Ανακάλυψαν Πατημασιές Δεινοσαύρων Κάθετες σε Βράχο Γεγονός που Προβλημάτισε τους Επιστήμονες για το πως Μπορεί να Περπατούσαν
Γράφει ο Σπύρος Μακρής
Το Cal Orcko είναι μια περιοχή που βρίσκεται στο νότιο κεντρικό κτήριο της Βολιβίας της Chuquisaca, κοντά στο Sucre, τη συνταγματική πρωτεύουσα της χώρας.
Η περιοχή φιλοξενεί το Parque Cretácico (το «Κρητιδικό Πάρκο»), το οποίο είναι γνωστό ότι διαθέτει ένα τοίχο που λέγεται ότι περιέχει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση αποτυπωμάτων δεινοσαύρων στον κόσμο.
Η εύρεση ενός αποτυπώματος δεινοσαύρων εκατομμυρίων ετών είναι αρκετά συναρπαστικό – αλλά τι γίνεται αν βρεθούν λίγες χιλιάδες σε ένα μόνο μέρος;
Το εκπληκτικό, όμως, δεν είναι αυτό, αλλά ότι υπάρχει ένας σχεδόν κάθετο «τείχος» το οποίο έχει μετρηθεί περίπου σε 80 μέτρα ύψος και 1200 μέτρα μήκος με πάρα πολλά ίχνη από πατημασιές δεινοσαύρων που προβλημάτισε αρκετά τους ειδικούς, καθώς έδιναν την εντύπωση ότι οι κάθε είδους δεινόσαυροι είχαν την δυνατότατα να περπατούν κάθετα επάνω του, όπως μπορεί να έχει τύχει να δούμε σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας.
Υπήρχε τέτοια περίπτωση, να περπατούν οι δεινόσαυροι κάθετα, παρά το βάρος τους και μάλιστα να αφήνουν βαθιές πατημασιές; Για να δούμε.
Η όλη περιοχή έχει περιγραφεί από τους αρχαιολόγους ως «dancefloor» των δεινοσαύρων, (δηλαδή το πάτωμα που χορεύουν οι δεινόσαυροι) καθώς τα στρώματα των αποτυπώσεων δημιουργούν ένα διασταυρωμένο μοτίβο πολλών μονοπατιών. Μέσα από αυτά τα ίχνη, οι παλαιοντολόγοι μπόρεσαν να εντοπίσουν διάφορους τύπους δεινοσαύρων που κάποτε γύριζαν την περιοχή, όσο ζούσαν.
Το Cal Orcko σημαίνει «λόφος ασβεστόλιθου» στην τοπική γλώσσα Quechua και αποτελεί ένδειξη του βράχου που βρίσκεται στο χώρο, δηλαδή του ασβεστόλιθου. Η τοποθεσία βρίσκεται στην επικράτεια της FANCESA, της εθνικής εταιρείας τσιμέντου της Βολιβίας. Αυτή η εταιρεία τσιμέντου εξορύσσει ασβεστόλιθο για πολλές δεκαετίες και οι εργαζόμενοι αυτής της εταιρείας ανακάλυψαν τα πρώτα αποτυπώματα δεινοσαύρων στο Cal Orcko το 1985. Ήταν, ωστόσο, μόνο εννέα χρόνια αργότερα, το 1994, όταν ένα γιγαντιαίο τείχος με ίχνη από πατημασιές δεινοσαύρων εκτέθηκε από τις δραστηριότητες εξόρυξης.
Παρόλο που οι παλαιοντολόγοι είχαν αρχίσει να ερευνούν τα μονοπάτια των δεινοσαύρων, η έκθεση στα στοιχεία και οι εργασίες εξόρυξης είχαν ως αποτέλεσμα τη διάβρωση και την κατάρρευση του τείχους. Συνεπώς, η περιοχή έκλεισε για 8 χρόνια, έτσι ώστε να μπορέσει να γίνει κάτι για να σώσει αυτό το πολύτιμο «τείχος». Ως αποτέλεσμα αυτού, το Parque Cretácico άνοιξε για τους τουρίστες το 2006.
