Αρχαία Τείχη του Περού Μοιάζουν με τα Μυκηναϊκά
Είναι ίσως ένας από τους πιο απίστευτους αρχαιολογικούς χώρους στο Περού. Πιστεύεται ότι χρονολογείται πριν από τους Ίνκας. Τα χαρακτηριστικά κατασκευής του Sacsayhuaman με τις κομμένες πέτρες, αιχμηρές ακμές, λείες επιφάνειες και τοίχους μαζί, προκαλούν στους σύγχρονους μηχανικούς θαυμασμό όταν κοιτάζουν αυτές τις αρχαίες μεγαλιθικές δομές.
Το Sacsayhuaman βρίσκεται σε υψόμετρο 3701 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας στα βόρεια προάστια του Κούσκο στο Περού. Σύγχρονοι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, τα παλαιότερα τμήματα της αρχαίας αυτής πόλης χτίστηκαν από τους Killke, πριν 1.000 χρόνια, αλλά σύμφωνα με μύθους των Ίνκας χτίστηκαν από τους θεούς που κατέβηκαν από τους ουρανούς.
Η λιθοδομή του Sacsayhuaman είναι πραγματικά απίστευτη, με τεράστια τείχη που αποτελούνται από βράχους πάνω από 50 τόνους που συμπιέζονται μεταξύ τους με έναν ακριβή τρόπο σαν ένα πέτρινο παζλ τέλεια τοποθετημένο. Στο βίντεο που θα δείτε παρακάτω παρουσιάζονται τμήματα από διάφορα σημεία των αρχαίων μεγαλιθικών δομών που ίσως δεν έχει τύχη να δείτε ποτέ, σε μια προσπάθεια να κατανοήσουμε και να γνωρίσουμε το Sacsayhuaman καλύτερα.
Παρατηρήστε τις λεπτομέρειες της κατασκευής: οι ογκόλιθοι φαίνονται λυγισμένοι, αλλά ταιριάζουν άψογα μαζί και δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να περάσει ούτε ένα φύλλο χαρτιού ανάμεσα τους. Υπάρχουν 13 επίπεδες επιφάνειες που θυμίζουν σκαλοπάτια και φαίνεται πως η σκληρή πέτρα μάλλον πρέπει να είχε κοπεί με εξαιρετική ακρίβεια, πριν εκατοντάδες χρόνια, ίσως και περισσότερο.
Τα διαφορετικά πολυγωνικά σχήματα που συνθέτουν τα τείχη, ταιριάζουν μεταξύ τους απόλυτα, επιδεικνύοντας τις απίστευτες ικανότητες στην τοιχοποιία, εκείνων που τα έφτιαξαν. Αρκετές επιφάνειες είναι απίστευτα λείες ενώ σίγουρα δεν μπορείτε να μην θαυμάσετε τις ικανότητες των λιθοξόων στο να διαμορφώνουν αυτές τις τεράστιες πέτρες με ένα μοναδικό τρόπο, δημιουργώντας λυγισμένες γωνίες. Μήπως οι αρχαίοι χτίστες από το Sacsayhuaman είχαν πραγματικά τη δυνατότητα να μαλακώσουν τους βράχους;
Πώς οι αρχαίοι χτίστες στο Sacsayhuaman πέτυχαν αυτή την ακρίβεια; Μερικοί από αυτούς τους ογκόλιθους έχουν βάρος πάνω από εκατό τόνους και φαίνεται να βρίσκονται τοποθετημένοι τέλεια στην θέση τους. Πώς οι αρχαίοι χτίστες κατάφεραν να τους μεταφέρουν από το λατομείο, να τους ανυψώσουν και, τελικά, να τους τοποθετήσουν εκεί που βρίσκονται, τόσο τέλεια; Θα μπορούσαν οι αρχαίοι μύθοι των Ίνκας να είναι αλήθεια; Δηλαδή, να κατασκευάστηκαν από τους θεούς που ήρθαν από τον ουρανό;
Η τεχνογνωσία τους, φαίνεται να ξεπερνάει τη δική μας σύγχρονη μηχανική και κατασκευαστική δεινότητα, διότι συνδυάζουν πολλά στοιχεία μαζί: την ακριβή κοπή, μεταφορά και τοποθέτηση των ογκόλιθων, που έχουν ποικίλα πολυγωνικά σχήματα και μεγέθη που αγγίζουν την υπερβολή, αλλά ταυτόχρονα είναι πολύ ευχάριστα στο μάτι, με απίστευτη αισθητική.
Τα μυστήρια της τεχνικής που χρησιμοποίησαν οι κατασκευαστές, εξακολουθούν να κρύβονται σε αυτούς τους τοίχους οι οποίοι έχουν μια μοναδική ιστορία να πουν. Όμως, φαίνεται να υπάρχει και κάτι ακόμα που, ίσως, οι θαυμαστές τέτοιων τεχνολογικών “θαυμάτων”, δεν έχουν προσέξει και πιθανόν οι αρχαιολόγοι να παρέλειψαν να εξετάσουν, ίσως, επειδή δεν πήγε το μυαλό τους.
Αρκετοί έχουν ισχυριστεί ότι κάποιοι πολύ αρχαίοι Έλληνες έβαλαν το χεράκι τους και τις γνώσεις τους σε αυτά τα τείχη. Φυσικά, δεν υπάρχουν ισχυρές αποδείξεις ή ικανά στοιχεία για να υποστηριχτεί μια τέτοια θεωρία. Πως θα μπορούσε, άραγε να ισχύει κάτι τέτοιο! Παραδόξως, όμως, φαίνεται να υπάρχουν αρκετές ομοιότητες ανάμεσα στα τείχη του Sacsayhuaman, της ακρόπολης στα βόρεια προάστια της πόλης Κούσκο, στο Περού, με τα τείχη από τις πολύχρυσες Μυκήνες στην Ελλάδα.
Διαβάστε επίσης: Μυκήνες. Το Νησί του Βορείου Ατλαντικού με το Ελληνικό Όνομα
Παρατηρήστε τα βίντεο που ακολουθούν και συγκρίνετε αυτά που βλέπετε μεταξύ τους. Ίσως, να σαν πουν μια παράξενη ιστορία, από αυτές που διαβάζουν τα μάτια και επεξεργάζεται το μυαλό. Αν όχι, τότε θα έχετε εμπλουτίσει τις γνώσεις σας για αυτές τις δύο περιοχές που βρίσκονται σε διαφορετικές ηπείρους:
The Living Stones of Sacsayhuaman | Ancient Architects / Για υπότιτλους: Ρυθμίσεις, Υπότιτλοι, Προτεινόμενη γλώσσα, Υπότιτλοι, Αυτόματη μετάφραση, Ελληνικά
Mycenae | Polygonal Walls, Ancient Technology & the Cyclopean Origins of Greece | Megalithomania
με στοιχεία και από Αναστάσιος Ντίνος – apocalypsejohn
diadrastika / Image by lourdesatt from Pixabay