«Τρύπα από σφαίρα» σε κρανίο άνω 25.000 ετών; Το μυστήριο του Rhodesian Man

«Τρύπα από σφαίρα» σε κρανίο άνω 25.000 ετών; Το μυστήριο του Rhodesian Man

Η ανακάλυψη έγινε σχεδόν εκατό χρόνια πριν, όταν ένας ανθρακωρύχος βρήκε ένα 300.000 χιλιάδων ετών κρανίο με μία απόλυτα στρογγυλή τρύπα στη μία πλευρά. Στις μέρες μας το Nature δίνει ως καλύτερη εκτίμηση ηλικίας 299 ± 25 χιλιάδες χρόνια και είναι ευρύτερο γνωστό ως “Broken Hill skull”, αλλά και “Rhodesian Man”

Μετά από πολλές μελέτες, οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το άτυχο θύμα πρέπει να έχει επηρεαστεί από το «κάτι» με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα από ότι μια λόγχη, προκαλώντας πολλά ερωτήματα ως προς το τι είδους τεχνολογία θα μπορούσε να δημιουργήσει κάτι τέτοιο εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια πριν. Πρόκειται για ένα από τα πιο μυστηριώδη κρανία που ανακαλύφθηκε ποτέ, κοντά στο Kabwe, στη Ζιμπάμπουε.

Βρέθηκε από έναν ανθρακωρύχο ο οποίος έψαχνε για κοιτάσματα το 1922. Στην αριστερή πλευρά του κρανίου, υπάρχει μία ιδιόμορφη, μικρή, απόλυτα στρογγυλή τρύπα. Ερευνητές θεωρούσαν ότι έγινε από μια λόγχη ή άλλο αιχμηρό εργαλείο. Ωστόσο, περαιτέρω έρευνες αποκάλυψαν συναρπαστικές λεπτομέρειες που σύμφωνα με πολλούς αποδεικνύει ότι υπήρχε προηγμένη στην Γη χιλιάδες χρόνια πριν.

Διαβάστε επίσης: Ο Ιπποκράτης έκανε Εγχειρήσεις στον Εγκέφαλο και στην Καρδιά, πριν από 2500 χρόνια

Ήταν το πρώτο απολίθωμα που ανακαλύφθηκε στην Αφρική με τα χαρακτηριστικά του Homo sapiens χαρακτηριστικά. Αλλά υπήρχε μια ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη -το κρανίο είχε μια μικρή, κυκλική τρύπα στα πλάγια, για την οποία ιατροδικαστές λένε ότι θα μπορούσε να δημιουργήθηκε από ένα βλήμα εξαιρετικά υψηλής ταχύτητας, όπως αυτό που προκαλείται από σφαίρα. Το μυστήριο μεγαλώνει από την ανακάλυψη ενός αρχαίου κρανίου ταύρου με ακριβώς το ίδιο χαρακτηριστικό. Οι ανακαλύψεις έχουν οδηγήσει σε πολλά άγριες και υπέροχες εικασίες, αλλά πραγματικά δεν μας φέρνουν πιο κοντά στην επίλυση του αινίγματος.

Το κρανίο που βρέθηκε στο Kabwe (επίσης γνωστό ως Broken Hill) προσέλκυσε μεγάλη προσοχή, όταν ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Σμιθσόνιαν, αρχικά πίστευαν ότι το κρανίο του Kabwe ήταν το πρώτο παράδειγμα ενός νέου είδους ανθρωποειδούς που ονομάζεται Homo rhodesiensis.

Στη συνέχεια το κατέταξαν στον Homo heidelbergensis, αν και πιο πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι ορισμένα χαρακτηριστικά φαίνονται ομοιότητες με τον Homo erectus, τον Νεάντερταλ και τον σύγχρονο Homo sapiens. Σε όποιον το κρανίο ανήκε, φαίνεται ότι αυτός/αυτή μπορεί να ήταν προϊόν διασταύρωσης ανάμεσα σε διαφορετικά είδη ανθρώπων.

Διαβάστε επίσης: Το μυστήριο της «απολιθωμένης πατημασιάς». Αποτύπωμα αρχαίου αστροναύτη;

Αλλά ο μοναδικός συνδυασμός χαρακτηριστικών του κρανίο του Kabwe δεν το καθιστά μοναδικό. Διαπιστώθηκε επίσης ότι έχει μια μικρή, τέλεια-στρογγυλή οπή στην αριστερή πλευρά του κρανίου, καθώς και μια κατεστραμμένη πλάκα του βρεγματικού στην αντίθετη πλευρά. Αυτό υποδηλώνει ότι το βλήμα μπήκε από την αριστερή πλευρά, πέρασε μέσα από το κρανίο με τέτοια δύναμη ώστε να συντρίψει πλήρως την δεξιά πλευρά.

