Μια διατροφή όχι μόνο ποσοτική αλλά πάνω απ’ όλα ποιοτική. Ακριβέστερα μια ισορροπημένη διατροφή που παρέχει τις θρεπτικές ουσίες στις σωστές αναλογίες. Το σύνολο των διαφόρων στοιχείων που αποτελούν την τροφή των καναρινιών, την κάνουν να θεωρείτε αρκετά προβληματική και σύνθετη. Γνωρίζουμε πως για να διατηρηθεί ένας οργανισμός σε πλήρη και καλή υγεία, έχει ανάγκη από βιταμίνες, πρωτεΐνες, ιχνοστοιχεία κλπ. Είναι λοιπόν εύκολο να καταλάβουμε, ότι μόνο ένα φαγητό αποκλείεται να μπορέσει να διατηρήσει την τέλεια ισορροπία ενός ζώντος οργανισμού.
Πώς τα καναρίνια μας θα ζήσουν πολλά πολλά χρόνια;
Αν αποφασίσουμε να ταΐσουμε τα καναρίνια μας με την ίδια πάντοτε ποιότητα σπόρων, είναι σίγουρο πως αυτά δε θα επιβίωναν για πολύ. Για να εξασφαλίσουμε τη μεγαλύτερη δυνατόν μακροζωία τους θα πρέπει να ρυθμίζουμε το καθημερινό τους σιτηρέσιο λαμβάνοντας υπ’ όψη το σύνολο των συστατικών που αποτελούν την τροφή, τη θερμοκρασία στην οποία είναι εκτεθειμένα τα καναρίνια μας, τη δυνατότητα που έχουν να κινούνται και το χώρο τον περισσότερο ή λιγότερο υγιεινό που ζούνε.
Οι τροφές που είναι σε θέση να προσφέρουν ενέργεια στα καναρίνια πρέπει να περιέχουν τα εξής στοιχεία:
– Υδατάνθρακες που βρίσκονται στα ζάχαρα των φρούτων, στο σιτάρι κλπ
– Πρωτεΐνες που συμπεριλαμβάνονται στα αυγά, στα δημητριακά, στα μπισκότα, στους σπόρους κλπ
– Βιταμίνες που περιέχονται στα λαχανικά, στα φρούτα, στους σπόρους του σταριού κλπ
– Ιχνοστοιχεία (ασβέστιο, σίδηρο, ιώδιο) από τα θαλασσινά στο κόκαλο της σουπιάς και από το γάλα και στα παράγωγά του.
Φρουτα και λαχανικά στη διατροφή των καναρινιών
Εκτός από το μίγμα σπόρων, τους σπόρους υγείας, την αβγοτροφή και τα διάφορα συμπληρώματα, απαραίτητα για τη διατροφή των καναρινιών μας είναι τα φρούτα και ταλαχανικά.
Γενικά, η χρήση των λαχανικών και των φρούτων προϋποθέτει τα εξής:
α) να είναι καθαρά και καλά πλυμένα ακόμη και αν προέρχονται από το δάσος (προτιμάμε τα βιολογικά χωρίς φάρμακα και ραντίσματα και να αποφεύγονται από παρτέρια στο δρόμο όπου συχνάζουν σκύλοι κλπ)β) να χορηγούνται καλύτερα στεγνά,
γ) να δίνουμε τόση ποσότητα ώστε σε 1-2 ώρες τα καναρίνια μας να τα έχουν καταναλώσει (όπως θα πρέπει να συμβαίνει με όλες τις φρέσκιες τροφές π.χ. αβγό/αβγοτροφή, ειδικά το καλοκαίρι όπου η αλλοίωσή τους από τη ζέστη μπορεί να ευνοήσει την ανάπτυξη μυκήτων κλπ και να προκληθούν έτσι σοβαρά προβλήματα στα καναρίνια μας), αλλιώς σημαίνει ότι δίνουμε περισσότερο από όσο πρέπει και θα πρέπει να αφαιρείται από το κλουβί.
