Πινακίδα Λεωφόρου. Ρότσιλντ προς τιμή του Λόρδου για την επιρροή του στην Ίδρυση του Κράτους του Ισραήλ
Image by lucidwaters from depositphotos

Ίδρυση του Κράτους του Ισραήλ και Λόρδος Ρότσιλντ
Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Πως έγινε η ίδρυση του Κράτους του Ισραήλ; Τι ρόλο έπαιξαν η βρετανική κυβέρνηση, η Διακήρυξη Μπάλφουρ και ποια η επιρροή του Λόρδου Ρότσιλντ; Ποιος ήταν ο αντίκτυπος όλων αυτών;

Γιατί διαμαρτυρήθηκαν οι Άραβες και

Ο ρόλος της βρετανικής κυβέρνησης στην ίδρυση του Κράτους του Ισραήλ

Η ίδρυση του Ισραήλ είχε σημαντική συμβολή από τη βρετανική κυβέρνηση μέσω της Βρετανικής Εντολής για την Παλαιστίνη. Από τον Σεπτέμβριο του 1923, η περιοχή της Παλαιστίνης βρισκόταν υπό προσωρινή βρετανική διοίκηση, σύμφωνα με την απόφαση της Κοινωνίας των Εθνών.

Στις 2 Νοεμβρίου 1917, ο Άρθουρ Μπάλφουρ, ως επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας, υπέγραψε τη Διακήρυξη Balfour, στην οποία δηλώνεται η υποστήριξη της βρετανικής κυβέρνησης για την ίδρυση μιας εθνικής εστίας για τον εβραϊκό λαό, στην Παλαιστίνη.

Αυτή η διακήρυξη είχε σημαντικές επιπτώσεις, καθώς συνέβαλε στην υποστήριξη του κινήματος του Σιωνισμού και στην αύξηση της κατανόησης και της αποδοχής της ιδέας της εβραϊκής εθνικής εστίας.

Συμφωνία Sykes-Picot και διαίρεση της Μέσης Ανατολής

Η Συμφωνία Sykes-Picot (Μαρκ Σάικς και Φρανσουά Ζορζ-Πικό), που υπογράφτηκε το 1916 μεταξύ των Βρετανών και των Γάλλων, είχε ως αποτέλεσμα τη διαίρεση της Μέσης Ανατολής σε περιοχές επιρροής.

Σύμφωνα με αυτήν τη συμφωνία, η Παλαιστίνη θα ανήκε στη βρετανική ζώνη επιρροής.

Η Βρετανική Εντολή για την Παλαιστίνη ήταν η νομική βάση για την προσωρινή βρετανική διοίκηση της Παλαιστίνης, με σκοπό τη δημιουργία μιας εθνικής πατρίδας για τον εβραϊκό λαό.

Η σημασία της Διακήρυξης Balfour

Η Διακήρυξη Balfour και οι επιπτώσεις της

Η Διακήρυξη του Μπάλφουρ έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ίδρυση του Κράτους του Ισραήλ. Ο Λόρδος Άρθουρ Μπάλφουρ, επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας εκείνη την εποχή, εξέφρασε την υποστήριξή του για την ίδρυση μιας εβραϊκής πατρίδας.

Αυτή η δήλωση θεωρήθηκε ως επισημοποίηση της επιστροφής των Εβραίων στη γη της Επαγγελίας, με βάση τη βιβλική υπόσχεση, μετά από αιώνες εξορίας.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, υπήρξε μια διεθνής συναίνεση στην παγκόσμια κοινότητα για την υποστήριξη του Σιωνισμού, η οποία συνέβαλε περαιτέρω στη σημασία της Διακήρυξης του Μπάλφουρ.

Η ίδρυση του Κράτους του Ισραήλ το 1948 είχε ως στόχο να δημιουργήσει ένα εθνικό σπίτι για τους Εβραίους σε όλο τον κόσμο.

Ο Λόρδος Άρθουρ Μπάλφουρ και η υποστήριξή του για μια εβραϊκή πατρίδα

Η Διακήρυξη του Μπάλφουρ, που υπογράφηκε στις 2 Νοεμβρίου 1917, σκιαγράφησε την ευνοϊκή διάθεση της βρετανικής κυβέρνησης για την ίδρυση εβραϊκής εθνικής εστίας στην Παλαιστίνη.

Ο Λόρδος Άρθουρ Μπάλφουρ έγραψε την ιστορική επιστολή εκ μέρους της βρετανικής κυβέρνησης προς μέλος της εξέχοντος Εβραϊκής Κοινότητας της Μεγάλης Βρετανίας, τον Λόρδο Λάιονελ Ουόλτερ Ρόθτσιλντ (Lionel Walter Rothschild), εκφράζοντας την υποστήριξή τους για αυτόν τον σκοπό.

Το περιεχόμενο της δήλωσης και ο αντίκτυπός της δεν μπορούν να υποτιμηθούν, καθώς έθεσε τα θεμέλια για την τελική ίδρυση του κράτους του Ισραήλ. Παρείχε ελπίδα και επικύρωση στον εβραϊκό λαό, ενώ επίσης πυροδότησε εντάσεις και διαμάχες με τον αραβικό πληθυσμό στην περιοχή.

