Το Κηρύκειο του Ερμή ως Άξονας του Πολυσύμπαντος

Σπύρος Μακρής
περιεχόμενο νόησης, δημιουργικής σκέψης και ελεύθερου συνειρμού

Αρκετοί από εμάς θα έχουν ακούσει ή θα έχουν δει απεικονίσεις του Κηρύκειου του Ερμή σε διάφορες παραλλαγές. Για πολλούς, όμως, εξακολουθεί να παραμένει αίνιγμα η σημασία του. Όσοι δεν γνωρίζουν καθόλου τι είναι ένα Πολυσύμπαν, ίσως, θα έχουν πάρει μία ελάχιστη ιδέα από ταινίες της Marvel Studios – αλλά αυτό δεν σημαίνει πως αποτελεί φαντασία. Αντίθετα η επιστήμη μοιάζει αρκετά φιλική στην ύπαρξή του, αφού αρκετά δεδομένα φαίνεται να συνηγορούν προς αυτή. (Διαβάστε επίσης: Την Πρώτη Απόδειξη Ύπαρξης Παράλληλου Σύμπαντος επιστήμονες υποθέτουν ότι βρήκαν) Στη συνέχεια θα προτείνω μια σκέψη μου, ότι τόσο το Κηρύκειο όσο και το Πολυσύμπαν, συνδέονται.

Θα ξεκινήσω από το Πολυσύμπαν (ή Μετασύμπαν). Η ιδέα είναι πολύ απλή: Όπως η Γη δεν είναι ο μοναδικός πλανήτης του Ηλιακού μας Συστήματος, όπως ο Γαλαξίας μας δεν είναι ο μοναδικός ανάμεσα σε πολλούς άλλους στο Σύμπαν, έτσι κι αυτό θα μπορούσε να είναι ένα από έναν άπειρο αριθμό Κόσμων που απαρτίζουν ένα «πολυσύμπαν». Σε κάποιο από αυτά θα ήταν πιθανό να συναντήσουμε μια άλλη εκδοχή του εαυτού μας – ή ακόμα και απεριόριστες εκδοχές μας. Η θεωρία των χορδών προτείνει τη δυνατότητα να υπάρχουν πολλές περισσότερες διαστάσεις στον Κόσμο μας από τις τρεις του χώρου και του χρόνου που γνωρίζουμε. Η θεωρία της κβαντομηχανικής προχωρά ένα θεωρητικό βήμα παραπάνω. Για παράδειγμα, εάν φτάσουμε σε ένα σταυροδρόμι όπου μπορούμε να πάμε δεξιά ή αριστερά, το παρόν σύμπαν δημιουργεί δύο θυγατρικά σύμπαντα: ένα στο οποίο πηγαίνουμε δεξιά και ένα στο οποίο πάμε αριστερά, όπου και στα δύο υπάρχει από μία εκδοχή του εαυτού μας, αλλά η κάθε μία δεν γνωρίζει την ύπαρξη της άλλης και νομίζει την δική του πραγματικότητα ως αληθινή, σύμφωνα με το space.com και τη μετάφρασή του στα ελληνικά από physics4u.gr. (Διαβάστε επίσης: Τα Μυστικά των Παράλληλων Συμπάντων)

Θα αναρωτιέστε τώρα, πως μπορεί να συνδέονται το Πολυσύμπαν με το Κηρύκειο του Ερμή. Θεωρητικά, στη δική μου σκέψη και φαντασία, όπως κάθε τι στον κόσμο που ζούμε, στο σύμπαν που βρισκόμαστε, περιστρέφεται σε κάποιον άξονα (η Γη γύρω από το δικό της, το Ηλιακό Σύστημα γύρω από τον Ήλιο, όλο μαζί γύρω από το κέντρο του Γαλαξία μας κλπ) η ίδια ανάγκη για διατήρηση της αρμονίας, ισορροπίας, ισχυρής αλληλεπίδρασης θα υπάρχει και, ίσως, θα έπρεπε να διέπει και το Πολυσύμπαν. Ωραία! Και γιατί να είναι το Κηρύκειο αυτός ο άξονας;