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

Περιέργως, η παρουσία αυτών των εξαιρετικά ασυνήθιστων χαρακτηριστικών λείπουν από τις περιγραφές του κρανίου του Kabwe στη σελίδα του Σμιθσόνιαν, καθώς και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, αν και οι φωτογραφίες τους, απεικονίζουν σαφώς την τρύπα στο κρανίο.

Κρανίο 300.000 ετών με μια τρύπα από σφαίρα; (video)
Ένα αντίγραφο του κρανίου του Μπρόκεν Χιλ/Kabwe από το Μουσείο του Λίβινγκστον, της Ζάμπια, με την «τρύπα» στ’ αριστερά

Ενώ είναι φυσικό να υποθέσουμε ότι η τρύπα μπορεί να έχει προκληθεί από ένα δόρυ υψηλής ταχύτητας ή ακόντιο, ένα πρόσφατο άρθρο στο The Shields Gazette εξήγησε ότι οι έρευνες απέδειξαν αυτό δεν ήταν δυνατό.

«Όταν ένα κρανίο χτυπηθεί από ένα σχετικά χαμηλής ταχύτητας βλήμα – όπως ένα βέλος, ή λόγχη – παράγει αυτό που είναι γνωστό ως ακτινικές ρωγμές ή ραβδώσεις, δηλαδή, λεπτά κατάγματα σαν τρίχες που ξεκινούν από τον τόπο της σύγκρουσης», έγραψε το The Shields Gazette. «Καθώς δεν υπήρχαν ακτινικά κατάγματα στο κρανίο του Νεάντερταλ, ομόφωνα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το βλήμα πρέπει να είχε μια πολύ, πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα από ένα βέλος ή δόρυ».

Σύμφωνα με το βιβλίο «Η Τεχνολογία των Θεών: Η απίστευτη Επιστημών των Αρχαίων- Technology of the Gods: The Incredible Sciences of the Ancients» του David Hatcher Childress, ένας Γερμανός ειδικός εγκληματολόγος έφτασε σε ένα ακόμα πιο ριζοσπαστικό συμπέρασμα -«η κρανιακή ζημιά στο κρανίο του ανθρώπου αυτού δεν θα μπορούσε να έχει προκληθεί από οτιδήποτε άλλο εκτός από σφαίρα».

Στην Αρχή Δεν Έδωσαν Σημασία !!! Όταν ο Ιατροδικαστής Είπε ΠΩΣ ΕΓΙΝΕ ΑΥΤΗ Η ΤΡΥΠΑ στο 300.000 ετών Κρανίο ΟΛΟΙ ΠΑΓΩΣΑΝ !!! (video)

Ο ερευνητής Rene Noorbergen, ο οποίος διερεύνησε το μυστήριο στο βιβλίο του «Μυστικά των Χαμένων Φυλών- Secrets Of The Lost Races», συμφώνησε, λέγοντας ότι «αυτό το ίδιο χαρακτηριστικό παρατηρείται στα σύγχρονα τραύματα στο κεφάλι σε θύματα που δέχτηκαν πυροβολισμούς από ένα μεγάλης ισχύος τουφέκι».

Αν αυτό ήταν αλήθεια, αυτό θα σήμαινε ότι:

α) το κρανίο δεν είναι τόσο παλιό όσο ισχυρίστηκαν,
β) το αρχαίο κρανίο πυροβολήθηκε στη σύγχρονη εποχή,
γ) το αρχαίο κρανίο πυροβολήθηκε στην αρχαιότητα από ένα τεχνολογικά προηγμένο πολιτισμό.

Η πρώτη και η δεύτερη επιλογή ξεχνούν το γεγονός ότι το κρανίο βρέθηκε 60 μέτρα κάτω από την επιφάνεια, το οποίο επιβεβαιώνει ότι είναι ηλικίας τουλάχιστον μερικών χιλιάδων χρόνων και ποτέ δεν εκτέθηκε κοντά στο έδαφος, ώστε να δεχθεί κατά λάθος ή εκ προθέσεως πυροβολισμό κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Μήπως αυτό ακριβώς μας αφήνει την τρίτη επιλογή, ή θα μπορούσαν να υπάρχουν και άλλες εξηγήσεις στο αίνιγμα;

Πριν από την εξερεύνηση άλλων υποθετικών λύσεων, πρέπει να δώσουμε προσοχή σε μια άλλη ανακάλυψη κρανίου που επιτείνει περαιτέρω το μυστήριο. Χιλιάδες μίλια μακριά, κατά μήκος του ποταμού Λένα στη Ρωσία, ένα άλλο αρχαίο κρανίο ανακαλύφθηκε με την ίδια καθαρή, στρογγυλή τρύπα. Το κρανίο ανήκε σε ένα εξαφανισμένο είδος ταύρου, ένα βοοειδές που έζησε μεταξύ 2 εκατομμυρίων χρόνων πριν ως 4.000 χρόνια πριν. Όπως και το κρανίο του Kabwe, η τρύπα στο κρανίο ταύρου επίσης δεν έχει ακτινικές ρωγμές που θα προέκυπταν από βλήματα από δόρυ ή βέλος.

