Τοιχογραφία στον Άρη που «μυρίζει» Ελλάδα, μοιάζει εύρημα στον κρατήρα Gale
Γράφει ο Σπύρος Μακρής
περιεχόμενο φαντασίας, με στοιχεία δημιουργικής γραφής

Δύο ανώτεροι επιστήμονες συστημάτων και ανάλυσης εικόνας του πανεπιστημίου Seek & Search στη Σκωτία εντόπισαν μια πιθανή φιγούρα στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη και προσπάθησαν μεταξύ τους να διαπιστώσουν αν υπάρχει αντικείμενο ενδιαφέροντος ή όχι. Οι δύο κυρίες Alaya Turner και Aria Moore μελετούν την πανοραμική εικόνα του λογισμικού Gigapan, με την περιγραφή MSL 1443 M-100 SW-NW.

Το Gigapan που ιδρύθηκε το 2008 είναι μια επιτυχημένη ερευνητική συνεργασία μεταξύ μιας ομάδας ερευνητών στη NASA και του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon. Η αποστολή της εταιρείας είναι να φέρει αυτήν την ισχυρή ικανότητα απεικόνισης υψηλής ανάλυσης στο ευρύ κοινό.

Είναι γεγονός πως, ειδικά σε φωτογραφίες από τον κόκκινο πλανήτη, έχουν βρεθεί τοποθεσίες και σχηματισμοί που, στον ανθρώπινο εγκέφαλο μπορεί να μεταφράζονται από πυραμίδες μέχρι θεμέλια οικοδομημάτων και από αγάλματα μέχρι τεχνολογικές κατασκευές. Πολλοί ανεξάρτητοι ερευνητές και ειδικότερα όσοι ασχολούνται με το παράξενο, τα ΑΤΙΑ και τους εξωγήινους, υποστηρίζουν τις εκτιμήσεις αυτές ως αληθινές και πραγματικές. Όμως, η βασική και επίσημη ετυμηγορία για όλα αυτά είναι πως πρόκειται για παρειδωλίες, δηλαδή λάθος μετάφραση.

Δουλειά των δύο γυναικών είναι να συλλέγουν και να αναλύουν δεδομένα ψηφιακών εικόνων, από όπου και αν προέρχονται, με σκοπό να αξιολογούν με κριτικό πνεύμα λεπτομέρειες ειδικού ενδιαφέροντος και στη συνέχεια να στοιχειοθετούν τις εντυπώσεις τους ώστε μελλοντικά να επανεξεταστούν σε ένα ευρύτερο κάδρο, εάν και εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Τοιχογραφία στον Άρη;

Στον κρατήρα Gale εντοπίστηκε μέρος πιθανής τεχνητής δομής που θα μπορούσε να είναι άνετα τοίχος που φαίνεται να στέκεται όρθιος στον οποίο επάνω του εύκολα διακρίνονται γραμμές οι οποίες, όμως, δεν δείχνουν να είναι τυχαίες αλλά μοιάζουν να σχηματίζουν ένα πρόσωπο. Είναι ευδιάκριτα τα μαλλιά, το μέτωπο, τα μάτια, η μύτη, το στόμα, το πηγούνι, ο λαιμός και οι αρχές του στήθους. Αυτό που μεταφράζεται στον εγκέφαλο είναι το πρόσωπο μιας γυναίκας. Ερώτημα: Αν, όπως διάφορες θεωρίες υποστηρίζουν, υπήρξε ένας νοήμων πολιτισμός που καταστράφηκε για άγνωστους λόγους, θα μπορούσε αυτό το πρόσωπο να αποτελεί μέρος από μια κατεστραμένη τοιχογραφία, ένα fresco εκείνης της παρωχημένης εποχής;

Σημείο ενδιαφέροντος αποτελεί επίσης ότι τριγύρω από το επίμαχο πιθανό εύρημα υπάρχουν πέτρες λες και είναι πελεκημένες σε κύβους, παραλληλόγραμμα, γωνιασμένες, όπως και το κομμάτι που βρίσκεται κάτω από την “τοιχογραφία”, ενώ άλλες φαίνεται να είναι τοποθετημένες η μία πάνω στην άλλη, σαν κάποτε να σχημάτιζαν την δομή ενός τείχους ή ενός κτιρίου.

Η συγκεκριμένη τοιχογραφία στον Άρη είναι πιθανόν να δείχνει έναν πολύ εκλεπτυσμένο αρχαίο πολιτισμό που ζούσε, στο υποθετικό σενάριο ότι υπήρξε ένας τέτοιος. Πολλά από τα στοιχεία δείχνουν ότι το γυναικείο ανθρώπινο πρόσωπο είναι φιλοτεχνημένο από έναν άνθρωπο. Αν και δουλειά των δύο γυναικών δεν ήταν να εξετάζουν πως μπορεί να βρέθηκε ένας ανθρώπινος πολιτισμός στον Άρη, ο συνειρμός είναι αυτονόητος το ίδιο και η σύνδεση με τις πρώτες χρονολογικά τοιχογραφίες στην Γη που εντοπίζονται σε Αίγυπτο, Συρία και Μινωική Κρήτη. Ειδικότερα, όμως, οι μινωικές ξεπερνούν σε τεχνική και ποιότητα τις ανατολικές και αιγυπτιακές, με λογικό συμπέρασμα ότι πολύ απλά προηγήθηκαν…

Μια σκέψη που έκαναν μεταξύ τους και την σχολίασαν ήταν πως υπάρχουν διάφορες θεωρίες που βασίζονται σε αρχαία κείμενα και διάφορους συνδυασμούς άλλων πληροφοριών που διατείνονται πως οι Έλληνες ενός μακρινού παρελθόντος, όχι μόνο είχαν δημιουργήσει έναν παγκόσμιο πολιτισμό στον πλανήτη μας, αλλά είχαν την δυνατότητα και τα μέσα να ταξιδεύουν σε άλλους πλανήτες. Ωστόσο, αυτή η απίθανη θεωρία δεν συμπεριλήφθηκε στην έκθεση που έπρεπε να συντάξουν για την καταχώρηση του συγκεκριμένου σημείου ενδιαφέροντος.

*Η ιστορία είναι προϊόν φαντασίας και μυθοπλασίας, το ίδιο ισχύει για τα ονόματα και το πανεπιστήμιο Seek & Search. Η φωτογραφία με τα επίμαχα αποσπάσματά της, που πυροδότησε την έμπνευση προέρχεται από το Gigapan που είναι πραγματικό και υπαρκτό. Το σύνδεσμο της πανοραμικής εικόνας με την περιγραφή MSL 1443 M-100 SW-NW, μπορείτε να δείτε εδώ: http://www.gigapan.com/gigapans/190727

diadrastika