Τι Είναι η Μυστηριώδης «Τσάντα» των Θεών;

Τι Είναι η Μυστηριώδης «Τσάντα» των Θεών;

Σπύρος Μακρής
περιεχόμενο σχολιασμού, με στοιχεία δημιουργικής γραφής

Περίεργα πράγματα παρατηρούνται σε ορισμένους αρχαίους πολιτισμούς, όπως θεοί να έχουν ανα χείρας μια μια τσάντα ή ένα καλάθι. Αρχαίοι θεοί κρατούν επιδεικτικά κάτι που θα μπορούσε να είναι δοχείο με χερούλι από πάνω, σαν κουβάς. Γιατί το κρατούν οι θεοί; Μεταφέρουν κάτι ιδιαίτερα σημαντικό ή μήπως είναι καθαρά συμβολικό;

Είναι γεγονός πως σε αρκετούς διαφορετικούς πολιτισμούς, μερικούς από τους οποίους είναι και γεωγραφικά απομακρυσμένοι μεταξύ τους, εντοπίζονται αρκετές ομοιότητες και κοινά χαρακτηριστικά τα οποία από μερικούς θεωρούνται σύμπτωση αλλά από μερικούς άλλους πως δεν είναι καθόλου τυχαία. Πως γίνεται, όμως, το ίδιο αντικείμενο που απεικονίζεται από τους αρχαίους Μεσοαμερικανικούς πολιτισμούς να εντοπίζεται σε άλλη ήπειρο, τόσο στους αρχαίους Σουμέριους, στο Göbekli Tepe, μα και αλλού; Διαφορετικές κουλτούρες, διαφορετικοί πολιτισμοί και υποτίθεται πως οι διαφορετικές ήπειροι δεν επέτρεπαν επιρροές αναμεταξύ τους. Τέλος πάντων.

Υπάρχει ένα αντικείμενο που έχει απασχολήσει πολλούς. Μία «τσάντα». Ανάγλυφες παραστάσεις δείχνουν διαφορετικούς αρχαίους θεούς, διαφορετικών πολιτισμών να μεταφέρουν την ίδια μυστηριώδη «τσάντα». Προσωπικά σε μένα, το αντικείμενο προς εξέταση δεν μου μοιάζει με «τσάντα» – εξάλλου είναι ένας πολύ σύγχρονος όρος. Θεωρώ ότι θα ταίριαζε καλύτερα να το πούμε «καλάθι».

Όπως το βλέπω, διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις για να είναι «καλάθι». Οι περισσότεροι αρχαίοι πολιτισμοί χρησιμοποιούσαν καλάθια ως ένα τρόπο για να μεταφέρουν πράγματα και μερικές φορές οι μητέρες για να μεταφέρουν τα μωρά τους στην πλάτη. Μάλιστα, σε κάποιες απεικονίσεις το αντικείμενο προς εξέταση μοιάζει να είναι ένα πλεκτό καλάθι, δηλαδή, χειροποίητο, φτιαγμένο από το φυτό ψάθα, κάποιες φυσικές ίνες ή άλλα υλικά που χρησιμοποιούσαν για να πλέκουν χρήσιμα είδη, ιδανικά για αποθήκευση, μεταφορά και οργάνωση διάφορων αντικειμένων.

Η Μυστηριώδης «τσάντα» των Θεών

Πάρα πολλοί έχουν προτείνει ιδέες για το τι μπορεί να ήταν αυτές οι «τσάντες» ή «καλάθια» και για ποιο λόγο τα κουβαλούσαν οι θεοί και δεν τα τα έδιναν σε κάποιον υπηρέτη. Πολλοί θεώρησαν πως για να τα κουβαλούν οι ίδιοι οι θεοί, άρα μεταφέρουν μυστικά, μυστικές γνώσεις, απόρρητα έγγραφα της εποχής. Το τι μπορεί να ήταν αυτά κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα. Πάντως είμαι βέβαιος πως αν ήταν κάτι τόσο σημαντικό, οι θεοί δεν θα το έβαζαν σε μία «τσάντα» ή ένα «καλάθι».

Κατά τη γνώμη μου το μυστήριο θα μπορούσε να έχει μια λύση αν αντικαταστήσουμε την παραπλανητική λέξη «τσάντα» με «καλάθι». Αν το κάνουμε αυτό και ανοίξουμε ένα λεξικό συμβόλων θα μάθουμε εκπληκτικά πράγματα. Τα «καλάθια» θα μπορούσαν να συμβολίζουν τις προσφορές των πρώτων καρπών. – Μαζεύεις φρούτα; Τα βάζεις σε ένα καλάθι! – Κατά συνέπεια γίνεται και σύμβολο γονιμότητας – οι καρποί στο καλάθι, το μωρό στη μήτρα.

Σύμφωνα με την ελληνική παράδοση, η Σεμέλη όταν ήταν έγκυος στον Βάκχο, την έκλεισαν σε ένα μεγάλο καλάθι που το έριξαν στο ποτάμι. Το νερό σχετίζεται με την έννοια της γέννησης, το καλάθι με την έννοια της γονιμότητας και η Σεμέλη με την καρποφορία/κυοφορία. Και όλα αυτά μαζί με την θηλυκή περιεκτική αρχή, το μητρικό σώμα.

Δεν γνωρίζω αρκετά καλά τη μυθολογία ή τους συμβολισμούς που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι λαοί που σκάλισαν στα ανάγλυφά τους την «τσάντα» ή το «καλάθι», όμως θεωρώ ότι θα μπορούσαν να σχετίζονται με την καρποφορία ή/και την γονιμότητα, γενικότερα με την θηλυκή αρχή ή φύση.

Για τους φίλους της θεωρίας των αρχαίων αστροναυτών και των αρχαίων εξωγήινων, θα μπορούσαμε να καταλήξουμε και σε ένα εντελώς αυθαίρετο συμπέρασμα, ότι το «καλάθι» ήταν κάτι που περιείχε δείγματα γενετικών δεδομένων ή ακόμα και πειραμάτων, αλλά αυτό είναι ένα πάρα πολύ ακραίο σενάριο – ίσως και επικίνδυνο – και μάλλον δεν υπάρχουν ικανές ενδείξεις για κάτι τέτοιο.

Για να φτάσουμε να υποστηρίξουμε μία τέτοια ακρότητα θα πρέπει να πέσει γερή μελέτη στα αυθεντικά κείμενα που αναφέρονται στο «καλάθι» και στις ιδιότητες και τις ικανότητες των θεών που τα κουβαλούν. Μπορεί σαν ιδέα να είναι ελκυστική και συναρπαστική, όμως καλό είναι να μην κάνουμε άλματα σκέψης, ή αν τα κάνουμε να αναγνωρίζουμε ότι προσπαθούμε να αποδείξουμε κάτι με τη φαντασία μας και όχι με τη λογική.

diadrastika