Το περιεχόμενο και ο αντίκτυπος της Διακήρυξης Balfour

Η Διακήρυξη Μπάλφουρ, παρά τη σημασία της, έχει επίσης αντιμετωπίσει κριτική και διαμάχη. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι αγνόησε τα δικαιώματα και τις προσδοκίες του αραβικού πληθυσμού στην Παλαιστίνη.

Η διακήρυξη έχει θεωρηθεί ως καταλύτης για τη συνεχιζόμενη ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, καθώς συνέβαλε στον εκτοπισμό και την απομάκρυνση των Παλαιστινίων. Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι ευνοούσε μια ομάδα έναντι μιας άλλης και οδήγησε στην περιθωριοποίηση του αραβικού πληθυσμού.

Παρόλα αυτά είναι σημαντικό να σημειωθεί πως η Διακήρυξη δεν φαίνεται να στερεί τα κοινωνικά και θρησκευτικά δικαιώματα των υφιστάμεων μη εβραϊκών κοινοτήτων στην Παλαιστίνη, δηλαδή των Παλαιστίνιων και των Αράβων. Στην πράξη, όμως, τα πράγματα εκδηλώθηκαν διαφορετικά.

Διαβάστε επίσης: Τι Συμβολίζει το Εβραϊκό σκουφάκι, Κιπά

Δυστυχώς, το όνειρο του Σιωνισμού όπως αναφέρεται στην Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας του Ισραήλ, φαίνεται πως ήταν γραφτό να μην βγει αληθινό, αφού δεν έχει επιτευχθεί η πολυπόθητη ειρήνη μεταξύ όλων.

Το πρόβλημα ενδεχομένως ξεκινά πολύ νωρίτερα καθώς περίπου δύο χρόνια πριν οι Βρετανοί είχαν «προσφέρει» τα ίδια ακριβώς εδάφη στους Άραβες, προκειμένου να τους πάρουν με το μέρος τους στον αγώνα κατά των Τούρκων. Ακόμα κι αν δεν είναι ακριβώς έτσι, κάπου εδώ, κάνει την εμφάνισή της η λεγόμενη «Αραβική Εξέγερση».

Η αποδυνάμωση της Βρετανικής Αυτοκρατορίας μετά τον Β΄ΠΠ έφερε τη διαίρεση της Παλαιστίνης με τη δημιουργία ενός εβραϊκού και ενός αραβικού κράτους.

Η Διακήρυξη Μπάλφουρ παραμένει θέμα συζήτησης και διαπληκτισμού, υπογραμμίζοντας τον περίπλοκο και πολύπλευρο χαρακτήρα της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης.

Η επιρροή του Λόρδου Ρότσιλντ στην ίδρυση του Κράτους του Ισραήλ

Η εμπλοκή του Λόρδου Ρότσιλντ

Ο Λόρδος Rothschild (ή Ρότσιλντ προφέρεται και ως Ρόθτσιλντ ή Ρόθτσαΐλντ) είχε σημαντική επιρροή στην ίδρυση του Κράτους του Ισραήλ μέσω της συμμετοχής του σε σιωνιστικές δραστηριότητες. Ήταν ένας από τους πρωτοπόρους υποστηρικτές του σιωνισμού και είχε στενές σχέσεις με την εβραϊκή κοινότητα.

Ο Ρότσιλντ είχε επικοινωνήσει με διάφορα καίρια πρόσωπα, όπως ο Άρθουρ Μπάλφουρ, ο οποίος έκανε το ιστορικό βήμα με την Διακήρυξη που φέρει το όνομά του εκφράζοντας την υποστήριξη της ιδέας της εθνικής πατρίδας για τον εβραϊκό λαό στην Παλαιστίνη.

Η αλληλογραφία μεταξύ του Ρότσιλντ και άλλων σημαντικών προσώπων, αποτέλεσε σημαντικό μέσο για την υποστήριξη της ιδέας της ίδρυσης του Ισραήλ.

Επιπλέον, ο Ρότσιλντ προσέφερε οικονομική υποστήριξη και συνεισφορές στον σιωνιστικό σκοπό, ενισχύοντας έτσι την ίδρυση του Κράτους του Ισραήλ.

Λεπτομέρειες που αξίζουν την προσοχή σας

Είναι, όμως, τελείως διαφορετικό πράγμα να προσπαθείς να περιγράψεις μια ολόκληρη ιστορία σε μερικές παραγράφους και τελείως άλλο, το να έχεις τα πολύ βασικά σημεία αυτής της ιστορίας μέσα από τα λόγια ενός Ρότσιλντ, μέσα σε περίπου 70 λέξεις.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε και ένα βίντεο στο YouTube, με τίτλο BALFOUR 100, όπου θα δείτε σε αποκλειστική συνέντευξη, μέλος της Οικογένειας Ρότσιλντ, τον Lord Rothschild τον 4ο. Ο Λόρδος Τζέικομπ Ρότσιλντ αφηγείται λεπτομέρειες που αξίζουν την προσοχή σας σε ότι αφορά την ίδρυση του Κράτους του Ισραήλ.

ενδεικτικά, με πληροφορίες από embassies.gov, tvxs.gr, naftemporiki.gr
diadrastika / Image by lucidwaters from depositphotos.com