Γιατί αρχαίοι πολιτισμοί έφτιαχναν πυραμίδες σε όλο τον πλανήτη;
Γράφει ο Σπύρος Μακρής
Αρχαίες Πυραμίδες στην Αίγυπτο, τη Μεσοαμερική, την Ασία
Οι πυραμίδες γοητεύουν τους ανθρώπους εδώ και αιώνες λόγω του εντυπωσιακού μεγέθους και του μοναδικού τους σχήματος. Η κατασκευή των πυραμίδων χρονολογείται από την αρχαιότητα, με μερικές από τις παλαιότερες γνωστές πυραμίδες να κατασκευάζονται στην Αίγυπτο.
Η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας, μια από τις πιο διάσημες πυραμίδες στην Αίγυπτο, χτίστηκε πριν από περισσότερα από 4.500 χρόνια και εξακολουθεί να στέκεται σήμερα. Κάποιοι ερευνητές αμφισβητούν αυτή τη χρονολόγηση και την προσδιορίζουν πριν 10 με 12.000 πριν.
Ωστόσο, οι πυραμίδες δεν είναι μοναδικές στην Αίγυπτο. Παρόμοιες δομές έχουν βρεθεί και σε άλλα μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Μεσοαμερικής και της Ασίας.
Ο πολιτισμός των Μάγια στην Κεντρική Αμερική, για παράδειγμα, έχτισε εντυπωσιακές πυραμίδες με περίπλοκα σκαλίσματα και σχέδια. Στην Ασία, οι αρχαίοι πολιτισμοί κατασκεύασαν πυραμίδες και μεγαλιθικές κατασκευές, όπως οι πυραμίδες της Κίνας και τα ντολμέν της Κορέας μπορεί να φτάνει και τις 100.000.
Αν και ο σκοπός αυτών των πυραμίδων μπορεί να διέφερε, μοιράζονται ένα κοινό χαρακτηριστικό ότι είναι μνημειακές κατασκευές που χτίστηκαν για να διαρκέσουν.
Διαβάστε επίσης: Μεγάλη Πυραμίδα. Δέκα στοιχεία και λεπτομέρειες που δεν είναι ιδιαιτέρως γνωστά
Επίσης, όλες αυτές οι αρχαίες πυραμίδες σε Αίγυπτο, Μεσοαμερική, Ασία και αλλού, βρίσκονται σε τρεις από τις πέντε ηπείρους, οπότε υπό την έννοια, βρίσκονται σχεδόν παντού στον κόσμο, καθώς τυλίγουν τη Γη σε ένα παράξενο λοξό δαχτυλίδι ισημερινού.
Θεωρίες για το σκοπό των πυραμίδων
Πυραμίδες έχουν βρεθεί σε όλο τον κόσμο από την αρχαιότητα και πολλές θεωρίες έχουν προταθεί για να εξηγήσουν τον σκοπό τους.
Η κατασκευή των πυραμίδων έχει πυροδοτήσει πολλές θεωρίες και εικασίες. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι οι πυραμίδες κατασκευάστηκαν από εξωγήινα όντα, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι χτίστηκαν χρησιμοποιώντας προηγμένη τεχνολογία που έκτοτε έχει χαθεί.
Κάποιοι μάλιστα πιστεύουν ότι οι πυραμίδες χτίστηκαν από τον χαμένο πολιτισμό της Ατλαντίδας. Ενώ αυτές οι θεωρίες παραμένουν αναπόδεικτες, οι πυραμίδες συνεχίζουν να γοητεύουν τους ανθρώπους και να εμπνέουν νέες έρευνες και ανακαλύψεις σχετικά με την κατασκευή και τον σκοπό τους.
Θρησκευτικοί και τελετουργικοί σκοποί
Μια από τις επίσημες θεωρίες είναι ότι οι πυραμίδες κατασκευάστηκαν για θρησκευτικούς και τελετουργικούς σκοπούς. Οι πυραμίδες της Γκίζας, για παράδειγμα, χτίστηκαν ως τάφοι για τους Φαραώ και τις συζύγους τους, και πιστεύεται ότι βοηθούσαν τους Φαραώ να φτάσουν στη μετά θάνατον ζωή, θεωρείται ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιου πίστευαν ότι παρείχαν ένα ασφαλές πέρασμα για τις ψυχές των Φαραώ.