Παρακάτω σας παρουσιάζω μερικά από τα φρούτα και τα λαχανικά που μπορούμε να δίνουμε στα καναρίνια μας. Καλό είναι να αποφεύγουμε να δίνουμε φρούτα και λαχανικά τα οποία δεν είμαστε σίγουροι ότι κάνει να φάνε τα καναρίνια. Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγουμε να έχουμε κοντά στα κλουβιά γλάστρες και δέντρα σε σημείο που να μπορούν να τσιμπολογούν τα καναρίνια μας γιατί κάποια από αυτά μπορούν να τα βλάψουν.
Μερικά φρούτα, λαχανικά, φυτά και δέντρα που δεν πρέπει να δίνουμε ή να έρχονται σε επαφή τα καναρίνια, διότι είναι επικίνδυνα και επιβλαβή για την υγεία τους (τοξικά κλπ): Αβοκάντο, Πατάτα, Μελιτζάνα, Κερασιά, Αζαλέα, Αμαρυλλίς, Πύξος, Ασφόδελος, Υάκινθος, Γκι, Νάρκισσος, Δρυς, Πικροδάφνη, Αγριομυρτιά, Ροδόδεντρο, Καπνός κλπ
Φρούτα | μήλο – πορτοκάλι – σύκα – πεπόνι – μπανάνα – καρπούζι … |
Λαχανικά | αγγούρι – μαρούλι – σπανάκι – καρότο – μπρόκολο – βραστά μπιζέλια – μαϊντανός .. |
Τα φρούτα έχουν τεράστια θρεπτική αξία. Η σύστασή τους είναι πλούσια σε νερό, φυτικές ίνες, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λιπίδια, βιταμίνες (A, B, C), ανόργανα άλατα και ιχνοστοιχεία.
Τα λαχανικά και τα χόρτα, ειδικότερα τα άγρια που φυτρώνουν στους αγρούς είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνες Α, Β, C, D, πρωτεΐνες, σίδηρο, ασβέστιο, ασκορβικό οξύ και νιασίνη, φλαβονοειδή και πολυφαινόλες, συστατικά που συνεισφέρουν σημαντικά στην αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού.
ΑΥΓΟΤΡΟΦΗ
ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΥΓΟΤΡΟΦΗΣ
Tα πτηνά μεταβάλλουν την συμπεριφορά τους κατά την περίοδο της αναπαραγωγής: Ξεκινούν να καταναλώνουν μικρά έντομα ή σκουλήκια κατά την άνοιξη, ώστε να λαμβάνουν την απαραίτητη ποσότητα πρωτεϊνης, χρήσιμη στην ανάπτυξη των νεοσσών.
Για τα πουλιά που ζουν εγκλωβισμένα, αυτή η ανάγκη για πρωτεϊνη αντικαθίσταται, παραδοσιακά, από την παροχή αυγοτροφής, η οποία προφανώς δεν περιλαμβάνεται στην φυσική διατροφή των πτηνών (στη φύση τα πουλιά δεν τρώνε αυγά!).\
Πως παρασκευάζω την δική μου αυγοτροφή
Επειδή διατηρώ σχετικά μεγάλο αριθμό καναρινιών, αναγκάζομαι να προμηθεύομαι αυγοτροφή του εμπορίου, για να φτιάχνω στο σπίτι το δικό μου μίγμα τροφής για τα πουλιά. Η επιλογή της αυγοτροφής, στην οποία ο καθένας καταλήγει να προσφέρει στα καναρίνια του, είναι πολύ σημαντική απόφαση, και θα διαπιστώσει κανείς ότι κάθε εκτροφέας υποστηρίζει με ιδιαίτερο σθένος τη δική του.
Για μένα, είναι απαραίτητο η αυγοτροφή να περιέχει όσο το δυνατό λιγότερα υποπροϊόντα ψωμιού & μπισκότου – ενώ, αντίθετα, εκτιμώ ότι χρειάζεται να έχει σχετικά υψηλό ποσοστό πρωτεϊνης (17%-18%), βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, καθώς και ασβέστιο & φώσφορο σε αναλογία 2 ή 3 προς 1.
Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να είναι από μόνη της όσο πιο κοντά γίνεται σε μια πλήρη διατροφή και να μην απαιτεί πολλά συμπληρώματα, ώστε να απλουστεύεται η συνταγή παρασκευής και να μου εξοικονομεί χρόνο!
Η αυγοτροφή που χρησιμοποιώ εγώ είναι επίσης εντελώς απαλλάγμένη από κάθε λογής ουσίες που μπορεί να χρωματίσουν τα πουλιά – κι αυτό διότι εκτρέφω καναρίνια μωσαϊκού τύπου, και θέλω το πτέρωμά τους να αρχίσει να χρωματίζεται μόνο μετά τις πρώτες 40-50 ημέρες της ζωής τους.
Επίσης, περίεχει ιχνοστοιχεία, αμινοξέα και βιταμίνες.
Η συνταγή
Μερικά γραμμάρια αυγοτροφής (η ποσότητα να αντιστοιχεί σε μία κουταλιά του γλυκού ανά καναρίνι).
Ρασκ (Rusk) ίσο με 25%-30% της ποσότητας της αυγοτροφής.
Μια κουταλιά του γλυκού ειδικά επεξεργασμένη για πτηνά μαγιά μπύρας με βιταμίνες και μέταλλα, ανά κιλό αυγοτροφής.
Βιταμίνες.
Το ρασκ (rusk) είναι ψημένα δημητριακά ειδικά κατεργασμένα ώστε να παρουσιάζουν εξαιρετική απορροφητικότητα. Όσοι το χρησιμοποιούν ξέρουν τι εννοώ. Λίγο ρασκ (rusk) είναι αρκετό για να απορροφήσει νερό ίσο με τρεις φορές τον όγκο του.
1. Βάζω λοιπόν τριπλάσια ποσότητα νερού από το ρασκ (rusk) σε ένα δοχείο.
2. Μέσα στο νερό ρίχνω βιταμίνες, ανάλογα με την ποσότητα που προτείνει ο παρασκευαστής ανά καναρίνι, όπως αναγράφεται στην συσκευασία.
3. Ανακινώ καλά, και αμέσως το νερό αποκτά την απόχρωση που έχουν οι βιταμίνες. (Την περίοδο της προετοιμασίας για την αναπαραγωγή, προσθέτω και κάποια ποσότητα βιταμίνης Ε, ανεξάρτητο σκεύασμα που κυκλοφορεί ελεύθερα στο εμπόριο).
4. Ρίχνω το ρασκ (rusk) μέσα στο νερό και ΠΕΡΙΜΕΝΩ 20′-25′ μέχρι να απορροφηθεί καλά και να γίνει μια ομοιογενής αχνοκίτρινη μάζα.
5. Εν τω μεταξύ ανακατεύω την επεξεργασμένη μαγιά μπύρας με την αυγοτροφή. Η μαγιά μπύρας που χρησιμοποιώ δεν είναι τα καθαρά προϊόντα μαγιάς που κυκλοφορούν, αλλά τα ενδυναμωμένα με ιχνοστοιχεία & βιταμίνες σκευάσματα, κατάλληλα για την αναπαραγωγή ή το μεγάλωμα των νεοσσών.
6. Όταν το ρασκ (rusk) είναι έτοιμο το ανακατεύω με την αυγοτροφή και γίνεται ένα υγρό μίγμα με μικρούς σβώλους τροφής, έτοιμο να προσφερθέι στα καναρίνια.
Το ρασκ (rusk) μου εξασφαλίζει ότι η τροφή θα παραμείνει φρέσκια και σχετικά υγρή όσο θα είναι στις ταϊστρες, καθώς και ότι τα καναρίνια θα καταναλώσουν όλη την ποσότητα από βιταμίνες ή ό,τι άλλο πρόσθετο θέλω να βάλω στην αυγοτροφή, όπως περιγράφω παρακάτω.
