η Σφίγγα της Αιγύπτου
Εικόνα από jma659 στο Pixabay

Τι υπάρχει κάτω από τη Σφίγγα της Αιγύπτου;

Σπύρος Μακρής
περιεχόμενο σχολιασμού, με στοιχεία δημιουργικής γραφής

Ενδείξεις που στηρίζονται σε αρχαία κείμενα, μύθους, αστικούς θρύλους, παραφιλολογίες, φληναφήματα, αλλά ενδεχομένως βασίζονται και σε κάποιο μέρος της πραγματικότητας, θέλουν με κάποιο τρόπο να υπάρχει ένας κάθετος άξονας σαν φρεάτιο ή σήραγγα που οδηγει υπόγεια μέσα από τη μεγάλη Σφίγγα και κάτω από αυτήν, στο υπέδαφος. Λέγεται επίσης ότι υπάρχει μια αίθουσα αρχείων από τον καιρό της Ατλαντίδας ή που σχετίζεται με αυτήν.

Φήμες για την Σφίγγα της Αιγύπτου

Υποτίθεται, λοιπόν, πως υπάρχει μια καταπακτή στην πλάτη της Σφίγγας ή στην κορυφή του κεφαλιού της. Υπάρχουν πολλές εναέριες φωτογραφίες που την δείχνουν -μπορείτε να συναντήσετε πολλές στο διαδίκτυο-, αλλά κάποιες τις συνοδεύουν οι αντίθετες φήμες, δηλαδή, πως πρόκειται για επεξεργασμένες εικόνες. Ποιος μπορεί να ξέρει πια, τι είναι πραγματικό και τι όχι! Η σύγχρονη τεχνολογία μπορεί να κάνει θαύματα. Κι αν δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για αυτά που δείχνουν ή ότι δήθεν δείχνουν κάποιες φωτογραφίες, πως μπορείς να είσαι βέβαιος για όλα τα υπόλοιπα που υποτίθεται ότι βρίσκονται εκεί μέσα, για τα οποία δεν υπάρχουν ούτε βίντεο ούτε φωτογραφίες; Μόνο φήμες.

Διαβάστε επίσης: Οι Πυραμίδες ως Κορυφές ενός Υπόγειου Κόσμου

Άλλες φήμες υποστηρίζουν πως, ναι μεν υπάρχει η καταπακτή, είναι πραγματική και γεγονός, αλλά οι αρχαιολόγοι που την άνοιξαν είδαν ότι δεν οδηγεί κάπου, μόνο σε αδιέξοδο. Υποτίθεται ότι έσκαψαν να δουν αν υπάρχει κάποιο κρυφό άνοιγμα, κάποιο κρυφό δωμάτιο, αλλά τίποτα. Λέγεται επίσης ότι χρησιμοποιήθηκε και τεχνολογία για να μπορέσει να “δει” μέσα και πέρα από τα πέτρινα μπλοκ, αλλά δεν απέδωσε.

Άλλες φήμες υποστηρίζουν ότι υπάρχει είσοδος από το δεξί πόδι της Σφίγγας και ότι υπήρξε ένα συνεργείο που ξεκίνησε κάποιες ανασκαφές, αλλά δεν προχώρησε ιδιαίτερα. Προφανώς έφτασε σε αδιέξοδο. Μια υπερβολική φήμη θέλει την υποτιθεμένη είσοδο, η οποία θεωρητικά οδηγούσε κάτω από τη Σφίγγα της Αιγύπτου, να φυλασσόταν από στρατιώτες, όσο την ερευνούσαν. Μεγάλη υπερβολή, νομίζω.

Και, φαντάζομαι θα αναρωτιέστε “γιατί διαβάζεις τις φήμες και δεν ψάχνεις να βρεις τι λένε επίσημα οι αρχαιολόγοι;” Καλή η ερώτηση. Αλλά μερικές φορές δεν βρίσκεις αυτό ακριβώς που θες, γιατί και οι αρχαιολόγοι προσπαθούν να κρατήσουν κάποια μυστικά που έχουν σκοπό να αποκαλύψουν εν καιρώ, μετά τις ανασκαφικές έρευνες, αλλά αυτός ο καιρός είναι ατελείωτος. Βρίσκεις, όμως, άλλα.

