Καλλιτεχνική απεικόνιση από Placid Place στο Pixabay

Τι ακριβώς γνώριζαν οι αρχαίοι Έλληνες για την Σελήνη;

Οι Έλληνες φιλόσοφοι και συγγραφείς κάνουν πάρα πολλές αναφορές σχετικά με την Σελήνη. Μιλούν για αυτήν μέσα από μύθους, αναδημοσιεύουν πεποιθήσεις άλλων παλαιότερων, λένε τη γνώμη τους βασισμένοι σε προηγούμενα έργα και, φυσικά, κάποια από αυτά που έγραψαν και διατύπωσαν μπορεί και να ήταν λάθος εκτιμήσεις, σε σχέση με τις επιβεβαιωμένες επίσημες διαπιστώσεις της σύγχρονης τεχνολογίας και επιστημονικής κοινότητας. Όλα αυτά που άφησαν πίσω τους, ως κληρονομιά σε εμάς, μοιάζουν να διακριβώνουν πως γνώριζαν πάρα πολλά για την σελήνη. Αν κάποιος τα μαζέψει όλα αυτά ίσως να σχηματίσει την ιδέα ότι η Σελήνη μπορεί και να μην ήταν αυτό που φαίνεται να είναι σήμερα. Παράξενες αντιλήψεις, θεωρίες, λογοτεχνικές υπερβολές σε συνδυασμό με μύθους και θρύλους, δίνουν μια τελείως διαφορετική πραγματικότητα για την Σελήνη, από όσο την ξέρουμε – ή νομίζουμε ότι την ξέρουμε. Για τη συνέχεια έχουμε συγκεντρώσει μερικές από αυτές τις αναφορές. Από που να ξεκινήσει κανείς!… Μια καλή αρχή, ίσως, θα ήταν τότε που με βάση κάποια κείμενα, δεν υπήρχε η Σελήνη. -d-

Ενδείξεις από αναφορές σε αρχαία ελληνικά κείμενα μας λένε ότι κάποτε η Σελήνη δεν υπήρχε στον ουρανό. Και μάλιστα για να δηλώσουν την πανάρχαια εποχή που ιδρύθηκε η Λυκόσουρα, στην ορεινή Αρκαδία της Ελλάδας, η πρώτη πόλη που είδε το φως του ήλιου στη Γη, λένε ότι «ιδρύθηκε τότε που δεν υπήρχε Σελήνη στον Ουρανό». Γενικά τους αρχαίους Αρκάδες τους αποκαλούσαν «προσέληνους», επειδή υπήρξαν στην περιοχή αυτή πριν εμφανιστεί η Σελήνη στον ουρανό.

Διαβάστε επίσης: Οι Προσέληνοι Αρκάδες και η λατρεία του Ερμή

-«Προσέληνοι οι Αρκάδες και προσεληνίς το θηλυκόν», γράφει ο Στέφανος Βυζάντιος.

-«Αι νύμφαι της Αρκαδίας απεκαλούντο και αυτές προσελήνιδες», αναφέρει το λεξικό του Ησυχίου Αλεξανδρέως.

-«Προσέληνοι Ηρόδοτος τους Αρκάδας ούτω λέγει, τουτέστιν αρχαίους προ της σελήνης», γράφει το λεξικό του Σουίδα.

-Αργοναυτικά του Απολλώνιου του Ρόδιου: «Αρκάδες οι και πρόσθε σεληναίης υδέονται ζώειν, φηγόν έδοντες εν ούρεσιν…».

Ο Απολλώνιος αναφέρεται σε μία εποχή στην οποία «δεν υπήρχαν όλες οι ουράνιες τροχιές», πριν από τη γενιά του Δευκαλίωνα και της Πύρρας, δηλαδή πριν τον κατακλυσμό. Τότε που δεν υπήρχε Σελήνη, οι μόνοι άνθρωποι που υπήρχαν ήταν οι Πελασγοί οι οποίοι ζούσαν στα βουνά της Αρκαδίας.

