Μία χειραψία. Θα μπορούσε να ανήκει στις Μασονικές Χειραψίες
Image by depositedhar from depositphotos

Μασονικές Χειραψίες Υψηλόβαθμων Χαμηλόβαθμων
Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Το βασίλειο των μυστικών εταιρειών, όπως οι Ελευθεροτέκτονες ή αλλιώς Μασόνοι, αποπνέει διάφορες εικασίες σε όσους δεν είναι μυημένοι. Για αιώνες, αυτές οι αινιγματικές κοινωνίες καλύπτονται από μυστήριο, προκαλώντας αμέτρητες θεωρίες συνωμοσίας και έναν αέρα ίντριγκας. Ανάμεσα στα πολλά μυστήρια που περιβάλλουν τους Μασόνους, ένα από τα πιο διαρκή είναι οι λεγόμενες μασονικές χειραψίες.

Η μασονική χειραψία

Καθώς τα μέλη ανεβαίνουν στις τάξεις του Τεκτονισμού, προχωρούν από χαμηλούς βαθμούς σε υψηλότερους βαθμούς. Κάθε επίπεδο τους παρέχει βαθύτερη γνώση και κατανόηση των τελετουργιών και των πρακτικών της μυστηριώδους κοινωνίας τους.

Η μασονική χειραψία, μια μοναδική χειρονομία που ανταλλάσσεται μεταξύ Μασόνων, πιστεύεται ότι είναι ένας τρόπος για τα μέλη να ταυτιστούν μυστικά, να αναγνωρίζουν το ένα το άλλο και να εξασφαλίσουν αμοιβαία εμπιστοσύνη.

Δεν είναι μια απλή σύναψη χεριών δύο ανθρώπων που χαιρετιούνται. Περιλαμβάνει μια ακολουθία κινήσεων που ενσωματώνουν συγκεκριμένες τοποθετήσεις της παλάμης, του αντίχειρα και των υπόλοιπων δακτύλων του χεριού.

Αυτές οι περίπλοκες παραλλαγές στην τοποθέτηση του χεριού λέγεται ότι μεταφέρουν διαφορετικές έννοιες ανάλογα με τον βαθμό που διατηρεί ο κάθενας. Από τη βασική χειραψία του Μαθητευόμενου μέχρι τις περίπλοκες λαβές των υψηλόβαθμων, κάθε χειρονομία δηλώνει το επίπεδο μύησης του Ελευθεροτέκτονα.

Διαβάστε επίσης: Είναι οι Πολιτικοί μας Μασόνοι;

Πάτημα ορισμένων δακτύλων

Στους χαμηλότερους βαθμούς, η χειραψία είναι σχετικά απλή, που περιλαμβάνει ένα σταθερό κράτημα και ένα κούνημα του χεριού. Ωστόσο, καθώς οι Μασόνοι προχωρούν σε υψηλότερους βαθμούς, η πολυπλοκότητα της χειραψίας αυξάνεται.

Τα μέλη μαθαίνουν να ενσωματώνουν λεπτές κινήσεις, όπως το πάτημα ορισμένων δακτύλων στην παλάμη του συνομιλητή ή την άσκηση πίεσης με τον αντίχειρα σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως είναι οι αρθρώσεις των δαχτύλων, τις οποίες μόνο ένας άλλος Μασόνος θα αναγνώριζε.

Αυτές οι χειρονομίες πιστεύεται ότι είναι ένας τρόπος για τους Ελευθεροτέκτονες να συστήσουν διακριτικά τον εαυτό τους και να καθορίσουν το επίπεδο μύησής τους – και παράλληλα να αναγνωρίσουν τη σύσταση του συνομιλητή.

Στο διαδίκτυο θα βρείτε περιορισμένο αριθμό από μασονικές χειραψίες. Οι περισσότερες από αυτές είναι ίδιες. Το αν είναι αληθινές και σε ισχύ δεν επιβεβαιώνεται. Η μασονική χειραψία είναι μυστική. Προσωπικά θεωρώ πως αν όντως έχουν διαρρεύσει κάποιες και δεν είναι επινόηση κάποιου σκιτσογράφου, τώρα πια θα έχουν αλλάξει.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Διαβάστε επίσης: Μασόνος 90ου βαθμού σπάει την σιωπή του

Θεωρίες συνωμοσίας για τις μασονικές χειραψίες

Οι θεωρίες συνωμοσίας που περιβάλλουν τον Τεκτονισμό συχνά ισχυρίζονται ότι οι μασονικές χειραψίες χρησιμοποιούνται για την άσκηση επιρροής και ελέγχου στις κοσμικές υποθέσεις. Άγνωστοι μεταξύ τους Μασόνοι αναγνωρίζονται από τη χειραψία και στη συνέχεια οι υψηλόβαθμοι καταστρώνουν σχέδια.

