Ερμής Τρισμέγιστος: Καλώς Ήρθατε σε ένα Σύμπαν που Δεν Γνωρίζετε
Πρόλογος
ΠΟΙΑ ΤΑ ΦΩΤΕΙΝΑ ΠΕΔΙΑ ΠΟΙΟΣ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΠΟΙΑ Η ΘΝΗΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΕΡΜΗ ΤΟΝ ΤΡΙΣΜΕΓΙΣΤΟ
Ο Ερμής μας μιλά για τα φωτεινά πεδία που βρίσκονται έξω από αυτή την διπολική δημιουργία.
Η διπολική δημιουργία αυτή που ζούμε σήμερα, τα συστατικά της, το δοχείο της γένεσης, γεννήθηκαν από το σκότος.
Ενώ ακόμη ήταν μισογεννημένη αυτή η σκοτεινή φύση, από τα Φωτεινά Πεδία ξεπήδησε Άγιος Λόγος πάνω στην υγρή και σκοτεινή φύση που ήταν μισογεννημένη.
Στην συνέχεια ο Πατέρας Νους Θεός, Φως και Ζωή, γέννησε έναν Δεύτερο Νου δημιουργό από Πυρ και Πνεύμα, ο οποίος έδωσε κίνηση στα στοιχεία της σκοτεινής φύσης, και δημιούργησε ένα σύμπαν ενεργειακό δίχως αρχή και τέλος,γύρω από έναν άξονα, από πυρ = ενέργεια, και πνεύμα = νου με τέλειες ενέργειες.
Και αφού διαχωρίστηκαν τα ελαφρά από τα βαρύτερα στοιχεία από την κίνηση του σύμπαντος, με τον Λόγο του Πατέρα Νου Θεού Φως και Ζωή, μαζί με τον Δεύτερο Νου από Πυρ και Πνεύμα ενεργοποίησαν την φύση των ελαφρότερων στοιχείων, και της έδωσαν τις τέλειες ενέργειες με τον Λόγο τους.
Μόνον τα βαρύτερα υλικά στοιχεία η ύλη, ο υλικός κόσμος, έμειναν δίχως τον Λόγο κι έγιναν άλογα!
Μετέπειτα δημιούργησε τα όντα όπως τα ζώα τα θηλαστικά και γενικώς όλη την έμβια ζωή, αλλά δίχως τον Λόγο δηλαδή δίχως το φως τον φωτεινό Νου. όντα άλογα.
Στην συνέχεια ο Πατέρας Νους Θεός, που είναι Φως και Ζωή, γέννησε τον Άνθρωπο κατ’εικόνα και καθ’ομοίωσιν, από Φως και Ζωή, οπότε ο Άνθρωπος γεννήθηκε έξω από την θνητή δημιουργία.
Και καθώς εξουσίαζε τα πάντα ο Άνθρωπος, και αφού έζησε και κατανόησε τα φωτεινά πεδία, άρχισε να δημιουργεί κι αυτός….
Θέλησε όμως μετά από όλα αυτά να μπει μέσα στην θνητή δημιουργία για να ζήσει σε αυτή και να την κατανοήσει..και το θέλημα του έγινε αμέσως πράξη.
Μόλις διέρρηξε τους κύκλους της διπολικής δημιουργίας ο Άνθρωπος, θέλησε να ζήσει σε αυτήν και να την κατανοήσει.
Συνέβη τότε το εξής μυστήριο από την θνητή φύση:
Η φύση αμέσως διέσπασε τον εαυτό της.
Από τέλειες ενέργειες που είχε η φύση, δημιούργησε και τις ατελείς, και δημιούργησε τον δικό της σάρκινο άνθρωπο, με το δικό της δυαδικό πνεύμα της θνητής φύσης, που αγαπά και “βλέπει”μόνον την φύση, μαζί με τις τέλειες σκέψεις και τις ατελείς (καλό – κακό).
Ο Δεύτερος Νους δημιουργός με την σειρά του, δημιούργησε τον Άνθρωπο με πνεύμα Νου από τέλειες ενέργειες, και την ψυχή με το τέλειο ενεργειακό σώμα, που θα τον κινεί μέσα στο δυαδικό πλέον σύμπαν.
Και όταν ο άνθρωπος (πνεύμα φωτεινός νους, και ψυχή με τέλειες ενέργειες) θα ενσαρκώνεται μέσα σε σώμα σάρκινο, μαζί με αυτές τις τέλειες ενέργειες, θα έρχονται και αυτές του πνεύματος της σάρκας.
Και όποιος άνθρωπος αναγνωρίσει την ουσία του θα ξαναγυρίσει πίσω στα Φωτεινά Πεδία.
Και εμείς πρέπει να γνωρίσουμε τον εαυτό μας “γνώθι’ς εαυτόν” και να μην γίνουμε ένα με την ύλη ώστε να απεγκλωβιστούμε από την ύλη…αυτή και η κόλαση μας όπως και οι αισθήσεις και τα συναισθήματα προερχόμενα από το σκοτεινό σάρκινο σώμα μας, όπως και οι σιχαμερές αισθήσεις του θανάτου, ειδικά στους κακούς και πονηρούς ανθρώπους που γίνονται ένα με την ύλη, και δεν μπορούν να απεγκλωβιστούν οι ψυχές από το σάρκινο σώμα, και επανέρχονται σε αυτό, και ολοένα γίνονται περισσότερο ένα με το σάρκινο σώμα και την ύλη, και υποφέρουν ακόμη περισσότερο από τις αισθήσεις..
Πρέπει η ψυχή να εξουσιάσει το σώμα, και όχι το σώμα την ψυχή..Αυτή και είναι η δημιουργία του διπολικού σύμπαντος Bing Bang (morfeas sky)
Ο Έρωτας είναι η δύναμη της έλξης, είτε αφορά τον έρωτα μας για την ύλη, είτε για την αθάνατη ψυχή μας που θα μας οδηγήσει πίσω στο Φως.
Μας λέει ο Ερμής ότι αν το σώμα εξουσιάσει την ψυχή, δηλαδή γίνει δέσμια του σάρκινου σώματος άρα ερωτευτεί την ύλη, και τον υλικό κόσμο, τότε επιστρέφει πάλι πίσω στην Γη, και ανάλογα με την προηγούμενη ζωή της εδώ, παίρνει και το ανάλογο σώμα.
Η ψυχή φεύγοντας προς τα πάνω, έχει ακόμη μαζί της τις καθοδικές ενέργειες (συναισθήματα επιθυμίες πάθη κτλ που την ακολουθούν) μέχρι να τα αποβάλλει και να φύγει προς τα πάνω καθαρή…και αυτό είναι τα “τελώνια” που αναφέρει η Χριστιανική θρησκεία.
Να ξεκαθαρίσω ότι ο Ερμής ο Τρισμέγιστος αναφέρει ότι οι αισθήσεις τα πάθη και οι επιθυμίες καθαρίζονται ανεβαίνοντας η ψυχή τους επτά κύκλους ουρανούς!
Άρα μας μιλά για επτά κύκλους που πρέπει να ανέλθουμε, επτά σώματα, για κάθε κύκλο, όπως σε αυτόν τον κόσμο έχουμε την ψυχή μαζί με το σάρκινο σώμα.
Στους επόμενους κύκλους – διαστάσεις θα υπάρχει και το ανάλογο σώμα από την πλευρά του Φωτός στον άνθρωπο από πνεύμα και ψυχή, και από την πλευρά της θνητής φύσης αφού έχει κι αυτή πνεύμα και πυρ.
Εδάφ.24. ΕΡΜΗΣ στον Ποιμάνδρη:
– Όλα αυτά που μου δίδαξες είναι καλά. Αλλά πες μου πως θ’ ανεβούν οι αγαθές ψυχές προς τα άνω;
ΠΟΙΜΑΝΔΡΗΣ στον Ερμή:
– Πρώτα, όταν έλθει η ώρα του θανάτου, το υλικό ανθρώπινο σώμα θα παραδοθεί στην αλλοίωση και τον αφανισμό. Το ήθος του ανθρώπου θα παραδοθεί στο δαίμονα ανενέργητο, οι αισθήσεις του σώματος θα επανέλθουν στις πηγές τους για να γίνουν μέρη ενέργειας και ο θυμός και η επιθυμία θα ριχθούν στην άλογο φύση.
Εδάφ.25. Ετσι η ψυχή του ανθρώπου θα εξορμήσει από τη γη προς τα άνω με τη βοήθεια της αρμονίας και θα δώσει: στην πρώτη ζώνη, την αυξητική και μειωτική ενέργεια, στη δεύτερη ζώνη, τη μηχανή των κακών έλξεων και το δόλο ανενέργητο, στην τρίτη ζώνη την επιθυμία της απάτης ανενέργητη, στην τέταρτη ζώνη την προφάνεια της αρχοντιάς απλεονέκτητη, στην πέμπτη ζώνη το ανούσιο θράσος και την προπέτεια της τόλμης, στην έκτη ζώνη τις κακές αφορμές του πλούτου ανενέργητες και στην έβδομη ζώνη θα δώσει το ενεδρεύον ψεύδος. (morfeas sky)
ΕΝ ΑΡΧΗ ΗΝ Ο ΛΟΓΟΣ
ΕΡΜΗΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΟΙΜΑΝΔΡΗΣ
Εδάφ. 1. ΕΡΜΗΣ, απολογούμενος:
Καθώς συλλογιζόμουν μια μέρα το θέμα της δημιουργίας των όντων, με τις δυνάμεις μου μετέωρες σα να είχα πάθει βαρύ ύπνο ή σωματικό κάματο, με τις αισθήσεις μου παράλυτες, άκουσα ένα υπερμέγεθες απεριόριστο ον να με καλεί ονομαστικά λέγοντάς μου:
– Τι θέλεις να ιδείς, να μάθεις και να γνωρίσεις Ερμή;
– Συ ποίος είσαι; του είπα,
Ξεκινά ο Ποιμάνδρης με ένα όραμα που βλέπει ο Ερμής ο Τρισμέγιστος, και παρατηρούμε ότι έχει τις αισθήσεις του αισθητού κόσμου “παράλυτες” βλέποντας πέρα από τον κόσμο των αισθήσεων.
Εδάφ. 2. – ο Ποιμάνδρης, ο αυθεντικός νους. Ξέρω αυτό που θέλεις να μάθεις, και θα σου το διδάξω θα σου συμπαρασταθώ παντού για να σε βοηθήσω. Μου απάντησε.
Εδάφ. 3. ΕΡΜΗΣ στον Ποιμάνδρη.
– Θέλω να μάθω για τα όντα , να εννοήσω τη Φύση, να γνωρίσω το Θεό.
ΠΟΙΜΑΝΔΡΗΣ στον Ερμή: – Το ξέρω ότι αυτό θέλεις να μάθεις και θα σε διδάξω.
