Πλαστικό Ρύζι και τσιπάρισμα μέσω διατροφής
Γράφει ο Σπύρος Μακρής
περιεχόμενο φαντασίας, με στοιχεία δημιουργικής γραφής

Μετά τις φήμες για το πλαστικό ρύζι που εξάγει η Κίνα σε όλο τον κόσμο (όπως θα δούμε και στη συνέχεια παρακάτω) έρχεται μια εντελώς εξωπραγματική και φανταστική επιβεβαίωση για ένα εξίσου σοβαρό θέμα. Μπορεί το ζήτημα με το πλαστικό ρύζι να αποδείχτηκε απάτη, όμως το ρύζι με τα μικροτσίπ μέσα τους είναι μια πραγματικότητα. Η αστυνομία της Ταϊβάν, ύστερα από κατατοπιστικές πληροφορίες κατάσχεσε δύο τόνους με πραγματικό ρύζι που σε όλους τους κόκκους ήταν ενσωματωμένα τσιπάκια στο μέγεθος μύτης καρφίτσας.

Όπως ανακοίνωσε ο Nakazawa Manobu, τρίτος υπαρχηγός της Ταϊβανικής εθνικής αστυνομίας, έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να προλάβουν και άλλα φορτία που διακινούνται με φορτηγά πλοία, για να μην προφτάσουν να ξεφορτώσουν το εμπόρευμα, διεθνώς. Το ρύζι που πιάστηκε στο λιμάνι κοντά στην Ταϊπέι, περιέχει μικροτσίπ το οποίο είναι βρώσιμο και δεν κινδυνεύει από αυτό ο ανθρώπινος οργανισμός, αλλά δεν μπορεί να απορρίψει κατά την φυσιολογική αφόδευση, δηλαδή όταν πηγαίνει κάποιος στην τουαλέτα.

Όλοι οι κατασκευαστές αυτού του μικροτσίπ έχουν συλληφθεί, σε συνεργασία με τις Κινέζικες Αρχές. Σκοπός αυτού του ειδικού οργανικού εξαρτήματος ήταν να επικάθεται σε διάφορα αλλά ορισμένα σημεία εσωτερικά του σώματος κυρίως, στο νευρικό σύστημα, χωρίς να ενοχλούν. Όταν συγκεντρωθεί ορισμένη ποσότητα μικροτσίπ που διοχετεύτηκε από το ρύζι, στον οργανισμό, αυτά αναγνωρίζονται μεταξύ τους και στέλνουν σήμα στην κατασκευαστική για να πάρουν ορισμένη εντολή που θα εκτελέσουν. Μέχρι να την λάβουν μένουν σε κατάσταση stand by. Στο μεταξύ, όλα τα επόμενα μικροτσίπ που θα τρώει ο άνθρωπος που συγκεντρώσει την ορισμένη ποσότητα, θα απορρίπτονται σε κάθε επίσκεψή του στην τουαλέτα.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, στόχος της κατασκευαστικής εταιρίας που δημιούργησε τα βρώσιμα μικροτσίπ στο ρύζι, ήταν πως όταν περίπου το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού θα τα έχει καταναλώσει, αυτά θα λάβουν μια σειρά ορισμένων εντολών από μία τεχνητή νοημοσύνη τελευταίας τεχνολογίας που θα ελέγχει με εκπληκτικό τρόπο όλους αυτούς που τα έφαγαν και οι οποίοι θα έχουν ήδη διαμορφωθεί σε οργανικά βιορομπότ. “Πλέον, αυτό δεν θα συμβεί στην Ταϊβάν, ενώ με τα κατάλληλα μέτρα και εξονυχιστικούς ελέγχους θα αποφευχθεί και σε ολόκληρο τον κόσμο. Η ανθρωπότητα δεν κινδυνεύει“, ήταν η τελευταία δήλωση που έκανε ο Nakazawa Manobu, υπαρχηγός αστυνομίας της Ταϊβάν.

*Όπως είπαμε και στην αρχή, η παραπάνω ήταν μια φανταστική ιστορία, που δημιουργήθηκε για να σατιρίσει μια σοβαρή πραγματικότητα αλλά και την ευπιστία του κόσμου. Βασίζεται σε μία φήμη που ξεκινάει κάπου στο 2010 για σκάνδαλα με «ψεύτικο ρύζι», αν και δεν αφορούσαν τρόφιμα φτιαγμένα εξ ολοκλήρου από πλαστικό. Η ιστορία φτάνει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης  οπότε και άρχισαν να κυκλοφορούν διάφοροι τρόποι για το πως να ελέγξει κάποιος αν αυτό που αγοράζει, είναι πραγματικό ή πλαστικό ρύζι.

Μάλιστα, υπάρχουν βίντεο που δείχνουν μπάλες από ρύζι να αναπηδούν. Ωστόσο, ο Alexander Waugh, διευθυντής του Rice Association, μια βιομηχανική ομάδα με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, λέει ότι τα βίντεο μπορεί να είναι αυθεντικά – αλλά όχι επειδή οι κόκκοι είναι πλαστικοί. Το ρύζι – όταν παρασκευαστεί με τον σωστό τρόπο – μπορεί πραγματικά να αναπηδήσει, όπως αναφέρει το bbc.com

Γενικότερα η ιδέα για πλαστικό ρύζι, η οποία έχει τρομοκρατήσει αρκετό κόσμο στο παρελθόν δεν μπορεί να ισχύει και την καταρρίπτουν πολλές ιστοσελίδες που ασχολούνται με την παραπληροφόρηση, όπως και το ellinikahoaxes.gr όπου μπορείτε να μάθετε περισσότερα. Αποδεικνύουν ότι οι ισχυρισμοί δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και κατά συνέπεια η Κίνα δεν εξάγει πλαστικό ρύζι – ούτε, φυσικά, ρύζι με ενσωματωμένο βρώσιμο μικροτσίπ. Το ξεκαθαρίσαμε. Η παραπάνω ιστορία και τα ονόματα είναι φανταστικά, προϊόν μυθοπλασίας και δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, ούτε ανταποκρίνονται σε αυτήν. Οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα και καταστάσεις είναι καθαρή σύμπτωση.

diadrastika / Image by akitada31 and moritz320 from Pixabay, photoshoped