Σπήλαια Ellora. Ένα μοναδικό κατόρθωμα γλυπτικής
Γράφει ο Σπύρος Μακρής
Φωλιασμένο στην καρδιά της πολιτείας Μαχαράστρα της Ινδίας βρίσκεται ένα μαγευτικό μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO – τα σπήλαια Ellora. Αυτές οι αρχαίες λαξευμένες σε βράχους παραστάσεις έχουν συναρπάσει ιστορικούς, αρχαιολόγους και ταξιδιώτες για αιώνες.
Από τη μοναδική μέθοδο κατασκευής τους μέχρι τα εντυπωσιακά αξιοθέατα που στεγάζουν, τα σπήλαια Ellora συνεχίζουν να αποτελούν πηγή ίντριγκας και θαύματος. Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε κάποια από τα μυστήρια που περιβάλλουν αυτό το αρχιτεκτονικό θαύμα.
Ένα αξιοσημείωτο κατόρθωμα γλυπτικής
Η μέθοδος κατασκευής που χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία των σπηλαίων Ellora προκαλεί δέος. Λαξευμένες σχολαστικά στους λόφους Χαρανάνδρι, αυτές οι σπηλιές αντιπροσωπεύουν ένα αξιοσημείωτο κατόρθωμα γλυπτικής αλλά και μηχανικής.
Οι ιστορικοί πιστεύουν ότι τα σπήλαια χτίστηκαν μεταξύ του 6ου και του 10ου αιώνα από διάφορες θρησκευτικές κοινότητες, συμπεριλαμβανομένων Βουδιστών, Ινδουιστών και Τζαϊνιστών.
Αυτό που ξεχωρίζει τα σπήλαια Ellora από άλλες λαξευμένες κατασκευές σε βράχο είναι η απόλυτη πολυπλοκότητα και η κλίμακα του σχεδιασμού τους. Ανασκαμμένα από συμπαγή βασάλτη, τα σπήλαια παρουσιάζουν περίπλοκα γλυπτά, λεπτομερή γλυπτά και περίτεχνα αρχιτεκτονικά στοιχεία.
Συνολικά είναι 34 τα σπήλαια Ellora
Μία από τις πιο σαγηνευτικές πτυχές των σπηλαίων Ellora είναι ο τεράστιος αριθμός των αξιοθέατων που προσφέρουν.
Συνολικά είναι 34 τα σπήλαια Ellora, το καθένα με τον δικό του ξεχωριστό χαρακτήρα και σκοπό, οι επισκέπτες μεταφέρονται πίσω στο χρόνο σε μια εποχή καλλιτεχνικής υπεροχής και θρησκευτικής αφοσίωσης.
Το πιο εμβληματικό σπήλαιο είναι αναμφίβολα το Σπήλαιο 16, γνωστό και ως ναός Kailasa. Αυτό το μονολιθικό θαύμα, αφιερωμένο στον Λόρδο Σίβα, είναι η μεγαλύτερη ανασκαφή ενός βράχου στον κόσμο.
Διαβάστε επίσης: Ο λαξευμένος ναός Kailasa στα σπήλαια Ellora
Το μεγαλείο και η αρχιτεκτονική του φινέτσα αφήνουν τους επισκέπτες με δέος, καθώς θαυμάζουν τα περίπλοκα γλυπτά και τους πανύψηλους μονολιθικούς πυλώνες που κοσμούν το ναό.
Αμφιλεγόμενες θεωρίες
Πέρα από την αποδοχή της συμβατικής ιστορικής αφήγησης
Ωστόσο, παρά την ευρεία αποδοχή της συμβατικής ιστορικής αφήγησης, έχουν προκύψει εναλλακτικές θεωρίες, αμφισβητώντας την παραδοσιακή κατανόηση της δημιουργίας του σπηλαίου.
Μερικοί ερευνητές εικάζουν ότι τα σπήλαια δεν ήταν εξ ολοκλήρου αποτέλεσμα ανθρώπινης προσπάθειας, αλλά αντίθετα ήταν έργο εξωγήινης επέμβασης καθώς δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς εργαλεία προηγμένης τεχνολογίας ή βοήθεια από όντα πέρα από τον πλανήτη μας.
Ενώ αυτή η θεωρία παραμένει εξαιρετικά αμφιλεγόμενη και στερείται απτών αποδεικτικών στοιχείων, προσθέτει ένα ενδιαφέρον στρώμα μυστηρίου στην ιστορία γύρω από τα σπήλαια Ellora.