Τι είναι ο Πατέρας Νους Θεός; Φως και Ζωή
Αυθεντικός νους; Υπάρχει και άλλος νους; το αντίθετο του.
τι είναι το αντίθετο του Θεού;Το τίποτα!! το σκότος, ανύπαρκτο!!
Κάτι που δεν μπορούμε να το συλλάβουμε στο νου μας.
Αυτό που απορροφά το φως.
Η ανυπαρξία!! το τίποτα αυτό που δεν υπάρχει.
Παρουσιάζεται στον Ερμή ως ο Αυθεντικός Νους.
Γιατί;
Μήπως υπάρχει και άλλος; το αντίθετο του; Ο Αντινούς (αντίνοος). Το matrix όπου ζούμε.
Δεξί και αριστερό ημισφαίριο του σάρκινου ανθρώπου.
Νους και αντινούς!! (αντίνοος)
Εδάφ. 4. ΕΡΜΗΣ απολογούμενος:
– Λέγοντάς μου αυτά ο Ποιμάνδρης, άλλαξαν μονομιάς οι ιδέες μου και αμέσως μου αποκαλύφθηκε όλη η φύση. Είδα τότε μια θέαπλημμυρισμένη από φως και καταγοητεύτηκα. ύστερα από λίγη ώρα είδα ένα κατωφερές σκοτάδι γεννημένο μερικά, φοβερό και στυγνό σε σπειροειδές σχηματισμό. Είδα επίσης να μεταβάλλεται το σκοτάδι εκείνο σε μια υγρά φύση αφάνταστα ταραχώδη, από τα βάθη της οποίας έβγαινε πυρωμένος καπνός, κι άκουσα κι’ έναν ανεκλάλητο σπαρακτικό ήχο και μια άναρθρη βοή σαν πνιγμένη φωνή, σε φωνή πυρός.
Εδώ ποιος γεννά το κατωφερές σκοτάδι;
Διότι το αντίθετο του φωτός είναι το Τίποτα!!
Αυτό που απορροφά το φως. Δεν φαίνεται!
Είναι η ανυπαρξία!!
Άρα ποιος “γέννησε” την σκοτεινή δημιουργία;
Απλά γράφει πως ήταν “μερικά” γεννημένο, από ποιον όμως;
δεν μας λέει. Δεν το βλέπει!!
Όπως οι μαύρες τρύπες, απορροφούν το φως και δεν βλέπουμε απολύτως τίποτα.
Όταν όμως μπαίνουμε μέσα λένε οι επιστήμονες ότι παρόν παρελθόν και μέλλον γίνονται ένα! κάτι σαν να ξαναβλέπουμε την ζωή μας εδώ που ζούμε τώρα στιγμή στιγμή.
άρα αν παραμείνουμε για πολύ εκεί μέσα οι αισθήσεις δεν θα είναι και τόσο ευχάριστες αν είμαστε άνθρωποι κακοί εδώ.
“ύστερα από λίγη ώρα είδα ένα κατωφερές σκοτάδι γεννημένο μερικά,”
ΜΑ ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΔΕΙ; ΤΟ ΕΒΛΕΠΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΙΟΤΑΝ!! ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ!!
ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ!!!!
Το έβλεπε όμως αυτό που γεννιόταν στον δικό του κόσμο ο Ερμής! Στην θνητή μας δημιουργία βλέπουμε αυτό μόνον που είναι φτιαγμένο το σάρκινο σώμα μας να βλέπει!
Μεγάλο θέμα!! προς ανάλυση!..αλλά τι να πρωτοπούμε πρώτα.
Να και η απόδειξη ποιος δημιούργησε το μερικώς γεννημένο σκοτάδι!! Το σκότος!
..εδάφιο 6.
Λοιπόν Ερμή, το φως εκείνο που είδες είμαι εγώ, ο Θεός σου, ο προϋπάρχων της “εμφανισθείσης από το σκότος” υγράς εκείνης φύσης.
Άρα τι είναι το σκότος; η ανυπαρξία!! Το αντίθετο του Θεού το τίποτα. Αυτό που απορροφά το φως.
Και ξεκινά την περιγραφή του ο Ερμής λέγοντας αυτά που έβλεπε.
1. Του αποκαλύφτηκε μας λέει στο σύνολο της όλη η φύση.
2. Στην αρχή είδε μια θέα με ένα πλημμυρισμένο φως και καταγοητεύτηκε, (φωτεινά πεδία).
3. Ύστερα από λίγη ώρα είδε ένα κατωφερές σκοτάδι γεννημένο μερικά, κρεμασμένο προς τα κάτω, φοβερό και στυγνό, σε σπειροειδές σχηματισμό.
(μας μιλά για την σκοτεινή υγρή φύση).
4. Και αργότερα είδε το σκοτάδι εκείνο να μεταβάλλεται σε υγρή φύση αφάνταστα ταραχώδη.
5. Και από τα βάθη της να βγαίνει πυρωμένος καπνός, ταυτόχρονα άκουσε έναν ανεκλάλητο σπαραχτικό ήχο, και μια βοή σαν πνιγμένη φωνή μέσα σε φωτιά.
Εδάφ. 5. ΕΡΜΗΣ απολογούμενος:
– Από τα φωτεινά εκείνα πεδία είδα να ξεχύνεται στη φύση Λόγος ‘Αγιος, κι από την υγρά φύση να ξεπηδά προς τα ύψη ένα κούφιο, δραστικό οξύ και άκρατο πυρ. Είδα επίσης τον ελαφρό αέρα ν’ ακολουθεί το πνεύμα που επλανάτω στη γη κρεμασμένος σ’ αυτό καθώς ανέβαινε από τη γη και τα νερά της προς το πυρ…
Τι μας λέει εδώ; Από τα Φωτεινά πεδία ξεχύθηκε Αγιος Λόγος πάνω στο σκοτεινό άκρατο πυρ και πνεύμα!!
“Από τα φωτεινά εκείνα πεδία είδα.. να ξεχύνεται στη φύση Λόγος ‘Αγιος.
“κι από την υγρά φύση να ξεπηδά προς τα ύψη ένα κούφιο, δραστικό οξύ και άκρατο πυρ, είδα επίσης το πνεύμα καθώς ανέβαινε από τη γη και τα νερά της προς το πυρ…
Μιλά για πυρ και πνεύμα σκοτεινό!!
Από τα φωτεινά πεδία είδε, να ξεχύνεται στην σκοτεινή φύση Λόγος Άγιος, και τότε να ξεπηδά από την σκοτεινή υγρή φύση, με όλα τα αέρινα στοιχεία και δυνάμεις της προς τα ύψη, αποτελούμενες από το άκρατο πυρ, τον αέρα, και το πνεύμα, αφήνοντας τα βαριά στοιχεία μόνα τους την γη και τα νερά.
Και ενώθηκαν όλες οι σκοτεινές δυνάμεις ανεβαίνοντας ψηλά με το πυρ, την δύναμη της σκοτεινής δύναμης, για να αντιμετωπίσει τον Άγιο Λόγο.
Δηλαδή:
Ο Άγιος Λόγος απορρόφησε τα 4 σκοτεινά στοιχεία, και έμεινε καθαρή πλέον, η γη και τα νερά.
Και μετά όπως θα δούμε παρακάτω, γέννησε ο Πατέρας Νους Θεός τον Δεύτερο Νου, για να δημιουργήσει πάνω σε αυτήν στην σκοτεινή φύση.
Στο 10 εδάφιο θα δούμε επίσης ότι με τον Λόγο αφού αγιοποιήθηκε η σκοτεινή δημιουργία, δημιούργησε ο Δεύτερος Νους τον κόσμο της ύλης, bing bang, και αργότερα αφού έδωσε περιστροφή σε ολόκληρη την δημιουργία, σε μια δίχως αρχή και τέλος απεριόριστη κίνηση, σε ένα πεπερασμένο και κλειστό σύμπαν, από τα κατωφερή στοιχεία νερό – γη δημιούργησε τα στερεά σώματα και τους πλανήτες, και δημιούργησε πάνω σε αυτούς όντα, αλλά δίχως τον Λόγο, πνεύμα, παρά μόνον με την θνητή λογική της φύσης.
Σημείωση:
Μέχρι που γεννήθηκε ο Άνθρωπος, και διέρρηξε τους κύκλους της δημιουργίας αυτής, γιατί ήθελε να ζήσει και να την κατανοήσει, και έγινε αυτό το “μυστήριο” και από τότε είναι θνητός.
Αργότερα μπαίνοντας ο Άνθρωπος σε αυτή την δημιουργία, συνέβη το μέγα μυστήριο!
Δημιούργησε η φύση τον κόσμο των αντιθέτων!
Η φύση διέσπασε τον άνθρωπο σε αρσενικό και θηλυκό, όπως και όλα τα έμβια όντα, και τα πάντα μέσα στο σύμπαν, σε δύο αντίθετα.
Και δεν έφτανε μόνον αυτό, αλλά η φύση έδωσε νέο σώμα στους ανθρώπους από νερό και γη, και την ψυχή μέσα σε αυτό, αλλά έδωσε στους ανθρώπους και το δικό της σκοτεινό πνεύμα! αλλά και το φωτεινό πνεύμα.
Πρόκειται για την δημιουργία των επτά σφαιρών επτά επιπέδων, (υγρή σκοτεινή φύση).
Ξεκαθαρίζεται ότι το σκοτεινό δημιούργημα γέννησε το σκότος!!
Εδάφ. 6. ΠΟΙΜΑΝΔΡΗΣ προς Ερμή:
– Εννόησες Ερμή όλη αυτή τη θέα;
ΕΡΜΗΣ στον Ποιμάνδρη:
– Θέλω να τη γνωρίσω καλά.
ΠΟΙΜΑΝΔΡΗΣ στον Ερμή:
– Λοιπόν Ερμή, το φως εκείνο που είδες είμαι εγώ, ο Θεός σου, ο προϋπάρχων της εμφανισθείσης από το σκότος υγράς εκείνης φύσης ο δε φωτεινός Λόγος που είδες να ξεχύνεται από τα φωτισμένα πεδία προς την υγρά εκείνη φύση που βγήκε από το Νου μου, είναι ο υιός μου, ο Νους είναι ο Πατέρας Θεός. Αυτοί οι δύο, πατέρας και υιός, δεν ξεχωρίζονται ο ένας από τον άλλο, η δε ένωσής τους είναι η ζωή.
ΕΡΜΗΣ στον Ποιμάνδρη:
– Ευχαριστώ (για όλα αυτά που μαθαίνω).
ΠΟΙΜΑΝΔΡΗΣ στον Ερμή:
– Τώρα νόησε αυτό το φως και Γνώρισε το:
Να και η απόδειξη ποιος δημιούργησε το μερικώς γεννημένο σκοτάδι!! Το σκότος!
