Βατικανό. Η αυλή με το κουκουνάρι (κωνάριο)
Βατικανό. Court of the Pinecone (η αυλή με το κουκουνάρι). Λέγεται ότι σχετίζεται με την Επίφυση ή Κωνάριο. Image by Julia-Casado-from-Pixabay

Επίφυση ή Κωνάριο. Γιατί θεωρείται ως η μεγαλύτερη συγκάλυψη στην ανθρώπινη Ιστορία
Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Τα τελευταία χρόνια το θέμα με την Επίφυση ή Κωνάριο, έχει ανοίξει πολλές συζητήσεις σε διάφορους τομείς και σύμφωνα με αρκετούς τίτλους άρθρων στο διαδίκτυο, θεωρείται ως η μεγαλύτερη συγκάλυψη στην ανθρώπινη Ιστορία.

Θα προσπαθήσω στη συνέχεια να δω ποιος είναι ο ρόλος της επίφυσης (pineal gland), αν και πως συνδέεται με το κουκουνάρι (pinecone), πως ερμηνεύεται ο συμβολισμός του κουκουναριού ή κωναρίου και όλα αυτά με το τρίτο μάτι.

Σε ποιους αρχαίους πολιτισμούς συναντούμε το κουκουνάρι ως σύμβολο που το εντοπίζουμε σήμερα και ποιοι μπορεί να είναι οι λόγοι που συντρέχουν για να σχηματιστεί γύρω από αυτό μία παράξενη θεωρία συνωμοσίας.

Επίφυση ή Κωνάριο: ένας μικρός ενδοκρινής αδένας

Η επίφυση, επίσης γνωστή ως κωνάριο (δηλαδή κουκουνάρι) λόγω του εξωτερικού της σχήματος, είναι ένας μικρός ενδοκρινής αδένας που βρίσκεται στη μέση περίπου του κρανίου, κοντά στον υποθάλαμο και ανάμεσα στα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου.

Η επίφυση είναι υπεύθυνη για την παραγωγή μελατονίνης, μιας ορμόνης που ρυθμίζει τους κύκλους ύπνου-αφύπνισης και παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση του κιρκάδιου ρυθμού του σώματος. Έχει επίσης και άλλες λειτουργίες που σχετίζονται με τη ρύθμιση των ορμονών και την ανταπόκριση του σώματος στο φως και το σκοτάδι.

Συχνά συνδέεται με πνευματικές και μεταφυσικές έννοιες, καθώς και με αρχαίους συμβολισμούς. Μέσα από διαφορετικές παραδόσεις έχει σχηματιστεί η πεποίθηση ότι ταυτίζεται με το «τρίτο μάτι».

Διαβάστε επίσης: Επίφυση. H Άγνωστη Ενεργειακή μας Σύνδεση

Λέγεται ότι η επίφυση αναφέρεται συχνά ως το «τρίτο μάτι» στους αρχαίους πολιτισμούς, ειδικά στους ανατολικούς, συμβολίζοντας την πνευματική ενόραση, τη διαίσθηση και την ανώτερη συνείδηση.

Κωνάριο ή κουκουνάρι στους αρχαίους πολιτισμούς

Στην αρχαία Ελλάδα, το κουκουνάρι συνδέθηκε με τον θεό Διόνυσο και αντιπροσώπευε τη θεία γνώση και φώτιση. Ήταν τοποθετημένο στην κορυφή του σκήπτρου που κρατούσε ο θεός, με ιδιαίτερα μυστηριακή σημασία.

Το κουκουνάρι συναντούμε να το κρατούν επιβλητικά, χέρια μεσοποταμιακών θεών, όπως οι Σουμέριοι.

Ο συμβολισμός του κουκουναριού σε σχέση με την επίφυση αντανακλά την πίστη στον ρόλο του ως πύλης προς ανώτερες καταστάσεις συνείδησης και πνευματικής επίγνωσης.

Στον αρχαίο αιγυπτιακό πολιτισμό

Στην αρχαία Αίγυπτο, το κουκουνάρι λέγεται ότι ήταν ένα εξέχον σύμβολο που επίσης συνδέθηκε με την επίφυση. Το κουκουνάρι συμβόλιζε την αφύπνιση της πνευματικής όρασης και τη σύνδεση μεταξύ του φυσικού και πνευματικού πεδίου.

Το κουκουνάρι σχετίστηκε με τον θεό Όσιρι, ο οποίος πίστευαν ότι ήταν ο κυβερνήτης της μετά θάνατον ζωής. Υπονοείται πως ο συμβολικός ρόλος του ένωνε τους δύο κόσμους: της ζωής και του επέκεινα.

