Τα γεγονότα του Πολυτεχνείου όπως τα έζησε ο υποστράτηγος ε.α. Γ. Καρδαμίτσης
ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1973
Δημοσιεύω, για την ιστορία, μερικά από τα γεγονότα του Νοεμβρίου 1973, τα οποία τα έζησα και τα οποία ποτέ δεν δημοσιεύθηκαν στον τύπο.
ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
1.Στις 17:00 της 16/9/73 αφικνείται σε μαρίνα του Παλαιού Φαλήρου μία θαλαμηγός με το όνομα “Απόλλων” από την οποία εξήλθαν 50 οπλισμένοι ισραηλίτες κομάντος, με πολιτική περιβολή, με επικεφαλής τον Υπουργό Αμυνας του Ισραήλ στρατηγό Μοσέ Νταγιάν. Επιβιβάζονται σε λεωφορείο που τους περίμενε,έρχονται στην Αθήνα και οι περισσότεροι εισέρχονται στο Πολυτεχνείο ενώ ένα μέρος αυτών πηγαίνει έξω από το Υπουργείο Εργασίας στην οδό Μάρνη (κοντά στο Πολυτεχνείο).
Την νύχτα της 16 προς 17 Νοεμβρίου αρχίζουν να πυροβολούν με τα όπλα τους στον αέρα με αποτέλεσμα από τις αδέσποτες σφαίρες,στην καθοδό τους, σκοτώνονται 17 πολίτες, σε διάφορες συνοικίες της Αθήνας και ένας νεαρός 17 ετών έξω από το Πολυτεχνείο στην οδό Στουρνάρη (ενοχοποιήθηκε γι΄αυτό ο συνταγματάρχης Ντερτιλής ο οποίος πέθανε στην φυλακή 90 ετών).
Ο αριθμός των νεκρών που προέκυψε από την έρευνα του εισαγγελέα Δημήτρη Tσεβά επί κυβερνήσεως Καραμανλή.
Στις 03:00 οι ισραηλίτες κομάντος επιβιβάζονται σε λεωφορείο και μεταβαίνουν στην θαλαμηγό που τους έφερε και αναχωρούν.
Υπ΄όψη η εκφωνήτρια του Ρ/Φ σταθμού του Πολυτεχνείου ήταν η Εβραία Μαρία Δαμανάκη μετέπειτα βουλευτής. Στις 27 Νοεμβρίου 2009 διορίστηκε εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επίσης στο Πολυτεχνείο ήταν 20% φοιτητές και 80% οικοδόμοι και αναρχικά στοιχεία γνωστού κόματος.
2.Υπόθεση του αρματος μάχης που έριξε το κιγλίδωμα της εισόδου του Πολυτεχνείου.
Η κυρία είσοδος του Πολυτεχνείου, καγκελόπορτα, είχε κλειδωθεί με αλυσίδες και λουκέτα και κανείς δεν ήξερε ποιός έχει τα κλειδιά. Επίσης πίσω από την πόρτα είχαν βάλει οι εγκλισθέντες,το αυτοκίνητο τύπου”μερσεντές” του πρύτανη του πολυτεχνείου.
Εξω από το Πολυτεχνείο στην οδό Πατησίων υπήρχαν τρία άρματα μαχης τύπου ΑΜΧ-30 πρόσφατα παραληφθέντα από την Γαλλία και δύο διμοιρίες στρατιωτών.Αυτή η στρατιωτική δύναμις δεν είχε επέμβει καθόλου,αλλά απλώς παρακολουθούσε,καθόσον η αστυνομία είχε τον πρώτο λόγο.
Επειδή λοιπόν επίκειτο είσοδος της αστυνομίας από τις πλευρικές πόρτες του Πολυτεχνείου για να συλάβει όσους ήταν μέσα,ο πρόεδρος της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Ελλάδος (ΕΦΕΕ),παρεκάλεσε τον επικεφαλής Υπίλαρχο (Υπολοχαγό),των τριών αρμάτων,να σπρώξει ένα άρμα την πύλη για να εξέλθουν οι εγλεισμένοι ώστε να αποφύγουν την σύλληψη από την αστυνομία.Ο Υπίλαρχος το εδέχθει αυτό αφού πρώτα απομακρύνθηκαν όλοι από την καγκελόπορτα.Ετσι και έγινε !! Μετά την μεταπολίτευση η κυβέρνηση Καραμανλή τον αποστράτευσε.