– Λοιπόν Ερμή, το φως εκείνο που είδες είμαι εγώ, ο Θεός σου, ο προϋπάρχων της εμφανισθείσης από το σκότος υγράς εκείνης φύσης
Νους ο Πατέρας Θεός, και ο Λόγος – υιός αδιαίρετοι και η ένωση τους η ζωή!!
Άρα έχουμε Πατέρας Νους και Λόγος υιός
ομοούσιοι και αδιαίρετοι
ΦΩΣ = ΝΟΥΣ – ΛΟΓΟΣ = ΥΙΟΣ = Η ΖΩΗ
Ομοούσιοι και αδιαίρετοι ο Πατέρας με τον Υιό Λόγο
Πατέρας Θεός και Υιός Λόγος
είναι και Φως – φωτεινός Λόγος = ζωή – φωτισμένα πεδία
Πατέρας Νους Θεός είναι Φως και Ζωή
και όπου ζωή ο νοητός φωτεινός αιθερικός κόσμος (ζωή)..
Τα φωτεινά πεδία είναι η αληθινή δημιουργία του Τρισυπόστατου Πατέρα Νου Θεού
Ο Νους είναι ο Πατέρας Θεός.
Αυτοί οι δύο δεν ξεχωρίζονται ο ένας από τον άλλο,
η δε ένωσης τους είναι η ζωή αδιαίρετοι.
Νους και Λόγος δεν διαχωρίζονται και είναι η ζωή και φως.
Τι μας λέει εδώ; ο Λόγος βγήκε από τον Νου του.
Πως βγαίνει ο Λόγος από τον Νου;
Με την σκέψη του Νου, ενεργεί μέσω του Λόγου
και δημιουργεί.
Η ζωή είναι μέσα στον Νου, Φως είναι ο Νους, και ζωή η σκέψη που μεταφέρει ο Λόγος πάνω στο αντικείμενο της πραγματικότητας που βρίσκεται στις πληροφορίες και δεδομένα που δέχεται ο νους, ΦΩΤΕΙΝΟΣ Η ΣΚΟΤΕΙΝΟΣ.
Σε αυτόν τον σκοτεινό κόσμο των αντιθέτων, που ζούμε σήμερα, δεχόμαστε αρνητικές σκέψεις ως πληροφορία και δεδομένα, (καλό κακό), και φωτεινές σκέψεις μέσα από το φωτεινό πνεύμα που ενώνει τα αντίθετα μέσα από την αρμονία των αντιθέτων, και όλα τα βλέπουμε στρεβλωμένα γύρω μας, σε σχέση με την φωτεινή και αρχική μας αιθερική υπόσταση.
Ζούμε σε ένα όνειρο που με τις αισθήσεις και τα συναισθήματα το αισθανόμαστε ως πραγματικότητα, όλα τα βλέπουμε εδώ στρεβλωμένα…η διαφορά είναι ότι εδώ υπάρχουν τα δύο αντίθετα σε σύγκρουση, άρα ζούμε διασπασμένοι.
Ενώ στην αληθινή μας υπόσταση ζούμε το τέλειο, ως Όλον. (αρμονία).
Εδάφ. 7. ΕΡΜΗΣ απολογούμενος:
– Λέγοντάς μου αυτά ο Ποιμάνδρης με κοίταζε κατάματα. Τότε εγώ άρχισα να τρέμω. Ύστερα σαν συνήλθα ένιωσα το φως εκείνο στην αναρίθμητη δύναμή του, και τον κόσμο απεριόριστα γεννημένο πλημμυρισμένο από πυρ μεγάλης έντασης…
Ο ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΦΩΤΕΙΝΑ ΠΕΔΙΑ
Μας λέει ότι ένιωσε το φως στην αναρίθμητη δύναμη του
Ποιο είναι το φως αυτό όταν έχει την πλήρη και αναρρίθμητη δύναμη του;
..έναν κόσμο απεριόριστα – άπειρα γεννημένο από “πυρ” μεγάλης έντασης, δηλαδή το φως απορρόφησε το αντίθετο του, και πλέον υπάρχει άπλετο φως και καθόλου σκοτάδι.
Η αληθινή δημιουργία βρίσκεται εκεί στο αναρίθμητο φως
Και αυτός ο κόσμος να είναι πλημμυρισμένος από πυρ μεγάλης έντασης..
Πατέρας Νους Θεός, = Φως και Πυρ (απόλυτη αρμονία των αντιθέτων, όπου το Φως απορρόφησε το σκότος, δηλαδή Φως και Ζωή).
Εδάφ. 8. Καθώς όμως με είδε έτσι έκπληκτο ο Ποιμάνδρης, μου είπε:
– Είδες Ερμή με το νου σου το αρχέτυπο είδος, το προϋπάρχον της απέραντης αρχής;
(μιλά για τα φωτεινά πεδία – αληθινός κόσμος)
ΕΡΜΗΣ στον Ποιμάνδρη:
– Τα στοιχεία όλης αυτής της φύσης από που προήλθαν;
ΠΟΙΜΑΝΔΡΗΣ: Από το θέλημα του Θεού.
– Με το λόγο του κοσμοποιήθηκε όλη αυτή η φύσης και τα γεννήματα των ψυχών της.
Μας μιλά για τα φωτεινά πεδία
………………………………..
Με το λόγο του πατέρα Θεού κοσμοποιήθηκε όλη αυτή η φύσης και τα γεννήματα των ψυχών της.
(φωτεινά πεδία – αληθινός κόσμος).
……………….
Εδάφ. 9. Ο δε Νους – Θεός, αρσενοθήλυκος όντας, ζωή και φως υπάρχων, εγέννησε άλλο δημιουργό Νουν, από πυρ και πνεύμα. Αυτός ο δεύτερος Νους δημιούργησε τους διοικητές του αισθητού κόσμου που περικλείεται σ’ επτά κύκλους, η διοίκηση των οποίων καλείται Ειμαρμένη
……………….
Αμέσως μετά ο Πατέρας Νους γέννησε Δεύτερο Νου Δημιουργό από πυρ και πνεύμα.
Εδώ μας μπερδεύει λίγο, διότι η συνέχεια βρίσκεται μερικά κείμενα πιο κάτω.
Αναφέρεται στην σκοτεινή υγρή φύση, που επειδή ο Πατέρας Νους Θεός είναι η ίδια η ζωή, πάντα δημιουργεί, και δεν καταστρέφει. Κι έτσι πήρε την Αγιασμένη σκοτεινή δημιουργία, και ανέθεσε στον Δεύτερο Νου που γέννησε, να δημιουργήσει στην υγρή και σκοτεινή φύση και να της δώσει ζωή.
Από φως και ζωή, ο νέος Δημιουργός Νους θα δημιουργήσει στην νέα δημιουργία, αντί για Νου, δηλαδή το Φως, το πνεύμα, και θα δώσει την ζωή (πυρ), όπως θα δούμε παρακάτω δίχως τον φωτεινό Λόγο.
Μιλάμε ξεκάθαρα για μια θνητή δημιουργία.
……………..
Και δημιούργησε όσοι και οι επτά κύκλοι της θνητής δημιουργίας, επτά Διοικητές, δηλαδή διοικητές όπως θα δούμε αμέσως πιο κάτω, είναι η κάλυψη των σφαιρών περιμετρικά,
(ο περικλείων τους επτά κύκλους), με την φωτεινή φύση και την φωτεινή ενεργειακή δομή, ώστε να περικλείουν την κάθε σφαίρα του αισθητού κόσμου των επτά σφαιρών.
Και την διοίκηση αυτών, την ονόμασε Ειμαρμένη.
Άρα περικλείει τους κύκλους για να προστατεύσει κάθε κύκλο ξεχωριστά, και όλους μαζί, ώστε να μην μπορεί να ανέλθει το οτιδήποτε αν πρώτα δεν κατανοήσει και γίνει ένα με το φως.
……………
Γέννησε ο Πατέρας Νους Θεός που είναι Φως και Ζωή άλλον Νου Δημιουργό
από Πύρ και πνεύμα.
Εδώ υπάρχει κώδικας! διότι ο Δεύτερος Νους όπως θα δούμε παρακάτω, είναι Ομοούσιος και αδιαίρετος με τον Πατέρα Νου Θεό. Άρα μιλά ξεκάθαρα για την δημιουργία μέσα στην σκοτεινή υγρή φύση! όπου αντί για Νους, διαχωρίζεται και γίνεται πνεύμα, δηλαδή σε ψυχή που συγκροτεί και κινεί όλα τα σώματα έμβια και μη, αλλά και σε νου θνητό, της σκοτεινής αλλά αγιασμένης φύσης.
Και όλα αυτά πριν μπει ο Άνθρωπος μέσα και αλλάξει όλη η έως τώρα δομή της θνητής δημιουργίας με το μέγα μυστήριο που συνέβη.
…………..
Εδάφ. 10. Στα κατωφερή στοιχεία ξεπήδησε ο του Θεού Λόγος στο καθαρό της φύσης δημιούργημα, ενώθηκε με το δημιουργό νου που είναι ομοούσιος με τον πατέρα, και δημιουργήθηκε από τα κατωφερή στοιχεία η ύλη.
…………..
Εδώ από το εδάφιο 5. μας δίνει την συνέχεια, αφού είναι όλα μπερδεμένα επίτηδες για να μας παιδεύει εμάς που προσπαθούμε να βγάλουμε μια άκρη από το κείμενο.
………………
εδάφιο 5, Από τα φωτεινά εκείνα πεδία είδα να ξεχύνεται στη φύση Λόγος Άγιος,
Αφού αγιοποίησε τα σκοτεινά στοιχεία, που πήγαν να αντιμετωπίσουν τον Άγιο Λόγο, στην συνέχεια ενώθηκε με τον Δεύτερο Νου και όρμησαν στην καθαρή πλέον από τα σκοτεινά στοιχεία φύση, του νέου δημιουργήματος, και από τα βαριά στοιχεία δημιουργήθηκε η ύλη και τα νερά.
Συνέχεια..
ΕΝ ΑΡΧΗ ΗΝ Ο ΛΟΓΟΣ
ΕΡΜΗΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΟΙΜΑΝΔΡΗΣ
Εδάφ. 11. Ο δε δεύτερος δημιουργός Νους ο περικλείων τους επτά κύκλους και τις δίνες των ριζών τους, μαζί με το λόγο έστρεψε τα δημιουργήματα του, κι άρχισαν να περιστρέφονται από μία αόριστη αρχή προς ένα απέραντο τέλος, η δε περιφορά καθώς το θέλησε ο Νους δημιούργησε από τα κατωφερή στοιχεία ζώα άλογα χωρίς λόγο, ο αέρας δημιούργησε πετεινά και τα νερά υδρόβια πλάσματα. Κι όταν χώρισε η γη από τα νερά της δημιουργήθηκαν όπως το θέλησε ο Νους ζώα τετράποδα, ερπετά και άγρια και ήμερα ζώα.