Διαβάστε επίσης: Tο Μάτι του Ώρου και η Επίφυση

Καταλήγουμε, λοιπόν, στο συμπέρασμα πως η συσχέτιση της επίφυσης με την πνευματική σοφία και την αντίληψη του πνευματικού κόσμου αντανακλάται στον συμβολισμό του κουκουναριού για τον αρχαίο αιγυπτιακό πολιτισμό.

Στον Ινδουισμό και τον Βουδισμό

Ο συμβολισμός του κουκουναριού στον Ινδουισμό και τον Βουδισμό είναι επίσης σημαντικός.

Σε αυτές τις παραδόσεις, το κουκουνάρι αντιπροσωπεύει το «τρίτο μάτι» ή το τσάκρα ajna, το οποίο πιστεύεται ότι είναι το κέντρο της διαίσθησης και της πνευματικής ενόρασης.

Το κουκουνάρι συμβολίζει την αφύπνιση της εσωτερικής σοφίας και τη διεύρυνση της συνείδησης στις ινδουιστικές και βουδιστικές παραδόσεις.

Ο ρόλος της επίφυσης στη ρύθμιση του κύκλου ύπνου-εγρήγορσης και στην παραγωγή μελατονίνης, μιας ορμόνης που σχετίζεται με τη χαλάρωση και τον διαλογισμό, μπορεί να εξηγήσει τη σύνδεσή της με τις πνευματικές πρακτικές σε αυτούς τους αρχαίους πολιτισμούς.

Βατικανό και γλυπτό από μπρούτζινο κουκουνάρι

Στο Βατικανό, υπάρχει μια αυλή που ονομάζεται Court of the Pinecone (η αυλή με το κουκουνάρι) και διαθέτει ένα μεγάλο γλυπτό από μπρούτζινο κουκουνάρι, το οποίο αρχικά λέγεται πως ήταν μέρος ενός σιντριβανιού στην αρχαία Ρώμη.

Κατά συνέπεια, η παρουσία του κουκουναριού στο Βατικανό ως σύμβολο μπορεί να αναχθεί στην προέλευσή του από την αρχαία Ρώμη. Εδώ, θεωρείται ότι το κουκουνάρι συμβολίζει τη γονιμότητα, την αναγέννηση και την πνευματική αφύπνιση. Στο πλαίσιο του Βατικανού, αντιπροσωπεύει το πνευματικό ταξίδι και την αναζήτηση της φώτισης.

Διαβάστε επίσης: Η Επίφυση ως μία ιδιωτική μηχανή του χρόνου

Η παρουσία του κουκουναριού ως σύμβολο στο Βατικανό λέγεται ότι αντανακλά και επικεντρώνει την ιστορική σημασία της επίφυσης από όλους τους αρχαίους πολιτισμούς που έτυχε να γνωρίζουν το νόημά του και το αποτύπωσαν καλλιτεχνικά.

Η θεωρία συνωμοσίας με την Επίφυση ή Κωνάριο

Όπως αντιλαμβανόμαστε, ως εδώ, η επίφυση ή κωνάριο, είχε σημαντικό ρόλο στους αρχαίους πολιτισμούς, σύμφωνα με μία θεωρία συνωμοσίας και με βάση τις σημερινές αντιλήψεις ορισμένων. Είναι ένα φυσικό όργανο του οργανισμού με σκοπό τη φώτιση και τη γνωριμία με υπερβατικά ζητήματα που η σημερινή επιστήμη δεν αναγνωρίζει.

Εν ολίγοις, με βάση τους συμβολισμούς όπως έχουν φτάσει σε μας σήμερα, η επίφυση ή κωνάριο, είχε σαν ρόλο την αφύπνιση του σώματος προκειμένου να φτάσει σε μια πνευματική ενόραση και ευεξία. Κι αν αυτό συνέβαινε κάποτε, και ήταν μία κοινή πρακτική, γιατί δεν συμβαίνει πια;

Σύμφωνα με τη θεωρία συνωμοσίας, ο λόγος που δεν λειτουργεί πλέον είναι γιατί, μέσα στους αιώνες, κυνηγήθηκε από ορισμένους που θεώρησαν αυτή τη δυνατότητα και ικανότητα ως κακόβουλη ενέργεια, σατανική, αποκρυφιστική και πολλά άλλα. Κυνηγήθηκε με βία και θάνατο ώσπου ο φόβος αυτός την απενεργοποίησε στις επόμενες γενιές.

Φτάνοντας στους τελευταίους αιώνες και ειδικότερα στον προηγούμενο, έχουν βρεθεί πολύ πιο εκλεπτυσμένοι τρόποι ώστε η επίφυση να μείνει μια για πάντα σφραγισμένη, για την περίπτωση που ξυπνήσει και πάλι σε κάποιους καθώς την έχουν κληρονομήσει στο DNA τους.

