Τεστ με εικόνες που δείχνουν το επίπεδο νοημοσύνης και δημιουργικότητάς μας

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Τον 20ο αιώνα, οι ψυχολόγοι Ellis Paul Torrance και Joy Paul Guilford μελέτησαν τις ικανότητες σκέψης διαφορετικών ανθρώπων και ανέπτυξαν ένα μοναδικό σύστημα από τεστ που μπορούν να αξιολογήσουν τα επίπεδα νοημοσύνης και δημιουργικότητας ενός ατόμου.

Αυτά τα τεστ, στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκαν για την εκπαίδευση στρατιωτικού προσωπικού, αλλά σήμερα έχουν γίνει μέρος των προγραμμάτων σπουδών ορισμένων σχολείων.

Χρησιμοποιώντας τις μελέτες των Torrance και Guilford ως βάση, η Bright Side σάς προσκαλεί να αξιολογήσετε τις ικανότητες της σκέψης σας.

Μπορείτε να δείτε 10 φωτογραφίες παρακάτω. Κοιτάξτε τες πολύ προσεκτικά και τελικά αποφασίστε τι βλέπετε. Αν νομίζετε ότι η απάντησή σας είναι πολύ προφανής, είναι ένας λόγος να σκεφτείτε λίγο περισσότερο.

Μπορείτε να βρείτε τα αποτελέσματα στο τέλος του άρθρου.

Δείτε τις εικόνες:

Τι Βλέπετε;

Σε αντίθεση με τα συνηθισμένα τεστ, εδώ δεν υπάρχουν σωστές ή λανθασμένες απαντήσεις. Το μόνο πράγμα που δείχνει τη δημιουργικότητά σας είναι το πόσο διαφορετική είναι η απάντησή σας από την πιο προφανή και τον αριθμό των πιθανών παραλλαγών που «βλέπετε» για κάθε εικόνα.

Δείτε τις απαντήσεις:

1. Ένα συνηθισμένο άτομο πιθανότατα θα δει ένα κερί σε μια βάση, αλλά είναι επίσης ένα τιρμπουσόν που έχει κολλήσει σε ένα φελλό.

2. Πιστεύετε ότι αυτά είναι απλώς ένα ζευγάρι αποτυπώματα σε έναν κύκλο; Κάποιοι λένε ότι είναι ένας αλεξιπτωτιστής που προσγειώνεται στο έδαφος (βλέποντάς τον από κάτω).

Βάλε το email σου στην φόρμα για να λαμβάνεις τα άρθρα μας.

3. Μοιάζει με πυξίδα. Αλλά ένας άνθρωπος με μη τυπική σκέψη θα δει ένα πεινασμένο πουλί-μωρό σε μια φωλιά που καλεί για τη μαμά του (βλέποντάς το από πάνω).

4. Μοιάζουν με λακκούβες σε δρόμο. Αλλά, στην πραγματικότητα, είναι μια καμηλοπάρδαλη που βλέπει από ένα παράθυρο στον δεύτερο όροφο.

5. Με την πρώτη ματιά, δεν μοιάζει με τίποτα άλλο. Αλλά τι γίνεται αν φανταστούμε ότι είναι μια αρκούδα που πηγαίνει κάτω από ένα δέντρο και μπορούμε να δούμε μόνο τα πόδια της;

6. Βλέπετε έναν τροχό αυτοκινήτου; Προσπαθήστε να δείτε έναν Μεξικανό χορευτή που φορά ένα σομπρέρο (βλέποντάς τον από πάνω).

7. Οι περισσότεροι βλέπουν μισό λουκάνικο ή ένα αποτύπωμα από τακούνι. Αλλά είναι επίσης ένα τρένο που βγαίνει από μια σήραγγα (βλέποντας το από μπροστά).

8. Νομίζετε ότι είναι απλώς ένα πουκάμισο ενός άνδρα με παπιγιόν; Κάποιοι πιστεύουν ότι αυτή η εικόνα δείχνει έναν αφηρημένο σερβιτόρο που έχει κολλήσει ανάμεσα σε πόρτες ενός ανελκυστήρα.

9. Οι λάτρεις του αυτοκινήτου βλέπουν ένα ταχύμετρο. Οι φυσικοί βλέπουν ένα βαρόμετρο. Και οι άνθρωποι με μη τυπική σκέψη βλέπουν έναν χιονάνθρωπο (βλέποντάς τον από πάνω).

10. Πολλοί λένε ότι «κάποιος κρύβεται πίσω από κάτι». Είναι πιο διασκεδαστικό να νομίζετε ότι πρόκειται για συνοριοφύλακες με τα σκυλιά τους που κρύβονται πίσω από ένα οδόφραγμα.

Αν βρήκατε παραπάνω από 1 απαντήσεις για κάθε εικόνα:

1-2 πιθανές απαντήσεις: Δυστυχώς, είστε τόσο δημιουργικοί όσο η μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού της Γης. Ή δεν πήρατε σοβαρά το τεστ και τρέξατε κατευθείαν στις απαντήσεις από περιέργεια. Αυτή η κίνηση λειτουργεί υπέρ σας επειδή η περιέργεια συνδέεται στενά με τη δημιουργικότητα.

3-5 πιθανές απαντήσεις: Εάν οι απαντήσεις σας για κάθε εικόνα είναι διαφορετικές μεταξύ τους (και όχι παραλλαγές μίας ιδέας) και δεν ξοδέψατε μια ολόκληρη νύχτα για να τις βρείτε, τότε, συγχαρητήρια! Έχετε μη τυπικές ικανότητες σκέψης και είστε δημιουργικοί όταν λύνετε προβλήματα. Μπορείτε να μετακινήσετε βουνά αν θέλετε! Ή μπορείτε να βρείτε έναν τρόπο να το αποφύγετε αν ήταν ιδέα κάποιου άλλου.

6 ή περισσότερες πιθανές απαντήσεις: Τίποτα δεν μπορεί να εμποδίσει την επιμονή σας. Η δημιουργική σας σκέψη είναι εξαιρετική. Μπορείτε σίγουρα να σκεφτείτε «έξω από το κουτί». Σας βγάζω το καπέλο!

Εικονογράφηση Oleg Guta για το brightside
Μετάφραση-Απόδοση:
diadrastika.com