Το Αρχαίο Ανάγλυφο «Μετάνοια του Αρτζούνα» που κάποιοι πιστεύουν ότι δείχνει την «Άνοδο των Ερπετοειδών»
Γράφει ο Σπύρος Μακρής
Υπάρχει ένα αρχαίο ανάγλυφο στην Ινδία, μεγάλου μήκους και πλάτους με παράσταση που θεωρείται ότι περιγράφει τη «Μετάνοια του Αρτζούνα». Για το ίδιο γλυπτό υπάρχουν πολλές άλλες θεωρίες. Μία από αυτές, ίσως, η πιο τραβηγμένη, είναι εκείνη που υποστηρίζει ότι δείχνει την «Άνοδο των Ερπετοειδών», για λόγους που θα εξηγήσουμε στη συνέχεια. Αρχικά θα δούμε την πρώτη ερμηνεία.
Τι είναι η «Μετάνοια του Αρτζούνα»
Η «Μετάνοια του Αρτζούνα» («Arjuna’s Penance») είναι ένα από τα πιο γνωστά γλυπτά στην Ινδία και βρίσκεται στο Mahabalipuram, μια πόλη στην περιοχή Tamil Nadu.
Το γλυπτό απεικονίζει τον ήρωα του επικού μυθιστορήματος Mahabharata, τον Αρτζούνα, να πραγματοποιεί μια μετάνοια για να κερδίσει τη βοήθεια του θεού Shiva στη μάχη του.
Το γλυπτό είναι χαρακτηριστικό για την πολύπλοκη δομή του, τη λεπτομέρεια στην παράσταση, καθώς και για το μέγεθός του, ενώ έχει ύψος περίπου 43 ποδιών (περίπου 13 μέτρα) και πλάτος περίπου 29 ποδιών (κοντά 9 μέτρα).
Το γλυπτό της Μετάνοιας του Αρτζούνα θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα σημεία της περιοχής. Πιστεύεται ότι χτίστηκε κατά τον 7ο αιώνα και αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά παραδείγματα της αρχαίας τέχνης της Ινδίας.
Το γλυπτό αποτελεί μια σημαντική έκφραση της πίστης και της παράδοσης της Ινδίας και επηρεάζει την τέχνη και τον πολιτισμό της περιοχής.
Διαβάστε επίσης: Βάσεις Ερπετοειδών Μέσα στη Γη. Πως ξεκίνησαν όλα
Παρά την ιστορική σημασία του γλυπτού, οι θεωρητικοί συνωμοσίας αμφισβητούν την ακρίβεια της ιστορίας που απεικονίζεται στο γλυπτό. Παρόλο που δεν υπάρχει καμία απόδειξη για τις θεωρίες τους, πιστεύουν ότι η Μετάνοια του Αρτζούνα περιγράφει την άνοδο των ερπετοειδών.
Ο μύθος πίσω από τη «Μετάνοια του Αρτζούνα»
Σύμφωνα με την ινδουιστική μυθολογία, το γλυπτό απεικονίζει τον Αρτζούνα, έναν πολεμιστή πρίγκιπα από το έπος Mahabharata, να εκτελεί μετάνοια για να ευχαριστήσει τον Λόρδο Shiva.
Η ιστορία λέει ότι ο Arjuna ζητούσε τη βοήθεια του Shiva για να νικήσει τους εχθρούς του και ως μέρος της μετάνοιάς του, στάθηκε στο ένα πόδι και διαλογιζόταν για χρόνια. Η παράσταση απεικονίζει την Αρτζούνα σε αυτή τη στάση, περιτριγυρισμένη από διάφορους θεούς, ζώα και μυθικά πλάσματα.
Η ιστορία της Μετάνοιας του Αρτζούνα είναι ένα σημαντικό μέρος της ινδουιστικής μυθολογίας και συχνά απεικονίζεται σε διάφορες μορφές τέχνης σε όλη την Ινδία.
