Λίμνη Πεντέλης. Εκεί που ζούσαν νεράιδες του θρύλου και πνίγονταν μυστηριωδώς οι λουόμενοι
Η επίσημη ονομασία της ήταν Θάλωσι, όμως ο λαός την αποκαλούσε «Βουλισμένη» και «μαγεμένη λίμνη».
Ο λόγος για την λίμνη της Πεντέλης, γύρω από την οποία έχει καλλιεργηθεί ένας μύθος, ενώ έχουν ακουστεί διάφορες, παράξενες και συχνά ανεξήγητες ιστορίες.
Ο πρώην διευθυντής του Αστεροσκοπείου Πεντέλης, Κ. Χασάπης, είχε δηλώσει πως το κοίλωμα στον πυθμένα της λίμνης δημιουργήθηκε από την πτώση ενός μετεωρίτη. Ο ίδιος είχε υποστηρίξει πως το ουράνιο σώμα εξετράπη της πορείας του λόγω κάποιας βαρυτικής διαταραχής και έπεσε στην περιοχή.
Διαβάστε επίσης: Λίμνη Βουλιαγμένης: Κρύβει ένα Μυστικό που Ελάχιστοι Γνωρίζουν
Ωστόσο η θεωρία αυτή αμφισβητήθηκε, με γνώμονα το γεγονός ότι οι μετεωρίτες εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης με τεράστια ταχύτητα και είναι αδύνατο οποιαδήποτε βαρυτική διαταραχή στην περιοχή να εκτρέψει την πορεία ενός τόσο γρήγορα κινούμενου σώματος, έστω και για λίγα μέτρα.
Σύμφωνα με άλλες μαρτυρίες, η λίμνη παρουσίαζε κάθε τέσσερα χρόνια το φαινόμενο της άμπωτης, με τα νερά να «τραβιούνται» και να αποκαλύπτεται ο βυθός της. Λέγεται, εξάλλου, ότι η λίμνη διαμέτρου περίπου 100 μέτρων, αν και ρηχή, είχε ρουφήχτρες με αποτέλεσμα να πνιγούν αρκετοί λουόμενοι.
Όπως αναφέρει το βιβλίο «Ιστορία, θρύλοι και παραδόσεις του Πεντελικού Βουνού», η λίμνη «ήταν γιομάτη από λάμιες και νεράιδες. Λίμνη κακιά, αφού καταπίνει ή πνίγει ανθρώπους. Οι βοσκοί που περνούσαν από εκεί τις νύχτες αντίκριζαν έντρομοι τις λευκοντυμένες Θεότητες να αστράφτουν στο σκοτάδι, να χορεύουν, να σιγοτραγουδούν και να λούζονται. Για αυτό έλεγαν πως αυτοί που μπαίνουν στη λίμνη, τους παίρνουν μαζί τους οι Νεράιδες ή τους πνίγουν μια και καλή!».
Διαβάστε επίσης: Η μυστηριώδης «πανοπλία» που βρέθηκε σε λατομείο της Πεντέλης
Η λίμνη της Πεντέλης έπαψε να υπάρχει το 1964, οπότε και ο ομώνυμος δήμος αποφάσισε το μπάζωμά της. Στις μέρες μας, στη θέση της υπάρχει πλέον ένα γήπεδο ποδοσφαίρου.
Με πληροφορίες από το www.amarysia.gr. Φωτογραφίες δείτε στο limnithalossi.blogspot.gr
mixanitouxronou.gr