Το Χρυσόμαλλο Δέρας Κατασκευάστηκε στις Πλειάδες;
Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Η αναζήτηση για το Χρυσόμαλλο Δέρας είναι μια μαγευτική ιστορία στην ελληνική μυθολογία εδώ και αιώνες. Η ιστορία του Ιάσονα και των Αργοναυτών και η προσπάθειά τους να ανακτήσουν αυτό το πολύτιμο κτήμα υπήρξε πηγή γοητείας και θαυμασμού για πολλούς. Γνωρίζατε όμως ότι η προέλευση του Χρυσόμαλλου Δέρας μπορεί στην πραγματικότητα να συνδέεται με τα αστέρια; Λέγεται, λοιπόν, πως το Χρυσόμαλλο Δέρας κατασκευάστηκε στις Πλειάδες.

Που βασίζεται η θεωρία

Σύμφωνα με ορισμένες ερμηνείες, το Χρυσόμαλλο Δέρας λέγεται ότι κατασκευάστηκε στο ανοιχτό αστρικό σύμπλεγμα Πλειάδες.

Αυτή η θεωρία βασίζεται στο γεγονός ότι οι Πλειάδες της ελληνικής μυθολογίας είναι επτά (οι Αλκυόνη, Μαία, Μερόπη, Ηλέκτρα, Στερόπη, Κελαινώ και Ταϋγέτη), γεγονός που σχετίζεται με τις στάσεις του Ιάσωνα και των Αργοναυτών στο ταξίδι τους (η Λήμνος, το Βουνό της Αρκούδας, το νησί Κίος, το Νησί των Βεβρύκων, ο Βόσπορος, οι Συμπληγάδες Πέτρες και, τέλος, η Κολχίδα).

Επιπλέον, για να ανακτήσει το Χρυσόμαλλο Δέρας, ο Ιάσωνας έπρεπε να βάλει ζυγό σε ένα ζευγάρι ταύρους. Σημειώστε, επίσης, πως το αστρικό σμήνος των Πλειάδων ανήκει στον αστερισμό του Ταύρου και ότι είναι ορατά, με γυμνό μάτι, περίπου επτά αστέρια. Δεν τα λες “τυχαία” όλα αυτά!…

Το σκεπτικό της σύνδεσης

Βέβαια, για να είμαστε ειλικρινείς, μεταξύ μας, το σκεπτικό της σύνδεσης πηγαίνει πολύ πιο μακριά και έχει περισσότερες συνδέσεις σαν τις παραπάνω. Όμως, δυστυχώς, πέρα από υποθέσεις και εικασίες, όλα αυτά είναι πολύ μακριά από το να στηρίξουν τη βεβαιότητα πως το Χρυσόμαλλο Δέρας κατασκευάστηκε στις Πλειάδες.

Διαβάστε επίσης: Οι Απίστευτες Χρήσεις του Χρυσόμαλλου Δέρατος

Η δημιουργική φαντασία μπορεί να ενώσει πολλά στοιχεία και να δείξει ένα πιθανό σενάριο σαν και το παραπάνω. Είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα θεωρία και σκέψη, αλλά είναι κρίμα να την κακοποιήσουμε και να καταλήξει μια κοινή θεωρία συνωμοσίας ανάμεσα σε πολλές άλλες. Τους πρέπει ένας σεβασμός.

Μια ήδη μαγευτική ιστορία

Η σύνδεση μεταξύ του Χρυσόμαλλου Δέρατος και του Αστρικού Σμήνους των Πλειάδων προσθέτει ένα ενδιαφέρον στρώμα σε μια ήδη μαγευτική ιστορία. Ενδεχομένως ο μύθος περιέχει έναν πλούσιο συμβολισμό και τη σημασία των αστεριών στην αρχαία μυθολογία, για το πώς ήταν συχνά συνυφασμένα με τις περιπέτειες και τις αναζητήσεις των θρυλικών ηρώων.

Σίγουρα, πολλοί μπορούν να αμφισβητήσουν την εκδοχή/ερμηνεία του μύθου πως το Χρυσόμαλλο Δέρας κατασκευάστηκε στις Πλειάδες, είτε γιατί δεν μπορούν να αποδεχτούν τους μύθους ως περιγραφές/κωδικοποιήσεις με ψήγματα αλήθειας ενός χαμένου παρελθόντος, είτε γιατί δεν μπορούν να αποδεχτούν την ύπαρξη προηγμένων πολιτισμών σε άλλα άστρα και την επαφή τους με τον άνθρωπο πριν χιλιάδες χρόνια.

Ο καθένας έχει την δική του κρίση και θέτει τα δικά του όρια: μέχρι που θέλει να σκεφτεί και να κρίνει. Καλό είναι να υπάρχει ανοιχτό μυαλό στον άνθρωπο, παράλληλα, καλό είναι να υπάρχει και μία υγιής δόση σκεπτικισμού σε όλα αυτά.

Πολλές ιστορίες έχουν υφανθεί στα αστέρια

Καθώς κοιτάμε τον νυχτερινό ουρανό, δεν μπορούμε παρά να αναρωτιόμαστε για τις ιστορίες και τους μύθους που έχουν υφανθεί στα αστέρια.

Η ιστορία του Χρυσόμαλλου Δέρατος, πέρα από ένα δημοφιλή και συμπαθή μύθο, λειτουργεί και ως μία μαγική δύναμη της αρχαίας μυθολογίας να συνεχίζει να αιχμαλωτίζει τη φαντασία μας μέχρι σήμερα – αλλά και να μας προβληματίζει.

Έτσι, την επόμενη φορά που θα κοιτάξετε τις Πλειάδες, σκεφτείτε την πιθανότητα το Χρυσόμαλλο Δέρας να έχει δημιουργηθεί ανάμεσα σε αυτά τα λαμπερά αστέρια. Είναι μια σκέψη που προσθέτει μια νότα μαγείας και μυστηρίου σε μια ήδη μαγευτική ουράνια οθόνη.

diadrastika / Image by agzam from Pixabay