Συμβολισμός και Ερμηνεία του Γλυπτού
Το γλυπτό είναι πλούσιο σε συμβολισμούς και έχει ερμηνευτεί με διαφορετικούς τρόπους από μελετητές και ιστορικούς.
Μερικοί πιστεύουν ότι αντιπροσωπεύει την ινδουιστική έννοια της δημιουργίας, με τη μετάνοια του Αρτζούνα να συμβολίζει τον ασκητισμό που απαιτείται για τη δημιουργία και τη διατήρηση του σύμπαντος.
Άλλοι το ερμηνεύουν ως αναπαράσταση της ινδουιστικής έννοιας του Ντάρμα, με τη μετάνοια του Αρτζούνα να αντιπροσωπεύει τον αγώνα για την υποστήριξη της δικαιοσύνης ενόψει των αντιξοοτήτων.
Διαβάστε επίσης: Η «κυριαρχία» των Ερπετοειδών ως σήμερα σε εικόνες
Ανεξάρτητα από την ερμηνεία, η παράσταση θεωρείται αριστούργημα της ινδικής τέχνης και προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.
Εναλλακτικές θεωρίες για την προέλευση
Όπως συμβαίνει με πολλά ιστορικά και θρησκευτικά αντικείμενα, υπάρχουν θεωρίες συνωμοσίας γύρω από αυτά, έτσι και τη Μετάνοια του Αρτζούνα.
Μερικοί πιστεύουν ότι το πελώριο γλυπτό περιέχει κρυμμένα μηνύματα προειδοποίησης ή σύμβολα που αποκαλύπτουν μια μυστική ιστορία που συνέβη στο παρελθόν, ή μία ατζέντα που περιμένει να υλοποιηθεί
Άλλοι ισχυρίζονται ότι δημιουργήθηκε από εξωγήινους ή ότι αποτελεί απόδειξη ενός αρχαίου πολιτισμού που υπήρχε πριν από την καταγεγραμμένη ιστορία. Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτούς τους ισχυρισμούς και γενικά απορρίπτονται από μελετητές και ιστορικούς.
Μερικές εναλλακτικές θεωρίες προτείνουν ότι το σκάλισμα μπορεί να έχει επηρεαστεί από βουδιστικές ή τζαϊνιστικές παραδόσεις ή ότι μπορεί να έχει δημιουργηθεί για αστρολογικούς ή αστρονομικούς σκοπούς.
Υπάρχουν επίσης κριτικοί που υποστηρίζουν ότι το γλυπτό είναι απλώς μια συλλογή τυχαίων εικόνων, χωρίς κανένα συνεκτικό μήνυμα ή νόημα.
Διαβάστε επίσης: Η «Πύλη των Φιδιών», το άνοιγμά της, το θανατηφόρο μυστικό, ερπετοειδή, αμύθητοι θησαυροί, τοπικοί μύθοι, δικαστικές διαμάχες
Παρά τις θεωρίες συνωμοσίας, η Μετάνοια του Αρτζούνα παραμένει ένα σημαντικό πολιτιστικό και θρησκευτικό σύμβολο στην Ινδία και μια απόδειξη της πλούσιας καλλιτεχνικής και πνευματικής κληρονομιάς της χώρας.
Τι υποστηρίζει η θεωρία για την άνοδο των ερπετοειδών
Οι θεωρίες συνωμοσίας βασίζονται σε μια υποτιθέμενη, μυστική πλοκή που, συχνά, υποστηρίζεται από υποτιθέμενα στοιχεία που φαίνεται να υποστηρίζουν τη θεωρία ή απλά προσαρμόζονται σε αυτή, με βάση την παράσταση και τον προσωπικό τρόπο ερμηνείας, είτε αυτά είναι ιδεολογικά κίνητρα, είτε ανθίζουν ανάλογα με διάφορους παράγοντες, όπως το πολιτικό κλίμα και τα τρέχοντα γεγονότα, είτε ακόμα και από μία προσπάθεια να διευρύνουν τη θεωρία ώστε να της δώσουν παγκοσμιότητα και άρα να διαδοθεί ταχύτερα και περισσότερο.