Μια άλλη εναλλακτική θεωρία προτείνει ότι τα σπήλαια δεν ήταν αποκλειστικά θρησκευτικές κατοικίες, αλλά χρησίμευαν και ως μυστικοί χώροι συνάντησης για τις αρχαίες κοινωνίες. Αυτή η θεωρία εστιάζει την προσοχή στους κρυμμένους θαλάμους και τις υπόγειες σήραγγες μέσα στις σπηλιές, οι οποίες πιστεύεται ότι χρησιμοποιούνταν για μυστικές τελετουργίες ή συγκεντρώσεις.
Ενώ τα στοιχεία που υποστηρίζουν αυτή τη θεωρία είναι περιστασιακά, προσθέτουν ένα ακόμα στοιχείο ίντριγκας στην ήδη σαγηνευτική αύρα που περιβάλλει τα σπήλαια Ellora.
Kailasa: Το μεγάλο ελληνικό κέντρο του 33.000 π.Χ.
Μία παράξενη θεωρία θέλει τις Ινδίες να ήταν μεγάλο ελληνικό κέντρο του 33.000 π.Χ. όπου οι Έλληνες έμειναν γνωστοί ως «Σαβαρτζνάνα Γιαβάνα» (παντογνώστες Έλληνες) – αν και Yavana αφορά τα βασίλεια των επιγόνων του Αλεξάνδρου στις Ινδίες.
Μάλιστα, υπάρχει ο λανθασμένος ισχυρισμός πως η ονομασία Kailasa παραπέμπει στο Κάι-Λας, ως ο βράχος (λας) του του Απόλλωνα (Κάι). Επίσης, ότι επειδή το Σπήλαιο 16 ή Ναός Kailasa, βρίσκεται στα σπήλαια Ελ-Όρα δείχνει ως κατασκευαστές τους αρχαίους προ-Έλληνες ή Έλ με προέλευση ή καταγωγή από κάποιο άστρο.
Όμως, δεν έχω υπόψη μου κάποιο μύθο που να παραπέμπει σε κάτι σχετικό. Ενώ, πέρα από κάποιες λέξεις που μοιάζουν ηχητικά με ελληνικές, τίποτε άλλο δεν παραπέμπει στην ελληνικότητά τους, ή ότι δημιουργήθηκαν πριν 33.000 – αντίθετα είναι γνωστό ότι στο σύνολό τους, τα σπήλαια Ellora, κατασκευάστηκαν τον 8ο αιώνα, μεταξύ 756-773 μΧ. Ωστόσο, αν κάποιος αναγνώστης γνωρίζει, ας αφήσει κάποιο σχόλιο.
Παρερμηνείες ή εσκεμμένα λανθασμένες εκδοχές γίνονται τακτικά, όπως για παράδειγμα σε ό,τι αφορά την πόλη Λάσα του Θιβέτ και την Λας της Λακεδαιμονίας.
Απόδειξη της καλλιτεχνικής και αρχιτεκτονικής ικανότητας
Ανεξάρτητα από τις θεωρίες γύρω από τη δημιουργία τους, δεν υπάρχει αμφιβολία για τη γοητεία και τη σημασία των σπηλαίων Ellora. Η τοποθεσία αποτελεί απόδειξη της καλλιτεχνικής και αρχιτεκτονικής ικανότητας των αρχαίων πολιτισμών.
Το μεγαλείο και οι περίπλοκες λεπτομέρειες του συνεχίζουν να αιχμαλωτίζουν επισκέπτες από όλο τον κόσμο, παρασύροντάς τους σε έναν κόσμο χαμένο στο χρόνο.
Έτσι, αν βρεθείτε να λαχταράτε για ένα ταξίδι που ξεπερνά τα όρια των συμβατικών ταξιδιών, τολμήστε στα σπήλαια Ellora. Βυθιστείτε στο μυστήριο και τη μεγαλοπρέπεια αυτών των αρχαίων λαξευμένων στο βράχο κατασκευών και αφήστε τα μυστικά τους να ξεδιπλωθούν μπροστά στα μάτια σας.
Από τη μέθοδο κατασκευής που καλύπτεται από ιστορικό θαύμα μέχρι τα αξιοθέατα που προκαλούν μια αίσθηση υπέρβασης, τα σπήλαια Ellora αποτελούν απόδειξη των θαυμάτων της ανθρώπινης δημιουργικότητας και των αινιγματικών δυνατοτήτων του αρχαίου παρελθόντος μας.
ενδεικτικά, με πληροφορίες από wikipedia.org, adotrip.com, wikipedia.org
diadrastika / Image by vjSniper from depositphotos.com