Είναι αυτονόητο ότι η ατραξιόν του πάρκου είναι η κάθετη επιφάνεια με τις πατημασιές των δεινοσαύρων. Μέσα σε αυτήν την περιοχή έχουν εντοπιστεί συνολικά περίπου 5055 αποτυπώματα δεινοσαύρων. Έτσι, έχει υποστηριχθεί ότι αυτό το «τείχος» περιέχει τη μεγαλύτερη συλλογή αποτυπώσεων δεινοσαύρων στον κόσμο.
Οι παλαιοντολόγοι που το μελετούσαν παρατήρησαν επίσης ότι τα ίχνη χωρίστηκαν σε 462 διαφορετικές διαδρομές και μπόρεσαν να αναγνωρίσουν έως και 15 διαφορετικούς τύπους δεινοσαύρων. Αυτές περιλαμβάνουν τους Αγκυλόσαυρους, Τυρανόσαυρο Ρεξ, Τιτανόσαυρους και άλλους που όλοι έζησαν κατά τη διάρκεια της Κρητιδικής περιόδου, εξ ου και το όνομα του πάρκου.
Μέσα στα πλαίσια των επιστημονικών θεωριών έχει προταθεί ότι στην περιοχή Sucre γινόταν κάποτε μια μεγάλη εισροή των ωκεανών και το Cal Orcko ήταν ένα μέρος της ακτογραμμής. Καθώς οι δεινόσαυροι περπατούσαν κατά μήκος αυτής της ακτής, κατά τη διάρκεια της Κρητιδικής περιόδου, άφηναν τα ίχνη τους στο μαλακό άργιλο τα οποία και διατηρήθηκαν όταν ο πηλός στερεοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των ξηρών περιόδων.
Ένα νέο στρώμα ιζήματος θα κάλυπτε το παλιό και η διαδικασία θα ξεκινούσε ξανά. Ως αποτέλεσμα αυτού, σχηματίσθηκαν με την πάροδο του χρόνου πολλαπλά στρώματα διαδρομών δεινοσαύρων. Αυτό έγινε εμφανές το 2010, όταν ένα τμήμα του τείχους κατέρρευσε. Αν και κατέστρεψε μερικά από τα κομμάτια, ωστόσο αποκάλυψε ένα άλλο στρώμα πατημασιών κάτω από αυτό.
Έχει υποτεθεί ακόμα ότι η είσοδος του ωκεανού τελικά έγινε μια απομονωμένη λίμνη γλυκού νερού. Η εκδοχή αυτή βασίζεται στην παρουσία των πλασμάτων γλυκού νερού στα απολιθώματα. Επιπλέον, ως συνέπεια της μετατόπισης των τεκτονικών πλακών κατά την τριτοβάθμια περίοδο, το μονοπάτι που οι δεινόσαυροι κάποτε περπατούσαν επεκτάθηκε, ανασηκώθηκε και έγινε ένα σχεδόν κάθετο τοίχωμα. Αυτό οδήγησε στη σημερινή εμφάνιση των διαδρομών δεινοσαύρων που δίνει την εντύπωση πως οι δεινόσαυροι ανέβαιναν κάθετα.
Πέρα από όλα αυτά, υπάρχει η εκτίμηση ότι όλα αυτά τα ευρήματα μπορεί να καταστραφούν εντελώς λόγω διάβρωσης μέχρι το 2020. Ως εκ τούτου, το πάρκο επιδιώκει να αναγνωριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, οπότε και θα του παρέχονται τα κονδύλια για απαιτούμενες εργασίες διατήρησης και συντήρησης των αποτυπωμάτων που άφησαν οι δεινόσαυροι.
ancient-origins.net Μετάφραση-Απόδοση diadrastika