Οι Κρυφές Ζωές του Ιησού
Ντοκιμαντέρ του National Geographic που αναφέρεται στη συλλογή Ναγκ Χαμάντι (αγγλιστί: Nag Hammadi) από δεκατρία αρχαία δερματόδετα βιβλία (αγγλιστί: codices) με πάνω από πενήντα χειρόγραφα κείμενα (αγγλιστί: manuscripts-scriptures), από Γνωστικιστές και Κόπτες χριστιανούς, καθώς και άλλα, τα οποία ανακαλύφθηκαν στην ομώνυμη περιοχή της νότιας (άνω) Αιγύπτου το 1945, από ένα αγρότη ονόματι Muhammed al-Samman, καθώς έψαχνε για λίπασμα.
Τα κείμενα ήταν τοποθετημένα σε κάποιο πιθάρι και εικάζεται ότι τα έθαψαν εκεί μοναχοί από το μοναστήρι του Αγίου Παχωμίου.
Ανάμεσα στα κείμενα της πολύτιμης αυτής συλλογής, που ράδιο-χρονολογήθηκαν στον τρίτο με τέταρτο αιώνα μ.Χ. περιέχονται το Ευαγγέλιο του Θωμά, το Ευαγγέλιο του Φίλιππου, καθώς και το Ευαγγέλιο της Αλήθειας. Όλα αυτά τα ευαγγέλια θεωρούνται απροκρυφιστικά και αιρετικά από την ορθόδοξη εκκλησία.
Ένα άλλο επίσης αποκρυφιστικό και αιρετικό ευαγγέλιο, σύμφωνα με την εκκλησία, είναι το Ευαγγέλιο της Μαρίας της Μαγδαληνής, ή από τα Μάγδαλα, που είχε ανακαλυφθεί το 1896 και χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη των Απόκρυφων του Ιωάννη και της Σοφίας του Ιησού Χριστού, που επίσης περιλαμβάνονται στη βιβλιοθήκη Ναγκ Χαμάντι.
Τα κείμενα, που είναι αυθεντικά και ριζοσπαστικά, αναφέρονται, τόσο στην παιδική ζωή του Ιησού, όσο και στην επαναστατική του εφηβεία.
Παρουσιάζουν την ανθρώπινη διάσταση ενός Ιησού, ο οποίος είχε επιθυμίες και συναισθήματα, μπορούσε να μισήσει, να γίνει βίαιος, ακόμα και να σκοτώσει.
Στα κείμενα υπάρχουν ιστορίες που λένε ότι ο Ιησούς είχε σχέση με μία γυναίκα, ότι αποφεύγει τη σταύρωση, καθώς και ότι περπατά αναστημένος ως γίγαντας.
Η συγκεκριμένη ανακάλυψη αποτελεί ίσως ένα από τα πιο σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα στην ιστορία και συμβάλλει στη συμπλήρωση πολλών κενών, ή/και ανακριβειών της ιστορίας του Χριστιανισμού, όπως την γνωρίζουμε και διδασκόμαστε.
Δείτε:
Οι κρυφές ζωές του Ιησού | Secret lives of Jesus
Image by Andrew Lozovyi from depositphotos.com