Παραλλαγές σε ένα θέμα
Εναλλακτικά, προκειμένου να διατηρώ μια ποικιλλία στις γεύσεις – αλλά και να εξασφαλίζω καλύτερη διατροφή σε όσα καναρίνια μου δεν απαιτούν διαφοροποίηση στον τρόπο χρωματισμού – φροντίζω κάθε τόσο να μεταβάλλω την συνταγή, κατά βούληση:
Συχνά αντικαθιστώ την αυγοτροφή του εμπορίου με πραγματικά αυγά. Ιδίως τις πρώτες ημέρες ζωής των νεοσσών (2-15) προτιμώ να βράζω κανονικά αυγά για τα μικρά, ώστε να αυξάνω ελαφρά τα ποσοστά ζωϊκής πρωτεϊνης στην διατροφή τους, τις κρίσιμες αρχικές ημέρες της ανάπτυξής τους.
Το αυγό πρέπει να είναι πολύ καλά βρασμένο (τουλάχιστον 13′-14′) ώστε να έχει εξαλειφθεί κάθε ενδεχόμενο μετάδοσης σαλμονέλλας.
Τοποθετείται μαζί με το τσόφλι στο μπλέντερ, καθώς και μαζί με μια φέτα ψωμί ολικής αλέσεως – το ψωμί το φτιάχνουμε μόνοι μας στο σπίτι μου, και είναι ό,τι ακριβώς λέει και το όνομά του: Ολικής αλέσεως – τίποτα άλλο δεν προστίθεται και κανένα από τα θρεπτικά του στοιχεία δεν αφαιρείται (γενικά, θα απέφευγα να βάλω ψωμί του εμπορίου, διότι πιστεύω ότι περιέχει διογκωτικές ουσίες).Άλλες φορές προσθέτω σπιρουλίνα, ένα από τα θρεπτικότερα συστατικά που τα τελευταία χρόνια έχει συστηματικά και κατά συρροήν προστεθεί στο σιτηρέσιο των καναρινιών μας. Επίσης, την περίοδο της αναπαραγωγής προσθέτω 5γρ-10γρ γύρης ανά κιλό αυγοτροφής.
Σχεδόν τις μισές φορές, αντικαθιστώ τις βιταμίνες στο ρασκ της αυγοτροφής, με ένα σκεύασμα του εμπορίου ειδικό για πτηνά συντροφιάς, το οποίο είναι βασικά εκχύλισμα σκόρδου + βιταμίνη Κ + φυτικές πρωτεϊνες. Το σκεύασμα αυτό αντικαθιστά τους σπόρους φυτρώματος, και έτσι εκμηδενίζω στην εκτροφή μου τους ενδεχόμενους κινδύνους που διατρέχουν οι σπόροι βλάστησης (μούχλα, βακτήρια κλπ).
Όταν πια έχω ξεκινήσει τον χρωματισμό όλων των καναρινιών μου – και δεν
έχω λόγους να προσέχω μήπως κάποιο καταναλώσει τροφή που χρωματίζει – τότε συχνά προσθέτω στην αυγοτροφή τριμμένο καρότο, αντί ρασκ, προκειμένου να διατηρεί υγρό το μίγμα – και καμιά φορά μπορεί να βάζω ψιλοκομμένο αντίδι ή μπρόκολο.
Πολλές φορές, μαγειρεύω και κους-κους και το προσθέτω στην συνταγή, αντί να βάλω ρασκ (rusk). Το κους κους είναι και άριστη τροφή για την περίοδο απογαλακτισμού των νεοσσών, όσο το ράμφος τους δεν μπορεί με απόλυτη επιτυχία να αντιμετωπίσει τους σκληρούς σπόρους.
Πώς τους δίνετε βιταμίνες;
Οι βιταμίνες μπορούν να αναμιχθούν με το νερό. Ακολουθήστε τις συμβουλές και τη δοσολογία αραίωσης του κάθε προϊόντος. Πάντα όμως αλλάξτε το νερό τουλάχιστον μία φορά την ημέρα.
Κάποιες ελαιώδεις βιταμίνες μπορούν να αναμιχθούν με τους σπόρους σε ποσότητα όμως που θα καταναλωθεί εντός 24ώρου. Οι βιταμίνες σε σκόνη είναι άσκοπο να αναμιχθούν με σπόρους, διότι θα πεταχτούν με τα φλούδια. Μπορούν όμως να σκορπιούνται πάνω σε φρούτα ή αυγοτροφή.