Ως εκ τούτου, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι έχουν αναδυθεί θεωρίες συνωμοσίας γύρω από τη Μετάνοια του Αρτζούνα. Ας δούμε, λοιπόν, την πιο ακραία:
Λέγεται, λοιπόν, ότι ακόμα και οι Ινδουιστές θεολόγοι διχάζονται καθώς δεν βλέπουν πουθενά απεικονίσεις του Shiva, του Vishnu ή άλλου αξιοσημείωτου θεού σε αυτό το ανάγλυφο, όπως θα έπρεπε. Επιπλέον, ότι αυτή η σκηνή που παρουσιάζει το ανάγλυφο δεν περιγράφεται στις χιλιάδες ινδουιστικές γραφές που διαθέτουν οι Ινδουιστές στα χέρια τους.
Κατά συνέπεια, ούτε και αυτοί μπορούν να συμπεράνουν με βεβαιότητα τι απεικονίζει, απλά περιορίζονται στις συστημικές εκδοχές και δεν τολμούν. Και κάπου εδώ, αρχίζει η εναλλακτική ερμηνεία.
Διαβάστε επίσης: Σωκράτης Αικατερινίδης: Τα Ερπετοειδή Είναι Εδώ
Σύμφωνα με αυτήν, το ανάγλυφο είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικό και ενδιαφέρον καθώς φαίνεται να αποδεικνύει και να ενσωματώνει δύο σύγχρονες θεωρίες μαζί: των αρχαίων αστροναυτών και των ερπετοειδών.
Αρχαίοι Αστροναύτες και Ερπετοειδή
Αρχαίοι Αστροναύτες θεωρούνται εκείνοι που ήρθαν από άλλους πλανήτες και επισκέφτηκαν την Γη, διδάσκοντας, εκπολιτίζοντας και χτίζοντας τεράστια μεγαλιθικά μνημεία.
Ενδεχομένως, να συμβαίνει και το αντίθετο. Δηλαδή να υπήρχε υπερανεπτυγμένος τεχνολογικά πολιτισμός στην Γη που μπορούσε να ταξιδεύει στο διάστημα και σε άλλους πλανήτες.
Τα ερπετοειδή, σε αρκετές περιπτώσεις, θεωρούνται ως κακόβουλα πλάσματα που είτε ήρθαν από άλλους πλανήτες, έγινε κάποιος πόλεμος εδώ στον πλανήτη μας, ηττήθηκαν και οι νικητές τους έκλεισαν στα έγκατα της Γης.
Μία άλλη εκδοχή ισχυρίζεται ότι ήδη κατοικούν στο εσωτερικό του πλανήτη και βρίσκονται εκεί πριν την εμφάνιση του ανθρώπου. Και στις δύο περιπτώσεις, τα ερπετοειδή έχουν την ιδιότητα να πετούν και να «αλλάζουν» σε ανθρώπους.
Διαβάστε επίσης: Στρατηγός μιλάει για ερπετοειδείς εξωγήινους
Μπορεί όλα ή κάποια από αυτά να ακούγονται τρελά, αλλά αυτές οι σύγχρονες θεωρίες φαίνεται να υποστηρίζονται από πάρα πολλές μυθολογίες, πολλών αρχαίων πολιτισμών. Αλλά ας ρίξουμε μια καλή ματιά, τώρα, στο ίδιο το ανάγλυφο «Arjuna’s Penance».
