μισή εικόνα με νορμάλ συνθήκες και μισή με καύσωνα και ξηρασία. Υποθετικές συνθήκες αν θα γινόταν ένας κλιματικός πόλεμος
Καλλιτεχνική απεικόνιση. Image by Dmitry Rukhlenko from depositphotos

Κλιματικός Πόλεμος. Συμφέροντα και Συνέπειες
Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Υπάρχει μία θεωρία συνωμοσίας που, πολύ συνοπτικά, λέει ότι το HAARP, μπορεί να αλλάξει το κλίμα ή να προκαλέσει σεισμούς σε επιλεγμένες περιοχές. Φυσικά, όλα αυτά καταρρίπτονται και διαψεύδονται. Αν ίσχυε κάτι τέτοιο είναι πιθανό ο επόμενος πόλεμος να ήταν ένας κλιματικός πόλεμος.

Τι θα ήταν ένας κλιματικός πόλεμος; Μόνο σαν ταινία επιστημονικής φαντασίας μπορώ να τον φανταστώ: θα ήταν ένας πόλεμος χωρίς όπλα όπως τα ξέρουμε, χωρίς πυρηνικές και ατομικές βόμβες. Τα νέα όπλα θα ήταν χιλιάδες κεραυνοί, πανίσχυροι τυφώνες, ανελέητοι καύσωνες, μεγάλου μεγέθους σεισμοί και ό,τι άλλο μπορεί να σκεφτεί ο καθένας. Τρομερό.

Ωστόσο, κάθισα και σκέφτηκα πάνω σε αυτό. Θα ήθελα να εμβαθύνουμε σε ένα υποθετικό σενάριο στο οποίο η κλιματική αλλαγή, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ακόμη και οι σεισμοί προκαλούνται τεχνητά μέσω κάποιας τεχνολογίας, σε έναν κλιματικό πόλεμο.

Διαβάστε επίσης: HAARP, Σεισμοί, Έλεγχος Καιρού, Κλιματική Αλλαγή

Ποια θα ήταν τα συμφέροντα και οι συνέπειες για την ανθρωπότητα και τον πλανήτη μας;

Τι είναι το HAARP

Αρχικά θα ήθελα να διευκρινίσω ότι δεν υπονοώ πως το HAARP (High-Frequency Active Auroral Research Program) μπορεί ή θα μπορούσε να οπλοποιήσει το κλίμα, τα μετεωρολογικά φαινόμενα, τις γεωφυσικές μεταβολές ή οτιδήποτε άλλο.

Το HAARP, ένα ερευνητικό πρόγραμμα, αποτελεί αντικείμενο θεωριών συνωμοσίας εδώ και χρόνια. Ενώ, επίσημα, ο πρωταρχικός σκοπός του HAARP είναι η επιστημονική έρευνα, ορισμένες θεωρίες συνωμοσίας προτείνουν ότι θα μπορούσε να χειριστεί τα καιρικά μοτίβα και ακόμη να πυροδοτήσει σεισμικές δραστηριότητες.

Τα συμφέροντα πίσω από τέτοιες ενέργειες

Αν υποθέσουμε, για χάρη της συζήτησης, ότι μία τεχνολογία, επίγεια ή από το διάστημα, θα μπορούσε να προκαλέσει τεχνητά μία κλιματική αλλαγή και γεωφυσικά γεγονότα, τα συμφέροντα πίσω από τέτοιες ενέργειες γίνονται θέμα ανησυχίας.

Ο υποθετικός κλιματικός πόλεμος είναι προ των πυλών. Αρκετοί πιθανοί ενδιαφερόμενοι μπορεί να έχουν διαφορετικά κίνητρα:

Κλιματικός πόλεμος: Ένα παιχνίδι πολιτικής εξουσίας

Οι κυβερνήσεις ή οι πολιτικοί παράγοντες ενδέχεται να εκμεταλλευτούν τεχνητά προκαλούμενες φυσικές καταστροφές για να εδραιώσουν τη δύναμή τους, να ασκήσουν έλεγχο ή να χειραγωγήσουν το δημόσιο αίσθημα.

Ελέγχοντας τα καιρικά μοτίβα, θα μπορούσαν ενδεχομένως να δημιουργήσουν κρίσεις, παρουσιάζοντας τον εαυτό τους ως τη μόνη λύση. Είναι απλά ένα παιχνίδι πολιτικής εξουσίας.

Οικονομικά κέρδη

Οι εταιρείες που σχετίζονται με την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, την ανασυγκρότηση και τα μέτρα μετριασμού του κλίματος θα μπορούσαν να επωφεληθούν πάρα πολύ από καταστροφές που προκαλούνται τεχνητά.

Ένας κλιματικός πόλεμος θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκμετάλλευση των πόρων, οικονομικά κέρδη και άνιση κατανομή του πλούτου.

Στρατιωτικό πλεονέκτημα

Οι στρατιωτικοί με την ικανότητα να χειραγωγούν τον καιρό και να προκαλούν φυσικές καταστροφές θα μπορούσαν να αποκτήσουν σημαντικό στρατηγικό πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων τους.

Στρατιωτικές ιδιοφυίες, θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν αυτές τις τεχνολογίες για γεωπολιτική επιρροή ή για να αποδυναμώσουν αντίπαλα έθνη.

