Ποιοι είναι οι Ελοχίμ και ποια η λατρεία του ΕΛ. Όλα ένα κουβάρι, σαν μία συγκάλυψη αιώνων.

Σπύρος Μακρής
περιεχόμενο νόησης, δημιουργικής σκέψης και ελεύθερου συνειρμού

Η λατρεία του Κρόνου είναι συνυφασμένη σχεδόν με κάθε πτυχή της ζωής μας. Ακόμα και η πραγματική σημασία του Κρόνου μπορεί να βρεθεί μέσα σε μυστικές κοινωνίες αλλά και στα πιο βαθιά θεμέλια της θρησκείας. Η αλήθεια για τη λατρεία του Κρόνου φαίνεται να έχει κρυφτεί για χιλιετίες. Υπάρχει κρυμμένο και σκοτεινό υλικό μακριά από το φως; Έχουμε όλοι έχουν εξαπατηθεί ή μόνο το μυαλό μου; Γιατί όλα μοιάζουν σα να θέλουν να δώσουμε τη συλλογική μας ενέργεια στον Κρόνο;

Στη συνέχεια, δεν θα δούμε κάποια είδηση, ούτε θα ξεσκεπάσουμε κάποια συνωμοσία. Θα δούμε, πως μπορεί να συνδέεται ο Κρόνος με τους Ελοχίμ, τον Ελ και την λατρεία του. Έννοιες και λέξεις που μοιάζουν μεταξύ τους, με κοινά στοιχεία, αλλά ουσιαστικά μπερδεμένες και συγκεχυμένες. Όλα ένα κουβάρι μέσα στο μυαλό μου που θα προσπαθήσω να ξετυλίξω γιατι μου φαντάζει σαν μια συγκάλυψη αιώνων – αλλά δεν μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Θα ήθελα, λοιπόν, αγαπητοί αναγνώστες, να μοιραστώ αυτές τις σκέψεις και τους συνειρμούς που μου φέρνουν, μαζί σας.

ΚΡΟΝΟΣ

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, με την καθαίρεση του πατέρα του Ουρανού, ο Κρόνος έγινε ο κυβερνήτης του σύμπαντος για αμέτρητους αιώνες και βασίλεψε με την αδελφή του, Ρέα, η οποία έγινε επίσης η σύζυγός του. Είχε προφητευθεί ότι μια μέρα ο Κρόνος θα χάσει την εξουσία, όταν ένα από τα παιδιά του θα τον καθαιρέσουν. Για να μην συμβεί αυτό, κάθε φορά που η Ρέα γεννούσε ένα παιδί ο Κρόνος το κατάπινες αμέσως.

Όταν το έκτο της παιδί, ο Δίας (Ζευς), μόλις γεννήθηκε, η Ρέα τον έστειλε μυστηριωδώς μακριά, στο νησί της Κρήτης. Στη συνέχεια, τύλιξε μια πέτρα στα σπάργανά του, την οποία ο Κρόνος κατάπιε νομίζοντας ότι ήταν το παιδί. Όταν ο Δίας μεγάλωσε, έγινε οινοχόος στον πατέρα του. Με τη βοήθεια της Γαίας, της γιαγιάς του, ο Δίας έφτιαξε ένα φίλτρο που όταν ο Κρόνος το ήπιε έβγαλε από μέσα του και τα πέντε αδέλφια, την Εστία, την Δήμητρα, την Ήρα, τον Πλούτωνα (Άδη) και τον Ποσειδώνα.

Ο Κρόνος (λατινικά Saturn) πήρε το όνομά του από το Ρωμαϊκό Θεό Saturnus. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πλανήτης Κρόνος, λόγω των δαχτυλίων του, ονομάζεται και «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών». Οι σημιτικοί πολιτισμοί αναφέρονται στο θεό Κρόνο ως «ΕΛ», που είναι η υπέρτατη θεότητα και αντιπροσωπεύεται από ένα μαύρο κύβο.

Διαβάστε επίσης: Ο Μαύρος Κύβος που Εμπεριέχει Όλες τις Θρησκείες

Καμπάλα

Στον βόρειο πόλο του Κρόνου υπάρχει ένα γεωμετρικό εξάγωνο. Το εξάγωνο αυτό συναντάμε και στην Καμπάλα. Αν κοιτάξουμε την ετυμολογία της λέξης Καμπάλα, έχουμε Kabba = κύβος και Alah (Αλλάχ), δηλαδή ο Κύβος του Θεού. Στην αστροθεολογία, ο Κρόνος είναι ο Σατανάς, η λατρεία του ΕΛ.

Ίσως τα παραπάνω λύνουν την απορία μου γιατί όταν κάποιος παντρεύεται, τοποθετεί στο δάχτυλο του άλλου ένα δαχτυλίδι (σύμβολο των δακτυλίων του πλανήτη Κρόνου) και παντρεύεται ενώπιον του Θεού-ΕΛ-ΚΡΟΝΟΥ (σημειώστε ότι οι αρχαίοι Φοίνικες ονόμαζαν τον Κρόνο, Elus).

ΚΡΟΝΟΣ και ΕΛΟΧΙΜ

Ο πληθυντικός όρος ΕΛΟΧΙΜ εμφανίζεται πάνω από 2500 φορές στην Παλαιά Διαθήκη, αλλά μεταφράζεται ποικιλοτρόπως στις περισσότερες εκδόσεις. Αυτός ο πληθυντικός εξηγεί γιατί στη Γένεση, ο Θεός, στην ουσία «οι Θεοί», είπαν, «Ας κάνουμε άνθρωπο κατά την εικόνα μας».