Αυτά που μας κρύβουν
Στο κέντρο της προσοχής μας βρίσκονται σαφώς δύο «Φιδο-Θεοί» που μοιάζουν να βγαίνουν από το έδαφος, αφού πρώτα έχουν «σπάσει» την γη να ανοίξει και να αποκτήσουν πρόσβαση στην επιφάνεια. Εμφανίζονται με σώματα που είναι μισά ανθρώπινα και μισά φίδια.
Παρατηρήστε, επίσης (στην εικόνα επάνω ή στο βίντεο πιο κάτω), ότι υπάρχει ένας τρίτος «θεός» κάτω από τον δεύτερο, ο οποίος δεν έχει ακόμα μεταμορφωθεί σε άνθρωπο. Δεν είναι μισός και μισός, αλλά παραμένει με ολόκληρο το σώμα του φιδιού.
Αυτό δείχνει ότι οι «θεοί» που έβγαιναν από την γη μπορούσαν να μεταμορφωθούν ή να μετασχηματιστούν σε ανθρώπους καθώς προσέγγισαν την επιφάνεια της γης. Αυτοί οι «Θεοί των Φιδιών» ή «Nagas» έχουν τεκμηριωθεί σε πολλά αρχαία Ινδουιστικά και Βουδιστικά κείμενα.
Προσέξτε ότι παντού, σε όλη την έκταση του ανάγλυφου, επικρατεί μία αναστάτωση στα ζώα καθώς συμβαίνει το μυστηριώδες συμβάν. Είναι δε, ιδιαίτερα χαρακτηριστικό πως ένας ελέφαντας προστατεύει τα μικρά του κάτω από το σώμα του.
Διαβάστε επίσης: Οι Κυνοκέφαλοι Νεφελίμ της Ινδίας μέσα από τα «Ινδικά» του Κτησία
Επιπλέον υπάρχουν φιγούρες ανθρώπων που κάποιες φαίνεται να «χαιρετίζουν» την «άφιξη» ενώ άλλες που, ενώ είναι γυμνοί, φορούν περίεργα κράνη και μοιάζουν να «επιβλέπουν» και ταυτόχρονα να μην πατούν σε έδαφος, αλλά να πετούν.
Πραγματικά είναι ένα μυστηριώδες ανάγλυφο και προς το παρόν η μόνη ερμηνεία που θα μπορούσε να το εξηγήσει είναι η παραπάνω που αξιώνει πως περιγράφει την άνοδο των ερπετοειδών και μπορείτε, αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, να παρακολουθήσετε στο βίντεο με τίτλο Indian Sculpture Shows Shapeshifting Reptilians & Ancient Astronauts.
Κριτική στη θεωρία συνωμοσίας
Ενώ οι θεωρίες συνωμοσίας γύρω από τη Μετάνοια του Αρτζούνα δεν είναι επίσημα αποδεκτές, υπάρχουν. Ορισμένοι θεωρητικοί συνωμοσίας προτείνουν ότι το σκάλισμα είναι απόδειξη αρχαίων εξωγήινων ή ότι περιέχει κρυμμένα μηνύματα από έναν αρχαίο πολιτισμό.
Άλλοι πιστεύουν ότι το γλυπτό είναι μέρος μιας ευρύτερης συνωμοσίας για τον έλεγχο του παγκόσμιου πληθυσμού ή την προώθηση μιας συγκεκριμένης πολιτικής ατζέντας.
Ωστόσο, δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτούς τους ισχυρισμούς, και γενικά απορρίπτονται από μελετητές και ιστορικούς.
Συμπερασματικά, ενώ υπάρχουν εναλλακτικές ερμηνείες της Μετάνοιας του Αρτζούνα, η μυθολογική ερμηνεία παραμένει η πιο ευρέως αποδεκτή και υποστηριζόμενη από ιστορικά στοιχεία ότι δηλαδή ο Αρτζούνα πραγματοποιεί μια μετάνοια για να κερδίσει τη βοήθεια του θεού Shiva στη μάχη.
με πληροφορίες από commission.europa.eu, wikipedia.org
diadrastika