Διαβάστε επίσης: Κλιματική Αλλαγή. Γιατί πολλοί τη θεωρούν απάτη;

Συνέπειες για την Ανθρωπότητα και τον Πλανήτη

Εάν υπήρχε τεχνολογία, πράγματι ικανή, να προκαλέσει τεχνητά κλιματικές αλλαγές και γεωφυσικές καταστροφές, οι συνέπειες για την ανθρωπότητα και τον πλανήτη θα ήταν βαθιές. Ένας κλιματικός πόλεμος, όσο ελεγχόμενος κι αν ήταν, πιθανότατα δεν θα είχε οφέλη.

Περιβαλλοντική ζημιά

Η σκόπιμη χειραγώγηση των καιρικών προτύπων και των σεισμικών δραστηριοτήτων θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστροφική περιβαλλοντική ζημιά, καταστροφικά οικοσυστήματα και να θέσει σε κίνδυνο αμέτρητα είδη ακόμα και εξαφάνιση ειδών τόσο στη χλωρίδα όσο και στην πανίδα.

Αυτό θα μπορούσε να επιδεινώσει περαιτέρω την ήδη κρίσιμη κατάσταση της βιοποικιλότητας που αντιμετωπίζουμε.

Ανθρωπιστική κρίση

Με τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τους σεισμούς να γίνονται τεχνητά, ο αριθμός των χαμένων ανθρώπινων ζωών και των υποδομών θα ήταν τεράστιος.

Οι κοινότητες θα δυσκολεύονταν να ανακάμψουν και να προσαρμοστούν σε συνεχώς μεταβαλλόμενες και εντεινόμενες καταστροφές που οδηγούν σε μαζικούς εκτοπισμούς, ελλείψεις τροφίμων και κοινωνικοοικονομική αστάθεια. Μία άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση.

Απώλεια εμπιστοσύνης και κοινωνικός κατακερματισμός

Ο κλιματικός πόλεμος δεν θα αργούσε να αποκαλυφθεί. Η αποκάλυψη ότι ισχυρές οντότητες προκαλούν σκόπιμα την κλιματική αλλαγή και καταστροφές θα μπορούσαν άνετα να διαβρώσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στους όποιους θεσμούς.

Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκτεταμένο σκεπτικισμό, παράνοια και κοινωνικούς διαχωρισμούς, εμποδίζοντας τις συλλογικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση πραγματικών περιβαλλοντικών προκλήσεων.

Κλιματικός πόλεμος και ειρηνική μεταβολή του κλίματος

Ενώ το υποθετικό σενάριο της τεχνητά προκαλούμενης κλιματικής αλλαγής και των γεωφυσικών γεγονότων μπορεί να φαίνεται σαν κάτι βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας, είναι σημαντικό να προσεγγίσουμε τέτοιες θεωρίες κριτικά.

Ακόμα κι αν μπορεί να μην υπάρχουν τρόποι για μεταβολή του κλίματος στις μέρες μας, η πρόοδος της τεχνολογίας προχωράει τόσο γρήγορα που είμαι βέβαιος ότι σε κάποια χρόνια θα το καταφέρουν.

θα ήθελα να πιστεύω πως δεν υπάρχουν και δεν θα υπάρξουν διεστραμμένα μυαλά που θα εκμεταλλευτούν μία μηχανή ή μία τεχνολογία που θα μπορεί να επηρεάζει το κλίμα και τη γεωφυσική δραστηριότητα με οποιονδήποτε τρόπο, θετικό ή αρνητικό.

Η καλοπροαίρετη προσέγγιση χρήσης τέτοιας τεχνολογίας

Κι ενώ ένας υποθετικός κλιματικός πόλεμος θα ήταν καταστροφικός, ακόμα και η υποθετικά θετική καλοπροαίρετη προσέγγιση της χρήσης τέτοιας τεχνολογίας, δεν ξέρουμε πως θα μπορούσε να λειτουργήσει.

Μπορεί να κάνουμε σημαντικά βήματα για την προστασία του πλανήτη μας και τη διασφάλιση ενός φωτεινότερου μέλλοντος για όλους, ωστόσο η ουσιαστική εμπλοκή του ανθρώπου με τεχνολογίες τέτοιου είδους που μπορεί να φαντάζει σωστή σε επιστήμονες ή ορισμένες εξουσίες, το πιθανότερο είναι να οδηγήσει τη φύση να συμπεριφερθεί όπως στο φαινόμενο της πεταλούδας. Το αποτέλεσμα δεν μπορεί να προδιαγραφεί.

Η ιστορία ως τώρα έχει δείξει ότι πάντα υπήρχαν άνθρωποι με διαταραγμένες προσωπικότητες, υποχθόνιοι, δοκησίσοφοι, οι οποίοι έλαβαν στα χέρια τους εξουσία. Άρα δεν αποκαλείται να συνεχίσουν να υπάρχουν – κι αυτό δεν μου αφήνει πολλές πιθανότητες αισιοδοξίας. Δυστυχώς, η εξουσία είναι ένα μεγάλο αφροδισιακό και έχει την τάση να διαφθείρει και να αφήνει πίσω της συντρίμμια.

diadrastika / Image by Dmitry Rukhlenko from depositphotos.com