Το πείραμα για τον Χριστιανικό Σταυρό που «τάραξε» πιστούς και μη, ότι έχει θαυματουργικές ιδιότητες μα τελικά δεν αναγνωρίστηκε και κρίθηκε ως παραπληροφόρηση
Γράφει ο Σπύρος Μακρής
περιεχόμενο σχολιασμού, με στοιχεία δημιουργικής γραφής
Το ζήτημα με το χριστιανικό σταυρό αν, δηλαδή, έχει κάποιες θαυματουργικές ιδιότητες είναι πολύ μεγάλο. Η πίστη σε κάποια θεότητα είναι πολύ σοβαρή και αρκετά ευαίσθητη υπόθεση. Το ίδιο συμβαίνει και με τους πιστούς της χριστιανικής πίστεως. Όπως σε διάφορες περιπτώσεις, υπάρχουν πολλών ειδών πιστοί: εκείνοι που είναι βαθιά θρησκευόμενοι αλλά δεν έχουν διαβάσει ποτέ την Αγία Γραφή, εκείνοι που πιστεύουν αλλά αφήνουν παραθυράκια και επιτρέπουν στον εαυτό τους να κάνουν δεύτερες σκέψεις, εκείνοι που είναι χριστιανοί επειδή τους βαφτίστηκαν έτσι αλλά χωρίς να πιστεύουν. Φυσικά υπάρχουν πολλές κατηγορίες ακόμα. Ανάμεσά τους και εκείνοι που προσπαθούν να αποδείξουν ορισμένα θαύματα της πίστης.
Διαβάστε επίσης: Φωτεινός Σταυρός εμφανίστηκε πάνω από μοναστήρι στον Υμηττό
Όμως, πόσο εύκολο είναι να αποδείξει κανείς ορθολογικά την πίστη; Η πίστη είναι κάτι που νιώθουμε μέσα μας και το θεωρούμε αληθινό και ανυπέρβλητο. Όσο πιο μεγάλη είναι η πίστη τόσο πιο βαθιά είναι ριζωμένη η ιδέα ότι μπορεί να κάνει θαύματα. Ίσως, λοιπόν, ο πιο βατός δρόμος είναι η προσέγγιση σε κάποιο σύμβολο. Αυτό, έκανε η Ρωσίδα φυσικός Angelina Malakhovskaya η οποία ισχυρίζεται ότι «έχει μελετήσει τη δύναμη του σημείου του Σταυρού με την ευλογία της Εκκλησίας, για 10 περίπου χρόνια τώρα» καθώς «έχει διεξάγει ένα μεγάλο αριθμό πειραμάτων που έχει επανειλημμένα επαληθευτεί, πριν τα αποτελέσματά τους έρθουν στη δημοσιότητα».
Σε δημοσίευμα από το 2006 του πρώην περιοδικού και μετέπειτα εφημερίδα Zhizn, αλλά και στο βιβλίο της «Τι εξηγεί τις θεραπευτικές ιδιότητες του αγιασμού, της ορθόδοξης προσευχής και του σημείου του σταυρού;» αναφέρεται ότι «το σημείο του Σταυρού και της ορθόδοξης χριστιανικής προσευχής είναι ικανά να σκοτώσουν μικρόβια και να μεταβάλουν την οπτική πυκνότητα του νερού στην περιοχή του φάσματος της βραχείας υπεριώδους ακτινοβολίας» και σχεδόν να εξαφανίζεται μεγάλος αριθμός των βλαβερών βακτηριδίων. Επίσης, ότι σε συνδυασμό με την Κυριακή Προσευχή (Πάτερ ημών) επιτυγχάνεται να καθαρίζεται η τροφή, να βελτιώνεται η πίεση του αίματος. Αυτά και πολλά άλλα, υποστηρίζει η Ρωσίδα φυσικός ότι παρατηρήθηκαν ύστερα από διεξαγωγή πολυάριθμων πειραμάτων με την ευλογία της Εκκλησίας, τα οποία έχουν επανειλημμένα επαληθευτεί, πριν δημοσιεύσει τα αποτελέσματά τους.
Διαβάστε επίσης: Ανάποδος σταυρός και Guy Fawkes. Σύμβολα με διαφορετική έννοια από αυτήν που γνωρίζουμε.
Όμως, κάπου εδώ έρχονται οι σκεπτικιστές και οι επιστήμονες που με δυο λόγια δηλώνουν πως δεν ισχύει τίποτα από τα παραπάνω και πως η Malakhovskaya δεν εργάστηκε ποτέ για λογαριασμό κάποιου επιστημονικού εργαστηρίου και, επιπλέον, πως δεν υπάρχει καμιά επιστημονική έρευνα που να τεκμηριώνει τους ισχυρισμούς της κ. Malakhovskaya, για το πείραμα για τον χριστιανικό σταυρό και την προσευχή. Πιο συγκεκριμένα ο Grigory Tarasevich, συντάκτης επιστημονικών θεμάτων, που ερεύνησε το θέμα, το 2010, δήλωσε: «Ήθελα πραγματικά να μάθω περισσότερα για τη συγγραφέα αυτών των ανακαλύψεων – κάποια Angelina Malakhovskaya. Ωστόσο, για εντελώς ακατανόητους λόγους, ούτε στο Nature, ούτε στο Science, ούτε σε κανένα άλλο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό, βρέθηκε αυτό το όνομα. Ίσως, οι δυτικοί επιστήμονες φοβούνται τόσο πολύ τις Ορθόδοξες τεχνολογίες;»
Επιπλέον πρόσθεσε πως η Angelina Malakhovskaya «δεν δούλεψε ποτέ για εμάς, αν και παντού παριστάνει ότι είναι υπάλληλος του εργαστηρίου μας (το εργαστήριο βιοϊατρικών τεχνολογιών του Ερευνητικού Ινστιτούτου Βιομηχανικής και Θαλάσσιας Ιατρικής). Μόνο το ινστιτούτο είναι ντροπή… Την ξέρω. Μια πολύ πεισματάρα κυρία. Διεξήγαγε κάποια έρευνα, αλλά δεν έλαβε κανένα αποτέλεσμα… Στην πραγματικότητα, το νερό είναι ένα πολύ ενδιαφέρον πράγμα, αλλά αυτό που μεταδίδει η Malakhovskaya δεν έχει καμία σχέση με την επιστήμη. Ξέρεις, μου φαίνεται ότι αυτή… Ωστόσο, μάλλον δεν έχω δικαίωμα να το πω αυτό, δεν είμαι ψυχίατρος».
Διαβάστε επίσης: Πείραμα της Καστέλας. Ίσως, το Πρώτο Ελληνικό «Υπερόπλο»;
Γίνεται φανερό, λοιπόν, ότι η πίστη είναι μια σειρά από κοινές πεποιθήσεις που μοιράζεται μια ομάδα πιστών που, τουλάχιστον, σε ό,τι αφορά τα παραπάνω, δεν υπάρχουν επίσημα επιστημονικά δεδομένα και επομένως δεν μπορούν να αποδειχτούν ότι ισχύουν επιστημονικά και κατά συνέπεια αποτελούν παραπληροφόρηση. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να ανατρέψει την πίστη. Ο Carl Sagan, γνωστός Αμερικανός αστρονόμος και αστροφυσικός, είχε πει κάποτε σχετικά: «Δεν μπορείς να πείσεις έναν πιστό για τίποτε. Επειδή η πίστη του δεν βασίζεται σε αποδείξεις, αλλά σε μια βαθιά ριζωμένη ανάγκη για να πιστέψει».
diadrastika / Image by Olegkalina from depositphotos.com