…………………..
Ξεκάθαρα μας μιλά για την δημιουργία το Bing Bang που ζούμε μέσα του σήμερα, και όχι για τον πλανήτη Γη.
Εδώ μας εξηγεί την δημιουργία, (Bing Bang), ότι αποτελείται από επτά κύκλους-σφαίρες, και η κάθε μία ενώνεται με τις πύλες (ρίζες) που υπάρχουν, με την επόμενη σφαίρα, και όλοι οι κύκλοι περικλείονται μαζί με τις πύλες από τον Λόγο του Δημιουργού Νου, ώστε να προστατεύεται ο κάθε κύκλος ξεχωριστά και όλοι μαζί.
Στην συνέχεια μας λέει πως έδωσε κίνηση στην δημιουργία, και μέσα από την κίνηση δημιουργήθηκαν από τα κατωφερή στοιχεία, την γη τα έμβια ζώα χωρίς τον Λόγο του Δημιουργού Νου,
από τα αέρινα στοιχεία δημιουργήθηκαν τα πτηνά, (πετεινά), χωρίς τον Λόγο του δημιουργού Νου, από τα νερά τα υδρόβια, χωρίς τον Λόγο του Δημιουργού Νου.
Και όταν τελείωσε η δημιουργία προ έλευσις του ανθρώπου, δημιουργήθηκαν όπως το θέλησε ο Δημιουργός Νους, η τελική μορφή όλης της ζωής πάνω στον δικό μας πλανήτη όπως αφήνεται να εννοηθεί..
Όλα τα όντα σε αυτή την περίοδο πριν την έλευση του ανθρώπου είναι αρσενικοθήλυκα, όπως μας λέει πιο κάτω σε επόμενο εδάφιο χαρακτηριστικά.
…………………..
Εδάφ. 12. Ο δε πατέρας όλων ο Νους, ζωή και φως υπάρχων, γέννησε άνθρωπο όμοιο μ’ αυτόν. Περικαλλής δε καθώς ήταν, επειδή είχε τη δική του μορφή, τον αγάπησε σαν παιδί του και του έδωσε την εξουσία όλων των δημιουργημάτων του.
……………………..
Τι μας λέει εδώ;
ότι αυτός που τα δημιούργησε όλα είναι Ζωή και Φως υπάρχων! Και γέννησε τον Άνθρωπο όμοιο μ’αυτόν.
Δεν γέννησε τον Άνθρωπο ο Δεύτερος Νους διότι αυτός είναι από Πυρ και Πνεύμα.
Διαβάζουμε στο 9ο εδάφιο, ότι πρόκειται για τον Πατέρα Νου Θεό και όχι για τον Δημιουργό Νου.
Άρα ο Πατέρας Νους Θεός γέννησε τον Άνθρωπο όμοιο με αυτόν! Κατ’εικόνα και καθ’ομοίωσιν!
……………………..
Εδάφ. 9. Ο δε Νους – Θεός, αρσενοθήλυκος όντας, ζωή και φως υπάρχων, εγέννησε άλλο δημιουργό Νουν, από πυρ και πνεύμα.
……………………..
Και στην συνέχεια ο Πατέρας Νους Θεός. έδωσε στον Άνθρωπο την εξουσία όλων των δημιουργημάτων του!!
Εννοεί πως του έδωσε την εξουσία των φωτεινών πεδίων να δημιουργεί, αλλά και να εξουσιάζει την θνητή δημιουργία!
Και βέβαια εδώ γίνεται ξεκάθαρο πλέον, ότι ο Δεύτερος Νους, γεννήθηκε αποκλειστικά για να επιτηρεί την σκοτεινή δημιουργία αφού πρώτα της έδωσε ζωή.
……………………..
Εδάφ. 13. Ο δε άνθρωπος (ο δεύτερος θεός) κατανοήσας την πύρινη κτήση της δημιουργίας, θέλησε κι αυτός να δημιουργήσει… Και αφού έμαθε την ουσία της δημιουργίας θέλησε να διανοίξει την περιφέρεια των κύκλων, για να κατανοήσει το κράτος που κάθονταν επάνω στο πυρ.
……………………..
O Άνθρωπος πλέον όμοιος κατ’εικόνα και καθ’ομοίωσιν με τον Πατέρα Νου Θεό που είναι Φως και Ζωή, κατανόησε την πύρινη κτίση της δημιουργίας, όπου πύρινη κτίση τα Φωτεινά πεδία, διότι όπως διαβάζουμε στο Εδάφ. 7.
ΕΡΜΗΣ απολογούμενος:
– Λέγοντάς μου αυτά ο Ποιμάνδρης με κοίταζε κατάματα. Τότε εγώ άρχισα να τρέμω. Ύστερα σαν συνήλθα ένιωσα το φως εκείνο στην αναρίθμητη δύναμή του, και τον κόσμο απεριόριστα γεννημένο πλημμυρισμένο από πυρ μεγάλης έντασης…
Τι κατανόησε; Την πύρινη κτίση από Φως!!
Κατανόησε την δομή των Φωτεινών πεδίων!
Στα φωτεινά πεδία η ζωή στηρίζεται πάνω στο φως!!
Ένας κόσμος από φως μονοπολικός.
…………………………
Ενώ στην σκοτεινή δημιουργία η ζωή στηρίζεται από πυρ και πνεύμα, όπου πυρ η ενέργεια, ..είναι το κάτοπτρο των φωτεινών πεδίων!! όπου ισχύει ο δυαδικός κόσμος της δράσης και αντίδρασης.
……Στην συνέχεια αφού έμαθε την φύση των φωτεινών πεδίων, θέλησε να μπει μέσα στο κράτος της νέας δημιουργίας που η δομή της είναι από πυρ και όχι από φως.
……
Εδάφ. 14. Κι ως εξουσιαστής του θνητού κόσμου και των αλόγων ζώων, βλέποντας τη μορφή του στα νερά θέλησε να κατοικήσει εκεί, και μόλις το σκέφθηκε αυτό, το θέλημά του ενεργοποιήθηκε, και κατοίκησε την άλογο μορφή της φύσης. Αυτή δε τον αγκάλιασε, περιπλέχτηκε μαζί του στην ύλη, κι έσμιξε μ’ αυτόν (κι έγινε ο άνθρωπος της γης).
………………………
“και κατοίκησε την άλογο μορφή της φύσης”
Εννοεί ότι η δημιουργία δεν είχε τον Λόγο, είναι άλογη, χωρίς τον Λόγο, και όλα τα όντα της φύσης αυτής είναι κτισμένα δίχως τον Λόγο.
Δηλαδή δίχως τον Φωτεινό Νου ..όντα άλογα..
Και έτσι ο άνθρωπος περιπλέχτηκε με αυτή την θνητή φύση και έγινε από τότε θνητός.
……………………..
Εδάφ. 15. Γι’ αυτό πέρα από τ’ άλλα ζώα της γης, ο άνθρωπος είναι διπλός θνητός ως προς το σώμα, αθάνατος όμως ως προς τον ουσιώδη άνθρωπο. Όμως αν και είναι ουσιωδώς αθάνατος κι έχει την εξουσία όλων των δημιουργημάτων, ο άνθρωπος πάσχει ως θνητός στο σώμα, υποκύπτοντας στη μοίρα του.
………………………
Διπλός θνητός διότι έχει σώμα θνητό, ζει σε θνητή φύση, και έχει θνητό νου
Μας λέει δηλαδή ότι ο Άνθρωπος μπαίνοντας μέσα σε σάρκινο σώμα, ενώ έχει τον Λόγο (φωτεινό Νου στο πνεύμα),κι ενώ έχει την εξουσία σε όλα τα δημιουργήματα, έγινε θνητός στο σώμα όσον αφορά την σάρκα που πήρε, αλλά και στην λογική του σάρκινου σώματος, η οποία λογική δεν έχει τον Λόγο είναι άλογη, οπότε απέκτησε διπλή σκέψη, δυαδική, του πνεύματος, αλλά και της δίχως τον Λόγο άλογης λογικής των θνητών σάρκινων δημιουργημάτων, αφού από σάρκα είναι και το σώμα που πήρε.
………………………
Εδάφ. 16. Αυτό είναι το κρυφό μυστήριο, Ερμή… Η φύση αφού έσμιξε με τον άνθρωπο έκανε αυτό το θαύμα, γιατί έχει την αρμονία των επτά φύσεων που είναι από πνεύμα και πυρ. Ύστερα (ο δεύτερος θεός) δημιούργησε άλλους επτά ανθρώπους που έχουν τη φύση των κύκλων του…
……………………..
Και αργότερα εφόσον ο άνθρωπος έγινε θνητός, ο δημιουργός νους δημιούργησε επτά σώματα στον άνθρωπο, ένα για κάθε επίπεδο-κύκλο ώστε όταν φτάσει στο έβδομο να μπορέσει να βγει από την σκοτεινή δημιουργία και να γυρίσει πίσω στα φωτεινά πεδία.
……………………….
Εδάφ. 17. Η γη ήταν θηλυκή, είχε δε και οχευτικά. Από το πυρ πήρε την πυρά κι από τον αιθέρα το πνεύμα, κι έτσι δημιουργήθηκε το είδος του ανθρώπου της. Ο άνθρωπος δημιουργήθηκε από ζωή και φως. Από μεν τη ζωή πήρε την ψυχή, από δε το φως το νουν. Και βρίσκεται στον αισθητό αυτό κόσμο και θα βρεθεί ως το τέλος της περιόδου.
………………………
Ανάλυση κειμένου:16 -17
Είπαμε στα προηγούμενα κείμενα ότι ο Πατέρας Νους Θεός που είναι Ζωή και Φως, γέννησε άλλον Νου δημιουργό με τον Λόγο άρα Ομοούσιο, από Πυρ και Πνεύμα για να δημιουργήσει το θνητό σύμπαν όπου ζούμε κι εμείς σήμερα.
Το σύμπαν αυτό αποτελείται από Πυρ και πνεύμα.
Η φύση είναι χωρισμένη σε επτά κύκλους, και στον τελευταίο κύκλο κατακάθονται τα βαριά στοιχεία από το δοχείο της γένεσης δηλαδή ο υλικός κόσμος.
Διαβάζουμε σχετικά..
Εδάφ. 9. Ο δε Νους – Θεός, αρσενοθήλυκος όντας, ζωή και φως υπάρχων, εγέννησε άλλο δημιουργό Νουν, από πυρ και πνεύμα. Αυτός ο δεύτερος Νους δημιούργησε τους διοικητές του αισθητού κόσμου που περικλείεται σ’ επτά κύκλους, η διοίκηση των οποίων καλείται Ειμαρμένη
Πάμε στα επίμαχα στοιχεία τώρα,
Η φύση αφού έσμιξε με τον άνθρωπο
Η φύση είδε την είσοδο του θεανθρώπου στο θνητό σύμπαν και αμέσως έσμιξε μαζί του.
