Γράφει ο Σπύρος Μακρής
Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ακούσει για τον Τάλω στην Κρήτη, ή τα άλλα ρομπότ που είχαν οι θεοί του Ολύμπου και τους εξυπηρετούσαν. Οι κατασκευές αυτές θωρούνταν ότι βγήκαν μέσα από τα χέρια του θεού Ήφαιστου ή/και σύμφωνα με τις οδηγίες του.
Πολλοί έχουν μιλήσει για μία υπερτεχνολογία που δεν έφτασε ως εμάς, ενώ άλλοι ισχυρίζονται ότι πρόκειται για… παραμυθάκια. Ξεχνούν, όμως, ότι και στα ιστορικά χρόνια υπήρχαν ανάλογα ρομπότ…
Τον 3ο αιώνα ο Φίλων ο Βυζάντιος, κατασκεύασε στην κυριολεξία το πρώτο γνωστό ρομπότ της καταγεγραμμένη ιστορίας.
Το δημιούργημα είχε το ύψος και την μορφή ανθρώπου και συγκεκριμένα θεραπενίδος-υπηρέτριας, η οποία σέρβιρε κρασί. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ο πρόγονος των σημερινών αυτόματων μηχανημάτων καφέ.
Όταν κάποιος τοποθετούσε το κύπελό του στο ένα της χέρι, η ρομποτική υπηρέτρια με το άλλο χέρι, το γέμιζε με κρασί και νερό ανάλογα με την ποσότητα που του ζητούσε ο πελάτης…
Ήταν ένας πολύ έξυπνος μηχανισμός που, σε κάποιες λεπτομέρειες θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι, για την εποχή της, ξεπερνούσε ακόμα και σήμερα την σύγχρονη τεχνολογία. Το ρομπότ είχε αρθρώσεις για να μπορεί να εκτελεί τις υπηρεσίες του, λειτουργούσε με εσωτερικούς σωλήνες από τους οποίους περνούσε το νερό και το κρασί, ενώ παράλληλα εκμεταλλευόταν στο έπακρο την βαρύτητα αλλά και την μηχανική του αέρα και του νερού!
Η “Μηχανική Σύνταξη”, ένα από τα έργα του Φίλωνα του Βυζάντιου, διασώθηκαν από τους μαθητές και τους διαδόχους του, αλλά και από τους άραβες μεταφρασμένα στην γλώσσα τους, απ΄όπου και κυκλοφόρησαν ξανά από την αρχή, σε διάφορες λατινογενείς περιοχές.
Η προσφορά του Φίλωνα ήταν ανεκτίμηση, όπως του Ήρωνα του Αλεξανδρινού και πάρα πολλών άλλων. Ωστόσο, μετά την παρέλευση της εποχής τους και λόγω πολλών δυσάρεστων ιστορικών καταστάσεων, αυτές και άλλες πολλές εφευρέσεις πέρασαν σε ξένα χέρια και επανήλθαν εκ νέου ως σύγχρονες, χωρίς καμία αναφορά στους αξεπέραστους εκείνους Έλληνες.
diadrastika