Το «Φως στο Τούνελ» που Βλέπουν όσοι Πεθαίνουν
Γράφει ο Σπύρος Μακρής
Τι είναι το «Φως στο Τούνελ» που «Βλέπουν» όσοι «Πεθαίνουν»; Είναι μία υπερβατική σύνδεση με το υπερπέραν; Είναι το κλειστοφοβικό μονοπάτι που οδηγεί όποιον έχει αυτή την εμπειρία να δει ένα στιγμιότυπο από τον άλλο κόσμο;
Πέρα από τις φιλοσοφικές, συστημάτων πεποίθησης, υπερφυσικές, παραφυσικές, μεταφυσικές, θρησκευτικές κλπ ερμηνείες που δίνονται, πως θα μπορούσε να εξηγείται επιστημονικά το φαινόμενο; Ποιες άλλες θεωρίες υπάρχουν για την παράξενη εμπειρία;
Το φαινόμενο «Φως στο Τούνελ» και η υπερβατική σύνδεσή του
Περιγραφή του φαινομένου
Το φαινόμενο «Φως στο Τούνελ» περιγράφεται από πολλούς ανθρώπους που έχουν βρεθεί σε κρίση ή κοντά στον θάνατο. Κατά τη διάρκεια αυτών των εμπειριών, οι άνθρωποι αναφέρουν ότι βλέπουν ένα φως στο τέλος ενός σκοτεινού σωλήνα ή διαδρόμου.
Διαβάστε επίσης: Ποια η σχέση μεταξύ παραφυσικού, υπερφυσικού και μεταφυσικού
Αυτό το φως συνήθως περιγράφεται ως ένα φως που εκπέμπει μια γλυκιά θερμότητα, αγάπη και ειρήνη. Οι περιγραφές αυτές προκειμένου να ερμηνευθούν εξηγούνται με θεωρίες για μια υπερβατική σύνδεση με το υπερπέραν, το επέκεινα, τον άλλο κόσμο.
Άνθρωποι που έχουν περάσει από εμπειρίες
Άνθρωποι που έχουν περάσει από εμπειρίες παρ’ ολίγον θανάτου παρέχουν περαιτέρω ενδείξεις για τη φύση αυτού του φαινομένου.
Οι περιγραφές περιλαμβάνουν συχνά την αίσθηση του σώματός τους να διαχωρίζεται από τον εαυτό του, οπότε και είναι σε θέση να το παρατηρούν από μια απόσταση. Στη συνέχεια ταξιδεύουν μέσα σε ένα τούνελ που στην άκρη του υπάρχει φως.
Όταν βγουν από το τούνελ, η εμπειρία που έχει ο καθένας δεν είναι πλέον κοινή. Άλλοι βρίσκονται σε λιβάδια, άλλοι πιστεύουν ότι βλέπουν παρουσίες που νομίζουν ότι ανήκουν στον Χριστό ή την Παναγία, άλλοι περιγράφουν ένα παράδοξο καλειδοσκόπιο που μοιάζει να αφορά άλλες διαστάσεις.
Όμως, σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, όσοι είχαν παρόμοιες εμπειρίες, πιστεύουν ότι πέθαναν, έφτασαν στον άλλο κόσμο, μέχρι που κάτι τους τράβηξε πίσω και συνέρχονται στο κρεβάτι του νοσοκομείου που βρίσκονται.
Διαβάστε επίσης: Τι συμβαίνει στην ψυχή μετά το θάνατο
Παράλληλα με τις θεωρίες για την υπερβατική σύνδεση, υπάρχουν και επιστημονικές εξηγήσεις που, συνήθως, δεν είναι τόσο συναρπαστικές αλλά αντίθετα είναι πολύ προσγειωμένες οπότε δεν ενθουσιάζουν ιδιαίτερα.
Επιστημονικές εξηγήσεις για το φαινόμενο «Φως στο Τούνελ»
Νευρολογία και τη λειτουργία του εγκεφάλου
Το «Φως στο Τούνελ» που παρατηρείται από ανθρώπους που βρίσκονται σε κρίσιμες καταστάσεις υγείας έχει εξηγηθεί επιστημονικά με διάφορους τρόπους.
