12.000 ετών δαιδαλώδη τούνελ από Σκωτία ως Τουρκία. Μύθος ή Αλήθεια;
Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Πριν καιρό υπήρξε μεγάλος θόρυβος στην αρχαιολογική κοινότητα σχετικά με την πιθανή ανακάλυψη δαιδαλωδών σηράγγων 12.000 ετών που εκτείνονται από τη Σκωτία έως την Τουρκία. Αυτός ο πρωτοποριακός ισχυρισμός αποδίδεται στον Γερμανό αρχαιολόγο Heinrich Kusch, αφήνοντας πολλούς ειδικούς και λάτρεις με δέος.

Σύμφωνα με διάφορα υπερβολικά δημοσιεύματα, αυτές οι αρχαίες σήραγγες κατασκευάστηκαν από έναν εξαιρετικά προηγμένο πολιτισμό που υπήρχε κατά την τελευταία Εποχή των Παγετώνων. Πιστεύεται ότι αυτές οι σήραγγες χρησίμευαν ως ένα πολύπλοκο δίκτυο που συνδέει διάφορες περιοχές σε όλη την Ευρώπη και την Ασία.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειώσουμε πως στο από το 2009 βιβλίο του Kusch, που έγραψε με τη σύζυγό του, διακρίνεται πως οι δυο τους πίστευαν ότι οι σήραγγες κατασκευάστηκαν πριν από 5.000 και όχι 12.000, όπως διαδίδεται.

Περί μυστηριωδών υπόγειων περασμάτων

Η θεωρία του Kusch βασίζεται στην εκτεταμένη έρευνα και εξερεύνηση πολλών μυστηριωδών υπόγειων περασμάτων σε διάφορα μέρη του κόσμου. Ο ισχυρισμός του Kusch έχει προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον και συζήτηση μεταξύ αρχαιολόγων και ιστορικών.

Ορισμένοι ειδικοί είναι δύσπιστοι για τη θεωρία του Kusch, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν αρκετά συγκεκριμένα στοιχεία που να υποστηρίζουν την ύπαρξη ενός τόσο προηγμένου πολιτισμού κατά την τελευταία Εποχή των Παγετώνων.

Ωστόσο, ο Kusch παραμένει σίγουρος για τα ευρήματά του και συνεχίζει να αναζητά περισσότερα στοιχεία για να υποστηρίξει τη θεωρία του.

Από τη Σκωτία μέχρι την Τουρκία

Η ιδέα των αρχαίων δαιδαλωδών σηράγγων που εκτείνονται από τη Σκωτία μέχρι την Τουρκία είναι σίγουρα ενδιαφέρουσα.

Εάν οι ισχυρισμοί του Kusch είναι αληθινοί, θα άλλαζε εντελώς την κατανόησή μας για τους αρχαίους πολιτισμούς και τις δυνατότητές τους. Η σκέψη μιας εξαιρετικά προηγμένης κοινωνίας που χτίζει ένα τόσο περίπλοκο δίκτυο σηράγγων πριν από μερικές χιλιάδες χρόνια – πόσο μάλλον για περισσότερα από 12.000 χρόνια – είναι πραγματικά συγκλονιστική.

Παρά τον σκεπτικισμό γύρω από τη θεωρία του Kusch, υπήρξαν ορισμένες ανακαλύψεις που υποστηρίζουν την ύπαρξη αρχαίων σηράγγων σε διάφορα μέρη της Ευρώπης και της Ασίας. Σχετικό άρθρο από το 2011, θα βρείτε στο Der Spiegel όπου περιγράφει λεπτομερώς μυστηριώδεις σήραγγες που βρέθηκαν σε μέρη της Ευρώπης γνωστές ως «Erdstall».

Επιπλέον, στην Τουρκία, έχουν ανακαλυφθεί πολλές υπόγειες πόλεις και σήραγγες, μερικές από τις οποίες χρονολογούνται χιλιάδες χρόνια πριν. Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι αρχαίοι πολιτισμοί ήταν πράγματι ικανοί να κατασκευάσουν περίτεχνα υπόγεια δίκτυα.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Παραμένει ένα μυστήριο

Τελικά, η αλήθεια πίσω από τους ισχυρισμούς του Kusch παραμένει ένα μυστήριο. Ενώ ορισμένοι ειδικοί μπορεί να απορρίψουν τη θεωρία του ως τραβηγμένη, άλλοι ενθουσιάζονται από την πιθανότητα να αποκαλυφθούν στοιχεία ενός αρχαίου, προηγμένου πολιτισμού.

Το εάν υπάρχουν ή όχι λαβυρινθώδεις σήραγγες 12.000 ή έστω 5.000 ετών από τη Σκωτία στην Τουρκία δεν έχει ακόμη καθοριστεί, αλλά ένα είναι σίγουρο – η ιδέα είναι απολύτως σαγηνευτική.

Πολλοί σκεπτικιστές υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν αρκετά συγκεκριμένα στοιχεία που να υποστηρίζουν την ύπαρξη τόσο εκτεταμένων και περίτεχνων σηράγγων που χρονολογούνται χιλιάδες χρόνια πίσω. Η έλλειψη αρχαιολογικών ευρημάτων και ιστορικών αρχείων σχετικά με αυτές τις σήραγγες έχει οδηγήσει σε αμφιβολίες σχετικά με την εγκυρότητα των ισχυρισμών του Kusch.

Μύθος ή Αλήθεια;

Λοιπόν, ποια είναι η αλήθεια πίσω από αυτά τα αρχαία δαιδαλώδη τούνελ από Σκωτία ως Τουρκία;

Σε αυτό το σημείο, είναι δύσκολο να πούμε με βεβαιότητα. Ενώ η θεωρία του Kusch είναι αναμφίβολα ενδιαφέρουσα, είναι απαραίτητο να την προσεγγίσουμε με προσοχή. Απαιτείται πιο ολοκληρωμένη και αυστηρή έρευνα και εξερεύνηση για να τεκμηριωθούν οι όποιοι ισχυρισμοί, δική του ή άλλων.

Πάντως σύμφωνα με το snopes.com, αν και φαίνεται να υπάρχουν μεσαιωνικές σήραγγες Erdstall που χρονολογούνται από αιώνες και να έχουν βρεθεί σε μέρη όπως η Γερμανία, η Αυστρία, η Γαλλία, η Ιρλανδία και η Σκωτία, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι αυτές οι σήραγγες αποτελούν μια συνεχή δίοδο σε όλη τη διαδρομή από τη Σκωτία στην Τουρκία. Στο ίδιο σημείο καταλήγει και το interestingengineering.com Πρόκειται, δηλαδή για θεωρία συνωμοσίας.

Στο μεταξύ, η ιδέα των σηράγγων 12.000 ετών που εκτείνονται σε όλη την Ευρώπη και την Ασία συνεχίζει να επηρεάζει τη φαντασία πολλών. Είτε αυτά τα αρχαία περάσματα υπάρχουν πραγματικά είτε όχι, η συνεχής αναζήτηση για να ξετυλίξουμε τα μυστήρια του παρελθόντος μας είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι που συνεχίζει να μας εμπνέει και να μας ιντριγκάρει όλους.

diadrastika / Image by Pete Linforth from Pixabay