Η NASA μιλά για Πύλες στο Μαγνητικό Πεδίο, ο Όμηρος για Πύλη στον Ουρανό
Γράφει ο Σπύρος Μακρής
«Ένα αγαπημένο θέμα της επιστημονικής φαντασίας είναι “η πύλη”», μας λέει η NASA σε ανακοίνωσή της και εξηγεί τι θα μπορούσε να είναι μια πύλη «ένα εξαιρετικό άνοιγμα στο χώρο ή το χρόνο που συνδέει τους ταξιδιώτες σε μακρινές σφαίρες. Μια καλή πύλη είναι μια συντόμευση, ένας οδηγός, μια πόρτα στο άγνωστο». Κι εδώ έρχεται η έκπληξη ότι αυτές οι πύλες αποδεικνύεται ότι υπάρχουν, καθώς ένας ερευνητής που χρηματοδοτείται από τη NASA στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα έχει καταλάβει πώς να τις βρει.
«Τα ονομάζουμε σημεία Χ ή περιοχές διάχυσης ηλεκτρονίων», εξηγεί ο φυσικός πλάσματος Jack Scudder από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα. «Είναι μέρη όπου το μαγνητικό πεδίο της Γης συνδέεται με το μαγνητικό πεδίο του Ήλιου, δημιουργώντας ένα αδιάκοπο μονοπάτι που οδηγεί από τον δικό μας πλανήτη στην ατμόσφαιρα του ήλιου 93 εκατομμύρια μίλια μακριά».
Διαβάστε επίσης: Μάνος Δανέζης. Η αντιστροφή του γήινου μαγνητικού πεδίου
»Παρατηρήσεις από το διαστημόπλοιο THEMIS της NASA και τους ανιχνευτές Cluster της Ευρώπης υποδηλώνουν ότι αυτές οι μαγνητικές πύλες ανοίγουν και κλείνουν δεκάδες φορές κάθε μέρα. Συνήθως βρίσκονται μερικές δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα από τη Γη, όπου το γεωμαγνητικό πεδίο συναντά τον ορμητικό ηλιακό άνεμο. Οι περισσότερες πύλες είναι μικρές και βραχύβιες. άλλοι χασμουριούνται, απέραντοι και συντηρημένοι. Τόνοι ενεργητικών σωματιδίων μπορούν να ρέουν μέσα από τα ανοίγματα, θερμαίνοντας την ανώτερη ατμόσφαιρα της Γης, πυροδοτώντας γεωμαγνητικές καταιγίδες και ανάφλεξες φωτεινών πολικών σέλας». Περισσότερα για τις κρυφές πύλες στο μαγνητικό πεδίο της Γης θα βρείτε στην από τον Δεκέμβριο του 2012 ανακοίνωση της η NASA.
Εκείνο που μου έκανε εντύπωση, οπότε και εστίασα, πάνω σε αυτό, ήταν ότι «αυτές οι μαγνητικές πύλες ανοίγουν και κλείνουν δεκάδες φορές κάθε μέρα». Προσπάθησα, λοιπόν, να θυμηθώ που έχω ξαναδιαβάσει κάτι παρόμοιο. Το βρήκα με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο, για να πω την αλήθεια και τότε θυμήθηκα ακριβώς. Μια αναφορά σε πύλες που ανοίγουν και κλείνουν αυτόματα κάνει ο Όμηρος στην Ιλιάδα, ραψωδία Ε’ στίχοι 745-752. Για να πάρετε μια ιδέα σας δίνω το αρχαίο κείμενο και το νεότερο πάνω σε αυτούς:
Ἥρη δὲ μάστιγι θοῶς ἐπεμαίετ᾽ ἄρ᾽ ἵππους·
αὐτόμαται δὲ πύλαι μύκον οὐρανοῦ, ἃς ἔχον Ὧραι,
750τῇς ἐπιτέτραπται μέγας οὐρανὸς Οὔλυμπός τε,
ἠμὲν ἀνακλῖναι πυκινὸν νέφος ἠδ᾽ ἐπιθεῖναι.
