Ποιο το αληθινό χρώμα της Σελήνης που, ίσως, δεν σκεφτήκατε ποτέ
Σπύρος Μακρής
περιεχόμενο σχολιασμού, με στοιχεία δημιουργικής γραφής
Τι χρώμα είναι η Σελήνη; Όποιον κι αν ρωτήσεις θα σου πει γκρίζα. Στην καλύτερη περίπτωση θα σου πει ότι έχει το γκρί χρώμα του ποντικού, αναμεμειγμένο με λίγο λευκό και μαύρο. Αλλά στην πραγματικότητα αυτή είναι μία υποκειμενική εκτίμηση με βάση αυτό που βλέπουμε από τη Γη και, παράλληλα, επηρεασμένοι από χιλιάδες ασπρόμαυρες φωτογραφίες που κυκλοφορούν εδώ και δεκαετίες, στο διαδίκτυο ή αλλού.
Μερικές φορές η Σελήνη τείνει να φαίνεται κάπως πορτοκαλί ή κεχριμπαρένια όταν ανατέλλει ή δύει, ενώ πιο υπόλευκη όταν είναι ψηλά. Το χρώμα του φεγγαριού, όπως φαίνεται μερικές φορές από τη Γη, μπορεί επίσης να ποικίλλει σημαντικά, από κόκκινο και ιώδες έως λευκό ή κίτρινο. Ωστόσο, αυτό προκαλείται από οπτικά φαινόμενα στην ατμόσφαιρά μας, όχι από το ίδιο το φεγγάρι. Δηλαδή, το χρώμα αλλάζει ανάλογα με τη γωνία του ήλιου και τον προσανατολισμό του ατόμου προς αυτόν.
Διαβάστε επίσης: Η Τεράστιου Μήκους «Γέφυρα» στην Σελήνη στον Κόλπο των Ουράνιων Τόξων
Με άλλα λόγια, αυτό είναι μόνο το φαινομενικό χρώμα, ενώ το πραγματικό και αληθινό χρώμα δεν εξαρτάται από σχετικά φαινόμενα, αλλά έχει να κάνει με τη γεωλογία της. Θα δούμε ποιο είναι αυτό αμέσως στη συνέχεια:
Πολύ σύντομα, για να πάρετε μια ιδέα, θα πούμε πως οι ορεινές περιοχές είναι φτωχές σε σίδηρο και πλούσιες σε ασβέστιο, γι’ αυτό και είναι πιο ανοιχτόχρωμες. Τα ηφαιστειακά πετρώματα είναι πολύ σκοτεινά, αλλά αυτά, οι βασάλτες, δεν είναι πάντα κατάμαυροι. Μερικές φορές, περιέχουν ένα ορυκτό που ονομάζεται ολιβίνη (olivine) και είναι ένας όμορφος πράσινος κρύσταλλος που όταν βρίσκεται προς την επιφάνεια μπορεί να διατηρήσει μια πρασινωπή απόχρωση και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ορισμένα μέρη του φεγγαριού έχουν μια πολύ αόριστη πράσινη απόχρωση. Υπάρχει επίσης ο κίτρινο-πορτοκαλί χρωματισμός που, στη Γη οφείλεται συνήθως στο ενυδατωμένο οξείδιο του σιδήρου, αλλά στο φεγγάρι, οι ερευνητές πιστεύουν ότι έχει να κάνει με περιοχές φτωχές σε τιτάνιο. Υπάρχουν, επίσης, ακόμη και μερικές μπλε ή γαλαζωπές αποχρώσεις σε περιοχές πλούσιες σε τιτάνιο. αλλά και κοκκινωπές ή μωβ αποχρώσεις που αντιστοιχούν σε περιοχές με σίδηρο και πυροκλαστικές αποθέσεις.
Διαβάστε επίσης: Τι είναι το ανθρωποειδές που δήθεν καταγράφηκε στην Σελήνη από τους πρώτους αστροναύτες
Όμως, όλα αυτά τα χρώματα δεν είναι πάντα εκτεθειμένα σε όλη την επιφάνεια της Σελήνης. Αντίθετα, ένα μεγάλο μέρος της καλύπτεται από σκόνη που ονομάζεται ρεγόλιθος (regolith), με σκούρο γκρι χρώμα. Αν και υπάρχει μεγάλη ποικιλία χρωμάτων που δεν είναι ορατά παντού, έχουν δημιουργηθεί φωτογραφίες που με κατάλληλη επεξεργασία χρώματος, μας δείχνουν την πραγματική επιφάνεια και το αληθινό χρώμα της Σελήνης, τόσο για τους φανερούς χρωματισμούς σε ορισμένες περιοχές όσο και για τους αφανείς, στο μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας.
Διαβάστε επίσης: Λουκιανός, για τον Πόλεμο Ελλήνων στην Σελήνη
Για να δείτε αυτές τις φωτογραφίες θα πρέπει να κάνετε κλικ εδώ και εδώ, όπου οδηγούν σε συνδέσμους της NASA. Αυτές οι φωτογραφίες ψευδούς χρώματος είναι μια σύνθεση πολλών εικόνων της Σελήνης που λαμβάνονται μέσω έγχρωμων φίλτρων από το σύστημα απεικόνισης στερεάς κατάστασης του Galileo κατά τη διάρκεια της διέλευσης του διαστημικού σκάφους από το σύστημα Γης-Σελήνης, το 1992.
Πηγές: zmescience.com, solarsystem.nasa.gov, hq.nasa.gov, nssdc.gsfc.nasa.gov, moon.nasa.gov
diadrastika / Image by Okan Caliskan from Pixabay