Μακεδονικό σύμβολο
Image by 008Melisa from depositphotos

Σείριος και Ήλιος της Βεργίνας. Μυστικές Συσχετίσεις
Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ αν το διάσημο σύμβολο “Ήλιος της Βεργίνας” ή “Άστρο της Βεργίνας” θα μπορούσε να αντιπροσωπεύσει τον Σείριο στον αστερισμό του Κυνός; Αρκετοί πιστεύουν ότι κρύβονται διάφορες μυστικές συσχετίσεις οι οποίες δεν είναι επιθυμητό να γνωστοποιηθούν, ειδικά από επίσημα χείλη.

Αυτή η πεποίθηση προέρχεται από την ιδέα ότι στην αρχαία Ελλάδα o Ήλιος ταυτίζεται με τον θεό Απόλλωνα, ο οποίος είχε το επίθετο «Κύνειος», δημιουργώντας στενές συσχετίσεις – τουλάχιστον συνειρμικά – με τον αστερισμό του Κυνός – συγκεκριμένα με τον Σείριο. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του περάσματος πολλών χρόνων, φαίνεται ότι υπήρξε μια πιθανή ταυτοποίηση όπως υποδεικνύεται από συλλαβικές αναγραφές.

Συλλαβικές αναγραφές

Από το arxeion-politismou.gr παραθέτουμε:

Λέγαμε καὶ γράφαμε ΗΛΙΟΣ μὲ τὸ Ἰωνικὸν ἀλφάβητο, ἀλλὰ τὸ ἦτα στὸ Ἀττικὸν ἀλφάβητο συμβόλιζε ἀρχικῶς τὸ δασὺ πνεῦμα (τὴν δασεῖα). Ἔτσι οἱ Ἀθηναῖοι ἔγραφαν ΗΕΛΙΟΣ, ἐνῶ οἱ Δωριεῖς ΣΑΛΙΟΣ. Μὲ τὴν ἐναλλαγὴ Ρ καὶ Λ ἤδη ἀπὸ τὶς συλλαβικὲς ἀναγραφὲς ἡ λέξις γινόταν εὔκολα καὶ ΣΕΡΙΟΣ (μετέπειτα ΣΕΙΡΙΟΣ).

Γι’ αὐτὸ στὸ Λεξικὸν ὁ Φώτιος γράφει: “Σίριον: τὸν κύνα, ὅτε δὲ τὸν ἥλιον”. Καὶ “Κύνειος ἀποκαλεῖται ὁ Ἀπόλλων Ἀθήνησιν”.

Διὰ τοῦ Ἀπόλλωνος οἱ Ἕλληνες ἐξέφραζαν τὸ Νοητικὸν Σῶμα τοῦ Ἡλίου (τὸν θεῖον Νοῦν), στὸν ὁποῖο προσεύχονταν. Καὶ ὅταν ὁ Σωκράτης λέγει “μὰ τὸν Κύνα”, ἐπικαλεῖται τὸν θεῖο Νοῦν τοῦ ἄλλου ἡλίου, τοῦ Σειρίου.

Διαβάστε επίσης: Μα τον Κύνα (Σείριο). Γιατί ορκίζεται εκεί ο Σωκράτης

Άραγε, δικαιούμαστε να πούμε ότι ο “Ήλιος της Βεργίνας” και ο Σείριος είναι το ένα και το αυτό; Σε ποιο βαθμό θα μπορούσε η υπόθεση αυτή να είναι σωστή ή λανθασμένη; Πολλοί ισχυρίζονται ότι πρόκειται για μια πραγματικότητα, ενώ άλλοι δεν το ενστερνίζονται.

Η συζήτηση συνεχίζεται

Υπάρχουν σοβαρές συζητήσεις μεταξύ διαφόρων κύκλων σχετικά με την πιθανότητα ότι όντα από τον Σείριο ήρθαν στη Γη, φέρνοντας τον πολιτισμό τους και ότι είναι πρόγονοι των Ελλήνων, αλλά πολλοί απορρίπτουν κατευθείαν αυτή τη θεωρία.

Τελικά, τι σημαίνει για εμάς, αν πράγματι ο “Ήλιος της Βεργίνας” αντιπροσωπεύει τον Σείριο;

Κάποιοι πιστεύουν ότι οι αρχαίοι Έλληνες είχαν προχωρημένη γνώση της αστρονομίας και πως το σύμβολο των δεκαέξι-ακτίνων ήταν μια αναπαράσταση του Σείριου, το πιο λαμπρό αστέρι στον νυχτερινό ουρανό.

Διαβάστε επίσης: Ήλιος της Βεργίνας. Η Ιστορία που Κρύβεται πίσω του

Δεν είναι, όμως, και λίγοι, όσοι επισημαίνουν ότι οι διάφορες προσπάθειες ερμηνείας ταύτισης του μακεδονικού συμβόλου με τον Σείριο, βασίζονται σε άλματα σκέψης υπεραπλουστεύσεις σε υπερβολικό βαθμό.

Άλλοι υποστηρίζουν ότι το σύμβολο έχει να κάνει περισσότερο με τον ηλιακό συμβολισμό και τη λατρεία του Απόλλωνα και όχι με ένα συγκεκριμένο αστέρι στον ουρανό, πέρα από το Ηλιακό μας Σύστημα. Η συζήτηση συνεχίζεται, χωρίς σαφή συναίνεση.