..έχει την αρμονία των επτά φύσεων που είναι από πνεύμα και πυρ
Η φύση αυτού του θνητού σύμπαντος που δημιουργήθηκε από τον δεύτερο Νου που είναι από πυρ και πνεύμα έχει τα ίδια στοιχεία.
Έχουμε λοιπόν δύο αντικείμενα, τον Δεύτερο Νου δημιουργό, και την φύση της δημιουργίας του.
Η φύση έχει πνεύμα, όπως και ο δημιουργός της ο δεύτερος Νους
Η φύση έχει πυρ όπως και ο δημιουργός της ο Δεύτερος Νους.
..ύστερα (ο δεύτερος Νους δημιουργός ) δημιούργησε άλλους επτά ανθρώπους που έχουν τη φύση των κύκλων του…
Τι μας λέει εδώ; ότι εφόσον η φύση απέκτησε πυρ και πνεύμα, από την φύση των επτά κύκλων της επειδή μπήκε στην θνητή δημιουργία ο Άνθρωπος, έτσι και ο άνθρωπος μπαίνοντας στην δημιουργία απέκτησε πυρ και πνεύμα με σώμα ανάλογο σε κάθε κύκλο από τους επτά της θνητής δημιουργίας.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΥΡ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΠΥΡΑ ΚΑΙ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ;
Η γη ήταν θηλυκή, είχε δε και οχευτικά. Από το
πυρ πήρε την πυρά κι από τον αιθέρα το πνεύμα, κι έτσιδημιουργήθηκε το είδος του ανθρώπου της.
Η Γη είχε τα νερά, από το Πυρ πήρε την πυρά!
Από τον αιθέρα πήρε το πνεύμα.
Και ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ τον ΑΝΘΡΩΠΟ ΤΗΣ
Τι πιο ξεκάθαρο αυτό! πως η σάρκα δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την αληθινή ουσία μας των Φωτεινών Πεδίων.
Δημιούργησε η φύση τον άνθρωπο από σάρκα, με πνεύμα της θνητής φύσης, και από ενέργεια που ήταν το πυρ, την έκανε πυρά = φωτιά, και μαζί με το νερό και την γη γέννησε τον σάρκινο άνθρωπο!!
Ο μεν Δεύτερος δημιουργός Νους, μόλις έγινε αυτό, να δημιουργήσει η φύση έναν δικό της άνθρωπο, δημιούργησε κι αυτός τον Άνθρωπο από την αρχική του ουσία ….
Δημιούργησε την ψυχή από Ζωή που ήταν στα Φωτεινά πεδία.
Δημιούργησε τον Νου από Φως που ήταν στα Φωτεινά Πεδία.
Ο άνθρωπος δημιουργήθηκε από ζωή και φως.
Από μεν τη ζωή πήρε την ψυχή, από δε το φως το νου.
Έχουμε λοιπόν δύο πνεύματα μέσα μας, το πνεύμα της φύσης, δηλαδή την λογική της φύσης μέσω της λογικής της σάρκας, και από την αληθινή μας ουσία έχουμε την ψυχή μαζί με το πνεύμα Νου.
Η ψυχή είναι το ενεργειακό σώμα που κινεί ο φωτεινός μας Νους.
Όταν όμως η ψυχή μπαίνει μέσα σε σάρκινο σώμα, γίνεται η ψυχή ανθρώπινη, και όποιο πνεύμα της φύσης η του φωτός κυριεύσει την ψυχή αυτό θα την κινεί!
Σημ: ο Αιθέρας είναι το φως στα φωτεινά πεδία, και μεταβλήθηκε στο θνητό σύμπαν σε πνεύμα νου.
..από τον *αιθέρα το πνεύμα
Δείτε κι εδώ: Τα τέσσερα στοιχεία
Εδάφ. 18. Άκουσε τώρα Ερμή και το λόγο που ποθείς, Όταν η ώρα της περιόδου ήλθε και λύθηκε ο σύνδεσμος των πάντων, κατά βούληση του θεού όλα τα ζώα που ήσαν στην αρχή αρσενοθήλυκα ξεχωρίστηκαν σε αρσενικά και θηλυκά και ο θεός μόλις έγινε αυτό είπε: « Αυξάνεστε και πληθύνεσθε εν πλήθη όλα τα δημιουργήματα και τα κτίσματα, κι ας αναγνωρίσει ο καθένας τον εαυτό του αθάνατο και τον αίτιο του θανάτου έρωτα και όλα τα όντα.»
………………………
Και πλέον αρχίζει η ζωή στον θνητό κόσμο με τον θνητό άνθρωπο. μέχρι να καταφέρει να περάσει όλους τους κύκλους!
αναγνωρίζοντας τον εαυτό του! “Γνώθι’ε εαυτόν”.
και ως αίτιο θανάτου του ανθρώπου τον έρωτα του για τον θνητό κόσμο.
………………………
Εδάφ. 19. Η πρόνοια μέσω της ειμαρμένης και της αρμονίας έκαμε τις μίξεις και τις γενέσεις και πληθύνθηκαν κατά γένη τα πάντα. Και όποιος εννόησε την αποστολή του, τράβηξε το δρόμο του περιουσίου αγαθού, όποιος δε αγάπησε από πλάνη προς τον έρωτα όχι την ψυχή του αλλά το σώμα του, αυτός θα παραμείνει στο σκοτάδι πλανώμενος, πάσχοντας αισθητά τα του θανάτου.
………………………
Εδάφ.20. ΕΡΜΗΣ στον Ποιμάνδρη:
– Γιατί θεωρούνται τόσο αμαρτωλοί οι άνθρωποι; Ότι κάνουν το κάνουν από άγνοια. Και αφού αμαρτάνουν γι’ αυτό, γιατί να στερηθούν την αθανασία;
ΠΟΙΜΑΝΔΡΗΣ στον Ερμή:
– Δεν κατάλαβες καλά Ερμή τα όσα σου αποκάλυψα.
ΕΡΜΗΣ στον Ποιμάνδρη:
– Τα έχω εννοήσει και σ’ ευχαριστώ γι’ αυτό.
ΠΟΙΜΑΝΔΡΗΣ στον Ερμή:
– Εάν τα έχεις εννοήσει τότε ειπέ μου γιατί είναι άξιοι του θανάτου όσοι βρίσκονται στο θάνατο;
ΕΡΜΗΣ στον Ποιμάνδρη:
– Γιατί τα σώματά τους σκεπάσθηκαν από το στυγνό σκότος, από το οποίο η υγρά φύση δημιούργησε το σώμα στον αισθητό κόσμο από τον οποίο τροφοδοτείται ο θάνατος.
ΠΟΙΜΑΝΔΡΗΣ στον Ερμή
Εδάφ. 21. Ορθά τα κατάλαβες όλα αυτά Ερμή. Είπε μου όμως και κάτι άλλο, γιατί όποιος εννοήσει τον εαυτό του προχωρεί στον αγαθό δρόμο του θεού;
ΕΡΜΗΣ στον Ποιμάνδρη:
– Γιατί τον άνθρωπο ο θεός τον έχει δημιουργήσει από φως και ζωή.
ΠΟΙΜΑΝΔΡΗΣ στον Ερμή:
– Μπράβο Ερμή γιατί φως και ζωή είναι ο θεός και πατέρας σας, κι από αυτά τα στοιχεία δημιουργήθηκε και ο άνθρωπος. Και εάν το πιστεύει ο άνθρωπος ότι έχει δημιουργηθεί από φως και ζωή, τότε ασφαλώς θα προχωρήσει προς ζωή.
ΕΡΜΗΣ στον Ποιμάνδρη:
– Αλλά πως και με ποιο τρόπο θα προχωρήσει ο άνθρωπος προς τη ζωή;
ΠΟΙΜΑΝΔΡΗΣ στον Ερμή:
– Ο προικισμένος με νουν άνθρωπος ας αναγνωρίσει τον εαυτό του.
………………………
Εδάφ.22. ΕΡΜΗΣ στον Ποιμάνδρη:
– Δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι νουν;
ΠΟΙΜΑΝΔΡΗΣ στον Ερμή:
– Χαίρω γιαυτό που λες. Γιατί εγώ ο νους θα είμαι στο πλευρό των αγίων, των αγαθών, των καθαρών, των ελεήμονων και τω ευσεβών και η παρουσία μου στο πλευρό τους, θα τους γίνει στην ύστατη ώρα βοήθεια, κι αμέσως θα τα γνωρίσουν όλα και τον πατέρα θα τον αισθανθούν με αγάπη, και θα τον ευχαριστήσουν, θα τον ευλογήσουν και θα τον υμνήσουν στρέφοντας προς αυτόν την ψυχή τους. Και πριν παραδώσουν το σώμα τους στο θάνατο θα ιδούν στις αισθήσεις τους όλα τα έργα τους. Εγώ όμως ο Νους – θεός που θα είμαι την ώρα εκείνη κοντά τους, θα αποκλείσω από το βιβλίο της ζωής τους τις κακές κι αισχρές πράξεις τους περικόπτοντας από την ταινία της ζωής τους τις άσχημες θύμησές τους.
………………………
Εδάφ. 23. Στους ανόητους όμως και στους κακούς, πονηρούς, φθονερούς, πλεονέκτες, φονιάδες και ασεβείς, θα σταθώ μακριά τους.
Αυτούς θα τους παραλάβουν οι τιμωροί δαίμονες που θα τους προσβάλλουν με την οξύτητα του πυρός για να τσακίσουν τις αισθήσεις τους.
………………………
Εδάφ.24. ΕΡΜΗΣ στον Ποιμάνδρη:
– Όλα αυτά που μου δίδαξες είναι καλά. Αλλά πες μου πως θ’ ανεβούν οι αγαθές ψυχές προς τα άνω;
ΠΟΙΜΑΝΔΡΗΣ στον Ερμή:
– Πρώτα, όταν έλθει η ώρα του θανάτου, το υλικό ανθρώπινο σώμα θα παραδοθεί στην αλλοίωση και τον αφανισμό. Το ήθος του ανθρώπου θα παραδοθεί στο δαίμονα ανενέργητο, οι αισθήσεις του σώματος θα επανέλθουν στις πηγές τους για να γίνουν μέρη ενέργειας και ο θυμός και η επιθυμία θα ριχθούν στην άλογο φύση.
