Ιαπετός. Οι ενδείξεις ότι είναι τεχνητός ο μεγαλύτερος δορυφόρος του Κρόνου και τα επιχειρήματα της NASA

Ιαπετός. Οι ενδείξεις ότι είναι τεχνητός ο τρίτος μεγαλύτερος δορυφόρος του Κρόνου και τα επιχειρήματα της NASA

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Ο Ιαπετός (Iapetus) είναι ένα φεγγάρι του Κρόνου. Είναι το 24ο από τα 83 γνωστά φεγγάρια του, με εκτιμώμενη διάμετρο 1.469 km, είναι το τρίτο μεγαλύτερο φεγγάρι του Κρόνου και το ενδέκατο μεγαλύτερο στο Ηλιακό Σύστημα. Πήρε το όνομά του από τον Τιτάνα Ιαπετό της ελληνικής μυθολογίας, ο οποίος είναι γιος του Ουρανού και της Γαίας, αδελφός του Κρόνου και πατέρας του Άτλαντα και του Προμηθέα που οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν πατέρα του ανθρώπινου γένους.

Διαβάστε επίσης: 6 υπαρκτά φαινόμενα που δεν μπορεί να εξηγήσει η επιστήμη ακόμα

Ανακαλύφθηκε το 1671 από τον  Giovanni Domenico Cassini. Πρόκειται για ένα σώμα σχετικά χαμηλής πυκνότητας που αποτελείται κυρίως από πάγο, ωστόσο, κουβαλάει επάνω του πολλές παραξενιές με πολλά διακριτικά και ασυνήθιστα χαρακτηριστικά, με πιο εντυπωσιακές τη διαφορά χρωματισμού και φωτεινότητας μεταξύ του προπορευόμενου ημισφαιρίου του, που είναι σκοτεινό με ελαφρά κοκκινωπή απόχρωση, και του άλλου ημισφαιρίου του, που είναι φωτεινότερο, γι’ αυτό και ονομάστηκε Γιν Γιανγκ των φεγγαριών του Κρόνου, όπως πολύ χαρακτηριστικά αναφέρει η NASA. Η δεύτερη μεγάλη παραξενιά αφορά μια τεράστια ισημερινή κορυφογραμμή που εκτείνεται στα τρία τέταρτα γύρω του.

Ακραίες υποθέσεις ότι ο Ιαπετός είναι τεχνητός ή διαστημόπλοιο

Πολλοί επιστήμονες προσπάθησαν να εξηγήσουν αυτά και μερικά ακόμα από τα παράξενα που παρουσιάζει τόσο έντονα ο Ιαπετός. Όμως, την προσοχή του κόσμου τραβούν μη επιστημονικές προσεγγίσεις. Νομίζω ότι όλα ξεκινούν από την υπόθεση ότι η «οροσειρά», μήκους 16.000 χιλιομέτρων και πλάτους 20 χιλιομέτρων, υποδηλώνει ότι πρόκειται για δύο κομμάτια, δύο ημισφαίρια τα οποία συγκολλήθηκαν μεταξύ τους, όπως πολύ χαρακτηριστικά περιγράφεται στην dailymail. Αυτό θα μπορούσε να εξηγηθεί με το ακραίο σενάριο ότι ο Ιαπετός φτιάχτηκε, δηλαδή κατασκευάστηκε εξολοκλήρου από έναν εξωγήινο πολιτισμό, οπότε δεν διαμορφώθηκε κάτω από φυσιολογικές συνθήκες.

Διαβάστε επίσης: Οι Κοσμικοί Κηπουροί που Δημιούργησαν τον Πλανήτη μας

Αν θα μπορούσε να ισχύει κάτι τέτοιο τότε, σε αυτή την υποθετική πραγματικότητα, έχουμε δύο ξεχωριστά κομμάτια που ενώθηκαν μεταξύ τους από ένα φανταστικά προηγμένο πολιτισμό, ο οποίος σχημάτισε μια τεράστια τεχνητή δομή, η οποία είναι σχεδόν πανομοιότυπη, με το Death Star, από την κινηματογραφική ταινία επιστημονικής φαντασίας, Star Wars. Όλο αυτό ενισχύεται και από έναν τεράστιο κρατήρα στην κορυφή που ορισμένοι λένε ότι μοιάζει με ένα φανταστικό τεχνητό όπλο. Επιπλέον, κάποιες φωτογραφίες του Ιαπετού, υπό ορισμένες γωνίες λήψης, υποδηλώνουν ότι ο δίσκος, το περίγραμμά του, δεν είναι κυκλικό όπως όλα τα άλλα φεγγάρια, αλλά σχηματίζει ένα εξάγωνο σχήμα καθώς οι γραμμές τερματισμού μοιάζουν να σχηματίζουν αιχμηρές γωνίες. Κάπως έτσι, οι λάτρεις θεωριών συνωμοσίας για εξωγήινους καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο Ιαπετός είναι μια τεράστια βάση εξωγήινων καμουφλαρισμένη σε φεγγάρι.