Ομοίως, οι πυραμίδες που βρέθηκαν στην Κεντρική και Νότια Αμερική χρησιμοποιούνταν συχνά για θρησκευτικές τελετές και θυσίες.
Διαβάστε επίσης: Πυραμίδα του Ταΰγετου. Τεχνητό ή Φυσικό Θαύμα;
Το μέγεθος και το μεγαλείο των πυραμίδων υποδηλώνουν ότι είχαν μεγάλη σημασία για τους ανθρώπους που τις έχτισαν και πιθανότατα αποτελούσαν σημαντικό μέρος του πολιτισμού και των πεποιθήσεών τους.
Αστρονομικές Παρατηρήσεις
Μια άλλη θεωρία είναι ότι οι πυραμίδες κατασκευάστηκαν για αστρονομικές παρατηρήσεις. Πολλές πυραμίδες υπολογίζεται ότι ήταν ευθυγραμμισμένες με αστέρια της εποχής που κατασκευάστηκαν, ενώ μερικές είχαν ακόμη και θαλάμους και άξονες που πιστεύεται ότι χρησιμοποιούνταν για την παρατήρηση ουράνιων γεγονότων.
Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, για παράδειγμα, πίστευαν ότι οι Φαραώ θα γίνονταν αστέρια στη μετά θάνατον ζωή, και οι πυραμίδες κατασκευάστηκαν για να τους βοηθήσουν να ανέβουν στους ουρανούς.
Αυτή η θεωρία υποδηλώνει ότι οι πυραμίδες δεν ήταν απλώς μνημεία, αλλά εξυπηρετούσαν επίσης έναν πρακτικό σκοπό βοηθώντας τους αρχαίους πολιτισμούς να κατανοήσουν και να πλοηγηθούν στο σύμπαν.
Ταφικοί Θάλαμοι και Τάφοι
Μια τρίτη θεωρία είναι ότι οι πυραμίδες κατασκευάστηκαν ως τάφοι για τους βασιλείς και άλλες σημαντικές προσωπικότητες. Οι πυραμίδες της Γκίζας, για παράδειγμα, χτίστηκαν ως τάφοι για τους φαραώ Khufu, Khafre και Menkaure.
Ομοίως, πολλές πυραμίδες που βρέθηκαν στην Κεντρική και Νότια Αμερική χρησιμοποιήθηκαν ως τάφοι ηγεμόνων και άλλων υψηλόβαθμων ατόμων.
Διαβάστε επίσης: Κίνα: Πιθανή Υποβρύχια Πυραμίδα γεννά ερωτήματα
Αυτή η θεωρία υποδηλώνει ότι οι πυραμίδες δεν ήταν απλώς εντυπωσιακές κατασκευές, αλλά εξυπηρετούσαν επίσης έναν πρακτικό σκοπό στη στέγαση των υπολειμμάτων σημαντικών μορφών.
Θεωρίες που θεωρούνται υπερβολικές
Μερικοί πιστεύουν ότι οι πυραμίδες έχουν μυστικιστική ή πνευματική ενέργεια. Επίσης ότι συγκεντρώνουν στο εσωτερικό τους κοσμική ή άλλου είδους ενέργεια που βοηθά στη πνευματική ανάπτυξη ή την επικοινωνία με τον υπερκόσμο και το υπερπέραν.
ϊσως η πιο συναρπαστική θεωρία από όλες να εκείνη που δηλώνει πως οι πυραμίδες με κάποιο τρόπο συνδέονταν μεταξύ τους με σκοπό τη δημιουργία ελεύθερης ενέργειας που απλωνόταν παντού σε όποιον ήθελε να τη χρησιμοποιήσει, όπως π.χ. συμβαίνει το σήμα ιντερνετ και ένα κινητό, αλλά φυσικά χωρίς εταιρίες που το πουλάνε.
Άλλες θεωρίες σημειώνουν πως η τοποθέτηση των μνημείων γινόταν σε σημεία που η Γη δονούσε αρνητικά οπότε η δομή των πυραμίδων την άλλαζε σε θετική δόνηση.