………………………
Εδάφ.25. Ετσι η ψυχή του ανθρώπου θα εξορμήσει από τη γη προς τα άνω με τη βοήθεια της αρμονίας και θα δώσει: στην πρώτη ζώνη, την αυξητική και μειωτική ενέργεια, στη δεύτερη ζώνη, τη μηχανή των κακών έξεων και το δόλο ανενέργητο, στην τρίτη ζώνη την επιθυμία της απάτης ανενέργητη, στην τέταρτη ζώνη την προφάνεια της αρχοντιάς απλεονέκτητη, στην πέμπτη ζώνη το ανούσιο θράσος και την προπέτεια της τόλμης, στην έκτη ζώνη τις κακές αφορμές του πλούτου ανενέργητες και στην έβδομη ζώνη θα δώσει το ενεδρεύον ψεύδος.
………………………
Έχει ενδιαφέρον να διαβάσουμε τα δύο αυτά κείμενα από τον Ποιμάνδρη τα οποία μας περιγράφει τους επτά κύκλους και τα επτά σώματα που θα πάρει ο άνθρωπος ανεβαίνοντας τους μέχρι να βγει έξω από την θνητή δημιουργία…
δεν μπορώ να προσδιορίσω ακόμη αν όλα αυτά πρέπει να τα ξεπεράσουμε σε αυτόν τον κόσμο, διότι η δημιουργία μας λέει ότι έγινε μέσα σε επτά κύκλους και επτά σώματα το καθένα για κάθε κύκλο.
Άρα κάθε κύκλος και ένα άλλο σώμα και μια άλλη “μάχη” που πρέπει να δώσουμε, η είναι οι επτά “μάχες” που πρέπει να δώσουμε με τον εαυτό μας ώστε να ανέλθουμε.
…………………
ΠΟΙΜΑΝΔΡΗΣ στον Ερμή:
– Χαίρω γιαυτό που λες. Γιατί εγώ ο νους θα είμαι στο πλευρό των αγίων, των αγαθών, των καθαρών, των ελεήμονων και τω ευσεβών και η παρουσία μου στο πλευρό τους, θα τους γίνει στην ύστατη ώρα βοήθεια, κι αμέσως θα τα γνωρίσουν όλα και τον πατέρα θα τον αισθανθούν με αγάπη, και θα τον ευχαριστήσουν, θα τον ευλογήσουν και θα τον υμνήσουν στρέφοντας προς αυτόν την ψυχή τους.
Εδάφ.24. ΕΡΜΗΣ στον Ποιμάνδρη:
– Όλα αυτά που μου δίδαξες είναι καλά. Αλλά πες μου πως θ’ ανεβούν οι αγαθές ψυχές προς τα άνω;
ΠΟΙΜΑΝΔΡΗΣ στον Ερμή:
– Πρώτα, όταν έλθει η ώρα του θανάτου, το υλικό ανθρώπινο σώμα θα παραδοθεί στην αλλοίωση και τον αφανισμό. Το ήθος του ανθρώπου θα παραδοθεί στο δαίμονα ανενέργητο, οι αισθήσεις του σώματος θα επανέλθουν στις πηγές τους για να γίνουν μέρη ενέργειας και ο θυμός και η επιθυμία θα ριχθούν στην άλογο φύση.
………………………
Το ήθος ανήκει στα ανενεργά μας πάθη…αυτό που δε διεκπεραιώθηκε, αυτό που μένει σε αναμονή προς εκπλήρωση ο δαίμονας είναι ο φωτεινός και σκοτεινός μας εαυτός, άρα το ήθος είναι το κέντρο που φέρει την αρμονία.
Εδώ μας λέει ότι οι πέντε αισθήσεις που μας κάνουν να βλέπουμε την υλική πραγματικότητα γύρω μας, ανήκουν αποκλειστικά σε αυτό το επίπεδο που ζούμε τώρα.
Επίσης ο θυμός και οι επιθυμίες.
“ο θυμός και η επιθυμία θα ριχθούν στην άλογο φύση”.
..εννοεί στην υλική μας διάσταση, που δεν έχει τον φωτεινό Λόγο μέσα της..άλογη,στην δίχως τον φωτεινό Λόγο υλική φύση.
Άρα πρέπει να έχουμε ήθος, και να νικήσουμε τον θυμό και τις επιθυμίες να μην γίνουμε ένα με αυτές.
…………………………………………..
Εδάφ.25. Ετσι η ψυχή του ανθρώπου θα εξορμήσει από τη γη προς τα άνω με τη βοήθεια της αρμονίας και θα δώσει: στην πρώτη ζώνη, την αυξητική και μειωτική ενέργεια, στη δεύτερη ζώνη, τη μηχανή των κακών έλξεων και το δόλο ανενέργητο, στην τρίτη ζώνη την επιθυμία της απάτης ανενέργητη, στην τέταρτη ζώνη την προφάνεια της αρχοντιάς απλεονέκτητη, στην πέμπτη ζώνη το ανούσιο θράσος και την προπέτεια της τόλμης, στην έκτη ζώνη τις κακές αφορμές του πλούτου ανενέργητες και στην έβδομη ζώνη θα δώσει το ενεδρεύον ψεύδος.
………………………
Έτσι αφού ξεπεράσουμε σε αυτόν τον κόσμο τον θυμό και τις επιθυμίες η ψυχή εξορμά από την Γη και μεταφέρεται στον επόμενο κύκλο τον πρώτο από τους επτά!..διότι η ύλη ανήκει στα κατώτατα πεδία της δημιουργίας.
Στον πρώτο κύκλο πρέπει να καταφέρουμε την αρμονία των αντιθέτων, “την αυξητική και μειωτική ενέργεια”, να ισσοροπήσουμε στο κέντρο.
Στον δεύτερο κύκλο έχουμε να αντιμετωπίσουμε “τη μηχανή των κακών έλξεων και το δόλο ανενέργητο,” δηλαδή πρέπει να ξεπεράσουμε την έλξη του κακού.
Επίσης τον δόλο, την πονηριά. “και το δόλο ανενέργητο”
Στον τρίτο κύκλο πρέπει μέσω της αρμονίας να νικήσουμε την επιθυμία της απάτης ανενέργητη
Ανενέργητη
Στον τέταρτο κύκλο “την προφάνεια της αρχοντιάς απλεονέκτητη”
Να μην έχουμε πλεονεξία, πλεονέκτες, να μην δείχνουμε ότι είμαστε “κάτι” να είμαστε ταπεινοί, να μην μας προστάζει το “εγώ” μας.
Στον πέμπτο κύκλο “το ανούσιο θράσος και την προπέτεια της τόλμης”
Να μην έχουμε θράσος! χωρίς να έχουμε δίκιο, να μην υπερβάλλουμε ενώ έχουμε άδικο, γενικώς να μην είμαστε εριστικοί στους άλλους.
Και να μην φτάνουμε στα άκρα μέσα από την τόλμη.
Σαν προπέτεια γλώσσας ορίζουμε την τοποθέτηση του άκρου της γλώσσας …εννοεί το άκρο, να μην φτάνουμε στα άκρα μέσα από την τόλμη.
“Στον έκτο κύκλο τις κακές αφορμές του πλούτου ανενέργητες”
Να μην ψάχνουμε με δόλιο τρόπο, με κακό τρόπο, με πονηριά , γενικά να μην αποκτούμε πλούτο με κακό τρόπο με κακές ενέργειες.
“Και στον έβδομο κύκλο θα δώσει το ενεδρεύον ψεύδος.”
Δηλαδή το ψέμα που παραμονεύει.
Εδάφ. 26. Και τότε γυμνή η ψυχή του ανθρώπου από τις ενέργειες της αρμονίας θα φθάσει στην όγδοη ζώνη με τις δικές της δυνάμεις, και θα υμνήσει μαζί με τις εκεί ψυχές τον πατέρα, και θα δεχθεί τα συγχαρητήριά τους. Έτσι, ισότιμη πλέον η ψυχή με τις εκεί ψυχές οι οποίες θα την υποδεχθούν και θα τη συγχαρούν, θα ενωθεί μαζί τους και θα ακούσουν όλες μαζί τον ύμνο των υπεράνω της ζώνης των ψυχών προς το θεό. Και τότε όλες μαζί οι ψυχές θα υψωθούν προς τον πατέρα και θα συγχωνευθούν εκεί μαζί του… Και τώρα που τα είδες, τ’άκουσες και τα έμαθες όλα αυτά, κατέβα Ερμή πίσω στη γη και γίνου εκεί οδηγός στους άξιους γιατί χάρη σε σένα θα σωθεί το ανθρώπινο γένος.
………………………
Εδάφ. 27. ΕΡΜΗΣ, απολογούμενος:
– Αυτά μου αποκάλυψε ο Ποιμάνδρης που είχε μπει στο είναι μου. Κι εγώ αφού ευχαρίστησα και ευλόγησα τον πατέρα όλων, υψώθηκα απ’ αυτόν, δυναμώθηκα, διδάχθηκα τα πάντα τα της φύσης στη μεγίστη θέα, κι άρχισα να κηρύττω στους ανθρώπους το κάλλος της ευσέβειας και της γνώσης ως ακόλουθα: «Άνδρες γηγενείς που παραδοθήκατε στον ύπνο στο μεθύσι και στην αγνωσία του θεού, ξυπνήστε, παύσατε την κραιπάλη θελγόμενοι από την κτηνώδη αυτή ευχαρίστησή σας».
………………………
Εδάφ. 28. Εκείνοι με άκουσαν και με περικύκλωσαν ομαδικά, και εγώ τους είπα. «Γιατί άνδρες γηγενείς παραδοθήκατε στον θάνατο αφού έχετε εξουσία στην αθανασία; Μετανοήστε όσοι βρίσκεσθε στην άγνοια’ απαλλαγείτε από το φωτεινό σκοτάδι’ μεταλάβατε της αθανασίας’ εγκαταλείψατε την φθορά!».
………………………
Εδάφ. 29. Από τους ακροατές μου εκείνους άλλοι άρχισαν να φλυαρούν και να απέρχονται, ακολουθώντας τον δρόμο του θανάτου, άλλοι δε πέσανε στο γόνατά μου και με παρακαλούσαν να συνεχίσω να τους διδάξω. Εγώ τους είπα να σηκωθούν όρθιοι και γενόμενος καθοδηγός του γένους μας, άρχισα να τους διδάσκω το πως, με ποίο τρόπο μπορούν να διασωθούν. Κι εκείνοι άκουσαν τους σοφούς λόγους μου, ετράφησαν με το ποτό της Αμβροσίας, και καθώς άρχισε ο ήλιος να δύει τους παρεκάλεσα να ευχαριστήσουν τον θεό και ν’ αποσυρθούν ο καθένας στα σπίτια των.
………………………
Εδάφ. 30. Εγώ δε, την ευεργεσία του Ποιμάνδρη την κατέγραψα στο είναι μου, και πληρωθείς όπως το ήθελα, ένιωσα πως ο ύπνος του σώματός μου έγινε αληθινή όραση, η σιωπή μου εγγύηση του αγαθού, και η εκφορά του λόγου μου γέννημα αγαθών. Αυτά μου συνέβησαν όταν διδάχτηκα νοερά τους αυθεντικούς λόγους του Ποιμάνδρη, κι έγινα θεόπνευστος.
