Σε χάρτη της κοσμικής γειτονιάς μας εμφανίζεται σχέδιο που μου θυμίζει το Μινωικό Έψιλον, συνειρμικά
Σπύρος Μακρής
περιεχόμενο σχολιασμού, δημιουργικής σκέψης και ελεύθερου συνειρμού
Ωστόσο, πρέπει να ξεκινήσουμε από κάπου για να κατανοήσουμε την «φυσική» θέση μας στο σύμπαν. Πρέπει να αρχίσουμε να χαρτογραφούμε την κοσμική γειτονιά μας. Μια ομάδα επιστημόνων έχει κάνει ακριβώς αυτό, συλλέγοντας δεδομένα για περισσότερους από 8.000 γαλαξίες που βρίσκονται κοντά στον δικό μας Γαλαξία!
Για να αποκτήσουν μια «ελάχιστη» ιδέα για τον κοσμικό χάρτη που περιβάλλει τον Γαλαξία μας, οι ερευνητές εργάστηκαν πολύ σκληρά για να χαρτογραφήσουν την κίνηση και τη θέση κάθε γαλαξίας στο διάστημα. Ανακάλυψαν, λοιπόν, ότι ο Γαλαξίας είναι στην πραγματικότητα μέρος ενός συναρπαστικού συστήματος GIANT που «κρατάει» μαζί έναν συναρπαστικό αριθμό διαφορετικών γαλαξιών, που ονόμασαν «Super Cluster». Ίσως μια ακόμη μεγαλύτερη ανακάλυψη είναι το γεγονός ότι «κάτι» στο σύμπαν «τραβάει» τον Γαλαξία μας όπως και τους άλλους γαλαξίες με την απίστευτη ταχύτητα των 22 εκατομμυρίων χιλιομέτρων ανά ώρα!
Αυτή η άγνωστη δύναμη, που έχει χαρακτηριστεί ως «ο Μεγάλος Ελκυστήρας» (The Great Attractor), τραβάει τον γαλαξία μας και τα πάντα γύρω του προς ένα συγκεκριμένο σημείο στο διάστημα που βρίσκεται περίπου 250 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά. Βασικά, «ο Μεγάλος Ελκυστήρας» θεωρείται από τους ερευνητές ως μια «βαρυτική ανωμαλία» που βρίσκεται στην περιοχή του Hydra-Centaurus Supercluster στο κέντρο του Supercluster της Laniakea, της «Κοσμικής Γειτονιάς» μας.
Ο «Μεγάλος Ελκυστήρας» συμβαίνει να βρίσκεται σε μια κατεύθυνση στον ουρανό που αναφέρεται ως «Ζώνη Αποφυγής» (Zone of Avoidance). Προς αυτή την κατεύθυνση, υπάρχει τόσο πολλή σκόνη και αέριο που οι δορυφόροι και τα τηλεσκόπια μας δεν μπορούν να δουν πολύ μακριά στο ορατό φάσμα.
Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε, το σύμπαν είναι ανυπολόγιστα μεγάλο και είμαστε μέρος ενός μόνο μικρού συστήματος που κινείται μέσα από το διάστημα με μια απίστευτα γρήγορη ταχύτητα. Η χαρτογράφηση της «Κοσμικής Γειτονιάς» Laniakea, με έφερε μπροστά σε παράξενους συνειρμούς. Παρατηρώντας το video με τίτλο Laniakea: Our home supercluster, στο 1:40 έως το 1:50 λεπτό, εμφανίζεται κάτι το οποίο, σε μένα, θυμίζει συνειρμικά ένα Έψιλον από τον θρόνο του Μίνωα.
Αυτό με βάζει σε σκέψεις. Άραγε, θα μπορούσε το σχέδιο του καμπυλωτού Ε, στο θρόνο του Μίνωα να έχει κάποια σχέση με αυτό στην «Κοσμική Γειτονιά» μας; Μάλλον απίθανο. Μάλλον κάνω αυθαίρετα και άτοπα άλματα σκέψης. Για να ίσχυε κάτι τέτοιο θα έπρεπε οι αρχαίοι Μινωίτες να είχαν εικόνα της συγκεκριμένης περιοχής – και μάλιστα τρισδιάστατη. Ένα άλλο παράδοξο που μου φέρνει παράξενους συνειρμούς στο μυαλό είναι πως αυτή η «Κοσμική Γειτονιά», ονομάστηκε «Laniakea». Και λοιπόν; Θα σας πω.
Σύμφωνα με την wikipedia.org, το όνομα laniakea σημαίνει «τεράστιος παράδεισος» στα χαβανέζικα, από το lani, που σημαίνει «παράδεισος», και το akea, που σημαίνει «ευρύχωρος, ανυπολόγιστος». Το όνομα προτάθηκε από τον Nawa’a Napoleon, αναπληρωτή καθηγητή της Χαβάης, στο Κοινοτικό Κολέγιο Kapiolani. Το όνομα τιμά τους Πολυνήσιους ναυτικούς, που χρησιμοποίησαν τη γνώση των ουρανών για να περιηγηθούν στον Ειρηνικό.
Μοιάζει περίεργο, καθώς ο συνειρμός του ονόματος laniakea μου φέρνει στον νου τις ελληνικές λέξεις Ελλάνια-Κέα, καθώς το νησί Κέα ή Τζιά (παλαιότερα Υδρούσα) συνδέεται μυθολογικά με το Σείριο, ενώ ήταν ένας «παράδεισος»! Ίσως έχω διαβάσει τόσα πολλά για τους Ελλάνιους Έψιλον, ειδικά μέσα από τα βιβλία του Γεράσιμου Καλογεράκη που, μάλλον, παρασύρομαι. Προς αποφυγή κάθε είδους παρεξηγήσεων, το τι βλέπω και το τι φαντάζομαι με διάφορους συνειρμούς, δεν σημαίνει ότι θα μπορούσε να έχει πιθανότητες αλήθειας. Απλά, καταθέτω τις τρελές σκέψεις μου και τις μοιράζομαι με όλους εσάς που τα διαβάζετε.
Πρόκειται απλά για προσωπικές σκέψεις και συνειρμούς. Τίποτε περισσότερο από εικασίες, ανυπόστατες υπερβολές και καλπάζουσα φαντασία. Το αναγνωρίζω. Ξέρω πως έχω ξεφύγει, τελείως, όμως δεν μπορώ να αντισταθώ στον πειρασμό να φανταστώ πως σε όλες αυτές τις παλαβομάρες θα μπορούσαν να υπάρχουν ψήγματα μιας παράδοξης πραγματικότητας. Μάλλον θα πρέπει να ζητήσω δουλειά στην Marvel ή την DC. Πάντως, μπορείτε να γνωρίσετε κι εσείς την «Κοσμική Γειτονιά» μας, στο βιντεάκι που ακολουθεί με τίτλο: Laniakea – cosmography visualization
Laniakea – cosmography visualization from Deep Sky on Vimeo.
diadrastika