Τι Συμβαίνει Αν Ενώσουμε το Stonehenge και τις Πυραμίδες της Αιγύπτου με μία νοητή ευθεία
Γράφει ο Σπύρος Μακρής
Αν στο Google Earth, ενώσουμε με μία νοητή ευθεία – ουσιαστικά τόξο – το Στόουνχεντζ με την πυραμίδα του Χέοπα στην Αίγυπτο, ξεκινώντας από την τελευταία, θα διαπιστώσουμε ότι περνά μέσα από την Αλεξάνδρεια, διασχίζει τη θάλασσα, διέρχεται από την Κρήτη, αλλά πολύ μακριά από την Κνωσό, τον Ψηλορείτη ή άλλα σημεία μεγάλου ενδιαφέροντος. Στη συνέχεια, περνάει από τον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών, κοντά από τη Νεμέα, το Αίγιο, αρκετά μακριά από τους Δελφούς και την Δωδώνη, ύστερα συνεχίζει στην Αδριατική, μέσα από την Ελβετία, κοντά από το Παρίσι και καταλήγει στο Στόουνχεντζ. Και, τι αποδεικνύει αυτό;
Διαβάστε επίσης: Τι Βρίσκεται στον Αντίποδα των Πυραμίδων Αν Σκάψουμε με Άξονα το Κέντρο της Γης
Ανάμεσα στα δύο άκρα που θέσαμε, μόνο οι Μυκήνες και ίσως η Αλεξάνδρεια να αποτελούν σημαντικές τοποθεσίες από την αρχαιότητα. Ωστόσο, αν χαράξουμε νοητές γραμμές/τόξα ανάμεσα σε σημαντικά μνημεία της αρχαιότητας, σχεδόν πάντα κάτι θα υπάρχει ανάμεσα που θα δίνει αξία στη νοητή γραμμή. Αυτό δίνει την εντύπωση ότι οι αρχαίοι πολιτισμοί έχτιζαν σπουδαία οικοδομήματα με μοτίβα που τα σύνδεαν μεταξύ τους, σαν όλοι να είχαν ακριβή γνώση της υδρογείου, υπό έναν κοινό οικουμενικό πολιτισμό ή υπό την καθοδήγηση όντων εκτός Γης. Αν και αυτή η υπόθεση δεν δίνει απαντήσεις αλλά, αντίθετα, δημιουργεί περισσότερα προβλήματα, ίσως, υπάρχει κάτι που να εξηγεί την ευθυγράμμιση πολλαπλών αρχαίων μνημείων, για παράδειγμα:
Διαβάστε επίσης: Το Μυστήριο Πίσω από τις Μεγαλιθικές Δομές
Η Μεγάλη Πυραμίδα είναι ευθυγραμμισμένη με το Μάτσου Πίτσου, τα σχέδια της Nazca και το Νησί του Πάσχα κατά μήκος μιας ευθείας γραμμής γύρω από το κέντρο της Γης, εντός περιθωρίου σφάλματος μικρότερο από το ένα δέκατο του ενός βαθμού γεωγραφικού πλάτους. Άλλες τοποθεσίες αρχαίας κατασκευής αυτής της γραμμής περιλαμβάνουν την Περσεόπολη, πρωτεύουσα της αρχαίας Περσίας, το Mohenjo Daro, αρχαία πρωτεύουσα της κοιλάδας του Ινδού, τη χαμένη πόλη της Πέτρας, την αρχαία πόλη Ουρ της Σουμερίας, επίσης τους ναούς στο Angkor Wat. Η ευθυγράμμιση αυτών των σημείων παρατηρείται εύκολα σε μια σφαίρα της Γης σε έναν οριζόντιο δακτύλιο που την περιβάλει, όπου όλες οι τοποθεσίες βρίσκονται ακριβώς στο ίδιο δαχτυλίδι, όπως δείχνει το βίντεο Mysterious alignment of ancient sites.
