Πάνω από την Ακρόπολη δεν πετάνε πουλιά αλλά προσγειώνονται;

Η λέξη Ακρόπολη προέρχεται από το συνδυασμό των λέξεων άκρος και πόλις και κυριολεκτικά σημαίνει πόλη στην άκρη (ή σε ακρότατο). Για αμυντικούς σκοπούς, οι οικιστές επέλεγαν ένα υπερυψωμένο σημείο, συχνά ένα λόφο με απότομος πλευρές.

Σε πολλά μέρη στον κόσμο, αυτοί οι πρώιμοι οχυροί οικισμοί γίνονταν ο πυρήνας μεγάλων πόλεων, που επεκτείνονταν στο επίπεδο έδαφος γύρω από την Ακρόπολη. Τέτοια παραδείγματα είναι οι πόλεις της Αθήνας και της Ρώμης.

Η Ακρόπολη, παρ’ όλο που συνδέεται κυρίως με ελληνικές πόλεις, όπως η Αθήνα, το Άργος, η Αρχαία Θήβα και η Αρχαία Κόρινθος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί γενικά για όλους τους οχυρούς οικισμούς πάνω σε λόφους, μεταξύ αυτών στη Ρώμη, στην Ιερουσαλήμ, στην κελτική Μπρατισλάβα και σε πολλές πόλεις της Μικράς Ασίας.

Η πιο γνωστή ακρόπολη είναι η Ακρόπολη της Αθήνας, όπου δεσπόζει το μνημείο του Παρθενώνα. Παρόλο που αρχικά οι ακροπόλεις εντοπίζονται στην ηπειρωτική Ελλάδα, η κατασκευή τους γρήγορα εξαπλώθηκε στις ελληνικές αποικίες όπως η Δωρική Λατώ στην Κρήτη κατά την Αρχαϊκή περίοδο….

Είναι γνωστό ότι πάνω από την Ακρόπολη, στον ιερό βράχο του αρχαίου Παρθενώνα, εδώ και χιλιάδες χρόνια δεν πετάνε πουλιά αλλά και αεροπλάνα, εξαιτίας του ισχυρού γεωμαγνητικού πεδίου που τα αποτρέπει, όπως αναφέρει το kosmoskaipolitismos.

Σχόλιο diadrastika: Σε αυτό το σημείο θα καταθέσω την δική μου μαρτυρία:

Την φήμη αυτή έχω ακούσει αλλά και διαβάσει, ενώ παράλληλα έχουν πέσει στα χέρια μου αρκετά για τις ηλεκτρομαγνητικές δυνάμεις του Παρθενώνα.

Έτσι, όταν πρόσφατα την άνοιξη μου δόθηκε η ευκαιρία να επισκεφτώ την Ακρόπολη, ήδη από τον πλακόστρωτο πεζόδρομο παρατηρούσα τον ουρανό πάνω από την Ιερό Βράχο για αρκετή ώρα. Για τα αεροπλάνα δεν μπορώ να πω με σιγουριά καθώς είχαν πολύ μεγάλο ύψος, τέτοιο, που δεν μου επέτρεπαν να έχω άποψη επί του θέματος.

Σε ό,τι αφορά τα πουλιά, είδα αρκετά να πετούν γύρω από την Ακρόπολη, αλλά και πάλι δεν μπορώ να πω με σιγουριά ότι δεν πετούσαν από πάνω, αλλά γύρω-γύρω…

Όταν ανέβηκα επάνω, όλη μου ή προσοχή ήταν στραμμένη στον ουρανό, ακριβώς από πάνω μου και πάνω από τον ναό της Αθηνάς, καθώς και σε όλη την έκταση γύρω από αυτόν.

Η αλήθεια είναι ότι δεν παρατήρησα πουλιά να πετούν, ωστόσο είδα πουλιά στις κολόνες και τα αετώματα, στον ναό της Νίκης κλπ. Δεν ήταν πάρα πολλά. Ίσως, να είδα γύρω στα πέντε με έξι. Είχαν μεγάλο μέγεθος και ήταν μαύρα. Δυστυχώς δεν έχω γνώσεις ορνιθολογίας και δεν μπόρεσα να καθορίσω το είδος τους. Όμως, ήταν πουλιά.

Αν, λοιπόν, δεν πετούν πουλιά πάνω από την Ακρόπολη, πως βρέθηκαν ψηλά στους κίονες και τα αετώματα;

Δυστυχώς, οι φωτογραφίες που τράβηξα δεν βγήκαν καλές καθώς είχα τον ήλιο κόντρα και η φωτογραφική μου μηχανή δεν ήταν ό,τι καλύτερο κυκλοφορεί στην αγορά. Όταν μου ξαναδοθεί η ευκαιρία θα πάω πολύ καλύτερα εξοπλισμένος.

Όποιος έχει κάποια άποψη επί του θέματος ας αφήσει ένα σχόλιο.
diadrastika