«Τα Ελληνικά Τελωνεία του Διαστήματος Περιπολούν Γύρω από την Γη Μέχρι να Έρθει η ώρα της Αποκάλυψης»

Χρουστσόφ και «Τα Ελληνικά Τελωνεία του Διαστήματος Περιπολούν»

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Όταν ο Σοβιετικός ηγέτης Νικήτα Χρουστσόφ λογομάχησε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντουάιτ Αιζενχάουερ, το 1960, λόγω της κατάρριψης του κατασκοπευτικού U-2 που πέταγε πάνω από την Ρωσία φέρετε να είπε:

«Τα Ελληνικά Τελωνεία του Διαστήματος Περιπολούν Γύρω από τη Γη Μέχρι να Έρθει η ώρα της Αποκάλυψης»

Εδώ αμέσως δημιουργείται ένα πρώτο καίριο ερώτημα: Γιατί να το είχε πει αυτό; Τι ήξερε;

Μία απάντηση, τουλάχιστον, θα μπορούσε να είναι η εξής:

«Αλήθεια, τριάντα χιλιάδες υπάρχουν από τον Δία φύλακες αθάνατοι των θνητών ανθρώπων απάνω στην πολύκαρπη γη. Και τούτοι παρακολουθούν τις δίκες και τα εγκλήματα γυρίζοντας αχνοντυμένοι παντού στην Γη».
Ησίοδος, Έργα και Ημέραι στίχοι 252-255 (Διαβάστε σχετικά: 30.000 Αθάνατοι του Διός: Φύλακες των Θνητών Ανθρώπων

Οι αθάνατοι αυτοί φύλακες είναι αποσταλμένοι από τον Δία και προερχόμενοι από το πρώτο γένος, το λεγόμενο Χρυσό Γένος, σύμφωνα με τους στίχους 123-125.

Τα ελληνικά τελωνεία του διαστήματος

Τα λόγια του Χρουστσόφ τα οποία δεν γίνονται απόδεκτά από τους σκεπτικιστές, δεν θα μπορούσε να τα είπε τυχαία, αφού μοιάζει να παράφρασε αρκετά τους παραπάνω στίχους του Ησίοδου, αλλά χωρίς να τους αλλάξει το νόημα. Μοιάζει περισσότερο να τα μετέφερε στην ορολογία της εποχής, σε ελεύθερη διασκευή. Και σίγουρα δεν το έκανε τυχαία – εφόσον δεχτούμε ότι πράγματι είπε αυτά τα λόγια. Μόνο που, υπάρχει ένα πρόωλημα. Αυτά τα λόγια δεν είναι πουθενά καταγεγραμμένα.

Στην ομιλία του Χρουστσόφ, μέρος της οποίας μπορείτε να διαβάσετε στα αγγλικά, ποτέ δεν φαίνεται να καταγράφηκε ότι μίλησε για ελληνικά τελωνεία του διαστήματος, αλλά ούτε και αναφέρθηκε σε παρόμοια θεματολογία ώστε να μπορεί να συσχετιστεί με τα λεγόμενα. Επίσημα, δεν υπάρχει πουθενά στα πρακτικά της ομιλίας του η οποία ήταν περίπου 140 λεπτά. Ψάξαμε στο ιντερνετ για την συγκεκριμένη ομιλία, βρήκαμε πολλά αποσπάσματα, αλλά κανένα που να αναφέρεται σε αυτήν. Είναι, λοιπόν, σαν αυτά τα λόγια να μην ειπώθηκαν ποτέ. Κυκλοφορούν από στόμα σε στόμα και από σελίδα σε σελίδα αλλά χωρίς πουθενά να αποδεικνύεται και να τεκμηριώνεται η αρχική πηγή. Σαν ένας αστικός μύθος. Κατά συνέπεια δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι πράγματι είπε αυτά που φημολογούνται, αλλά, ούτε και ότι δεν τα είπε.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Οι συνωμοσιολογικοί κύκλοι δεν φαίνεται να έχουν το συγκεκριμένο απόσπασμα της ομιλίας του, ωστόσο ισχυρίζονται ότι το επίμαχο κομμάτι έχει κοπεί τόσο από το επίσημο φιλμ της εποχής, όσο και ότι έχει αφαιρεθεί από τα ίδια τα πρακτικά της συνεδρίασης.

Άλλοι πάλι, ισχυρίζονται ότι τα λόγια αυτά δεν τα είπε κατά την διάρκεια της ομιλίας του, αλλά στον ίδιο τον πρόεδρο Αϊζενχάουερ την στιγμή που χαιρετίστηκαν έξω από την αίθουσα του ΟΗΕ, οπότε και δεν καταγράφηκαν!

Το γεγονός που αμφισβητήθηκε αλλά δικαιώθηκε

Το θέμα λοιπόν, όπως το βλέπω προσωπικά, φαίνεται να μένει χωρίς απτές αποδείξεις. Χωρίς τεκμηριωμένη πηγή, είναι σαν ο Χρουστσόφ να μην είπε ποτέ κάτι τέτοιο. Μπορεί, επίσης να μην το είπε ποτέ ο ίδιος, αλλά κάποιος άλλος, οπότε όσοι κυκλοφόρησαν την φήμη να την απέδωσαν στον Χρουστσόφ για να της προσθέσουν κύρος. Μπορεί να είναι απλά ένα κατασκεύασμα που άρεσε και έμεινε ως αλήθεια. Μπορώ να κάνω δεκάδες υποθέσεις για το πως προέκυψε αυτή η φράση, όμως, πρακτικά δεν έχει καταγραφεί να την είπε.

Η συγκεκριμένη ομιλία έγινε διάσημη καθώς σε κάποιο σημείο της, ο Σοβιετικός ηγέτης Χρουστσόφ έβγαλε το παπούτσι του και το χτυπούσε στο έδρανο, όπως μπορείτε να δείτε στο βίντεο με τίτλο Shoe Banging Incident (1960). Αλλά και αυτή η αντίδραση, όπως σημειώνει η Μηχανή του Χρόνου, για χρόνια αποτελούσε θρύλο – ενώ και η επίμαχη φωτογραφία του Χρουστσόφ στο βήμα με το χέρι υψωμένο να κρατά το παπούτσι αποδείχθηκε ότι ήταν προϊόν φωτομοντάζ, αλλά και οι αυτόπτες μάρτυρες αρνήθηκαν ότι συνέβη – μέχρι που εμφανίστηκε το βίντεο-ντοκουμέντο που το αποδείκνυε.

Αφού, λοιπόν, ένα πραγματικό γεγονός αμφισβητήθηκε τόσο έντονα μέχρι που δικαιώθηκε, ίσως, κάποτε, και αυτή η αμφιλεγόμενη φράση που αποδίδεται στον Χρουστσόφ ότι «Τα Ελληνικά Τελωνεία του Διαστήματος Περιπολούν», δεν αποκλείεται να δικαιωθεί με κάποιο παρεμφερές τεκμήριο. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε: η δικαίωση του ενός δεν επιβεβαιώνει ούτε προδικάζει τη δικαίωση του άλλου. Επίσημα και μέχρι στιγμής, αμφισβητείται λόγω έλειψης σοβαρών και ισχυρών αποδείξεων.

diadrastika