Επιστημονικές υποθέσεις για τη φωτεινότητα

Όπως αναφέρει η NASA, οι επιστήμονές της έχουν από καιρό αναρωτηθεί γιατί ένα ημισφαίριο του Ιαπετού είναι τόσο σκοτεινό σε σύγκριση με το άλλο του ημισφαίριο και σε σύγκριση με άλλες επιφάνειες του συστήματος του Κρόνου. Προκειμένου να το εξηγήσουν έχουν προτείνει μερικές υποθέσεις. Η μία είναι ότι ο Ιαπετός μπορεί να σαρώνει σωματίδια από το πιο μακρινό σκοτεινό φεγγάρι, τη Φοίβη. Μια εναλλακτική υπόθεση είναι ότι μπορεί να υπάρχει ηφαιστειακός πάγος που διανέμει πιο σκούρο υλικό στην επιφάνεια, οπότε σχηματίζονται σκοτεινές επιφάνειες.

Διαβάστε επίσης: NASA. Ο Εγκέλαδος του Κρόνου ίσως Έχει Πλάσματα

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Όταν πέταξε το διαστημικό σκάφος Cassini στον Ιαπετό, τον Σεπτέμβριο του 2007, έδειξε μια τρίτη υπόθεση: ότι ο θερμικός διαχωρισμός, είναι πιθανώς η πιο υπεύθυνη διαδικασία για το σκοτεινό ημισφαίριο του Ιαπετού. Τούτο σημαίνει ότι καθώς το φεγγάρι έχει πολύ αργή περιστροφή, μεγαλύτερη από 79 ημέρες, ο ημερήσιος κύκλος θερμοκρασίας είναι πολύ μεγάλος, τόσο μεγάλος που το σκούρο υλικό μπορεί να απορροφήσει θερμότητα από τον ήλιο και να ζεσταθεί. (Το σκοτεινό υλικό απορροφά περισσότερη θερμότητα από το φωτεινό παγωμένο υλικό.) Αυτή η θέρμανση θα κάνει οποιοδήποτε πτητικό ή παγωμένο είδος μέσα στο σκοτεινό υλικό να εξαχνωθεί και να υποχωρήσει σε ψυχρότερες περιοχές του Ιαπετού. Αυτή η εξάχνωση των πτητικών αναγκάζει το σκοτεινό υλικό να γίνει ακόμη πιο σκούρο και αναγκάζει τις γειτονικές φωτεινές, ψυχρές περιοχές να γίνονται ακόμα πιο φωτεινές. Είναι δε πιθανό, η μια πλευρά να έχει βιώσει μια (μάλλον μικρή) εισροή σκούρου υλικού από μια εξωτερική πηγή,

Επιστημονικές υποθέσεις για την κορυφογραμμή

Το δεύτερο πιο αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό του Ιαπετού είναι η «ισημερινή κορυφογραμμή» του, μια αλυσίδα υψηλών βουνών 6 μιλίων (10 χιλιομέτρων) που περικλείουν τον ισημερινό του φεγγαριού. Υπάρχουν δύο υποθέσεις για το πώς σχηματίστηκε. Μερικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι η κορυφογραμμή σχηματίστηκε σε παλαιότερη εποχή όταν ο Ιαπετός ήταν ακόμα νέος, περιστρεφόταν πολύ γρήγορα προκαλώντας ένα παχύ φλοιό να παγώσει πάνω του δημιουργώντας το περίεργο σχήμα. Άλλοι επιστήμονες πιστεύουν ότι η κορυφογραμμή είναι σχηματισμένη από υλικό ενός δακτυλίου το οποίο υπέστη κατάρρευση και έπεσε και έχει απομείνει εκεί που το βλέπουμε.

diadrastika