Άραγε, όλες αυτές οι τοποθεσίες, πόσο τυχαία μπορεί να βρίσκονται στην ίδια νοητή ευθεία, δηλαδή στο ίδιο νοητό δαχτυλίδι γύρω από τη Γη; Αυτόματα αναρωτιέται κανείς για τις γνώσεις που μπορεί να είχαν αυτοί οι αρχαίοι άνθρωποι ώστε να συνδέσουν με τόσο εντυπωσιακό τρόπο σημαντικές και ιερές τοποθεσίες, μεταξύ τους.
Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι εκείνοι οι αρχαίοι πολιτισμοί γνώριζαν με ένα τρόπο, άγνωστο για εμάς, ένα πλέγμα γήινων ενεργειών που κυκλώνει την υδρόγειο. Ίδρυαν, λοιπόν, πόλεις ή έχτιζαν ιερά, ναούς μεγαλιθικές κατασκευές, πάνω σε αυτές τις ενεργειακές χορδές, με συνέπεια αυτά τα σημεία να συνδέονται μεταξύ τους, τόσο ενεργειακά όσο και γεωγραφικά, σε νοητές ευθείες, ασχέτως αν για παράδειγμα οι Σουμέριοι γνώριζαν ότι κάποια από τα μνημεία τους βρίσκονταν στην ίδια ευθεία με τις Αιγυπτιακές Πυραμίδες ή το Νησί του Πάσχα, στην έρημο της απέραντης θάλασσας του Ειρηνικού ωκεανού. Αυτές οι υποθετικές ενεργειακές γραμμές ονομάζονται Lay Lines και η όλη ιδέα που πυροδότησε την πιθανή ύπαρξή τους περιγράφεται από τους Philip Carr-Gomm και Richard Heygate στο βιβλίο τους Book of English Magic, του 2012:
«Ο Alfred Watkins, ένας φωτογράφος τοπίων στο Herefordshire, παρατήρησε ότι οι αρχαίες τοποθεσίες φαινόταν να είναι ευθυγραμμισμένες με άλλες κοντινές. Η ιδέα του ήταν ότι οι πρόγονοί μας κατασκεύασαν και χρησιμοποίησαν εξέχοντα στοιχεία του τοπίου ως σημεία πλοήγησης. Αυτά τα χαρακτηριστικά περιλάμβαναν προϊστορικές όρθιες πέτρες και πέτρινους κύκλους, λόφους και τύμβους, φρούρια λόφων και χωματουργικά έργα, αρχαίες τάφρους, παλιές εκκλησίες προ της Μεταρρύθμισης, παλιά σταυροδρόμια και περάσματα, εξέχουσες κορυφές λόφων και ερείπια. Ο Watkins συνέχισε να προτείνει ότι οι γραμμές που συνδέουν αυτές τις αρχαίες τοποθεσίες αντιπροσώπευαν παλιές διαδρομές ή μονοπάτια που ακολουθούνταν στους προϊστορικούς χρόνους για σκοπούς εμπορίου ή θρησκευτικών τελετών και το 1921 επινόησε τον όρο “ley lines” για να περιγράψει αυτές τις ευθυγραμμίσεις».
Διαβάστε επίσης: Γραμμές Ley. Ξεκλειδώνοντας τα Μυστήριά τους
Ο ίδιος ο Watkins δεν φαίνεται να πίστευε ότι υπήρχε κάποια μαγική ή μυστικιστική σημασία στις γραμμές ley. Ωστόσο, οι συγγραφείς σημειώνουν: «Η ιδέα ότι υπάρχει ένα κρυφό δίκτυο ενεργειακών γραμμών σε όλη τη Γη… πυροδότησε τη φαντασία του αναπτυσσόμενου κινήματος της Νέας Εποχής, και οι ειδικοί της ραβδοσκοπίας ένιωσαν πρόθυμοι να ανιχνεύσουν τις γραμμές ley με τις διχάλες και τα ραβδιά τους». Σταδιακά, οι γραμμές Ley έχουν επίσης ενσωματωθεί σε μια ποικιλία από, ίσως άσχετα μεταξύ τους, παραφυσικά θέματα, όπως τα UFOs, την Ατλαντίδα, τα αγρογλυφικά και άλλα. Αλλά, τί γίνεται στην πραγματικότητα;
Υπάρχουν αυτές οι αόρατες ενεργειακές γραμμές; Επιστημονικά, δεν θα βρείτε πουθενά ley lines να αναφέρονται σε εγχειρίδια γεωγραφίας ή γεωλογίας επειδή δεν θεωρούνται πραγματικές, ή μάλλον για την ακρίβεια, δεν είναι μετρήσιμες. Οι επιστήμονες δεν μπορούν να βρουν κανένα στοιχείο για αυτές τις γραμμές – δεν μπορούν να ανιχνευθούν με μαγνητόμετρα ή οποιαδήποτε άλλη επιστημονική συσκευή, όπως αναφέρει το livescience.com. Πρακτικά, μόνο μέντιουμ, διαισθητικοί, ραβδοσκόποι και άλλοι ισχυρίζονται ότι μπορούν να αισθανθούν ή να νιώσουν την ενέργειά τους.
