Για να γεννηθεί ένα παιδί στον Σείριο…
Σπύρος Μακρής
περιεχόμενο νόησης, δημιουργικής σκέψης και γραφής
Λέγεται ότι η ελληνική μυθολογία περιγράφει αληθινές, πραγματικές ιστορίες που συνέβησαν κάποτε, αλλά με γλώσσα συμβολική, ενδεχομένως αλληγορική, ή μπορεί με ένα κρυπτογραφημένο κώδικα. Το τελευταίο, δεν είναι απαραίτητο να απευθύνεται μόνο σε μυημένους – αν και είναι πιθανό οι αρχαίοι να μην ήθελαν να διαρρεύσουν ορισμένες γνώσεις. Ίσως, όμως, ο τρόπος που διατυπώνονταν να ήταν μια κοινή γλώσσα που όλοι την καταλάβαιναν και όλοι την συγκρατούσαν για να την περιγράψουν ή/και να την μεταφέρουν σε επόμενες γενιές.
Αν ισχύει κάτι τέτοιο, ότι δηλαδή η ελληνική μυθολογία πλημυρίζει από διαφόρων ειδών αλήθειες, τότε ίσως να βγάζει νόημα η περιγραφή που δίνει ο Όμηρος όταν βάζει τον Οδυσσέα και τους συντρόφους του να πηγαίνουν στην Κίρκη, όπου φαίνεται ή μοιάζει να περιγράφει τις βάσεις του DNA αλλά και τον αριθμό των χρωμοσωμάτων. (Διαβάστε σχετικά: Το Μυστικό που Έκρυψε ο Όμηρος στο Νησί της Κίρκης) Επίσης, ο μύθος για τον θεό Αχελώο και τις Εχινάδες νύμφες, θα μπορούσε να περιγράφει ένα γεωλογικό φαινόμενο που συνέβη πριν αρκετές χιλιετίες (Διαβάστε σχετικά: Μαριολάκος: Η Μυθολογία μας Ιστορεί Γεγονότα πριν 16-18.000 χρόνια). Και γιατί, όχι, οι Συμπληγάδες Πέτρες θα μπορούσαν να περιγράφουν κάτι που ίσως σχετίζεται με το ηλεκτρικό πεδίο μεταξύ δύο πλακών. Τι είναι όλες αυτές οι αναφορές; Ίσως, ένα είδος «ποιητικής αδείας» των αρχαίων αλλά με σύγχρονη ματιά και ερμηνεία.
Αν τώρα, διαβάζοντας κάπου, π.χ. στον Ερμή Τρισμέγιστο, ένα αφήγημα και από αυτό μείνει στο μυαλό η εντύπωση, η αίσθηση ότι για να γεννηθεί ένα παιδί στον Σείριο χρειάζονται 32 άνδρες και 32 γυναίκες, μάλλον δεν είναι αυτό που αντιλαμβάνεστε με την πρώτη. Το πιθανότερο είναι ότι έχει ένα συμβολικό υπόβαθρο, η ερμηνεία του οποίου θα μπορούσε να είναι η εξής: όπως η σύνθεση του Ήλιου μας είναι κατά 73,46 % υδρογόνο, το οποίο έχει ένα ηλεκτρόνιο και ένα πρωτόνιο, τότε συμβολικά μπορούμε να πούμε ότι για να υπάρξει, για να έρθει στη ζωή ένα υδρογόνο χρειάζεται ένας άντρας και μία γυναίκα. Με το ίδιο σκεπτικό, όταν για να γεννηθεί ένα παιδί χρειάζονται 32 άνδρες και 32 γυναίκες, θα μπορούσε να σημαίνει ότι η η μεγαλύτερη σε ποσοστό σύνθεση ενός άστρου αποτελείται από ένα στοιχείο με 32 ηλεκτρόνια και 32 πρωτόνια. Αν βέβαια, θα μπορούσε να ισχύει και επιστημονικά ότι ένα άστρο περιέχει αυτές ή ανάλογες πληροφορίες, τότε μένει να αναρωτηθούμε: πως το ήξερε αυτός ο αρχαίος σοφός που το διατύπωσε. Επιπλέον, αυτή η διαπίστωση θα μπορούσε να συμπαρασύρει πολλά επιπλέον αναπάντητα ερωτήματα.
Όλα αυτά, δεν υποστηρίζονται από επιστημονικές αποδείξεις, ούτε είναι κάποια είδηση. Είναι υποθέσεις, εικασίες. Αποτελέσματα δημιουργικής σκέψης, παραγωγικού και επαγωγικού συλλογισμού. Πολύ προχωρημένες σκέψεις, θα έλεγαν κάποιοι. Για κάποιους άλλους, όμως, μπορεί να ακούγονται ως φληναφήματα, σαχλαμάρες. Μπορεί και να είναι. Αλλά, ίσως, να είναι ένα σκεπτικό, ένας δρόμος που ενδεχομένως θα οδηγούσε στην «αποκρυπτογράφηση» των ελληνικών μύθων, αλλά και της παγκόσμιας μυθολογίας – αν υπάρχει κάτι για να αποκρυπτογραφηθεί.
diadrastika / Image by beate bachmann from Pixabay