Στην ελληνική μυθολογία το κηρύκειο (κηρύκειον) ήταν το κύριο έμβλημα του θεού Ερμή. Το κηρύκειο αποτελείται από μία λεπτή ράβδο, ξύλου δάφνης ή ελιάς, γύρω από την οποία είναι τυλιγμένα δύο φίδια που τα κεφάλια τους συναντώνται αντικρυστά. Σε μεταγενέστερες εκδοχές και απεικονίσεις, έχουν προστεθεί στην κορυφή ανοιχτές φτερούγες. Ο μύθος για το πώς προήλθε το κηρύκειο αναφέρει ότι κάποτε ο Ερμής διαχώρισε με το ραβδί του δύο φίδια που πάλευαν άγρια μεταξύ τους. Από τότε λοιπόν το ραβδί με τα δυο φίδια, στολισμένο και με τις φτερούγες του «φτεροπόδαρου» θεού Ερμή, έγινε σύμβολο της ομόνοιας και της καταπαύσεως της διχόνοιας.

Συμβολικά – με βοήθεια από το Λεξικό των Συμβόλων, του Juan Eduardo Cirlot – το ραβδί εκφράζει την εξουσία και τα δύο φίδια την γνώση, ενώ τα φτερά την επιμέλεια και την φροντίδα. Ο κύκλος που πολλές φορές συναντάται στο πάνω μέρος της ράβδου ως κράνος με δύο κέρατα από φίδια, θα μπορούσε να είναι σύμβολο υψηλών λογισμών. Επίσης ο κύκλος ή δίσκος, στις περισσότερες των περιπτώσεων συμβολίζει τον ουρανό και την τελειότητα, ενδεχομένως, την αιωνιότητα και την έννοια ότι ένα είναι το Παν αφού είναι ένα αλλά εμπεριέχει τα πάντα. Ο κάθε κύκλος (οχτάρια) από το πλέξιμο των φιδιών στη ράβδο θα μπορούσε να συμβολίζει άπειρα σύμπαντα. Όσο για τον Ερμή που το κρατά κηρύκειο, είναι ο αγγελιοφόρος, αυτός που επικοινωνεί με τους θεούς και τους ανθρώπους, με όλα τα σύμπαντα. (Διαβάστε επίσης: Κατοικούμε στο Σύμπαν του Διόνυσου Ζαγρέα)

Γενικότερα, το σύνολο της συμμετρίας εκφράζει την ιδέα της ενεργούς ισορροπίας αντίθετων δυνάμεων που εξισορροπούνται για να επιτρέψουν τη δημιουργία μια ανώτερης στατικής (στα μάτια μας) μορφής, υπό την εξουσία ενός άξονα (τη ράβδο του Κηρύκειου). Καταλήγω, λοιπόν, σε προσωπικό συμπέρασμα που δεν είναι επιστημονικό, αλλά μια εικασία – θα μπορούσατε να το πείτε και αυθαιρεσία – ότι το Κηρύκειο θα είχε πιθανότητες να ήταν ένα ιερό έμβλημα που έκρυβε μέσα του έννοιες που ξεπερνούσαν την ενέργεια του ηλιακού μας συστήματος και επεκτεινόταν ακόμα και πέρα από το Σύμπαν στο οποίο ζούμε και υπάρχουμε, σε ένα Πολυσύμπαν. Θα μπορούσε να είναι το σύμβολο του κοσμικού άξονα του Πολυσύμπαντος που αγκαλιάζει και περιθάλπει όλα τα σύμπαντα με ομόνοια για συνύπαρξη. (Διαβάστε επίσης: Τα Παράλληλα Σύμπαντα της Πελασγικής Ευρυνόμης)

diadrastika / Image by Gordon Johnson from Pixabay

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.