Τα φωνήεντα ως επίκληση στους πλανήτες
Γράφει ο Σπύρος Μακρής
Είναι, λίγο-πολύ γνωστό ότι, όπως λέγεται, το ελληνικό αλφάβητο αποτελεί από μόνο του μία προσευχή, η σωστή απαγγελία του οποίου είναι ισοδύναμη ή και πολύ δυνατότερη του “Πάτερ ημών”.
Σήμερα θα δούμε πως ειδικά τα φωνήεντα που προφέρουμε καθημερινά κατά την ομιλία μας είναι ενδεχομένως μία κραδασμική επίκληση ή νοητική σύνδεση με τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος.
Μετά την συνολική ανακάλυψη των επτά ορατών πλανητών, πολύ γρήγορα συσχετίστηκαν με τα επτά ελληνικά φωνήεντα, τα οποία κατέληξαν να αντιπροσωπεύουν τις δυνάμεις των πλανητικών θεών. Για πρώτη φορά, ο συσχετισμός αυτός έγινε στην αριθμολογική πραγματεία “Περί Επτανήμου” που αποδίδεται στον Ιπποκράτη.
Αυτό, βέβαια, έγινε αφού ο Σιμωνίδης της Κω εισήγαγε τα γράμματα Ε και Ω στα τότε πέντε φωνήεντα, το 403 π.Χ.. Όχι, πολύ αργότερα, ο Αριστοτέλης αναφέρει ότι τα φωνήεντα και τα άλλα γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου, καθώς και οι πλανήτες και οι μουσικές νότες, είχαν διάφορες συμβολικές αντιστοιχίες (Μετά τα Φυσικά, 12ος τόμος).
Παρόμοια, ο Υγίνος στους “Μύθους” του, ο Πυθαγόρας αναφερόμενος στην “μουσική των σφαιρών” αλλά και ο Πλάτωνας στο “Μύθο της Ερ”, στην Πολιτεία, υπαινίσονται λίγο ως πολύ την ταύτιση των επτά φωνηέντων με την μουσική κλίμακα και τους επτά πλανήτες.
Έχει σημασία, όμως, να ανατρέξουμε και να βρούμε ποιό ακριβώς φωνήεν συσχετιζόταν με τον κάθε πλανήτη. Εντοπίζουμε, λοιπόν, τον Πορφύριο (όχι τον γνωστό Νεοπλατωνιστή) ο οποίος σε ένα σχολιό του για την “Γραμματική Τέχνη”, έγραψε ότι το Α ήταν αφιερωμένο στην Αφροδίτη, το Ι στον Ήλιο, το Ο στον Άρη, το Υ στον Δία και το Ω στον Κρόνο.
Όμως, με τα λεγόμενά του, ο Πορφύριος ήρθε σε διαφωνία με τον Πλούταρχο που έγραψε ένα ολόκληρο δοκίμιο αφιερωμένο στο Ε (Περί του ει του εν Δελφοίς), όπου το έψιλον αποδίδεται στον Ήλιο, αφού το Ε είναι δεύτερο στην σειρά των φωνηέντων όπως και ο Ήλιος είναι δεύτερος μετά την Σελήνη.
Λαμβάνοντας υπόψη του τα παραπάνω, ο Joscelyn Godwin αντιστοίχισε τα γράμματα με οδηγό τον Πλούταρχο αλλά σε σχέση με την πτολεμαϊκή ταξινόμηση των πλανητών. Έτσι κατέληξε στα εξής:
Α > Σελήνη
Ε > Ερμής
Η > Αφροδίτη
Ι > Ήλιος
Ο > Άρης
Υ > Δίας
Ω > Κρόνος
Από τότε…
Ως μυστικιστικά σύμβολα των πλανητών, τα 7 σύμφωνα, ΑΕΗΙΟΥΩ, επαναλαμβάνονται σε πολλές γητειές και χρησιμοποιούνται σε φυλαχτά.
Ψάχνοντας βαθύτερα, θα βρούμε επικλήσεις στην Αλεξανδρινή Αίγυπτο που βασίζονται ή αναφέρονται στα φωνήεντα. όπως το πολύ χαρακτηριστικό “Υμνώ την ιερή σου δύναμη με το μουσικό ύμνο ΑΕΗΙΟΥΩΩΩ” (Papyri Graecae Magicae, XII, 630).
Στις μέρες μας…
Ίσως, δεν είναι τυχαίο που στην πασίγνωστη εισαγωγή της “Μυθωδίας” του Βαγγέλη Παπαθανασίου, ακούγονται σχεδόν κατ΄αποκλειστικότητα φωνήεντα και όχι κανονικοί στίχοι. Είναι άλλωστε γνωστό πως όλη η Μυθωδία ήταν μία επίκληση υπό την ευγενική χορηγία της NASA… Υπό αυτό το πρίσμα, ίσως, η σύνθεση του Βαγγέλη να αποκτά και άλλες ερμηνείες αναλόγως με την σειρά, την έκταση και την συχνότητα που ακούγονται τα φωνήεντα…
Αυτό που, επίσης, αξίζει να σημειωθεί είναι η ομοιότητα του ΑΕΗΙΟΥΩ με το ΑΛΗΛΟΥΙΑ. Ίσως, το δεύτερο να αποτελεί παραφθορά του πρώτου.
Με στοιχεία από το βιβλίο “Ελληνική Καμπαλά”, εκδόσεις Αρχέτυπο
diadrastika / Image by vectomart from depositphotos.com