Τα κόκκινα καναρίνια τι τρώνε;
Οποιοδήποτε καναρίνι μπορεί να πάρει κόκκινη απόχρωση με την προσθήκη πάπρικας, καγιέν ή κόκκινου πιπεριού στη διατροφή του. Τα καναρίνια που προέρχονται από κόκκινους γονείς, με γενετική βάση δηλαδή, χρειάζονται και μια μικρή έξωθεν βοήθεια υπό τη μορφή της προσθήκης καροτινοειδών – κόκκινων χρωστικών ουσιών – στη διατροφή τους, για να διατηρήσουν το ζωηρό κόκκινο χρώμα τους. Τα καρότα παρ’ ότι έχουν το υψηλότερο ποσοστό καροτίνης απ’ όλα τα καλλιεργούμενα φυτά, είναι ανίκανα από μόνα τους να υποστηρίξουν το κόκκινο χρώμα ενός καναρινιού, αλλά συνιστούνται ως πιο κατάλληλα, ιδίως κατά την περίοδο της πτερόρροιας. Επίσης βοηθά ο κρόκος του αυγού και από τους σπόρους το μίγμα πρέπει να περιέχει αυξημένα ρούπσεν, καναβούρι, βρώμη και νίζερ.
Η λύση που χρησιμοποιούν όλοι οι εκτροφείς είναι τα τεχνητά χρώματα που προστίθενται στο νερό ή στην αυγοτροφή των πουλιών. Αυτά τα συμπληρώματα θα τα βρείτε στο εμπόριο σε μορφή σκόνης ή υγρού. Ένα από αυτά είναι η χρωστική ουσία κόκκινη καροφύλλη (Red Carophyll), που με σωστή τήρηση των οδηγιών του κατασκευαστή δίνει τα καλύτερα αποτελέσματα χρωματισμού στα κόκκινα καναρίνια.
Πρέπει να σημειώσουμε πως τα κόκκινα καναρίνια και οι παραλλαγές που προέρχονται από αυτά, παίρνουν το σταθερό τους χρωματισμό ύστερα από την πρώτη και δεύτερη αλλαγή φτερώματος. Η μεταβολή γίνεται σε τέτοιο βαθμό, ώστε είναι δύσκολο να τα αναγνωρίσουμε. Συμβαίνει όμως μετά την αλλαγή του φτερώματος τα πουλιά να ξεθωριάζουν ή να χάνουν τα φτερά τους σε ακατάλληλη εποχή. Τότε θέλουν ενίσχυση με τις χρωστικές που προαναφέραμε.
Πως συντηρούνται οι τροφές των πουλιών;
Υγρασία + θερμοκρασία = ζύμωση. Νόμος απαράβατος στη συντήρηση τροφίμων για ανθρώπινη κατανάλωση, ισχύει και για τις τροφές των πουλιών. Εν ολίγοις λέει, πως όσο πιο υγρό είναι ένα τρόφιμο, τόσο πιο χαμηλή θερμοκρασία έχει ανάγκη για να διατηρηθεί. Το ψυγείο είναι μια καλή θέση για να αποθηκεύσετε το καλοκαίρι την αυγοτροφή και ίσως και τους λιπαρούς σπόρους. Αυτό θα αποτρέψει την ανάπτυξη προνυμφών και πεταλούδων. Αν ατυχώς δείτε μερικά από αυτά τα έντομα στο δωμάτιο των σπόρων ή των πουλιών μην ανησυχήστε. Σε συνεχές ζεστό περιβάλλον όμως τα έντομα θα διαδοθούν γρήγορα. Εάν οι αριθμοί τους είναι μεγάλοι, απορρίψτε την τροφή. Επίσης προτιμείστε συσκευασμένες τροφές ώστε να ελέγχετε την ημερομηνία λήξης τους ή τουλάχιστον ο χώρος που προμηθεύεστε την χύμα να έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη σας.
kanarinia-giannitsa και krasodad / Image by Cleiton Andrade Andrade from Pixabay