Αρχαίες συνδέσεις

Στην αρχαία ελληνική μυθολογία, ο Απόλλωνας συσχετίστηκε με τον Ήλιο και συχνά απεικονίζεται οδηγώντας το άρμα του στον ουρανό. Αυτή η σύνδεση μεταξύ του ήλιου και του Απόλλωνα θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί το σύμβολο του “Ήλιου της Βεργίνας” χρησιμοποιήθηκε για να αντιπροσωπεύει τον Ήλιο ή την ιδιότητα του Απόλλωνα. Ωστόσο, ο σύνδεσμος μεταξύ του Σείριου και του συμβόλου παραμένει ανοιχτή στην ερμηνεία.

Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, ο Περδίκκας, ένας απόγονος του Ηρακλή, έκοψε ένα κομμάτι του δαπέδου που σχημάτιζε έναν ήλιο όπως αποτύπωναν από την καμινάδα.

Διαβάστε σχετικά: Ξεδιπλώνοντας το Σύμβολο του Ήλιου της Βεργίνας που Λίγοι Γνωρίζουν

Για πολλούς αυτό σημαίνει ότι αναφέρεται στον Ήλιο, Άλλοι, όμως, επιλέγουν την εκδοχή ότι η καμινάδα ήταν μια δίοδος που εκτιμάται ότι “έβλεπε” τον Σείριο όπως το άνοιγμα ενός πιθανού αεραγωγού στην Μεγάλη Πυραμίδα του οποίου η κατεύθυνση, δείχνει πως ”κοιτάζει” τον Σείριο.

Ο Σείριος στη μυθολογία

Ο Σείριος ήταν ένα εξέχον χαρακτηριστικό σε πολλούς πολιτισμούς σε όλη την ιστορία. Στην αρχαία Αίγυπτο, ο Σείριος ήταν γνωστός ως “Αστέρι των Σκύλων” και λατρεύτηκε ως θείο ή θεότητα. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι πίστευαν ότι η άνοδος του Σείριου στον ουρανό συνέπεφτε με την πλημμύρα του ποταμού Νείλου, φέρνοντας τη γονιμότητα στη γη.

Στην ελληνική μυθολογία, ο Σείριος συνδέθηκε με το σκυλί Λαίλαπα – που δημιούργησε ο Ήφαιστος με εντολή του Δία – το οποίο ποτέ δεν απέτυχε να πιάσει το θήραμά του. Η σύνδεση μεταξύ του Σείριου και των σκύλων αντικατοπτρίζεται στο όνομα του κύριου Αστερισμού του Κυνός, όπου “κύων” σημαίνει “σκύλος”.

Ο αστέρας Σείριος ήταν επίσης γνωστός ως εκείνος που έφερνε τα “κυνικά καύματα”, γνωστές και ως “κυνάδες ημέρες”. Ονομάζονταν έτσι επειδή τύχαινε όταν ο αστερισμός του Κυνός να βρισκόταν φαινομενικά πιο κοντά στη Γη οπότε και επικρούσαν ζεστές ημέρες. Ενδεχομένως είχαν αυτό που σήμερα λέμε “καύσωνα”. Όποιος στεκόταν με τις ώρες στην ακτινοβολία του Ήλιου του προκαλούνταν εγκαύματα.

Ήλιος της Βεργίνας και Σείριος, Ένα θέμα σοβαρής συζήτησης

Ενώ η συζήτηση που περιβάλλει την ταυτότητα του  “Ήλιου της Βεργίνας” και η πιθανή σύνδεσή του με τον Σείριο συνεχίζεται, ένα πράγμα είναι βέβαιο: ότι έχουν σημαντική πολιτιστική και ιστορική σημασία. Το αν οι δεκαέξι ακτίνες αντιπροσωπεύουν το αστέρι του Σείριου και την ουράνια σημασία του, ή αν είναι απλά μια αναπαράσταση του ηλιακού συμβολισμού και της λατρείας του Απόλλωνα παραμένει ένα μυστήριο.

Τελικά, η ερμηνεία αυτών των αρχαίων συμβόλων είναι ανοιχτή σε ατομική προοπτική, προσθέτοντας στον πλούτο και στην πολυπλοκότητα της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας και της αστρονομίας.

Συμπερασματικά, η ιδέα ότι ο “Ήλιος της Βεργίνας” και ο Σείριος είναι ένα και το αυτό, παραμένει ένα θέμα σοβαρής συζήτησης, ερμηνειών, νεομυθολογίας και θεωριών συνωμοσίας. Ενώ μερικοί βλέπουν σαφείς συνδέσεις μεταξύ του συμβόλου και του Σείριου, άλλοι υποστηρίζουν ότι η προέλευση του συμβόλου βρίσκεται στον ηλιακό συμβολισμό και στη λατρεία του Απόλλωνα.

Ανεξάρτητα από την ερμηνεία, η συζήτηση γύρω από αυτά τα αρχαία σύμβολα προσθέτει βάθος και ίντριγκα στην κατανόησή μας για την αρχαία ελληνική κουλτούρα και τη μυθολογία.

Η ασχολία με τα μυστήρια των αρχαίων συμβόλων και τις πιθανές ουράνιες συνδέσεις τους, μας οδηγεί να κερδίσουμε μια βαθύτερη εκτίμηση για την πλούσια πολύπλευρη εικόνα της ελληνικής μυθολογίας και τις περίπλοκες σχέσεις μεταξύ των θεών και των αστεριών. Καθώς αναλογιζόμαστε την πιθανή ταυτοποίηση του “Ήλιου της Βεργίνας” με τον Σείριο, εμπλεκόμαστε στη διαχρονική γοητεία των αρχαίων μύθων και τις συναρπαστικές συνδέσεις τους με την  γοητεία των λαμπερών αστεριών που γεμίζουν τον σκοτεινό ουρανό τις ασέληνες νύχτες. 

diadrastika / Image by 008Melisa from depositphotos.com