……………………..
morfeas sky
ΕΡΜΗΣ O ΤΡΙΣΜΕΓΙΣΤΟΣ ο πρώτος μονοθεϊστής.
1 Ο Ερμής ο τρισμέγιστος ήταν Ελληνικής καταγωγής. ( Artemi Passio, Migne Patrologia greca XCVI ). ( Ψευδό – Μανέθωνος από Γ. Σύγκελλο ).
2 Στην Ερμητική Θεολογία κυριαρχεί ο Μονοθεϊσμός, όπως ακριβώς εκφράστηκε από τον Ερμή τον Τρισμέγιστο τον Ορφέα, κ.λ.π. Αξιο να παρατηρηθεί ότι όλοι οι υγιείς ψαλμοί της βίβλου είναι σχεδόν εντελώς πιστή αντιγραφή από τα Ερμητικά και τα Ορφικά.
3 Ο Ερμής έζησε γύρω στο 25.000 π.Χ. και υπήρξε αντιβασιλέας του Κρόνου στην Αίγυπτο, δάσκαλος του Οσίριδος και της Ισιδος.
4 Ερμής ο Τρισμέγιστος 3.1 :” Η δόξα των πάντων είναι ο Θεός…Αρχή των όντων είναι ο Θεός και νους και φύση και ύλη και όλα αυτά εν σοφία εις υπόδειξη όλων…Υπήρχε σκότος άπειρο στην άβυσσο και νερό λεπτό και πνεύμα λεπτό και νοερό με τη δύναμη του Θεού, βρισκόμενα στο χάος. Και έλαμψε φως άγιο και στερεώθηκαν σε άμμο τα υγρά στοιχεία…”.
5 Ερμής ο Τρισμέγιστος 4.1 : ” Ο Θεός δημιούργησε τα πάντα. Και όχι βέβαια με τα χέρια, αλλά με το λόγο του “.
6 Ερμής ο Τρισμέγιστος 141.18 : ” Αυτά είπε ο Κύριος και Θεός μας και ανέμειξε το νερό με τη γη. Ανακινώντας το μίγμα, και εμφύσησε σ’ αυτό πνεύμα…από αυτό το μίγμα έπλασε ζώδια με μορφή ανθρώπου “.
7 Ερμής ο Τρισμέγιστος 1.18 : Και μόλις έγινε αυτό, είπε ο Θεός: Αυξάνεστε και πληθύνεστε εν πλήθη όλα τα δημιουργήματα”.
8 Ο Στοβαίος γράφει ότι ο Ερμής έγραψε 42 βιβλία, ο δε Μανέθων λέει ότι αυτά βρισκόντουσαν στην βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας και από εκεί τα αντέγραψε ο Μωυσής ( και αφού τα αντέγραψε μετά έπρεπε δια της πυρράς να εξαφανιστούν και να μείνουν μόνο σαν πρωτότυπα του Μωυσή. Μπράβο τους που αποφάσισαν να καταστρέψουν όλες τις γνώσεις χιλιάδων ετών ).
9 Η διδασκαλία του Ερμή, ως γνωστόν επειδή ήταν μυστική ονομάστηκε “Ερμητική” που έκτοτε πήρε την έννοια του σφραγισμένου μυστικού. Ηδη από την εποχή του ο Ερμής γνωρίζοντας όπως φαίνεται καλά τα ανάλογα καταστροφικά αποτελέσματα που είχε για την τότε ανθρωπότητα (καταστροφή της Ατλαντίδος ενδεχομένως) η ανεξέλεγκτη διασπορά των αντίστοιχων μυστηρίων, έδωσε εντολή στους Έλληνες μαθητές του Ασκληπιού και Άμμωνα να κρατήσουν απόλυτη σιγή για τα μυστικά της φύσης και τα ” Θεϊκά μυστήρια “. (Ερμητικά κείμενα ).
10 Ο Ερμής είναι γιος του βασιλιά Δία και της κόρης του Άτλαντα Μαίας. Κατά την συνήθειά του ο Δίας την έστειλε να γεννήσει στη Κυλλήνη.
11 Ο πρώτος και μεγαλύτερος προφήτης στην Ελληνική παράδοση είναι ο Θεός Ερμής ή Ερμής Τρισμέγιστος κατά την Αιγυπτιακή εκδοχή. Μεταξύ των μαθητών του φέρεται και ο Θεός Ήφαιστος. Ο Ερμής έζησε κατά άλλους το 9.000 π.Χ. ή κατ’ άλλους το 25.000 π.Χ. ή αν θεωρήσουμε ότι ο Ήφαιστος ήταν μαθητής του που έζησε σύμφωνα με τον Διογένη τον Λαέρτιο το 50.000 π.Χ, σημαίνει ότι ο Ερμής έζησε πριν το 50.000 π.Χ.
12 Ο Ορφέας αναφέρει πώς στην αρχή βασίλεψε ο Ουρανός που τον διαδέχτηκε ο Κρόνος. Μετά τον Κρόνο βασίλεψε ο Δίας και στη συνέχεια ο Διόνυσος (Ολυμπιόδωρος “Υπόμνημα στον Φαίδωνα” στα Ορφικά) . Ο Ερμής γεννήθηκε από την κόρη του Άτλαντα, Μαία και υπηρέτησε σαν γραμματέας τον Κρόνο, αδελφό του Άτλαντα, μαρτυρία που επιβεβαιώνεται και στην “Ευαγγελική προπαρασκευή” του Ευσέβιου. Ωστόσο, η αποκάλυψη πνεύματος υπερφυσικού, δημιούργησε στο πρόσωπο του Ερμή, τον πρώτο “απόστολο” του μονοθεϊσμού.
13 Σύμφωνα με τις μαρτυρίες του γραμματολόγου Ιωάννη Στοβαίου τα κείμενα των έργων του Ερμή, γραμμένα στην ιερογλυφική γραφή και κρυμμένα στους αιγυπτιακούς ναούς και στις πυραμίδες, βρέθηκαν από τον αρχιερέα των ναών της Αθηνάς και του Ποσειδώνα στην αρχαία Αθήνα, Βούτη. Ο Βούτης που υπήρξε γενάρχης της ιερατικής κάστας των Ετεοβουτάδων, ήταν γιος του βασιλιά της Αττικής, Πανδίονα και όταν διαμοιράστηκε η εξουσία του πατέρα του, αυτός πήρε την ιερατική εξουσία και ο αδελφός του, Ερεχθέας, την πολιτική. Στην Αίγυπτο όπου ακολούθησε τον βασιλιά της Κρήτης Μίνωα, βρήκε τα κείμενα αυτά και τα μετέφρασε στην ιερατική γραφή.
14 Παυσανίας “Κορινθιακά” 3 – 4 : “Αυτά που λένε στις μυστικές τελετές της Μητρός (Δήμητρας) σχετικά με τον Ερμή και το κριάρι, αν και ξέρω πολύ καλά τι συμβολίζουν, δεν τα μνημονεύω”.
15 Κατά την Ερμητική θεολογία, ο Ποιμάντρης είναι η αποκαλυπτική παρουσία του υπέρτατου Όντος σε μια στιγμή έκστασης του Ερμή του τρισμέγιστου. Η αποκάλυψη της δημιουργίας ξεκινάει από τον πρώτο Νου, τον Πατέρα και την εμφάνιση του φωτός και του σκότους. Από το φως εμφανίζεται ο λόγος, δηλαδή ο γιος του Θεού. Στη συνέχεια το φως οργανώνεται σε ένα κόσμο αμέτρητων δυνάμεων. Δημιουργείται ο άνθρωπος – αρχέτυπο από τον πρωταρχικό Νου κατ’ εικόνα του Πατέρα και στη συνέχεια ο ίδιος ο άνθρωπος αρχίζει και αυτός να δημιουργεί και με τη θέληση του Πατέρα γίνεται και αυτός δημιουργός. Στο εσχατολογικό μέρος του Ποιμάντρη αναφέρεται ο θάνατος και η μελλοντική ζωή της ψυχής, όπου η μεν μορφή διαλύεται στα στοιχεία που την αποτελούσαν και τα οποία επανέρχονται στη προηγούμενη κατάστασή τους, αδρανοποιημένου πια και του θνητού χαρακτήρα, η δε ψυχή απελευθερωμένη διέρχεται από τις 7 σφαίρες της κάθαρσης για να φτάσει προ των πυλών της αιωνιότητας. Εκεί θα περάσει από την θύρα που οδηγεί στους κόσμους των ανωτέρων δυνάμεων.
16 Στον πρώτο λόγο ( 24 – 26 ) γίνεται υπαινιγμός στις Πύλες και στις Θύρες που οδηγούν στην Ογδοατική φύση, δηλαδή στους θείους κόσμους των παραλλήλων. Διακρίνεται επίσης η αναφορά στη χημική διαδικασία της σύνθεσης και της αποσύνθεσης της ύλης με υπαινιγμό, επίσης της θείας ουσίας, που ενώνει την ύλη με το πνεύμα.
17 Στο δεύτερο λόγο αναλύεται η φύση και η αιτία της κίνησης στο χώρο της ακινησίας καθώς και η αιτία του πρώτου κινούντος. Όλα αυτά που λαμβάνουν μέρος στο χώρο των συμπάντων κόσμων, αποτελούν ” κοίλα στοιχεία ” περιδινούμενων κυκλώνων ενεργείας.
18 Στο τρίτο λόγο γίνεται αναφορά στη δημιουργία και την διάλυση των όντων. Έτσι λοιπόν γίνεται αναφορά στους κατώτερους θεούς που αναφέρει και ο Πλάτωνας, δηλαδή στα φωτοφόρα όντα που κατ’ εντολή του Θεού επεμβαίνουν στους γενετικούς κώδικες των όντων, όπως στην περίπτωση των Ε και των διαδοχικών τους επεμβάσεων πάνω στην εξελικτική πορεία του γόνου.
19 Στην ουσία οι ” θεϊκοί κύκλοι ” του Ερμή, οι παραδοσιακοί θεοί της αρχαιοελληνικής θεολογίας (Ωκεανός – Τηθύς – Φόρκυς – Κρόνος – Ρέα – Δίας – Ήρα και άλλοι) και οι θεοί του Πλάτωνα (Τίμαιος 41) είναι αυτό ακριβώς που αναφέρει ο τελευταίος, δηλαδή κατώτεροι θεοί που είχαν την δυνατότητα να διαμορφώνουν τα δημιουργήματα του Θεού.