Ποιός όμως ήταν ο Πρόεδρος της ΕΦΕΕ;Δεν θα σας το πω,βρείτε το μόνοι σας.Πάντως επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ και ειδικά στην προετοιμασία των Ολυμπιακών έργων ήταν παντοδύναμος υπουργός !!!
ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ
Απο τις 19 έως τις 23 Νοεμβρίου του 1973 στο Palazzo Cardelli της Ρώμης όπου στεγάζεται το Κέντρο Μεσογειακών Σπουδών (του Οργανισμού American Universities Field Staff που ιδρύθηκε το 1951) έγινε ενα σεμινάριο, με αντικείμενο “Διερεύνηση των προοπτικών γιά την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος”,τα πρακτικά και τις ηχογραφήσεις του οποίου με πολύ κόπο είδαν το φως της δημοσιότητας, στο οποίο μετείχαν οι:
– Βλάντιμιρ Βελέμπιτ, Γιουγκοσλαύος διπλωμάτης ως Πρόεδρος
– Ελάι Κεντούρι, Ιρακινός Καθηγητής διαμένων στο Λονδίνο, ως πρακτικογράφος
– Γλαύκος Κληρίδης, Πρόεδρος της Κυπριακή Βουλής των Αντιπροσώπων(απεσταλμένος του Μακαρίου)
– Ραουφ Ντεκτάς, εκπρόσωπος της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας(Οι δύο προαναφερθέντες ήταν ουσία τα τιμώμενα πρόσωπα του Συνεδρίου)
– Σάιρους Βανς,πρώην Υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ και μετέπειτα Υπουργός των Εξωτερικών με άμεση εμπλοκή,ως διαπραγματευτής στην περίπτωση Κοφίνου της Κύπρου του 1967
– Λούσιους Μπατλ, πρώην βοηθός Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ
– Φίλιπ Ταλπμποτ, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα
– Μαικλ Στιούαρτ, πρώην πρέσβυς τηςΜ.Βρετανίας στην Αθήνα
– Ευάγγελος Αβέρωφ, πρώην Υπουργός της Ελλάδας(απεσταλμένος του Κων.Καραμανλή,του γνωστού…εθνάρχου)
– Δημήτρης Μπίτσιος, πρώην διπλωμάτης και μετέπειτα Υπουργός Εξωτερικών (ομοίως απεσταλμένος του Κων.Καραμανλή)
– Δύο μέλη της τουρκικής πρεσβείας στη Ρώμη(εκπροσωπούντα τον πρωθ.της Τουρκιας Ετσεβίτ) στη θέση του Αιντιν Γιαλτσιν καθηγητού και πρώην Βουλευτού,ο οποίος τελικά δεν ήρθε λόγων γεγονότων στην Τουρκία.
– Στάνλευ Κυριακίδης, καθηγητής στο Κολέγιο Γουιλιαμ Πετερσον του Νιού Τζέρσευ
– Δρ Πίτερ Λοΐζος, καθηγητής του London School of Economics
– Ρούντολφ Νότελ,της Επιτροπής Ευρωπαικών Κοινοτήτων και πρώην σύμβουλος Σχεδιασμού της Κυπριακής Δημοκρατίας
– Οι καθηγητές Γιόν Μπ. Μακλίν και Ντένισον Ι. Ρουσίνοφ του American University Field Staff(ο τελευταίος έχει γράψει πολλά φιλοτουρκικά άρθρα και βιβλία με τη βοήθεια του Οργανισμού)
– Λιοναρντ Β. Ντούμπ, καθηγητής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Γειλ
– Τζειμς Α. Μακχένρι και δρ Αλεξάνντερ Σίλι
Στο σεμινάριο αυτό ΣΧΕΔΙΑΣΘΗΚΕ ότι ακολούθησε τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974 στην Κύπρο,ακόμη και η χάραξη της γραμμής διαχωρισμού που υπάρχει μέχρι σήμερα!!!
Υποστράτηγος ε.α.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΔΑΜΙΤΣΗΣ