Διάγραμμα με τον Ήλιο της Γης και το μαγνητικό πεδίο της όπου συμπεριλαμβάνονται και οι Ζώνες Βαν Άλεν
Image by blueringmedia from depositphotos

Ζώνες Βαν Άλεν Τυλίγουν τη Γη. Πιθανοί Κίνδυνοι σε ανθρώπους και διαστημόπλοια
Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Η απέραντη έκταση του διαστήματος πάντα μαγνήτιζε την ανθρώπινη φαντασία. Από το να ατενίζουμε τα αστραφτερά αστέρια μέχρι να γίνουμε μάρτυρες ουράνιων φαινομένων που προκαλούν δέος, η γοητεία μας με τον κόσμο δεν έχει όρια. Καθώς τολμούμε περαιτέρω στο άγνωστο, μια πτυχή του διαστήματος που έχει προβληματίσει τόσο τους επιστήμονες όσο και τους αστροναύτες είναι οι αινιγματικές ζώνες Βαν Άλεν.

Σε αυτό το άρθρο, θα εμβαθύνουμε στα μυστήρια που περιβάλλουν αυτές τις ζώνες ακτινοβολίας και θα εξερευνήσουμε τον αντίκτυπό τους στους ανθρώπους και τα διαστημόπλοια.

Επιπλέον θα δούμε πως οι ζώνες Βαν Άλεν μπλέχτηκαν στη θεωρία συνωμοσίας ότι η NASA παραδέχεται πως δεν πήγαν ποτέ στη Σελήνη;

Εξερευνώντας τις ζώνες Van Allen: Αψηφώντας τους κινδύνους και ξεκλειδώνοντας τα μυστικά του διαστήματος

Τι είναι οι ζώνες Βαν Άλεν

Λοιπόν, τι ακριβώς είναι οι ζώνες Βαν Άλεν; Ανακαλύφθηκαν από τον James Van Allen, έναν Αμερικανό επιστήμονα του διαστήματος, το 1958, οι ζώνες Βαν Άλεν είναι δύο ομόκεντροι δακτύλιοι φορτισμένων σωματιδίων υψηλής ενέργειας που περικυκλώνουν τη Γη.

Αυτές οι ζώνες αποτελούνται από πρωτόνια, ηλεκτρόνια και άλλα φορτισμένα σωματίδια που παγιδεύονται από το μαγνητικό πεδίο της Γης. Διακρίνονται σε εσωτερική και εξωτερική ζώνη και εκτείνονται από περίπου 400 έως 60.000 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Γης.

Πιθανοί κίνδυνοι για τον άνθρωπο όσο και για τα διαστημόπλοια

Ενώ οι ζώνες Βαν Άλεν αποτελούν φυσικό μέρος της προστατευτικής ασπίδας του πλανήτη μας, παρουσιάζουν επίσης πιθανούς κινδύνους τόσο για τον άνθρωπο όσο και για τα διαστημόπλοια.

Διαβάστε επίσης: Γιατί η Ρωσία Δεν Έστειλε Ούτε Έναν Άνθρωπο στην Σελήνη

Η έντονη ακτινοβολία μέσα σε αυτές τις ζώνες μπορεί να είναι επιβλαβής για τους ζωντανούς οργανισμούς, προκαλώντας βλάβη στο DNA και αυξάνοντας τον κίνδυνο καρκίνου. Ωστόσο, η έκταση του κινδύνου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διάρκεια της έκθεσης και τη θωράκιση που παρέχει το διαστημόπλοιο.

Όταν πρόκειται για διαστημόπλοια, οι ζώνες Van Allen αποτελούν σημαντική απειλή για τα συστήματα πλοήγησης και τα ηλεκτρονικά όργανα. Τα φορτισμένα σωματίδια μπορεί να διαταράξουν ή ακόμη και να καταστρέψουν ευαίσθητα ηλεκτρονικά εξαρτήματα, οδηγώντας σε δυσλειτουργίες ή πλήρη αστοχία.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Αυτό αποτελεί μια ουσιαστική πρόκληση για τις διαστημικές αποστολές, καθώς οι αστροναύτες και ο εξοπλισμός τους πρέπει να περάσουν από αυτές τις επικίνδυνες ζώνες για να φτάσουν σε προορισμούς πέρα ​​από την τροχιά της Γης.

Η NASA φαίνεται να παραδέχεται ότι δεν πήγαν ποτέ στη Σελήνη σε δικό της video

Η θεωρία συνωμοσίας

Τα παραπάνω γίνονται βούτυρο στο ψωμί των συνωμοσιογράφων και – στην πιο διάσημη θεωρία συνωμοσίας για το διάστημα – διατυπώνουν το εύλογο ερώτημα: Αφού υπάρχουν όλοι αυτά οι κίνδυνοι πως πήγαν οι πρώτοι αστροναύτες στη Σελήνη χωρίς να πεθάνουν; Άρα δεν είναι δυνατόν να πήγαν ποτέ στη Σελήνη, απαντούν μόνοι τους.

Διαβάστε επίσης: Ομολογία Κιούμπρικ ότι Σκηνοθέτησε την Προσελήνωση;

Επιπλέον η NASA φαίνεται να παραδέχεται ότι δεν πήγαν ποτέ στη Σελήνη σε δικό της video, εξ αιτίας αυτών των ζωνών. Σε αυτό, φαίνεται να λέει ο αφηγητής Kelly Smith:

«Radiation like this could harm the guidance systems, on-board computers or other electronics on Orion». «Shielding will be put to the test as the vehicle cuts through the waves of radiation… We must solve these challenges before we send people through this region of space.»

