Το Ειδώλιο της Nampa
Το Ειδώλιο της Nampa

Το Ειδώλιο της Nampa

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Κατά καιρούς βρίσκονται αντικείμενα που ξέθαψε η τύχη ή κάποια αρχαιολογική σκαπάνη τα οποία, φαίνεται, να προέρχονται από μία άλλη προηγούμενη εποχή, μερικές χιλιάδες χρόνια πριν, ίσως, και μερικά εκατομμύρια χρόνια πριν, τότε που μπορεί να μην υπήρχαν άνθρωποι ή που κι αν ακόμα υπήρχαν πιθανόν δεν είχαν καλλιτεχνικές τάσεις, ούτε λόγους να φιλοτεχνούν, σύμφωνα με διάφορες θεωρίες της εξέλιξης του ανθρώπου.

Το ειδώλιο της Nampa, όπως αποκαλείται, είναι μικρή εύθραυστη φιγούρα γυναίκας, ύψους περίπου μιάμιση ίντσας (περίπου 4 εκατοστά), από ψημένο πηλό που αναφέρθηκε ότι ανακτήθηκε με αντλία άμμου από βάθος 320 ποδιών (περίπου 97.5 μέτρων), που ανήκε σε ένα γεωλογικό στρώμα από την Πλειστόκαινο Εποχή, από εργάτες που άνοιγαν ένα πηγάδι νερού στη Nampa του Αϊντάχο το 1889.

Διαβάστε επίσης: Το αγαλματάκι που οι απόψεις διίστανται για το τι ακριβώς απεικονίζει

Η Πλειστόκαινος Εποχή περιλαμβάνει τη χρονική περίοδο 2.588.000 με 11.700 χρόνια περίπου πριν. Θα μπορούσε να δημιουργήθηκε χοντρικά πριν 12.000 χρόνια, ωστόσο οι αναφορές έκαναν λόγο για 2 εκατομμύρια. Αλλά και πάλι, το ειδώλιο της Nampa ή Nampa Image, όπως έγινε γνωστό, θα είχε καταστραφεί από τον εξοπλισμό γεώτρησης κατά την ανάκτηση, θα είχε κονιορτοποιηθεί. Επιπλέον, το μικρό, εύθραυστο πήλινο ειδώλιο ήταν οπτικά κοινό, ίδιο με άλλα παρόμοια που έφτιαχναν ντόπιοι ιθαγενείς Αμερικανοί, – πιθανότατα πρόκειται για ένα πήλινο παιχνίδι που κατασκεύασαν οι γειτονικοί Ινδιάνοι Pocatello  – εκείνη την εποχή κατά τα τέλη του 19ου αιώνα.

Με απλά λόγια, σύμφωνα με τις τοποθετήσεις διαφόρων ειδικών επί του θέματος, το εύθραυστο ειδώλιο της Nampa αποκλείεται να επιβίωσε δύο εκατομμύρια χρόνια, πολύ δε περισσότερο να γλίτωσε μέσα στην αντλία ανάκτησης – ακόμα και με την απλή λογική σκέψη – εκτός αν στάθηκε τόσο πολύ τυχερό σε όλο αυτό το τεράστιο χρονικό διάστημα. Είναι λυπηρό να καταστρέφεις ψευδαισθήσεις, αλλά δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι είναι πρόθυμοι για ιστορίες μυστηρίου και ίντριγκας, οπότε προσπερνούν κάποια πράγματα που θα ανέτρεπαν την ιστορία που έφεραν στα μέτρα τους, δηλαδή ότι βρέθηκε ειδώλιο 2 εκ. ετών που ξαναγράφει την ιστορία.

Το ειδώλιο Nampa βρίσκεται στο State Historical Society του Idaho στο Boise. Ακόμα και οι επιστήμονες διαφωνούν για το πότε φτιάχτηκε. Δυστυχώς, είναι τόσο μικρό που για να πάρουν δείγμα του προς εξέταση, θα είναι σα να το καταστρέφουν – όμως, δεν παύει να είναι αρχαίο πια και κανείς δεν θέλει να το πειράξει. Έτσι, το μυστήριο θα συνεχίσει να υπάρχει ως προς την χρονολόγησή του αλλά και ως προς τους δημιουργούς του.

Ιστορία Φαντασίας: Η περιπέτεια ενός μικρού ειδωλίου 2.000.000 ετών

Αν και αρκετοί σκεπτικιστές υποστήριξαν, σύμφωνα με τις θεωρίες της εξέλιξης, ότι δεν μπορεί να υπήρχαν άνθρωποι πριν εκατομμύρια χρόνια με καλλιτεχνική τάση που να ήταν σε θέση να φιλοτεχνούν, σε συνέντευξή του στο Daily Bell, ο συγγραφέας Michael Cremo αναφέρει ανακαλύψεις ανθρώπινων οστών, ανθρώπινων τεχνουργημάτων και ανθρώπινων αποτυπωμάτων πολλών εκατομμυρίων ετών, για τις οποίες ισχυρίζεται και περιγράφει στο βιβλίο του Forbidden Archeology: The Hidden History of the Human Race.

Σε αυτό, υποστηρίζει ότι στο πέρασμα των αιώνων, ερευνητές βρήκαν οστά και αντικείμενα που αποδεικνύουν ότι άνθρωποι σαν εμάς υπάρχουν εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Η κυρίαρχη επιστήμη, ωστόσο, έχει καταπιέσει αυτά τα γεγονότα. Οι προκαταλήψεις που βασίζονται στην τρέχουσα επιστημονική θεωρία λειτουργούν ως φίλτρο γνώσεων, δίνοντάς μας μια εικόνα της προϊστορίας που είναι σε μεγάλο βαθμό εσφαλμένη.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Διαβάστε επίσης: Βρέθηκε τροχός 300 εκ. ετών που θα μπορούσε να ανατρέψει την Ιστορία;

*Με πληροφορίες και στοιχεία από το βιβλίο με τίτλο Origin and Antiquity of Man του George Frederick Wright από το 1912, καθώς και από ahotcupofjoe. Παρακολουθήστε και το σχετικό video με τίτλο The “Nampa Image”, όπου άνθρωποι μέσα από το μουσείο μιλούν γι’ αυτό το αντικείμενο. Για υπότιτλους: Ρυθμίσεις, Υπότιτλοι, Προτεινόμενη γλώσσα, Υπότιτλοι, Αυτόματη μετάφραση, Ελληνικά:

diadrastika