Διαβάστε επίσης: H Σφίγγα ήταν ήδη εκεί πριν την βασιλεία του Χέοπα;

Μυστικές είσοδοι

Μια από αυτές τις εισόδους υποτίθεται ότι οδηγεί Κάτω από τη Σφίγγα της Αιγύπτου, λέγεται ότι σφραγίστηκε το 1926 από τον Emile Baraize κατά τη διάρκεια εργασιών αποκατάστασης στη Σφίγγα. Αυτή η είσοδος, ένας άξονας στο πίσω μέρος του μνημείου, αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά από τον Johan Michael Vansleben το 1679 και εξερευνήθηκε πλήρως από τον αιγυπτιολόγο Auguste Mariette το 1853. Επίσης, ο Charles Thompson, ο οποίος εξερεύνησε τη Σφίγγα το 1733, μίλησε για εισόδους και μια «τρύπα στην κορυφή της πλάτης» της Σφίγγας. Σύμφωνα με την έκθεση του πανεπιστημίου Waseda στο Τόκιο της Ιαπωνίας, το 1992, υπάρχουν ενδείξεις ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν “κρυφά” τούνελ που θα ήταν πιθανό να οδηγούν κάτω από την Σφίγγα, σε κάποιες μεριές γύρω-γύρω της. Και… τίποτα περισσότερο.

Επιπλέον, υπάρχει πληθώρα πληροφοριών – ελκυστικών πληροφοριών – που, όμως, δεν προέρχονται από επίσημα χείλη. Ακόμα και τα ντοκιμαντέρ μοιάζουν να πέφτουν σε αντιφάσεις μεταξύ τους, αλλά κι αυτό έχει να κάνει με την προσέγγιση που κάνουν αλλά και με την χρονολογία που γυρίστηκαν. Αν και θα το ήθελα, δεν θα περάσω σε άλλες φήμες που περιγράφουν ότι μπήκαν μέσα στη Σφίγγα, είτε από την καταπακτή είτε από το πόδι. Θα σας δώσω μόνο μία ιδέα, αλλά για κανένα λόγο μην την πάρετε στα σοβαρά γιατί είναι πολύ πιθανό να μην ισχύει ούτε στο ελάχιστο:

Λέγεται ότι υπάρχει ένας υποτιθέμενος κάθετος άξονας, μέσω του οποίου κατέβηκαν κάπου τριάντα μέτρα, μέσα στη γη. Εκεί υποτίθεται ότι υπάρχει κάτι σαν μια ολόκληρη πόλη και ότι εκεί συμβαίνουν διάφορα ανατριχιαστικά. Επίσης ότι έχει βρεθεί και μία βιβλιοθήκη, όχι σαν κι αυτές που έχουμε σπίτι, αλλά σχεδόν όσο ένα τεράστιο κτίριο. Εδώ οι φήμες διχάζονται καθώς άλλες υποστηρίζουν ότι πρόκειται για τα Αρχεία της Ατλαντίδας και άλλες για τα πρωτότυπα από την Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας.

Γενικά, νομίζω, υπάρχει μεγάλη σύγχυση γύρω από το θέμα τόσο των Πυραμίδων της Αιγύπτου όσο και της Σφίγγας. Το μυστήριο έχει φτάσει στην υπερβολή του και οι διάφορες φήμες, καλοπροέραιτες ή κακοπροέραιτες δεν βοηθούν στην εξιχνίασή του. Βοηθούν, όμως, στο να σε κάνουν να σκεφτείς, να φανταστείς, να κρίνεις τι θα μπορούσε να ισχύει και τι όχι, να ψάξεις για να μάθεις περισσότερα, αλλά και να αμφισβητήσεις πολλά ή λίγα.

Διαβάστε επίσης: Στο Αυτί της Σφίγγας Βρίσκεται ο Μηχανισμός για να Ανοίξει και η Ανθρώπινη Ζωή θα Αλλάξει, λέει ο Μπορίσκα

diadrastika / Image by jma659 from Pixabay