Διαβάστε επίσης: Ροδώπις. Η Ελληνίδα που Έχτισε μία Πυραμίδα
Για τους επιστήμονες, η ευθυγράμμιση τριών και περισσότερων τοποθεσιών ή μνημείων δεν συμβαίνει λόγω των ley lines (γραμμές ley), αλλά λόγω ότι υπάρχουν κυριολεκτικά δεκάδες χιλιάδες πιθανά σημεία δεδομένων σε όλο τον κόσμο, που δεν είναι καθόλου περίεργο ότι η σύνδεσή τους θα σχηματίσει πολλές ευθείες γραμμές και φαινομενικά σημαντικά μοτίβα, γεωμετρικά ή άλλα. Για παράδειγμα, ισοσκελή τρίγωνα όπως αυτό που σχηματίζουν ο Ναός του Θησείου (Ηφαίστου) στην Αθήνα, της Αφαίας Αθηνάς στην Αίγινα με κορυφή το Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, οι επιστήμονες δεν θεωρούν ότι καθοδηγήθηκαν από τη διαίσθηση των αρχαίων αρχιτεκτόνων με βάση τη γνώση τους περί των αόρατων γήινων ενεργειακών γραμμών αλλά ότι είναι μοτίβα που επιβάλλει ο εγκέφαλός μας να αναγνωρίσουμε στον σύγχρονο κόσμο γύρω μας. (Διαβάστε επίσης: Τα Ιερά Τρίγωνα Ελληνικής Αρχαιότητας και η Καλά Κρυμμένη Σημασία τους)
Και το μυστήριο παραμένει: Υπάρχουν ή όχι αυτές οι γραμμές; Και αν υπάρχουν, τις γνώριζαν οι αρχαίοι πολιτισμοί; Είτε, λοιπόν, υπάρχουν γραμμές ley είτε όχι, το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι πιστεύουν στην πρακτική φανέρωσή τους από τα μνημεία, παρέχει μια εικόνα για την εκπληκτική ικανότητα του ανθρώπινου εγκεφάλου να βρίσκει μοτίβα εκεί που ουσιαστικά δεν υπάρχουν, ένα είδος παρειδωλίας. Παρόλα αυτά η επιστήμη δεν καταπιάνεται να εξήγηση γιατί υπάρχει ακρίβεια στις αποστάσεις. π.χ. στο τρίγωνο που προαναφέραμε ή ακόμα και σε πιο πολύπλοκα σχήματα, όπως ένα πολύγωνο. (Διαβάστε επίσης: Οι αποκαλύψεις του Δρ Θεοφάνη Μανιά «πατέρα» του γεωδαιτικού τριγωνισμού της Ελλάδος)
Εάν και εφόσον, όμως μια μέρα αποδειχθεί επιστημονικά η ύπαρξη των γραμμών ley, τότε θα αποδειχτεί πρακτικά ότι τα μοτίβα δεν οφείλονται στην εκπληκτική ικανότητα του σύγχρονου ανθρώπου να τα βρίσκει, αλλά ότι οι αρχαίοι πολιτισμοί είχαν τον τρόπο να εντοπίζουν τα ενεργειακά ρεύματα και να τα επισημαίνουν, ενδεχομένως, με κάποιο γεωμετρικό μοτίβο.
diadrastika / Image by Zdeněk Tobiáš and Pete Linforth from Pixabay, photoshopped