Είχε ο Ιησούς άλλα αδέλφια από παρέμβαση του Θεού;
Image by VitalikRadko from depositphotos

Είχε ο Ιησούς άλλα αδέλφια από παρέμβαση του Θεού;

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Πολύς λόγος και πολύ μελάνι έχει χυθεί για το εάν ο Ιησούς είχε αδέρφια, από την Παναγία ή τον Ιωσήφ. Οι εξηγήσεις και οι ερμηνείες είναι πολλές. Διαβάζοντας την Καινή Διαθήκη πολλοί ισχυρίζονται ότι βγαίνει σχεδόν αβίαστα το συμπέρασμα πως ο Ιησούς Χριστός είχε αδέλφια εξ αίματος ή/και ετεροθαλή, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τα Απόκρυφα Ευαγγέλια. Φυσικά, πολλοί είναι εκείνοι που το αμφισβητούν και υποστηρίζουν ότι ήταν γιοι του Ιωσήφ και όχι πραγματικά αδέλφια του Ιησού. Όμως, η δική μου τοποθέτηση θα είναι διαφορετική και δεν έχει να κάνει με τα αδέρφια ή τα ξαδέρφια κανενός πατέρα. Πέραν αυτών, η χριστιανική παράδοση θέλει την Παναγία να ήταν Παρθένος και μάλιστα αειΠάρθενος. Επίσης, όπως όλοι γνωρίζουμε ο Ιωσήφ δεν ήταν ο πραγματικός πατέρας του Ιησού. Πατέρας του Ιησού. σύμφωνα με την Καινή Διαθήκη και τη χριστιανική πίστη, αναγνωρίζεται ο Ένας και Μοναδικός Θεός που μέσω του Αρχάγγελου του ανακοίνωσε και κατέστησε έγκυο την Μαριάμ.

Όμως, έχω μερικές προσωπικές απορίες τις οποίες θα ήθελα να εκφράσω και θα εκτιμούσα να είχα μία απάντηση με επιχειρήματα και καθαρό σκεπτικό. από κάποιον αναγνώστη. Έχω ήδη καταλήξει στο συμπέρασμα πως κάποια πρόσωπα που περιβάλλουν τον Ιησού, κυρίως Απόστολοι, δεν μπορεί να είναι αδέλφια εξ αίματος με τον Ιησού, αφού ως γνωστόν ο Ιωσήφ δεν συνέβαλε με κανένα τρόπο, παρά μόνο ο Θεός. Μήπως, όμως, θα μπορούσε να είναι πιθανό, ο Ιησούς να είχε αδέλφια από τον ίδιο Θεό που ευλόγησε την Μαρία ή Μαριάμ, γνωστή ως Παναγία;

Σεβόμενος την συγκεκριμένη πίστη, προσπαθώ να μπω στην «λογική» της: η Μαριάμ «προτού συνευρεθούν (με τον Ιωσήφ), έμεινε έγκυος με την δύναμη του Αγίου Πνεύματος» (Κατά Ματθαίον Α΄18) και αμέσως το παιδί που γεννιέται αποκαλείται ο Υιός του Θεού. Με την ίδια «λογική» και την ίδια «συμβολή» του Θεού, ο Θεός είχε κι άλλα παιδιά, όπως η γυναίκα του Ζαχαρία, η Ελισάβετ, η οποία ήταν στείρα. Είπε ο άγγελος στον άντρα της «Η γυναίκα σου η Ελισάβετ θα σου γεννήσει γιο και θα του δώσεις το όνομα Ιωάννης […] Θα είναι γεμάτος Πνεύμα Άγιο ήδη από την κοιλιά της μάνα του». (Κατά Λουκάν Α΄ 13-16)