20 Ο Ερμής ο Τρισμέγιστος γράφει ότι ” αυτό που είναι ψηλά μοιάζει με εκείνο που είναι χαμηλά ” και ότι το ελάχιστο μοιάζει με το μέγιστο” . Χιλιάδες χρόνια πριν από την έλευση του Ιησού Χριστού στην γη, ο Ολύμπιος Ερμής, ο υιός του Δία και της Μαίας, αξιώνεται της πρώτης αποκαλύψεως από τον ίδιο τον Θεό, τον οποίο αποκαλεί Ποιμάντρη. Ο ύμνος του Ερμή προς Παντοκράτορα (Σινά 327, φ 234 β – Ιβήρων 386, φ 174 β) : Βλέμμα ακοίμητου πυρός γρηγόρει. Εσύ που ζωογονείς τον δρόμο του αιθέρα, που ενισχύεις την θέρμη του ήλιου, που δίνεις την λαίλαπα εις τα νέφη, εσύ, που το όνομά σου δεν χωρά εις τον κόσμο. Βλέμμα άφθαρτο, αιώνιο, φοβερό, που εποπτεύει τα πάντα, πατέρα όλων, που είσαι ένας και μοναδικός Θεός, που δεν έχεις καμία αρχή από πουθενά, σε έχω γνωρίσει. Έναν μόνο τιμώ μετά από εσένα, τον Υιόν που προέρχεται από εσένα, με απόρρητη δύναμη και οξύτερη φωνή, με ξεχωριστό τρόπο ευθύς χωρίς φθόνο και πάθος, χωρίς γέννηση γέννησες τον Λόγο, που είναι Θεός, την ουσία εκ της ουσίας, ο οποίος φέρει την δική σου εικόνα, του Πατέρα, την όμοια σου εις όλα. Ώστε εκείνος να ευρίσκεται μέσα σε εσένα, εσύ δε μέσα σε εκείνον, ως καθρέπτης κάλλους και πρόσωπον αμοιβαίας ευφροσύνης.
22 η υπερφυσική αποκάλυψη του πνεύματος του Θεού, καθιστά τον Ερμή τον πρώτο “Απόστολο” του μονοθεϊσμού. Το όνομα Ερμής και η λέξη Θρησκεία έχουν τον ίδιο λεξάριθμο. ΕΡΜΗΣ = 353 = ΘΡΗΣΚΕΙΑ
23 Κυρανίδες, πρόλογος Αρποκρατίωνος : ο Ερμής ελάμβανε την Θεία σοφία από αγγέλους του Θεού δια να την μεταδώσει στους ανθρώπους.
24 Λακτάντιος, Diu. inst. I, 6 : Και να τα ίδια τα λόγια του Ερμή : “Ο Θεός είναι ένας και ο Ένας δεν χρειάζεται όνομα.
25 Ερμής Τρισμέγιστος – Εκ της ιεράς βίβλου – παρ. 18 : “Τόσα μόνον αφού είπε ο Θεός και δικός μου Κύριος, ανέμιξε τα υπόλοιπα συγγενή στοιχεία, δηλαδή το ύδωρ και την γη…”.
26 Ερμής Τρισμέγιστος – Καθολικός λόγος προς Τατ – 14 : “Κανένας από τους άλλους που λέγονται Θεοί, κανένας άνθρωπος και κανένας δαίμονας δεν δύναται να είναι τόσο αγαθός όσο ο μόνος Θεός. Αυτό είναι το αγαθόν αυτός είναι ο Θεός. Και να μην πεις κάτι άλλο αγαθό, διότι ασεβείς και μην δώσεις εις τον Θεό άλλο όνομα πέραν του αγαθού”.
27 Ερμής τρισμέγιστος – Ποιμάντρης, 27 – 32 : Προσευχή του Ερμή προς τον θεό: Και αφού μου είπε αυτά ο Ποιμάντρης ανεμείχθη με τις δυνάμεις. Και εγώ, αφού ευχαρίστησα και ευλόγησα τον Πατέρα των όλων, πήρα την άδεια να φύγω, αφού ενδυναμώθηκα και διδάχτηκα την φύση του Παντός και το υπέροχο όραμα. Και από τότε έχω αρχίσει να κηρύσσω στους ανθρώπους το κάλλος της ευσέβειας και της γνώσεως. Ω λαοί, άντρες τούτης της γής, σεις που έχετε παραδώσει τους εαυτούς σας στην μέθη και στον ύπνο και στην άγνοια του Θεού, γαληνέψατε από την ικανοποίηση του παραλόγου ύπνου και σταματήσατε την κραιπάλη. Αυτοί δε αφού άκουσαν έφθασαν συγκεντρωμένοι με κοινή ψυχική διάθεση. Και εγώ τους είπα: “Γιατί ω άνδρες γεννήματα τούτης της γης έχετε παραδώσει τον εαυτό σας στον θάνατο, ενώ έχετε εξουσία να μεταλάβετε της αθανασίας; Μετανοήσατε εσείς που από κοινού πορευθήκατε στην πλάνη και γίνατε συμμέτοχοι στην άγνοια. Αφού εγκαταλείψετε την φθορά, απαλλαγείτε του σκοτεινού φωτός και μεταλάβετε της αθανασίας”. Και άλλοι μεν από αυτούς αφού φλυάρησαν, απεμακρύνθηκαν, έχοντας παραδώσει τον εαυτόν τους στην οδό του θανάτου, άλλοι δε αφού έπεσαν μπροστά στα πόδια μου παρακαλούσαν να διδαχθούν. Και εγώ αφού τους σήκωσα από κάτω έγινα οδηγός του γένους. Τους δίδαξα τους λόγους, πως και με ποιο τρόπο να σωθούν και έσπειρα ανάμεσά τους λόγους σοφίας και ετράφησαν δια του ύδατος της αμβροσίας. Και το βράδυ όταν το φως του ήλιου άρχισε να δύει τους κάλεσα να ευχαριστήσουν τον Θεό. Και όταν ολοκληρώθηκε η ευχαριστία, καθένας έφυγε για την δική του κλίνη. Κι εγώ αφού ανέγραψα στον εαυτό μου την ευεργεσία του Ποιμάνδρου και πλήρης από όσα ήθελα, ευφράνθηκα πολύ. Και έγινε δι εμένα ο ύπνος του σώματος αγρύπνια της ψυχής και το κλείσιμο των οφθαλμών αληθινή όρασης και η σιωπή μας εγκυμοσύνη του αγαθού και η έκφραση του λόγου έργα αγαθά. Τούτα δε συνέβησαν διότι είχα λάβει από τον νου μου, δηλαδή από τον Ποιμάνδρη, τον λόγο της αυθεντίας. Και έτσι έγινα θεοφόρος της αλήθειας. Για αυτό προσφέρω από την ψυχή μου και από όλη την δύναμή μου ευλογία στον Πατέρα Θεό. Αγιος ο Θεός ο Πατέρας των όλων. Αγιος ο Θεός του οποίου η θέληση εκπληρώνεται από τις ίδιες του τις δυνάμεις. Αγιος ο Θεός ο οποίος θέλει να γίνει γνωστός και γνωρίζεται στους εκλεκτούς. Αγιος είσαι εσύ που με τον Λόγο δημιούργησες τα όντα. Αγιος είσαι εσύ του οποίου την εικόνα αναπαράγει η φύση. Αγιος είσαι εσύ του οποίου η φύση υπήρξε εικόνα. Αγιος είσαι εσύ ο ισχυρότερος από κάθε άλλη δύναμη. Αγιος είσαι εσύ ο μεγαλύτερος από κάθε υπερέχοντα. Αγιος είσαι εσύ ο ανώτερος παντός επαίνου. Δέξου αγνές λογικές θυσίας από αγνή ψυχή και καρδιά που έχει προς εσένα ανυψωθεί, ανεκλάλητε, ανέκφραστε που προσφωνείσαι δια της σιωπής. Σε ικετεύω να μην με αφήσεις να σφάλλω στην ουσιώδη γνώση, δώσε μου σημείο και ενδυνάμωσέ με και με την χάρη αυτή θα φωτίσω τους αδελφούς μου και τους υιούς σου που έχουν άγνοια του γένους των. Για αυτό πιστεύω και μαρτυρώ. Στη ζωή και στο φως προχωρώ. Ευλογητός είσαι Πατέρα. Ο δικός σου άνθρωπος επιθυμεί να είναι άγιος μαζί σου, καθώς έχεις δώσει σε αυτόν όλη την εξουσία.
28 Μονή Ιβήρων Αγιον Ορος 1317 – φ 287 α : Ερμού εκ του προς Τατ ( αποσπ. Ι ) : Είναι δύσκολο να συλλάβουμε με την νόηση τον Θεό και είναι αδύνατο να τον εκφράσουμε και αν ακόμη τον συλλάβουμε με την νόηση. Διότι είναι αδύνατον να ορίσεις το άυλο με το υλικό και δεν είναι δυνατόν να συλλάβεις το τέλειο με το ατελές και το αιώνιο είναι δύσκολο να συναντηθεί και να συνυπάρξει με το εφήμερο. Διότι το ένα υπάρχει στην αιωνιότητα, ενώ το άλλο είναι παροδικό και το ένα υπάρχει πραγματικά, ενώ το άλλο από φαινομενική άποψη σκιάζεται. Και βρίσκεται σε τόσο μεγάλη απόσταση το ασθενέστερο από το ισχυρότερο και το κατώτερο από το ανώτερο, σε όση βρίσκεται το θνητό από το Θείο. Και η μεταξύ τους απόσταση αμαυρώνει την θέα του ωραίου. Διότι δύνασαι να δεις με τα μάτια τα υλικά σώματα και να περιγράψεις με την γλώσσα τα ορατά. Αλλά το ασώματο και αόρατο και άμορφο και άυλο δεν είναι δυνατόν να γίνει αντιληπτό από τις αισθήσεις μας. Γίνομαι κατανοητός, Τατ, γίνομαι κατανοητός; Αυτό που είναι αδύνατον να εκφράσουμε πλήρως, αυτό είναι ο Θεός.
29 Ερμητικά κείμενα:
Άγιος ο Θεός και πατέρας των όλων.
Άγιος ο Θεός που η θέλησή του εκπληρώνεται από τις ίδιες του τις δυνάμεις.
Άγιος ο Θεός που θέλει να είναι γνωστός και αναγνωρίζεται από εκείνους που τον λατρεύουν.
Άγιος είσαι εσύ που με τον λόγο δημιούργησες τα όντα.
Άγιος είσαι εσύ του οποίου την εικόνα αναπαράγει η φύση.
Άγιος είσαι εσύ που δεν σε δημιούργησε η φύση.
Άγιος είσαι εσύ ο ισχυρότερος κάθε άλλης δύναμης.
Άγιος είσαι εσύ ο μέγιστος των υπέροχων.
Άγιος είσαι εσύ ο υπεράνω κάθε επαίνου.
inout.gr, oneirosky και ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ / Image by Pexels from Pixabay