-Ο Δημόκριτος και ο Αναξαγόρας δίδασκαν ότι υπήρξε εποχή όπου η Γη δεν είχε τη Σελήνη!

-Ευστάθιος, εκκλησιαστικός συγγραφέας και φιλόσοφος: «Δοκεί δε φασί, παλαιότατα έθνη Ελλήνων είναι τα Αρκαδικά, διό και προσέληνοι ελέγοντο οι Αρκάδες, όπερ, φασίν, Ίππυς ο Ρηγίνος πρώτον αυτούς εκάλεσε».

-Οβίδιος «… οι Αρκάδες κατείχαν τη χώρα τους πριν από τη γέννηση του Διός» και «το γένος τους είναι παλαιότερο από την Σελήνη».

-Ο Πλούταρχος που αφήνει υπόνοιες για πανάρχαια κατοίκηση της Σελήνης: «Διά τι τας εν τοις υποδήμασι σεληνίδας, οι διαφέρειν δοκούντες ευγένεια φορούσιν; πότερον, ως Κάστωρ φησί, σύμβολον έστι τούτο της λεγόμενης οικήσεως επί της σελήνης και ότι μετά την τελευτήν αύθις αι ψυχαί την σελήνην υπό πόδας έξουσιν, ή τοις παλαιοτάτοις τουθ’ υπήρχε, εξαίρετον, ούτοι δ’ήσαν Αρκάδες των απ’ Ευάνδρου Προσελήνων λεγομένων».

Ο Σωκράτης λέγεται ότι χαρακτηρίζει τη Σελήνη ως «Μεγάλη κούφια σφαίρα που στο εσωτερικό της υπάρχουν θάλασσες και στεριές και κατοικούν άνθρωποι σαν εμάς», αναφέρει ο Ξενοφάνης για τον δάσκαλο του. Κατά τη γνώμη του Αναξαγόρα, η σελήνη είναι μια γη κατοικημένη και η καταγωγή της ζωής έχει την αίτια της στον ήλιο και στις εξαρτημένες από αυτόν θερμοκρασίες. Επίσης ότι διέθετε φαράγγια και λόφους.

Ο Έλληνας θεός Ορφέας, γιος του Απόλλωνα κατά μια εκδοχή, μας λέει: «Η Σελήνη έχει βουνά πολιτείες και σπίτια, η επιφάνεια της είναι έδαφος όπως της γης και κατοικείται από θεϊκούς κατοίκους». Τις πληροφορίες αυτές μας τις δίνουν Πλούταρχος και Διογένης ο Λαέρτιος. Ο Ορφέας γνώριζε το σεληνιακό ημερολόγιο των 12 μηνών και τις φάσεις της σελήνης. Μιλά για την περιστροφή της γης γύρω από τον ήλιο, τις εύκρατες, τροπικές και πολικές ζώνες της γης, τις εκλείψεις της σελήνης, τα ηλιοστάσια, τις ισημερίες, τις κινήσεις των πλανητών και την παγκόσμια έλξη και επιμένει στο θέμα των κατοίκων της σελήνης, ότι είναι αυτοί που περιπλανήθηκαν από πλανήτη σε πλανήτη.

Οι Τελχίνες της Ρόδου και οι Κάβειροι της Σαμοθράκης εξαφανίστηκαν μετά τον μεγάλο κατακλυσμό. Η τεχνολογική τους εξέλιξη ήταν τέτοια που τους επέτρεπε να εγκαταλείψουν την γη και να σωθούν στην Σελήνη ή τον Άρη. Η άποψη μου είναι ότι επέστρεψαν στις βάσεις τους στην Σελήνη και τον Άρη αντίστοιχα, βάσεις που χρησιμοποιήθηκαν από τους θεούς κατά τον εποικισμό της γης.

