραμμές, δεν είναι πραγματικά ένα πρακτικό μέταλλο για να ασχοληθεί κανείς, είτε στη βιομηχανία είτε στο εμπόριο.

Το όσμιο, όπως και άλλα πολύτιμα μέταλλα, μετριέται με το βάρος και η αγοραία τιμή του δεν έχει αλλάξει εδώ και δεκαετίες, κυρίως επειδή ελάχιστη αλλαγή έχει σημειωθεί στην προσφορά και τη ζήτηση. Εκτός από το ότι είναι σπάνιο, το όσμιο είναι δύσκολο να δουλευτεί, έχει λίγες χρήσεις και αποτελεί πρόκληση για την ασφαλή αποθήκευση λόγω του τοξικού αερίου του μετάλλου που παράγεται όταν οξυγονώνεται. Έτσι, η τιμή του παρέμεινε σταθερή από τη δεκαετία του 1990, ο πληθωρισμός έκτοτε οδήγησε το μέταλλο να χάσει περίπου το ένα τρίτο της αξίας του τις δύο δεκαετίες πριν από το 2018. Θεωρητικά, η τιμή του κυμαίνεται γύρω από τα 400 δολάρια ανά ουγκιά (31,1 γραμμάρια). Αν και είναι έτσι από την αρχή της δεκαετίας του 1990, αυτό δεν είναι το πραγματικό τίμημα. Αντίθετα, είναι ένα σημείο εκκίνησης για διαπραγματεύσεις όταν μια εταιρεία χρειάζεται να αγοράσει το μέταλλο.

Τελικά, υπάρχει όσμιο στην Ελλάδα; Σύμφωνα με το ellinikahoaxes.gr (όπου μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την απίθανη θεωρία συνωμοσίας) πέρα από μια αναφορά σε άρθρο της σελίδας geodifhs.com. το οποίο κάνει λόγο για πιθανότητα – «Στον υποθαλάσσιο χώρο μεταξύ της Κω και των Ιμίων υπάρχουν ποικίλα σπάνια ορυκτά. Μεταξύ αυτών πιθανόν να υπάρχει και ένα ορυκτό που ονομάζεται «όσμιο» και ανήκει στην ομάδα του λευκόχρυσου». – δεν υπάρχουν γεωλογικές μελέτες στη διεθνή βιβλιογραφία για κοιτάσματα οσμίου στα Ίμια. τα σημαντικότερα κοιτάσματα να βρίσκονται στη Νότια Αφρική, τη Ρωσία και τον Καναδά. Κατά συνέπεια, αυτή η τόσο εντυπωσιακή ιστορία που η πραγματικότητα και οι ειδικοί την καταρρίπτουν, δεν μπορεί να σταθεί παρά μόνο ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας ή κατασκοπευτικής ταινίας.

diadrastika