Σύμφωνα με αυτές τις θεωρίες, οι Ελευθεροτέκτονες φέρεται να χρησιμοποιούν τις συνδέσεις τους στη μυστική κοινωνία για να χειραγωγήσουν την πολιτική, τα οικονομικά, ακόμη και τα παγκόσμια γεγονότα. Γι αυτό και ορισμένοι καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι δημιουργούν μία Παγκόσμια Κυβέρνηση.

Ενώ αυτοί οι ισχυρισμοί είναι σε μεγάλο βαθμό αβάσιμοι, έχουν τροφοδοτήσει το ενδιαφέρον του κοινού και έχουν διαιωνίσει το μυστήριο γύρω από τους Μασόνους.

Ενώ οι θεωρίες συνωμοσίας μπορεί να συνεχίσουν να στροβιλίζονται γύρω από τους Μασόνους, είναι σημαντικό να διαχωρίσουμε το γεγονός από τη φαντασία.

Η μασονική χειραψία, με τις περίπλοκες χειρονομίες και τις λεπτές κινήσεις της, δεν είναι εργαλείο για παγκόσμια κυριαρχία ή μυστικό έλεγχο. Αντίθετα, είναι σύμβολο ενότητας, εμπιστοσύνης και κοινής γνώσης μεταξύ Ελευθεροτέκτονων, σύμφωνα με τους ίδιους.

Στην πραγματικότητα, η μασονική χειραψία εξυπηρετεί έναν πιο πρακτικό σκοπό. Επιτρέπει στα μέλη να αναγνωρίζουν διακριτικά το ένα το άλλο, καλλιεργώντας μια αίσθηση εμπιστοσύνης και συναδελφικότητας.

Σε μια κοινωνία όπου κάποτε οι Ελευθεροτέκτονες διώκονταν, η χειραψία παρείχε έναν τρόπο στα μέλη να αναγνωρίσουν το ένα το άλλο και να διατηρήσουν τη μυστικότητά τους.

Διαβάστε επίσης: Παγκόσμια Κυβέρνηση. Ετοιμάζεται και δρα κρυφά;

Θύματα διακρίσεων

Ο Δρ David Staples, Αναπληρωτής Μεγάλος Μάγιστρος Τελετών για την Ενωμένη Μεγάλη Στοά της Αγγλίας, παραδέχτηκε στη βρετανική online εφημερίδα Metro, ότι υπάρχει μια μυστική χειραψία, αλλά είναι «απολύτως απαγορευμένη» η χρήση της έξω από τους μασονικούς κύκλους.

Ανάμεσα σε άλλα είπε ότι στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Ναζί έστειλαν έως και 200.000 Τέκτονες στους θαλάμους αερίων. Από το ίδιο άρθρο μαθαίνουμε ότι οι Μασόνοι σήμερα αποτελούν θύματα διακρίσεων και ότι πρέπει να σταματήσουν να «στιγματίζονται αδικαιολόγητα».

Πίσω από το πέπλο της μυστικότητας

Η περίπλοκη φύση της μασονικής χειραψίας χρησιμεύει επίσης ως ιεροτελεστία, ενισχύοντας την αποκλειστικότητα της οργάνωσης. Η εκμάθηση και η σωστή εκτέλεση της χειραψίας σημαίνει ότι ένα μέλος έχει αποκτήσει ένα ορισμένο επίπεδο γνώσης και κατανόησης εντός της αδελφότητας.

Πίσω από το πέπλο της μυστικότητας κρύβεται μια παράδοση γεμάτη ιστορία, τελετουργία και επιδίωξη της γνώσης. Οι μασονικές χειραψίες, βασικό στοιχείο αυτής της παράδοσης, χρησιμεύουν ως υπενθύμιση ότι ορισμένα μυστικά προορίζονται να τηρούνται, ακόμη και σε έναν κόσμο όπου οι πληροφορίες ρέουν ελεύθερα.

ενδεικτικά, με πληροφορίες από wikipedia.org
diadrastika / Image by depositedhar from depositphotos.com