Ο Νόνος αναφέρει ότι ο Φαέθων έκανε 30 περιστροφές γύρω από το φεγγάρι, ταξίδεψε στην Αφροδίτη και επισκεπτόταν τον Β. και Ν. Πόλο. Ο Διόνυσος και ο Ηρακλής πήγαν στην Σελήνη και ο Ίδμων όπως αναφέρει ο Νόνος ταξίδεψε στην Σελήνη με το άρμα του που έμοιαζε με απαστράπτοντα κομήτη και δίνει ακριβέστατες πληροφορίες για την αθέατη πλευρά της σελήνης κάτι, που πριν λίγα χρόνια έκανε ο σύγχρονος άνθρωπος.

Ο Ελληνικής καταγωγής Λουκιανός από την Σαμοσάτα της Συρίας έζησε το 120 μ.Χ. Στο βιβλίο του «Αληθινή Ιστορία» αν και το χαρακτηρίζει παραμύθι, εν τούτοις περιέχει εκπληκτικές περιγραφές που κάποιες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως προφητικές σε σχέση με το σήμερα.

Διαβάστε σχετικά: Λουκιανός, για τον Πόλεμο Ελλήνων στην Σελήνη

Η δίδυμη αδελφή του Απόλλωνα, η Άρτεμη, χρημάτισε βασίλισσα της σελήνης. Ο Πυθαγόρας, γιος του Απόλλωνα κατά μία παράδοση, επέμενε ότι η Σελήνη κατοικείται από όντα θεϊκά όμοια με τους ανθρώπους της γης. Ο Πυθαγόρας αφηγείται επίσης ότι έκανε στροφές γύρω από την σελήνη με τα αστρόπλοια των θεών που κατοικούσαν στο φεγγάρι και με τα όντα αυτά είχε δημιουργήσει φιλία, ενώ αναφέρει ότι η σεληνιακή ημέρα είναι 15 φορές μεγαλύτερη από της γης όπως και είναι.

Ο Αριστοτέλης αναφέρει ότι όπως άκουσε από μαρτυρίες πολλές φορές, ο Πυθαγόρας μπορούσε την ίδια στιγμή να βρίσκεται σε δύο διαφορετικό μέρη – ιδιότητα που έχει μόνο το ηλεκτρόνιο του ατόμου – και έκανε ταξίδια στον Άδη ακολουθώντας την διαδρομή του Προμηθέα. Ο Πυθαγόρας μπορούσε να αιωρείται και να γίνεται αόρατος ή να βρίσκεται ταυτόχρονα σε δύο μέρη. Τον δίδαξε ο Απόλλωνας όπως τον Αρισταία και τον ιερέα του ‘Αβαρι.

-d- Λοιπόν; Πως σας φαίνονται όλα αυτά; Σίγουρα, τα περισσότερα από όσα διαβάσατε δεν συμβαδίζουν με τα επίσημα επιστημονικά στοιχεία και δεδομένα που έχουν συγκεντρώσει οι αρμόδιοι επιστήμονες για την Σελήνη. Άραγε, θα μπορούσαν όλα όσα διατυπώθηκαν πιο πάνω να σημαίνουν κάτι; Από που άντλησαν αυτές τις πληροφορίες οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι; Τι τους ώθησε να σχηματίσουν αυτές τις γνώμες που έγραψαν με θάρρος; Θα μπορούσε το απώτερο παρελθόν να κρύβει μια άλλη πραγματικότητα από αυτή που νομίζουμε σήμερα; Μήπως κάποιοι μύθοι περιέχουν ψήγματα μιας κάποιας αλήθειας που σήμερα φαντάζει απίστευτη; Ή μήπως διέθεταν υπερβολικά μεγάλη φαντασία, τον καιρό εκείνο, τον παλιό; -d-

Πηγή << ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΙ ΓΙΟΙ ΤΩΝ ΘΕΩΝ >> ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗΣ
diodos.gr και omadaorfeas / Image by Placid Place from Pixabay