Τι συμβάλλει στην ασβεστοποίηση της επίφυσης

Λοιπόν, σύμφωνα με αυτή τη θεωρία συνωμοσίας, υπάρχουν μερικοί τρόποι που μπορεί να αποδυναμωθεί και να μην λειτουργήσει ποτέ ξανά η επίφυση, με τους συμβολικούς τρόπους που αναφέραμε. Δεν χρειάζεται να συνεχίσει ένα κυνήγι μαγισσών, όταν μπορείς να κάνεις τα πράγματα απλούστερα και μαζικά.

Διαβάστε επίσης: Angkor Wat. Το Αινιγματικό Κόσμημα της Καμπότζης που μπορεί να σχετίζεται με την επίφυση

Η επίφυση μπορεί να αδρανοποιηθεί ή να ασβεστοποιηθεί από διάφορους παράγοντες. Ένας από τους κύριους παράγοντες που πιστεύεται ότι συμβάλλει στην ασβεστοποίηση της επίφυσης είναι η έκθεση στο φθόριο.

Το φθόριο, σύμφωνα πάντα με συγγενείς θεωρίες συνωμοσίας, είναι σαν μαγνήτης για το φθόριο, οπότε ασβεστοποιεί τον αδένα και του κλείνει όλες τις πόρτες για πνευματικές ενέργειες. Υπάρχουν ισχυρισμοί ότι το φθόριο εντοπίζεται συνήθως στο νερό της βρύσης, στην οδοντόκρεμα και σε ορισμένα τρόφιμα.

Άλλοι παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στην ασβεστοποίηση της επίφυσης περιλαμβάνουν μια καθημερινή διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένα τρόφιμα, την έκθεση σε βαρέα μέταλλα και το χρόνιο στρες.

Προκειμένου να διατηρηθεί υγιής μία επίφυση, είναι σημαντικό να ελαχιστοποιηθεί η έκθεσή σε αυτούς τους παράγοντες και να υιοθετηθεί ένας τρόπος ζωής που υποστηρίζει τη συνολική ευημερία.

Συμπέρασμα

Γενικότερα, στη Δυτική Ιατρική και Επιστήμη η επίφυση ή κωνάριο, δεν αναγνωρίζεται ως Τρίτο Μάτι. Αλλά ούτε αυτό καθαυτό, το Τρίτο Μάτι, αναγνωρίζεται ότι έχει τις ιδιότητες που του αποδίδονται από διάφορα ανατολικά συστήματα και παραδόσεις.

Διαβάστε επίσης: Οι Πύλες Ανοίγουν και το Τρίτο Μάτι Ενεργοποιείται

Αν θέλουμε να φτάσουμε σε ένα ασφαλές συμπέρασμα και να πάρουμε τα πράγματα επιστημονικά, δεν υπάρχουν επίσημα επιστημονικά στοιχεία που να πιστοποιούν ότι ο αδένας της επίφυσης έχει δυνατότητες πνευματικές ούτε κάποιου είδους επαφή με τον υπερβατικό κόσμο.

Οι συμβολισμοί που αποδίδονται στο κουκουνάρι και κατ’ επέκταση στο κωνάριο ή επίφυση ή τρίτο μάτι, δεν αποτελούν επιστημονικά αποδεικτικά στοιχεία – χώρια που μέσα στους συμβολισμούς έχουν εισχωρήσει νέες ιδέες και προοπτικές που είναι πιθανό να έχουν αλλοιώσει τους αυθεντικούς συμβολισμούς των αρχαίων πολιτισμών, οπότε έχουν φτάσει σε μας παρερμηνευμένοι. Αλλά κι αν ίσχυαν πάλι δεν στοιχειοθετούν κάποια επιστημονική απόδειξη.

Σε ότι αφορά τη φθορίωση, έχει υπάρξει ευρεία επιστημονική και ιατρική συναίνεση εδώ και δεκαετίες ότι στις σωστές τιμές δεν είναι επικίνδυνη.

Όλα τα υπόλοιπα που μένουν είναι αρχαίες παραδόσεις αναμεμειγμένες με προσωπικές πεποιθήσεις και ερμηνείες που δίνει ο καθένας, πάνω σε μια φιλολογία που έχει αναπτυχθεί σε συμβολισμούς που η ερμηνεία τους μπορεί να έχει βασιστεί σε ερμηνείες άλλων.

Οι δε συμβολισμοί αυτοί, ως επί τω πλείστων, είναι μυστηριακοί, δηλαδή σχετίζονται με αρχαία Μυστήρια που, συνήθως, οι συμμετέχοντες δεν επιτρεπόταν να κυκλοφορήσουν τις εμπειρίες και τα τεκταινόμενα στους αμύητους.

ενδεικτικά, με πληροφορίες από autochthonesellhnes, vimatisko.gr, endocrine.gr, ellinikahoaxes.gr
diadrastika / Image by Julia-Casado-from-Pixabay