Ο Θεός υπόσχεται στον Αβραάμ ότι η γυναίκα του η Σάρρα, παρά την ηλικία της θα αποκτήσει γιο «Θα την ευλογήσω (είπε ο Θεός) και θα σου δώσω γιο απ’ αυτήν» (Γένεσις ΙΖ΄ 16). Ο Κύριος φρόντισε για την Σάρρα, όπως είχε πει και έκανε γι’ αυτήν ό,τι είχε υποσχεθεί. Έτσι η Σάρρα έμεινε έγκυος και γέννησε έναν γιο στον Αβραάμ […] (Γένεσις ΚΑ΄ 1-2). Εδώ, όπως και στην επόμενη παραπομπή, δεν αναφέρεται η παρουσία του Αγίου Πνεύματος, ωστόσο, η διαδικασία είναι πάντα η ίδια: ο Θεός «ευλογεί», ή κάνει το «θαύμα» του, ή δείχνει το «ενδιαφέρον» του και οι γυναίκες συλλαμβάνουν και στην συνέχεια γεννούν.

Ας πάμε λίγο πιοσω, στην Παλαιά Διαθήκη όταν ο Ηλεί ευλογούσε τον Ελκανά και την γυναίκα του κι έλεγε στον Ελκανά: «Εύχομαι ο Κύριος να σου δώσει απογόνους απ’ αυτή την γυναίκα στην θέση του παιδιού που αυτή αφιέρωσε στον Κύριο». Έπειτα γύριζαν στο σπίτι τους. Ο Θεός ενδιαφέρθηκε για την Άννα κι έμεινε έγκυος και γέννησε τρεις γιους και δύο κόρες. (Α΄Σαμουήλ ή Βασιλέων Α΄, Β΄20-21). Η μόνη διαφορά στα παραπάνω περιστατικά (και, ενδεχομένως, αρκετά ακόμα) είναι πως, στις «ευλογημένες» μητέρες, δεν ανακοινώθηκε από κάποιον άγγελο ή Αρχάγγελο πως θα γεννήσουν τον Υιό του Θεού, όπως έγινε στην περίπτωση της Παναγίας.

Αρκεί, όμως, μία ανακοίνωση για να διαφοροποιήσει την «συμβολή» του Θεού στην τεκνοποίηση μιας γυναίκας, αφού όλες εγκυμόνησαν με το ίδιο «θαύμα» και μάλιστα από τον ίδιο Θεό; Άραγε, το γεγονός ότι οι γιοί που αποκτήθηκαν από τις απλές αυτές θνητές γυναίκες, χάρη στην διαμεσολάβηση του Θεού, στην ουσία, δεν τους καθιστά και τέκνα του Θεού; Μπορεί και όχι. Απλά αναρωτιέμαι: Τελικά, μήπως όλοι οι παραπάνω γιοί και οι κόρες είναι πράγματι και αδέρφια του Ιησού; Οπότε ο Χριστός δεν είναι o Μονογενής Υιός του Θεού;

Όποια λογική και αν ακολουθήσω, είτε αυτή που εμφανίζεται κατά γράμμα στην Καινή Διαθήκη και στα Απόκρυφα Ευαγγέλια, είτε εκείνης του διαμεσολαβητικού «θαύματος», καταλήγω στο ίδιο συμπέρασμα: ο Ιησούς είχε αδέρφια, είτε αυτά γεννήθηκαν από την Παναγία, είτε ήσαν κατευθείαν απόγονοι του Πατέρα, του ενός και μοναδικού Θεού, σε μία προγενέστερη εποχή!

Οι δύο «λογικές» δεν είναι αντικρουόμενες, κατά συνέπεια μπορεί να ευσταθούν (είτε η μία, είτε η άλλη, είτε και οι δύο μαζί ταυτόχρονα), απλά έρχονται σε αντιπαράθεση με το κοινό αίσθημα της πίστης, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί, εξαπλωθεί και εγκατασταθεί στους πιστούς οι οποίοι αποδέχτηκαν τις θέσεις της θρησκείας χωρίς ποτέ να ασχοληθούν με τις βάσεις των θέσεων αυτών.

 diadrastika / Image by VitalikRadko from depositphotos.com