τῇ ῥα δι᾽ αὐτάων κεντρηνεκέας ἔχον ἵππους·
Διαβάστε επίσης: Ο Όμηρος περιγράφει ουράνιες Πύλες που περνούν οι θεοί στην Ιλιάδα
Κι η Ήρα με την μάστιγα σφοδρά κινεί τους ίππους·
βροντά η πύλη τ᾽ ουρανού αυτάνοικτη έμπροσθέν τους,
οπού του απέραντ᾽ ουρανού φυλάκτρες και του Ολύμπου
την φράζουν με το σύγνεφον ή τ᾽ αφαιρούν οι Ώρες.
Και ως τα κεντούσαν, τ᾽ άλογα περάσαν απ᾽ την πύλην.
Με απλούστερα λόγια: η Ήρα χτύπησε τα άλογα με το μαστίγιο και η πύλη άνοιξε διάπλατα και αυτόματα και όταν πέρασαν από μέσα της, η πύλη έκλεισε με πυκνό νέφος, όπως φρόντισαν οι Ώρες που τους είχε ανατεθεί το καθήκον να φρουρούν τον ουρανό και τον Όλυμπο.
Διαβάστε επίσης: Οι Πύλες των Θεών
Τέτοιες, ή παρόμοιες περιγραφές συναντούμε σε αρκετά αρχαία κείμενα και μυθολογίες άλλων λαών. Όμως, μετά την ανακοίνωση της NASA σκέφτομαι μήπως θα μπορούσε να υπάρχει μια κάποιου είδους ταύτιση. Ξέρω ότι η σκέψη μου και οι συνειρμοί που την ακολουθούν δεν μπορούν να έχουν κοινά σημεία με τις πύλες στις οποίες αναφέρεται η NASA και την πύλη που περιγράφει ο Όμηρος. Δεν γίνεται να συγκρίνεις την επιστημονική πραγματικότητα με δυο-τρεις στίχους από ένα έπος που χαρακτηρίζεται ως μύθος και όλα όσα συμβαίνουν εκεί να θεωρούνται εξ ορισμού μη πραγματικά. Αλλά, δεν ξέρω…
Πρέπει ο Όμηρος να διέθετε τεράστια φαντασία για την εποχή του και τα χρόνια που ζούσε για να περιγράψει κάτι τέτοιο. Και, γιατί να μην είχε; Όμως, δεν γίνεται να βγάλω την ιδέα από το κεφάλι μου ότι η ανακοίνωση της NASA θα μπορούσε με κάποιο τρόπο να σχετίζεται με την περιγραφή που δίνει ο Όμηρος. Ή μήπως… θα ήθελα να υπάρχει ταύτιση, λόγω κάποιας προσωπικής προσδοκίας;
Διαβάστε επίσης: Το «Μαγνητικό Μάτι» της Νέας Μάκρης και Πεταλιών στον Ευβοϊκό Κόλπο
Δυστυχώς, δεν διαθέτω τα δεδομένα εκείνα που θα μπορούσαν κάπως να υποστηρίξουν έστω και μια υποτυπώδη σύγκριση. Για παράδειγμα, δεν ξέρουμε αν μέσα από τις πύλες που η NASA ονομάζει «σημεία Χ ή περιοχές διάχυσης ηλεκτρονίων», θα μπορούσαν όταν ανοίγουν, να χωρέσουν και να περάσουν και να ταξιδέψουν στην άλλη άκρη κάποια αντικείμενα, πόσο μάλλον ένα διαστημόπλοιο, όπως ο Όμηρος περιγράφει ότι κάνει η Ήρα με τα άλογά της. Απλά το καταθέτω ως ιδέα, ως σκέψη, ω τροφή για σκέψη. Κι επειδή το έψαξα αρκετά, βρήκα ένα άρθρο που ασχολείται με το ίδιο θέμα. Με κάποια από όσα γράφει θα μπορούσα να συμφωνήσω, όμως, με άλλα, όχι. Αν σας ενδιαφέρει το θέμα μπορείτε να επισκεφθείτε το erenzw.
diadrastika / Image by Da. Libera from Pixabay