Οι ομοιότητες στην αρχιτεκτονική των πυραμίδων σε διαφορετικούς πολιτισμούς οδήγησαν ορισμένους να υποθέσουν την πιθανότητα μιας κοινής πολιτιστικής επιρροής προς όλους ή αρκετούς από τους αρχαίους πολιτισμούς. Από που μπορεί να προέρχεται αυτή η κοινή αρχή;
Για πολλούς, υπήρξε ένας αρχαίος αλλά προχωρημένος σε γνώσεις και τεχνολογία πολιτισμός, όπως η χαμένη πόλη της Ατλαντίδας. Για άλλους υπήρξε ένας παγκόσμιος πολιτισμός των Ελλήνων όπως αυτοί περιγράφονται στους μύθους. Για άλλους ήταν οι Αιγύπτιοι κλπ κλπ και άκρη δεν βγαίνει.
Διαβάστε επίσης: «Προδόθηκε» το Μυστικό της Μεγάλης Πυραμίδας όταν στην Κορυφή της Ανέβηκε ο sir Siemens
Συνολικά, ο σκοπός των πυραμίδων πιθανότατα διέφερε ανάλογα με τον πολιτισμό που τις έχτισε, αλλά σίγουρα παραμένουν στις μέρες ως μια απόδειξη της ευρηματικότητας και της δημιουργικότητας των αρχαίων λαών.
Η σημασία των πυραμίδων μεταξύ των πολιτισμών
Οι πυραμίδες είναι σύμβολο των αρχαίων πολιτισμών και ο σκοπός που χτίστηκαν παραμένει ουσιαστικά άγνωστος. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να υποθέσουμε αλλά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τις επίσημες θέσεις ότι δηλαδή χτίστηκαν για διάφορους σκοπούς, συμπεριλαμβανομένων θρησκευτικών, πολιτικών και πολιτιστικών λόγων.
Είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν ήταν μόνο απλές κατασκευές, αλλά είχαν επίσης μεγάλη σημασία στις πεποιθήσεις και τις πρακτικές των αρχαίων πολιτισμών. Για παράδειγμα, πιστεύεται ότι ήταν μια πύλη προς τη μετά θάνατον ζωή, όπου ο νεκρός μπορούσε να συνεχίσει το ταξίδι του.
Επιπλέον, οι πυραμίδες ήταν επίσης σύμβολο δύναμης και εξουσίας, καθώς συχνά κατασκευάζονταν από ηγεμόνες για να επιδείξουν τον πλούτο και την επιρροή τους.
Επιρροή στην Αρχιτεκτονική και τη Μηχανική
Η κατασκευή των πυραμίδων είχε επίσης σημαντικό αντίκτυπο στην αρχιτεκτονική και τη μηχανική. Οι πυραμίδες ήταν από τις μεγαλύτερες κατασκευές που κατασκευάστηκαν από αρχαίους πολιτισμούς και απαιτούσαν προηγμένες τεχνικές μηχανικής για την κατασκευή τους.
Η χρήση ακριβών μετρήσεων, προηγμένων εργαλείων και τεχνικών όπως ράμπες και τροχαλίες ήταν απαραίτητη για την κατασκευή αυτών των ογκωδών κατασκευών.
Διαβάστε επίσης: Ο Ηρόδοτος αποκαλύπτει ποιος έχτισε τις Πυραμίδες;
Οι μηχανικές και αρχιτεκτονικές καινοτομίες που χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή των πυραμίδων έχουν επηρεάσει την ανάπτυξη της σύγχρονης αρχιτεκτονικής και μηχανικής.
Σύγχρονη γοητεία με τις πυραμίδες
Παρόλο που ο σκοπός των πυραμίδων ποικίλλει μεταξύ των διαφορετικών πολιτισμών, η γοητεία με αυτές τις δομές παραμένει μέχρι σήμερα.
Παρά το μυστήριο γύρω από τις πυραμιδικές κατασκευέςίδες, η ιστορική τους σημασία και τα θαύματα της μηχανικής συνεχίζουν να αιχμαλωτίζουν τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
Και, ίσως, μια μέρα καταφέρουν να επιβεβαιωθούν κάποιες από τις παράξενες θεωρίες, υποθέσεις και εικασίες που διατυπώνονται κατά καιρούς όπως γιατί αρχαίοι πολιτισμοί έφτιαχναν πυραμίδες σε όλο τον πλανήτη; Υπήρξε κάποιος κοινός σκοπός ή απλά ήταν μια σύμπτωση;
ενδεικτικά, με πληροφορίες από quora.com, smithsonianmag.com, directionsmag.com, historyskills.com
diadrastika / Image by Julius H. from Pixabay