Η Εύα Γεννήθηκε από το Πλευρό ενός Ανουνάκι;
Γράφει ο Σπύρος Μακρής
Όλοι γνωρίζουμε πως ο Θεός έπλασε τον άνθρωπο. Πρώτα τον Αδάμ και, ύστερα, από το πλευρό του, δημιούργησε την Εύα. Όμως, η σουμεριακή παράδοση, φαίνεται πως έρχεται να συμπληρώσει την ιστορία αυτή, με ένα… διαφορετικό τρόπο.
Οι μύθοι των Σουμερίων μιλούν για “θεούς”, που ταξίδευαν με ιπτάμενες βάρκες και πύρινα πλοία στον ουρανό. Οι λεγόμενοι Ανουνάκι ήρθαν από τον πλανήτη τους, τον Νιμπίρου, κατέβηκαν στην Γη γονιμοποίησαν γήινους και κάποια στιγμή ξαναέφυγαν πίσω για τον πλανήτη τους.
Τα σουμεριακά κείμενα αναφέρονται στους θεούς αυτούς σα να τους είδαν, σα να τους έζησαν. Δηλαδή, στην κυριολεξία οι θεοί ζούσαν ανάμεσα στους γήινους ανθρώπους. Έτσι, τους δίδαξαν και τους έμαθαν πολλά, από την γραφή και την κατασκευή του “ουράνιου μετάλλου”, ως την καλλιέργεια κριθαριού.
Αλλά ποιά σχέση μπορεί να έχουν οι Ανουνάκι με την Γένεση και την δημιουργία των πρωτόπλαστων;
Ξέρουμε ότι ο Θεός έφτιαξε την Εύα από το πλευρό του Αδάμ (Γένεσις 2,22).
Σε ένα σουμεριακό πινάκιο βρίσκουμε τον εξής διάλογο μεταξύ της Ninhursag και του Enki. Ρωτάει η πρώτη:
“Αδερφέ, τι σε πονάει;”
“Με πονάει το πλευρό μου.”
“Έχω προκαλέσει την γέννηση της ΝΙΝ-ΤΙ για σένα”, απάντησε η Ninhursag.
Σημειώστε τα εξής: Η σουμεριακή λέξη για το ανθρώπινο πλευρό είναι “ΤΙ”. ΤΙ σημαίνει, επίσης, “δημιουργώ ζωή”. NIN σημαίνει “κυρία”, “γυναίκα”, “κορίτσι”. Όλο μαζί ΝΙΝ-ΤΙ, λοιπόν, μπορεί να είναι το όνομα της “γυναίκας που δημιουργεί ζωή” ή, η “γυναίκα από το πλευρό” ή, η “γυναίκα που δημιουργεί ζωή από το πλευρό”.
Σημειώστε επίσης πως στα εβραϊκά, ο όρος “εύα” σημαίνει “η ζωντανή”, “πηγή ζωής”, “να ζει”. Όλα όμως παραπέμπουν στην ΝΙΝ-ΤΙ που σημαίνει το ίδιο και επίσης η “γέννησή” της προκλήθηκε από το πλευρό του Ένκι, σύμφωνα πάντα με τα σουμεριακά κείμενα.
Πόση μεγαλη σύμπτωση μπορεί να είναι η, σχεδόν, ταύτιση αυτών των δύο ιστοριών; Έχει πάρει ο Μωυσής κάποια στοιχεία από την σουμεριακή μυθολογία και τα τοποθέτησε στην Γένεση; Πάρα πολύ πιθανό, καθώς τα στοιχεία που υποδεικνύουν αυτή την υπόθεση δεν σταματούν μόνο εδώ, όπως για παράδειγμα ότι τα αδέλφια Κάιν και Άβελ είναι απόγονοι των Ανουνάκι. Αλλά, με τα υπόλοιπα, θα ασχοληθούμε σε κάποια άλλη ανάρτηση.
Συνοψίζοντας, σύμφωνα με τα σουμεριακά κείμενα οι Ανουνάκι έπλασαν τους ανθρώπους κατ’ εικόνα και ομοίωσή τους -άλλη μία σύμπτωση(;), όπως ο Θεός τον Αδάμ. Από το πλευρό του Αδάμ γεννήθηκε η Εύα. Από το πλευρό του Ενκι γεννήθηκε η Νιν-Τι. Τα ονόματα Εύα και Νιν-Τι σημαίνουν “πηγή ζωής”. Άραγε, μπορούμε να ταυτίσουμε τις δύο ιστορίες και να πούμε πως η Εύα δημιουργήθηκε από το πλευρό του Ένκι, ενός Ανουνάκι;
diadrastika / Image by Dorothée Quennesson from Pixabay