Μία από τις εξηγήσεις εστιάζει στη νευρολογία και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Κατά τη διάρκεια κρίσιμων καταστάσεων, όπως η καρδιακή ανακοπή ή η έντονη αναφυλαξία, ο εγκέφαλος μπορεί να βιώνει άλλες καταστάσεις.
Αυτές οι αλλοιωμένες καταστάσεις μπορούν να οδηγήσουν σε οπτικές αλλαγές και αντιλήψεις, όπως το φαινόμενο του “Φωτός στο Τούνελ”.
Ο ρόλος των ενδορφινών και των νευροδιαβιβαστών
Μια άλλη εξήγηση αναφέρεται στο ρόλο των ενδορφινών και των νευροδιαβιβαστών. Κατά τη διάρκεια κρίσιμων καταστάσεων, ο εγκέφαλος απελευθερώνει ενδορφίνες, οι οποίες είναι φυσικές αλυσίδες πρωτεϊνών μικρού μήκους και ενδογενή οπιούχα νευροπεπτίδια.
Διαβάστε επίσης: Οι επιθέσεις που δέχεται η ψυχή πριν βγει από το σώμα
Οι ενδορφίνες επηρεάζουν με το δικό τους τρόπο δίνοντας μια αίσθηση ευφορίας και ηρεμίας. Αυτή η ιδέα μπορεί να συνοδεύεται από οπτικές εμπειρίες, όπως το φως που βλέπουν οι ασθενείς στο τούνελ.
Υποξία και Αλλοιωμένες Καταστάσεις Συνείδησης
Επιπλέον, η υποξία μπορεί να είναι μια πιθανή εξήγηση για το φαινόμενο του “Φωτός στο Τούνελ”. Κατά τη διάρκεια κρίσιμων καταστάσεων, όπως η καρδιακή ανακοπή, η παροχή αίματος και οξυγόνου προς τον εγκέφαλο μπορεί να μειωθεί και ενδεχομένως να οδηγήσει παραισθήσεις και αλλόκοτα οράματα.
Επιπλέον, σε ένα ετοιμοθάνατο εγκέφαλο οι γνωστικές διεργασίες παραληρούν και συνδέονται με περιοχές που δημιουργούν αλλοιωμένες καταστάσεις συνείδησης που οδηγούν σε παράδοξα οράματα που μοιάζουν με ψυχεδελικά όνειρα.
Το φως του χειρουργείου
Η πιο απλή απλή ερμηνεία είναι η εξήγηση που σχετίζεται με το έντονο φως του χειρουργείου.
Σε αρκετές περιπτώσεις, ένας ασθενής που χειρουργείται βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση που τα μηχανήματα δείχνουν ως θάνατο. Αν και αργότερα ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στη ζωή, η εμπειρία του μπορεί να είναι το φως στο τούνελ. Αυτό το φως είναι πιθανότατα εκείνο που βρίσκεται ακριβώς από πάνω του, όταν χειρουργείται.
Στην περίπτωση που η εμπειρία κοντά στο θάνατο δεν συμβαίνει στο χειρουργείο, αλλά στο κρεβάτι του νοσοκομείου ή του σπιτιού του ασθενή, το φως που υπάρχει διάχυτο ολόγυρά του ή κάποιο άλλο έντονο φως το οποίο γίνεται αντιληπτό μέσα από τα κλειστά βλέφαρα, μπορεί να μεταφραστεί στον εγκέφαλο ως φως στην άκρη της ίριδας.
Στην ταραγμένη και μη φυσιολογική κατάσταση ο εγκέφαλος, αφήνει στη μνήμη του ασθενή που ξυπνά την αίσθηση του φωτός στο τούνελ.
Αν και αυτή η ερμηνεία δεν μπορεί να είναι αμιγώς επιστημονική, αλλά ψευδοεπιστημονική εξήγηση, θα μπορούσε να πλησιάζει αρκετά, ενδεχομένως, σε συνδυασμό με τις προηγούμενες.
ενδεικτικά, με πληροφορίες από dnews.gr, newscientist.com, newsbeast.gr
diadrastika / Image by Public Domain Pictures from Pixabay