Ο πληθυντικός «Ελοχίμ» αναφέρεται σε «θεούς» και «θεές». Ο ενικός του Ελοχίμ είναι «ΕΛ». Αλλά Θεός είναι ο ΕΛ. Σε μεγάλο μέρος της Εβραϊκής Βίβλου το όνομα Ελ είναι ένα εναλλακτικό όνομα για τον Γιαχβέ, αλλά στις ελοχιστικές και ιερατικές παραδόσεις θεωρείται προγενέστερο όνομα από το Γιαχβέ. Κάποιοι έχουν υποστηρίξει ότι ο Γιαχβέ και ο Ελ ήταν αρχικά χωριστά και ξεχωριστά ονόματα (ή θεότητες), αλλά θεωρήθηκαν συνώνυμα από πολύ νωρίς.

Η αρχαία ονομασία του Κρόνου στους σημιτικούς πολιτισμούς, όπως αναφέρθηκε ήταν: ΕΛ. Αυτός, ίσως, είναι ο λόγος για τον οποίο εκείνοι που επιλέχθηκαν από τον Ελ (οι εκλεκτοί), ονομάζονται ΕΛίτ. Στην πραγματικότητα, πολλές αγγλικές λέξεις εμπεριέχουν το Ελ όπως Elite, Elect, Elder, Elevated κλπ. Όλες απορρέουν από τη λατρεία του ΕΛ; Δεν το νομίζω.

Διαβάστε επίσης: Ποιοι ήταν οι Κυνοκέφαλοι. Μαλτσέχ και Ελοχίμ

Ο Κρόνος είναι επίσης γνωστός ως Χρόνος. Ο Κρόνος, στην ελληνική μυθολογία, ήταν ο ηγέτης και ο νεότερος από την πρώτη γενιά των Τιτάνων. Ανέτρεψε τον πατέρα του Ουρανό και κυβέρνησε κατά τη διάρκεια της μυθολογικής Χρυσής Εποχής, μέχρι που ανατράπηκε από τον γιο του Δία και φυλακίστηκε στον Τάρταρο μαζί με τους Τιτάνες. Όπως ο Πατέρας Χρόνος, έτσι και ο Κρόνος συνεχίζει να μας έχει κλειδωμένους σε ένα γραμμικό, διαδοχικό χρόνο. Φαίνεται ότι ποτέ δεν έχουμε αρκετό χρόνο για να κάνουμε τα πάντα, αλλά αυτό είναι μόνο ένας μύθος στη φυσική ύπαρξη. Διότι ως θείες ψυχές, οι ζωές μας είναι αιώνιες.

Και κάπου εδώ ίσως δημιουργηθεί μια μεγάλη σύγχυση στις σκέψεις πολλών. Με βάση τις παραπάνω παραθέσεις και σκέψεις, ο Κρόνος και η λατρεία των Ελοχίμ ή του Ελ, μαζί και ο Γιαχβέ, συνδέονται. Επίτηδες δεν χρησιμοποιώ την λέξη “ταυτίζονται”, επειδή μπορεί να δημιουργήσω λάθος εντυπώσεις και παρανοήσεις – εξάλλου δεν υπάρχει κάτι επιστημονικό σε όλο αυτό, μόνο σκέψεις και συνειρμοί. Συνδέονται, λοιπόν, απλά. Μοιάζουν να έχουν κάτι κοινό, κάποια όμοια χαρακτηριστικά, ένα παρελθόν που φαίνεται ότι διέσχιζαν μαζί. Εάν όλα αυτά ισχύουν με κάποιο τρόπο τότε, ενδεχομένως θα μπορούσε να δημιουργηθεί άθελα η σύγχυση που προανέφερα, μια παρανόηση, από τα δύο πρώτα γράμματα ΕΛ στο ΕΛΛΑΣ που η πιο γνωστή και διαδεδομένη ετυμολογία της, την θέλει να προέρχεται από το ΕΛ που σημαίνει ΦΩΣ και ΛΑΣ που σημαίνει ΛΙΘΟΣ, οπότε όλο μαζί γίνεται “φωτεινή πέτρα” ή “χώρσ του φωτός”. Ωστόσο αυτή η ερμηνεία δεν υπάρχει σε κανένα λεξικό όπως πχ το Lidell – Scott ή του Μπαμπινιώτη. Παρόλα αυτά για μένα και για πολλούς άλλους είναι η πιο όμορφη ετυμολογία που θα μπορούσε να υπάρξει.

Είναι βέβαιο πως το θέμα για τη λατρεία του ΕΛ-Κρόνου-Ελοχίμ, θέλει πολύ ψάξιμο και δεν μπορεί να εξαντληθεί σε μερικές παραγράφους, χωρίς να δημιουργήσει κενά, παρερμηνείες, λάθη. Θα ήθελα να ζητήσω – και ζητάω – την άποψη όλων όσων διάβασαν τα παραπάνω, ή αν μπορούν να προσφέρουν τυχών πληροφορίες και πηγές που θα μπορούσαν να βοηθήσουν να βελτιωθεί το άρθρο. Σας ευχαριστώ όλους εκ των προτέρων.

diadrastika / Image by Reimund Bertrams from Pixabay