Δηλαδή: «Ακτινοβολία, όπως αυτή θα μπορούσε να βλάψει τα συστήματα πλοήγησης του σκάφους, υπολογιστές ή άλλα ηλεκτρονικά στο (διαστημικό σκάφος της NASA) Orion» και ότι «Η θωράκιση θα πρέπει να τεθεί υπό δοκιμασία, καθώς το όχημα θα περνά μέσω αυτών των κυμάτων ακτινοβολίας … Πρέπει να λύσουμε αυτά τα προβλήματα πριν στείλουμε ανθρώπους μέσα από αυτή την περιοχή του διαστήματος».

Αφού, λοιπόν, υπονοείται πως δεν τα έχουν λύσει αυτά τα προβλήματα με τις ζώνες Van Allen, πως πήγαν οι πρώτοι άνθρωποι στη Σελήνη, χωρίς να υποστούν βλάβες οι ίδιοι και τα σκάφη; Στη συνέχεια θα δούμε συνοπτικά την απάντηση στο ερώτημα με βάση τα επίσημα στοιχεία και δεδομένα, απλοποιημένα και εκλαϊκευμένα.

Πως κατάφεραν να περάσουν από τις ζώνες Βαν Άλεν χωρίς εμφανή κίνδυνο;

Πώς, λοιπόν, οι επανδρωμένες αποστολές Apollo κατάφεραν να περάσουν από τις ζώνες Βαν Άλεν χωρίς εμφανή κίνδυνο; Αυτό το ερώτημα απασχόλησε τους επιστήμονες μετά την ανακάλυψή τους.

Στην πραγματικότητα, οι αστροναύτες του Apollo αντιμετώπισαν έκθεση στις ζώνες Βαν Άλεν, αλλά οι κίνδυνοι μετριάστηκαν μέσω προσεκτικού σχεδιασμού και χειρισμού. Το Apollo 11, για παράδειγμα, παράκαμψε την εσωτερική ζώνη και πέρασε μόνο από το ασθενέστερο τμήμα της εξωτερικής ζώνης μειώνοντας αρκετά τον κίνδυνο.

Επιπλέον, τα διαστημόπλοια των αποστολών Apollo ήταν πλήρως εξοπλισμένα με προστατευτικά υλικά για την προστασία τόσο των αστροναυτών όσο και του εξοπλισμού τους από την ακτινοβολία, ώστε να μην κινδυνέψουν οι άνθρωποι και να μην αποδιοργανωθούν τα ηλεκτρονικά συστήματα.

Ένας ακόμα παράγοντας ήταν πως τα σκάφη ταξίδεψαν με υψηλές ταχύτητες μέσα από τις λεπτότερες περιοχές των άνω ζωνών – εκτός από το Apollo 14 που πέρασε μέσα από την καρδιά των παγιδευμένων ζωνών ακτινοβολίας. Κι ενώ κάποια ακτινοβολία εξακολουθούσε να διεισδύει στο διαστημόπλοιο, η συνολική έκθεση περιορίστηκε σε αποδεκτά επίπεδα.

Διαβάστε επίσης: Το Apollo 15 στη Σελήνη και το «άγγιγμα του Θεού»

Ουσιαστικά, οι πραγματικές δυσκολίες για την υγεία των αστροναυτών και των συστημάτων υφίστανται κατά την επιστροφή τους στις ζώνες Βαν Άλεν, αλλά για αυτή την περίπτωση έχουν ληφθεί διάφορα προστατευτικά μέτρα. Τέλος, υπάρχει η σκέψη να γίνονται οι εκτοξεύσεις από τους πόλους της Γης, όπου οι ζώνες Βαν Άλεν παρουσιάζουν τις μικρότερες τιμές κινδύνου.

Το επιτυχημένο πέρασμα

Το επιτυχημένο πέρασμα των επανδρωμένων αποστολών Apollo μέσα από τις ζώνες Van Allen όχι μόνο έδειξε την ευρηματικότητα και την ανθεκτικότητα του ανθρώπινου πνεύματος, αλλά προώθησε επίσης την κατανόησή μας για την διαστημική ακτινοβολία και τις επιπτώσεις της.

Τα πολύτιμα δεδομένα που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια αυτών των αποστολών άνοιξαν το δρόμο για μελλοντική εξερεύνηση του διαστήματος, επιτρέποντας στους επιστήμονες να αναπτύξουν βελτιωμένες τεχνολογίες θωράκισης και στρατηγικές μετριασμού της ακτινοβολίας.

Ενώ οι ζώνες Βαν Άλεν συνεχίζουν να θέτουν προκλήσεις για τα διαστημικά ταξίδια, η μελέτη και η εξερεύνηση τους είναι απαραίτητες για την αποκάλυψη των μυστηρίων του σύμπαντος μας. Καθώς προσπαθούμε να τολμήσουμε περαιτέρω στο διάστημα, είναι επιτακτική ανάγκη να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε καινοτόμες λύσεις για τον μετριασμό των κινδύνων που σχετίζονται με αυτές τις ζώνες ακτινοβολίας.

Διαβάστε επίσης: Η NASA μιλά για Πύλες στο Μαγνητικό Πεδίο, ο Όμηρος για Πύλη στον Ουρανό

Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να ξεκλειδώσουμε τα μυστικά του διαστήματος και να οδηγήσουμε την ανθρωπότητα σε νέα σύνορα, αψηφώντας τους κινδύνους που ελλοχεύουν μέσα στις Ζώνες Βαν Άλεν.

ενδεικτικά, με πληροφορίες από wikipedia.org, blogs.esa.int, thewire.in
diadrastika / Image by blueringmedia from depositphotos.com