Καστελλόριζο

Καστελλόριζο, το «ακριβότερο» κομμάτι γης στον πλανήτη

Σπύρος Μακρής

Η νήσος Μεγίστη ή Καστελλόριζο είναι ένα από τα Δωδεκάνησα. Το σύμπλεγμα Καστελλόριζου ή Μεγίστης αποτελείται από 14 νησιά το ανατολικότερο από όλα και το ανατολικότερο άκρο της Ελλάδας. Η νήσος Μεγίστη ή Καστελλόριζο απέχει 1,25 ναυτικά μίλια από τις νοτιοδυτικές τουρκικές ακτές και 72 ν.μ. από τη Ρόδο. Από τον Πειραιά απέχει 328 ν.μ. και 150 ν.μ. από την Κύπρο.

Αν και μικρό σαν νησί, το Καστελλόριζο ή Μεγίστη έχει μεγάλη ιστορία, αφού είχε κατοικηθεί ήδη από τη νεολιθική εποχή, ενώ στη συνέχεια αποικίστηκε από τους Δωριείς, όπως και όλα τα Δωδεκάνησα. Αυτοί έδωσαν στο νησί και το όνομα Μεγίστη, όπως ακόμα ονομάζεται επίσημα ο Δήμος. Ένας θρύλος αποδίδει τη βάπτιση στον πρώτο οικιστή που λεγόταν Μεγιστέας, όμως μάλλον οφείλεται στο ότι ξεχωρίζει σε μέγεθος από τις γύρω νησίδες. Ο Στέφανος ο Βυζάντιος την αναφέρει “Πολυΐστωρ”, ενώ ο Στράβων παραθέτει παρά την ονομασία Μεγίστη το όνομα Κισθήνη, που πιθανόν να ήταν όνομα αρχαίας πόλης επί της νήσου. Οι Άραβες την ονόμαζαν «Μαγιάς» και οι οθωμανοί Μεΐς.

Διαβάστε επίσης: Όσμιο. Το ακριβότερο μέταλλο του κόσμου στην Ελλάδα και ο κρυφός πόλεμος. Γιατί το καταρρίπτουν οι ειδικοί

Την ονομασία Καστελλόριζο έλαβε περί το τέλος του 14ου αιώνα, από τους Ιωαννίτες Ιππότες, επί του 8ου Μαγίστρου του Τάγματος, όταν έκτισαν επί του κοκκινωπού βράχου παρά την είσοδο του λιμένα, κάστρο το «Castello Rosso» (κόκκινο κάστρο), υπό το οποίο αναπτύχθηκε η πόλη (στου Καστελίου τη ρίζα). Όπως αντιλαμβάνεστε, το όνομα προέρχεται από την ένωση των λέξεων «Castello» και της ελληνικής κατάληξης «-ρίζο», γι αυτό και η ονομασία γράφεται με δύο λάμδα.

Το νησί φέρεται να είχε ανεπτυγμένο πολιτισμό, από την προϊστορική περίοδο αν κρίνει κανείς από τα αρχαία ευρήματα, προϊστορικούς πελέκεις, που οι ντόπιοι αποκαλούν «αστροπελέκια», επιγραφές, μυκηναϊκούς τάφους, τα πολυγωνικά, ισοδομικά και κυκλώπεια τείχη, αλλά και τα ερείπια του ναού του Τριοπίου Απόλλωνα, παρά την «Τριόπια άκρα», σημερινό «Κάβο Κριός», ή Απόλλωνος Μεγιστέως, η λατρεία του οποίου ήταν διαδεδομένη στο νησί, καθώς και στα μικρασιατικά παράλια, όπως στα Πάταρα της Λυκίας. – Επιμέλεια επιλογή κειμένων από el.wikipedia.org

Το ακριβότερο κομμάτι γης στον πλανήτη βρίσκεται στην Ελλάδα και «δεν είναι άλλο από το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελλόριζου» λέει στην εκπομπή «Αντιθέσεις» του Κρήτη TV, ο Σάββας Καλεντερίδης, Έλληνας αξιωματικός εν αποστρατεία, πρώην πράκτορας της ΕΥΠ και μετέπειτα συγγραφέας και γεωστρατηγικός αναλυτής. Με ποια έννοια είναι «ακριβότερο» και ποια είναι η σχέση του με την ΑΟΖ; Για όσους δεν γνωρίζουν θα πρέπει να αναφέρουμε πως σύμφωνα με τη Διεθνή Συνθήκη του ΟΗΕ περί Δικαίου της Θάλασσας, η ΑΟΖ (αποκλειστική οικονομική ζώνη) θεωρείται η θαλάσσια έκταση, εντός της οποίας ένα κράτος έχει δικαίωμα έρευνας ή άλλης εκμετάλλευσης των θαλασσίων πόρων, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής ενέργειας από το νερό και τον άνεμο.

Το σύμπλεγμα του Καστελλόριζου είναι κομβικό σημείο. Είναι δε, τόσο μεγάλης και σπουδαίας σημασίας που χαρακτηρίζεται από τον Σάββα Καλεντερίδη ως το “ακριβότερο κομμάτι γης στον πλανήτη, ακριβότερο ακόμα και από το Μανχάταν”, γιατί από αυτό εξαρτάται το τεράστιο οικόπεδο που ξεκινάει από το Καστελλόριζο και φτάνει μέχρι νοτίως της Κρήτης και ενώνει την ελληνική ΑΟΖ με την Κυπριακή. Και τι σημαίνει αυτό; Με απλά λόγια, αυτό το μικρό σύμπλεγμα είναι εξαιρετικής σημασίας, γιατί χωρίς αυτό η Τουρκία δεν μπορεί να βγει στην Μεσόγειο. Μειώνει δραστικά την ΑΟΖ την οποία μπορεί να έχει η Τουρκία και να διεκδικήσει.

Περισσότερα και αναλυτικότερα, με χάρτες που διευκολύνουν ακόμα περισσότερο την κατανόηση του θέματος, μπορεί να δείτε στο απόσπασμα που ακολουθεί από την εκπομπή ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ με τον Γ. Σαχίνη, στις 04.03.2017, με τίτλο του βίντεο: ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ: “ΤΟ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΓΗΣ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ…”

Σάββας Καλεντερίδης: Το Καστελόριζο είναι το ακριβότερο κομμάτι γης σ from Τράπεζα Ἰδεῶν on Vimeo.