Κρανίο 300.000 ετών με μια τρύπα από σφαίρα; (video)
Το κρανίο του ταύρου με τη τρύπα στο μέτωπο που μοιάζει με τρύπα από σφαίρα

Το κρανίο, το οποίο σήμερα εκτίθεται στο Μουσείο Παλαιοντολογίας της Μόσχας, δεν θα μπορούσε να είχε χτυπηθεί από σφαίρα στην πιο σύγχρονη εποχή καθώς η ασβεστοποίηση γύρω από την τρύπα σφαίρας δείχνει ότι ο ταύρος επέζησε από την πληγή για κάποιο χρονικό διάστημα μετά.

Όλα αυτά τα κομμάτια του αινίγματος πραγματικά μας φέρνουν πιο κοντά στο να μαθαίνουμε την αλήθεια. Πολλές υποθέσεις και εικασίες έχουν ανακύψει, από ριζοσπαστικές θεωρίες, όπως η ιδέα που προτείνεται από το The Shields Gazette ότι «κάποιος από το μέλλον, με ένα πυροβόλο όπλο, ταξίδεψε πίσω στο παρελθόν και να επιδίδεται σε κάποιο είδος διαχρονικού κυνηγιού», ή την ελαφρώς πιο πιθανή πρόταση ότι οι τρύπες που προκλήθηκαν από βλήμα από ένα μικρό μετεωρίτη ή κάτι παρόμοιο.

Στους κύκλους της εναλλακτικής αρχαιολογίας, η πιο δημοφιλής άποψη είναι ότι οι αρχαίοι άνθρωποι μπορεί να είχαν αναπτυχθεί τεχνολογικά σε πολύ μεγάλο βαθμό, πριν όλα τα ίχνη χαθούν. Αλλά θα μπορούσαν δυο ξεχωριστές κοινωνίες, που χωρίζονται από χιλιάδες χρόνια και ένα τεράστιο πολιτιστικό κενό, να εφεύρουν και οι δύο όπλα που απλώς έτυχε να πυροβολούν μικρά, κυλινδρικά βλήματα με υψηλή ταχύτητα;

Η μόνο χλιαρή προσπάθεια για την κατάρριψη των εναλλακτικών θεωριών προέρχεται από το σάιτ Bad Archaeology, το οποίο αρνείται ότι τα τραύματα στη δεξιά πλευρά του κρανίου υπάρχουν, αν και χωρίς εξήγηση ή αποδεικτικά στοιχεία. Αντ’ αυτού ισχυρίζονται ότι η τρύπα που μοιάζει με τρύπα σφαίρας προκλήθηκε από «παθολογική, παρά τραυματική βλάβη, που προκαλείται από μόλυνση πάνω στο μαλακό ιστό».

Σε αυτό το στάδιο, καμία από τις υποθέσεις δεν υποστηρίζεται από επαρκή αποδεικτικά στοιχεία ή λογική και αν δεν ανακαλυφθούν περισσότερα απολιθώματα με τον ίδιο τύπο τραυματισμών, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να πάρουμε πραγματικές απαντήσεις γι αυτό το αίνιγμα.

Was Neanderthal shot by a time traveler?

Για υπότιτλους: Ρυθμίσεις, Υπότιτλοι, Αγγλικά, Υπότιτλοι, Αυτόματη μετάφραση, Ελληνικά

Συγγραφή-Επιμέλεια-Απόδοση κειμένου Αόρατα Γεγονότα
Αναφορές:

  1. http://humanorigins.si.edu/evidence/human-fossils/fossils/kabwe-1
  2. http://www.nhm.ac.uk/nature-online/collections-at-the-museum/museum-treasures/broken-hill-skull/index.html
  3. http://xenohistorian.faithweb.com/genesis/gen05.html
  4. http://www.shieldsgazette.com/opinion/columnists/wraithscape/was-neanderthal-shot-by-a-time-traveller-1-6786186
  5. http://www.badarchaeology.com/?page_id=148

aorata-gegonota